Problemen met de Viking

Gestart door Ton de Zwart, 30/03/2008 | 22:46 uur

Poleme

#4
De Britse mariniers zijn zeer tevreden met hun BvS-10' s in Afghanistan, zo zeer zelfs dat de Britse landmacht er ook gebruik van maakt.  De Viking is populair vanwege zijn uitstekende tereinvaardigheid, betrouwbaarheid en bepantsering tegen klein-kaliber vuur.  Deze bepantsering in kombinatie met een of meerdere .50's zorgen ervoor dat de Britten hun tegenstanders beter kunnen aanpakken.  De tereinvaardigheid wordt bijvoorbeeld gebruikt om ondermijnde wegen te ontwijken, de Taliban heeft echter een hekel aan de Vikings.   

Ook de Canadezen hebben goede ervaringen opgedaan in Afghanistan, tijdens operatie Anaconda in maart 2002 met de voorganger v.d. BvS-10 Viking: de Bandvagn-206.   De BV-206 werd naar het strijdtoneel vervoerd m.b.v. de Chinook, in het vrachtruim.    De BV-206 werd hier gebruikt als mijn-, en 7,62mm kogel-bestendig infanterie-vervoerder.  Niet alleen bermbommen zijn een groot probleem,  ook AP-, en AT mijnen uit veelal vorige konflikten zijn een groot probleem.  De BV-206 is bestendig tegen max. 0.5 kg zware AP-mijnen en zijn bodemdruk is te laag om AT-mijnen af te laten gaan.    De BV-206: de nieuwe 'Brencarrier'?
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

HermanB

Vreemd de Britten rijden er al een flinke tijd mee rond in Afghanistan en daar zijn niets dan positieve berichten vandaan gekomen voor zover ik weet.

paul1011

Jeetje ... het lijkt wel alsof die dingen alleen op de snelweg zijn uitgetest gedurende de ontwikkeling.
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

Ton de Zwart

Het nog geen jaar geleden geïntroduceerde gepantserde amfibische terreinvoertuig Viking van het Korps Mariniers kampt nu al met mankementen.
Mariniers sleutelen al wekenlang met man en macht aan de 74 vrijwel nieuwe terreinwagens om nieuwe aandrijfassen in de voertuigen te monteren. Om de ingrijpende reparatieklus aan de voor tachtig miljoen euro aangeschafte voertuigen zo snel mogelijk te klaren, wordt zelfs in de weekeinden overgewerkt.
Defensie meldt dat de reparatie volledig op kosten van de leverancier wordt uitgevoerd. Of de overuren van de sleutelende mariniers ook worden vergoed, kan zegsman M. Piek van Defensie nog niet zeggen.
Tien Vikings die vanaf mei worden ingezet tijdens de deze week door de Tweede Kamer goedgekeurde missie naar Tsjaad, zijn volgens de marine inmiddels geheel hersteld. Het malheur met de Vikings is een flinke streep door de rekening van het Korps Mariniers. Het keurkorps werkt sinds april vorig jaar met het elfduizend kilo wegende voertuig. De problemen met de aandrijfas openbaarden zich volgens Defensie al vrij snel tijdens oefeningen in Engeland en Noorwegen.

Bron: De Telegraaf van 290308