Kabinet overweegt zestig mariniers voor Tsjaad

Gestart door Lex, 24/02/2008 | 13:15 uur

Lex

Mariniers terug uit Tsjaad

EINDHOVEN - 
Op vliegbasis Eindhoven zijn zaterdagmiddag de ongeveer zestig mariniers teruggekeerd uit Tsjaad in Afrika. Daar namen zij deel aan de Europese missie EUFOR, die als doel had in het grensgebied met Sudan burgers en vluchtelingen te beschermen tegen bandieten en opstandelingen.

Het ging om de grootste militaire operatie tot nu toe. De missie duurde tien maanden en is afgelopen week overgenomen door de Verenigde Naties, onder de naam MINURCAT. In Tsjaad verblijven naar schatting 250.000 vluchtelingen uit de naastgelegen Sudanese regio Darfur. De Nederlanders vervulden de missie in twee ploegen van elk vijf maanden en maakten deel uit van een Iers bataljon, dat was gelegerd bij Goz Beida. Tijdens de uitzending vielen geen gewonden onder de Nederlanders.

De manschappen van het eerste mariniersbataljon van het Korps Mariniers werden verwelkomd door plaatsvervangend directeur Operaties, commodore Ralf Reefman, en de commandant van het Korps Mariniers, brigade-generaal Rob Verkerk. De afgelopen dagen kwamen de terugkerende militairen tot rust op het Griekse eiland Kreta, zoals gebruikelijk is na een missie.

Het materieel is ook op de terugweg, waaronder de Vikings, een nieuw amfibisch gepantserd voertuig van de marine. Deze voertuigen zijn volgens een woordvoerder van Defensie zeer goed bevallen en worden vanaf augustus ook ingezet in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. Dan zullen ongeveer 150 mariniers deel gaan uitmaken van de gevechtseenheid van de Task Force Uruzgan. Ze komen uit een andere eenheid dan de Tsjaad-gangers: het gaat om de 22e marinierscompagnie van het tweede mariniersbataljon.

ANP | Gepubliceerd op 21 maart 2009, 16:11

Piranha


Citaat van: Lex op 18/03/2009 | 11:25 uur
Tsjaad Mandaat van Europese vredesmissie ‘met beperkt ambitieniveau’ loopt af

Rotterdam, 17 maart. Een vredesmacht van de EU is een jaar actief geweest in Oost-Tsjaad. Net nu deze stopt, groeit de spanning in aangrenzend Darfur.
Het officiële einde van Europa’s grootste militaire missie ooit in Afrika komt op een delicaat moment. EUFOR, zoals de 3.300 man sterke vredesmissie in het oosten van Tsjaad heette, droeg gisteren haar mandaat over aan MINURCAT, een missie van de Verenigde Naties. MINURCAT kampt met een gebrek aan blauwhelmen, terwijl het missiegebied juist een onzekere periode tegemoet gaat door de oplopende spanningen in Darfur, de West-Soedanese crisisregio waar de situatie in Oost-Tsjaad onlosmakelijk mee verbonden is.
De overdracht van het EUFOR-mandaat stond al gepland. De missie, waar ruim twintig EU-landen aan deelnamen, had een mandaat voor een jaar. EUFOR heeft een half miljoen vluchtelingen en ontheemden beschermd: slachtoffers van ‘Darfur’, vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjadiërs die in eigen land zijn gevlucht voor conflicten om land en geweld tussen regeringstroepen en rebellen, die uit zijn op de val van president Idriss Déby.
De overdracht aan MINURCAT is deels cosmetisch. Van de 3.300 EUFOR-soldaten gaan er 2.000 voorlopig verder onder VN-vlag. MINURCAT, dat een mandaat heeft voor 5.200 blauwhelmen, heeft zelf pas zo’n 2.000, meest Afrikaanse soldaten toegezegd gekregen. Nederland trekt zijn zestig mariniers wel terug.
„Het probleem”, zegt Bjoern Seibert, „is dat de Europese landen zelf een situatie gecreëerd hebben waarin ze niet zomaar wegkunnen.” Seibert, defensiespecialist van het Massachusetts Institute of Technology, wees er voor de EU-missie al op dat de VN-afdeling voor vredesmissies volstrekt overvraagd is. Veel Europese regeringen voelden zich echter verplicht om iets te doen aan de situatie in Tsjaad, als alternatief voor de onmacht van de VN-missie in Darfur, die nog altijd over minder dan de helft van de ooit beloofde 26.000 blauwhelmen kan beschikken.
De Europese vredessoldaten hebben de problemen slechts vooruitgeschoven, meent Seibert. EUFOR was afschrikwekkend genoeg om rebellen koest te houden. En dat met ‘slechts’ één slachtoffer aan eigen zijde, een Franse soldaat. Maar de kern, zegt Seibert, is dat EUFOR geen mandaat had voor de problemen waar de bevolking uiteindelijk mee kampt.
EUFOR mocht niet de opvangkampen in. Dat was bedongen door internationale hulporganisaties, die niet geassocieerd willen worden met militaire activiteiten. En dus konden de Europeanen niet optreden tegen rebellen, die nog altijd kindsoldaten rekruteren. Tegen bandieten, die vrouwen verkrachten. Die ngo’s overvallen. „De situatie in Oost-Tsjaad blijft explosief”, meldden de VN in december nog. Permanente terugkeer van de vluchtelingen en ontheemden – het uiteindelijke doel van EUFOR – blijft ver weg.
De bescherming van de kampen zou een taak worden van de speciale Tsjadische politiemacht DIS. De training van DIS, door de VN, is echter ernstig vertraagd. Van de geplande 850 agenten is onlangs het eerste contingent actief geworden. Een belangrijke oorzaak van de vertraging is corruptie en tegenwerking van het Tsjadische staatsapparaat. President Déby heeft weinig baat bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de hulpbehoevenden in zijn land. Hij heeft er juist belang bij dat EUFOR blijft: de modern uitgeruste Europeanen fungeren, puur door hun aanwezigheid, als buffer tegen de rebellenbewegingen.
Een politieke oplossing is evenmin dichterbij gekomen. Met EUFOR in zijn land voelt Déby zich niet gehaast om tegenstanders tegemoet te komen. Namens de EU heeft een speciale diplomaat getracht de politieke dialoog op gang te brengen, maar, zegt Seibert, hij werd tegengewerkt door Frankrijk, dat geen inmenging in francofoon Afrika duldt. „De aanvankelijke vrees dat EUFOR niet neutraal zou kunnen zijn omdat het een ‘Franse’ missie zou worden, is in militair opzicht meegevallen. In diplomatiek opzicht niet.”
Grote vraag is wat het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof tegen de Soedanese president Omar al-Bashir, vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur, betekent voor Oost-Tsjaad. Tsjaad en Soedan zijn als communicerende vaten; beide regimes steunen rebellen in het buurland.
In een reactie op het arrestatiebevel gooide Bashir internationale hulporganisaties Darfur uit. De organisaties vrezen nu de komst van tienduizenden nieuwe Darfuri’s naar Tsjaad. De door Bashir ondersteunde rebellen hebben gezegd de handen ineen te slaan tegen Déby. Seibert: „Ook dat is een onbedoeld gevolg van EUFOR. Omdat Déby zich gesterkt voelde, heeft Soedan de rebellen in Tsjaad verder bewapend. Vertrekt EUFOR zonder dat MINURCAT op kracht is, dan bestaat het risico dat een getergde Bashir opnieuw een offensief in Tsjaad laat beginnen.”

NRC Handelsblad, gepubliceerd: 18 maart 2009 08:53


Als antwoord op dit bovenstaande was er dus deze
Citaatvredesmissie 'met beperkt ambitieniveau'
en komt nu MINURCAT ...

:-X
Piranha, een vriendelijk visje met echte tandjes

Lex

Tsjaad Mandaat van Europese vredesmissie 'met beperkt ambitieniveau' loopt af

Rotterdam, 17 maart. Een vredesmacht van de EU is een jaar actief geweest in Oost-Tsjaad. Net nu deze stopt, groeit de spanning in aangrenzend Darfur.
Het officiële einde van Europa's grootste militaire missie ooit in Afrika komt op een delicaat moment. EUFOR, zoals de 3.300 man sterke vredesmissie in het oosten van Tsjaad heette, droeg gisteren haar mandaat over aan MINURCAT, een missie van de Verenigde Naties. MINURCAT kampt met een gebrek aan blauwhelmen, terwijl het missiegebied juist een onzekere periode tegemoet gaat door de oplopende spanningen in Darfur, de West-Soedanese crisisregio waar de situatie in Oost-Tsjaad onlosmakelijk mee verbonden is.
De overdracht van het EUFOR-mandaat stond al gepland. De missie, waar ruim twintig EU-landen aan deelnamen, had een mandaat voor een jaar. EUFOR heeft een half miljoen vluchtelingen en ontheemden beschermd: slachtoffers van 'Darfur', vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek en Tsjadiërs die in eigen land zijn gevlucht voor conflicten om land en geweld tussen regeringstroepen en rebellen, die uit zijn op de val van president Idriss Déby.
De overdracht aan MINURCAT is deels cosmetisch. Van de 3.300 EUFOR-soldaten gaan er 2.000 voorlopig verder onder VN-vlag. MINURCAT, dat een mandaat heeft voor 5.200 blauwhelmen, heeft zelf pas zo'n 2.000, meest Afrikaanse soldaten toegezegd gekregen. Nederland trekt zijn zestig mariniers wel terug.
,,Het probleem", zegt Bjoern Seibert, ,,is dat de Europese landen zelf een situatie gecreëerd hebben waarin ze niet zomaar wegkunnen." Seibert, defensiespecialist van het Massachusetts Institute of Technology, wees er voor de EU-missie al op dat de VN-afdeling voor vredesmissies volstrekt overvraagd is. Veel Europese regeringen voelden zich echter verplicht om iets te doen aan de situatie in Tsjaad, als alternatief voor de onmacht van de VN-missie in Darfur, die nog altijd over minder dan de helft van de ooit beloofde 26.000 blauwhelmen kan beschikken.
De Europese vredessoldaten hebben de problemen slechts vooruitgeschoven, meent Seibert. EUFOR was afschrikwekkend genoeg om rebellen koest te houden. En dat met 'slechts' één slachtoffer aan eigen zijde, een Franse soldaat. Maar de kern, zegt Seibert, is dat EUFOR geen mandaat had voor de problemen waar de bevolking uiteindelijk mee kampt.
EUFOR mocht niet de opvangkampen in. Dat was bedongen door internationale hulporganisaties, die niet geassocieerd willen worden met militaire activiteiten. En dus konden de Europeanen niet optreden tegen rebellen, die nog altijd kindsoldaten rekruteren. Tegen bandieten, die vrouwen verkrachten. Die ngo's overvallen. ,,De situatie in Oost-Tsjaad blijft explosief", meldden de VN in december nog. Permanente terugkeer van de vluchtelingen en ontheemden – het uiteindelijke doel van EUFOR – blijft ver weg.
De bescherming van de kampen zou een taak worden van de speciale Tsjadische politiemacht DIS. De training van DIS, door de VN, is echter ernstig vertraagd. Van de geplande 850 agenten is onlangs het eerste contingent actief geworden. Een belangrijke oorzaak van de vertraging is corruptie en tegenwerking van het Tsjadische staatsapparaat. President Déby heeft weinig baat bij het nemen van verantwoordelijkheid voor de hulpbehoevenden in zijn land. Hij heeft er juist belang bij dat EUFOR blijft: de modern uitgeruste Europeanen fungeren, puur door hun aanwezigheid, als buffer tegen de rebellenbewegingen.
Een politieke oplossing is evenmin dichterbij gekomen. Met EUFOR in zijn land voelt Déby zich niet gehaast om tegenstanders tegemoet te komen. Namens de EU heeft een speciale diplomaat getracht de politieke dialoog op gang te brengen, maar, zegt Seibert, hij werd tegengewerkt door Frankrijk, dat geen inmenging in francofoon Afrika duldt. ,,De aanvankelijke vrees dat EUFOR niet neutraal zou kunnen zijn omdat het een 'Franse' missie zou worden, is in militair opzicht meegevallen. In diplomatiek opzicht niet."
Grote vraag is wat het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof tegen de Soedanese president Omar al-Bashir, vanwege oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfur, betekent voor Oost-Tsjaad. Tsjaad en Soedan zijn als communicerende vaten; beide regimes steunen rebellen in het buurland.
In een reactie op het arrestatiebevel gooide Bashir internationale hulporganisaties Darfur uit. De organisaties vrezen nu de komst van tienduizenden nieuwe Darfuri's naar Tsjaad. De door Bashir ondersteunde rebellen hebben gezegd de handen ineen te slaan tegen Déby. Seibert: ,,Ook dat is een onbedoeld gevolg van EUFOR. Omdat Déby zich gesterkt voelde, heeft Soedan de rebellen in Tsjaad verder bewapend. Vertrekt EUFOR zonder dat MINURCAT op kracht is, dan bestaat het risico dat een getergde Bashir opnieuw een offensief in Tsjaad laat beginnen."

NRC Handelsblad, gepubliceerd: 18 maart 2009 08:53



cabez

Is er ook niet,in de diverse landen waar ik heb mogen vertoeven onder de VN of onder NL is het nu nog steeds een puinhoop.

Piranha

Ik zie de meerwaarde van een VN-macht ook niet meteen.
Piranha, een vriendelijk visje met echte tandjes

Sproit

"Jongens willen jullie dat alsjeblieft niet doen?"
KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

KapiteinRob

Citaat van: Piranha op 15/03/2009 | 12:40 uur
Er komt nu een VN-macht.

Oh, dan komt het wel goed. We weten o.m. uit het verleden hoe goed de VN in het bieden van bescherming is.....

Piranha

VRT-radio 1:
'De Belgische para's uit Diest (met wie door de marns werd samengewerkt, P.) zijn vanochtend teruggekomen. Volgens hulporganisaties is het niet gelukt om de vluchtelingen daar te beschermen.'

Er komt nu een VN-macht.
Piranha, een vriendelijk visje met echte tandjes

Cobra4

Nederlandse militairen weg uit Tsjaad


GOZ BEIDA -  Nederlandse militairen hebben zaterdag voor hun vertrek uit Tsjaad hun overgebleven voorraad medicijnen en medische materialen weggegeven. Een arts van de marine en zijn collega van de luchtmacht droegen de 25 dozen met antibiotica, verbandmiddelen en steriele spuiten over aan de Italiaanse hulporganisatie COOPI.

Dat gebeurde in het ziekenhuis van Goz Beida. COOPI zal de spullen verdelen onder de klinieken en ziekenhuizen in de regio, zo heeft het ministerie van Defensie gemeld. Medicijnen en medische spullen zijn schaars in het door armoede en oorlog geteisterde oosten van Tsjaad.

Zestig Nederlandse mariniers hebben in dat Oost-Afrikaanse land sinds juni vorig jaar deelgenomen aan de Europese missie EUFOR, die tot taak had hulpverleners en vluchtelingenkampen te beveiligen in het grensgebied met Sudan. De Verenigde Naties nemen het werk van EUFOR over.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Enforcer

Ze zijn er met de boot gekomen en ze gaan er met het vliegtuig weg.

Ondertussen nog restanten munitie er uit gooien en een hoop materiaal achterlaten, omdat dit niet in de Antonov's past, c.q. te duur is. Ben benieuwd wat de gedachte is achter deze logistieke operatie, want op het eerste gezicht klinkt het als een hoop verspilling (van achterlaten van spullen en het inhuren van transportcapaciteit, omdat NL zelf niet voldoende heeft).

Lex

Missie Tsjaad bijna ten einde

Het detachement van 60 Nederlandse mariniers keert volgende week terug uit Tsjaad. Een uitgebreid verkenningspeloton heeft 10 maanden lang nabij de Soedanese grens deel uitgemaakt van een Iers bataljon op Camp Ciara in de plaats Goz Beida.
De missie vond plaats onder de vlag van EUFOR. Vanaf 15 maart nemen de Verenigde Naties deze over onder de naam MINURCAT, een multinationale operatie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek.

Rebellen
De Nederlandse militairen hebben vanaf mei vorig jaar met hun patrouilles voor rust en stabiliteit in het gebied gezorgd. Eénmaal, op 14 juni, stonden de mariniers oog in oog met rebellen die vanuit het buurland de Tsjadische regering van president Debi omver willen werpen. Uiteindelijk liep deze confrontatie met een sisser af, mede door verstandig optreden van de pelotonscommandant.

Spanning
Ook in de tweede periode, van 27 oktober tot nu, zijn er ook 'spanningsmomenten' geweest, zegt pelotonscommandant eerste luitenant Mark Haasdijk. "Zeker als je tegenover grote groepen militairen komt te staan. Je moet je altijd realiseren dat het een conflictgebied betreft en dat er dus onverwachte dingen kunnen gebeuren." In het gebied hebben de mariniers niet alleen leren omgaan met die spanningen, maar ook met hun nieuwe voertuigen, de Viking. "De voertuigen hebben zeker in het regenseizoen goed gefunctioneerd en zijn maximaal getest", weet Haasdijk.

Overbrugging
De Senior Representative op het hoofdkwartier in Abeché, majoor Paul 't Hoen, denkt dat het nog te vroeg is conclusies te trekken wat betreft het succes van de missie. "Wel kun je vaststellen dat EUFOR als overbruggingsperiode voor MINURCAT tot een van de rustigste periode in dit door geweld geteisterde gebied heeft geleid. Het kan niet anders zijn dan dat de mariniers onder zeer zware omstandigheden – denk alleen al aan de temperaturen – hier een fikse steen aan hebben bijgedragen."

Toonbeeld
't Hoen ziet ook wel degelijk een nationaal succes. "Deze missie was een toonbeeld van samenwerking tussen de krijgsmachtdelen, met de Koninklijke Marine als coördinator", zegt de officier van de landmacht.

MINDEF, 11 maart 2009, 10.40 uur

paul1011

Citaat van: lex op 15/10/2008 | 23:09 uur
De ontmoeting met Abbas vormde het besluit van een driedaags bezoek van de bewindsman aan Tsjaad. Hij bracht bijna twee dagen door bij de zestig mariniers in het zuiden van het land.

Kijk, dáár komt de aap uit de mouw ... al die politici zijn natuurlijk uitgekeken op Afghanistan en zijn op zoek naar uitzendgebieden waar weer eens wat anders te zien is. Onze minister als kwartiermaker  ;D
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

Lex

De premier van Tsjaad, Youssouf Abbas, heeft er bij minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) op aangedrongen Nederlandse troepen langer in het Afrikaanse land te laten verblijven. Nederlandse soldaten voeren een missie uit in Tsjaad onder auspiciën van de Europese Unie, maar op 15 maart 2009 wordt het mandaat overgenomen door de Verenigde Naties. Tot die datum is een peloton mariniers in Tsjaad actief. Abbas wil nu dat de Nederlanders langer blijven. Van Middelkoop heeft toegezegd het verzoek voor te leggen aan de complete Nederlandse regering. Maar volgens de minister zal de aanwezigheid van de Nederlandse militairen niet langer dan een jaar duren. Dat zou betekenen dat in maart volgend jaar de mariniers Tsjaad zullen verlaten. De ontmoeting met Abbas vormde het besluit van een driedaags bezoek van de bewindsman aan Tsjaad. Hij bracht bijna twee dagen door bij de zestig mariniers in het zuiden van het land.

(Novum) -15-10-2008

boekje_pienter

Voeg mijn opmerking bij die van Kapitein Rob én het artikel Team Afrika: Verder kijken dan Uruzgan in het jongste nummer van het blad Landmacht (oktober 2008), en toeval lijkt amper te bestaan...

Lex

Citaat van: maristo1958 op 04/10/2008 | 17:58 uur
Volgens mij gaat er volgend jaar elke vier maanden één compagnie CLAS naar de West.
De eerste batch gaat in september 2009 op "oefening."