Actieplan personeelstekort Defensie

Gestart door Lex, 04/04/2008 | 21:00 uur

Benno1969

#15
Citaat van: Reinier op 05/04/2008 | 10:18 uur
Reservisten? Was dat niet die groep die 1-2 jaar geleden geheel overbodig werd geacht en gedecimeerd van tienduizenden tot een handvol?
Typische politiek omtrent defensie laatste jaren: eerst alles eruit flikkeren en dan eens gaan kijken wat je eigenlijk nodig hebt.

De koude oorlog mobilisabele bak is toen leeggeschud dat klopt. Maar dat was onontkoombaar gezien de overgang van een kadermilitie naar een expeditionaire krijgsmacht.

Maar laat ze nu eens een keer goed rekening gaan houden met de inpassing van de reservistentaak in andere verplichtingen (civiele job) van de reservist. Dat is pas goed personeelsmanagement, en niet door de huidige praktijk van b.v. opleidingen inplannen waarbij meerdere werkweken bij de civiele baas vrijgenomen moet worden.

Benno1969

Citaat van: Enforcer op 04/04/2008 | 22:00 uur
Die nieuwe pool/catagorie reservisten  "die in te zetten eenheden kunnen aanvullen en die functies in Nederland kunnen vervullen" lijkt mij een uitdaging, want dan neem je voor langere tijd een functie waar. Wat moet die reservist dan met die burgerbaan, of wordt dit gewoon een militaire flexwerker, c.q. militair op detacheringsbasis?

En het blijkt dat precies uitkomt wat voorspelt was in de discussie hier door mij gestart: reservisten gaan gebruikt worden als backfill van beroeps die op uitzending zijn..

Reinier

Reservisten? Was dat niet die groep die 1-2 jaar geleden geheel overbodig werd geacht en gedecimeerd van tienduizenden tot een handvol?
Typische politiek omtrent defensie laatste jaren: eerst alles eruit flikkeren en dan eens gaan kijken wat je eigenlijk nodig hebt.

A.J.

Citaat
3. Vermindering van de uitval bij keuring en selectie naar maximaal 40% in 2010.
4. Het terugdringen van het opleidingsverloop van gemiddeld 35 procent in 2007 naar 30 procent in 2010
en 25 procent in 2013.

Ik hou mijn hart vast... Het niveau van de mannen was de laatste jaren al niet bijster bijzonder, maar gezien dit plan gaat het nog slechter worden.

Lex

In het "actieplan" van de STAS wordt geschreven dat nader onderzoek nodig is tav het Reservistenbeleid; daarnaast wil men de inzet van Reservisten verder uitbreiden.
Wat de exacte invullig zal worden, is dus nog maar de vraag.
Waarschijnlijk zullen de Reservisten, met dit plan in de hand daar intern flink over van gedachten wisselen, opdat zij een bijdrage kunnen leveren aan de verder discussie.

Enforcer

Nee, had ik nog niet gelezen. Ik ging uit van de beknopte versie. Employer support wordt al jarenlang over gesproken, maar er is en blijft voorlopig vrij van een concrete invulling. De vraag naar reservisten is wel reeds al verhoogd, dus dit gaat op een gegeven moment gewoon zeer knellen.

Die nieuwe pool/catagorie reservisten  "die in te zetten eenheden kunnen aanvullen en die functies in Nederland kunnen vervullen" lijkt mij een uitdaging, want dan neem je voor langere tijd een functie waar. Wat moet die reservist dan met die burgerbaan, of wordt dit gewoon een militaire flexwerker, c.q. militair op detacheringsbasis?

Lex

Citaat van: Enforcer op 04/04/2008 | 21:43 uur
"Ook wordt meer gebruik gemaakt van reservisten."  Logisch, als je 6000 vacatures hebt, moet je toch gaten vullen door reservisten in te zetten........als ze de tijd hebben. En dat wordt ook steeds moeilijker wanneer de economie goed loopt, want dan trekt de baas nog harder aan hen, dan Defensie lief is... Niet geheel realistisch dus om te verwachten dat die reservisten de hele tijd het antwoord zouden kunnen zijn om gaten te vullen. 
Heb je de notitie gelezen (blz 10/11)?
Daar staat:
Voorstellen voor de langere termijn:
- Reservisten
Ook een intensievere inzet van reservisten kan bijdragen tot oplossing van het vullingsprobleem. Hun gevarieerde competenties en flexibele beschikbaarheid maken reservisten bij uitstek geschikt om (tijdelijke) tekorten op te vangen. Navo-partners maken al gebruik van deze constructie. Het streven is in aanvulling op de Reservisten Militaire Taken en Reservisten Speciale Deskundigheid een pool van reservisten te creëren die in te zetten eenheden kunnen aanvullen en die functies in Nederland kunnen vervullen. Om een ruimere inzet van reservisten te bewerkstelligen, moet Defensie zich ook op de werkgevers richten. Het is belangrijk hen in perioden van inzet te ondersteunen door middel van employer support. Hierbij zal worden gebruikgemaakt van de voorstellen in de Motie-Knops, Voordewind, Van der Staaij, Boekestijn en Eijsink (31 200X, nr. 51) over fiscale faciliteiten voor werkgevers met reservisten in dienst.
Het overleg hierover met de ministeries van Financiën, VWS en SZW is gaande. De uitkomst van dit overleg is vooralsnog dat terughoudendheid bij fiscale facilitering op zijn plaats is. Dit heeft te maken met de ingezette vereenvoudiging van het belasting/premiestelsel. Concretisering via een fiscale facilitering wordt gezien als een te generaal instrument voor deze specifieke en relatief kleine doelgroep. Er is aanvullend onderzoek nodig naar de mogelijkheden het reservistenbeleid verder te ontwikkelen en op een hoger niveau te brengen. Het doel van Defensie is echter helder: de inzet van reservisten moet worden uitgebreid.

Enforcer

"Ook wordt meer gebruik gemaakt van reservisten."  :o

Logisch, als je 6000 vacatures hebt, moet je toch gaten vullen door reservisten in te zetten........als ze de tijd hebben. En dat wordt ook steeds moeilijker wanneer de economie goed loopt, want dan trekt de baas nog harder aan hen, dan Defensie lief is... Niet geheel realistisch dus om te verwachten dat die reservisten de hele tijd het antwoord zouden kunnen zijn om gaten te vullen.  ??? :-\

Zorg maar eens eerst dat Defensie echt een goede werkgever wordt en dat mensen die graag blijven er niet uitgegooid worden, omdat ze 35 zijn, terwijl er al krapte is..... Dat is gewoon zelfmutulatie...  :(

Lex

Het verschil tussen "missie/varen/op oefening, etc" is reeds jaren een punt van discussie. Zelfs de "Haagse" hotemetoten maken te pas en te onpas gebruik van de term "missie", omdat deze de laatste decennia helemaal ingeburgerd is.

KapiteinRob

Citaat van: HermanB op 04/04/2008 | 21:10 uur
Tja Kapitein Rob als je bij de marine gaat dan weet je dat je veel op zee zal zitten en je niet elke avond naar huis gaat. Al zou men wel onderscheid kunnen maken tussen een paar weken en inderdaad de duur van een reguliere uitzending.

Nou dan, ik zeg toch niets voor niets "op oefening /varen" langer dan 4 maanden. Leg mij maar uit waarom iemand die twee keer in Bosnië o.i.d. is geweest een bonus moet krijgen en iemand die 2 keer meer dan 4 maanden op Hr.Ms. Pak-M-Beet heeft gedobberd niet.

En tja, als je bij de KL of KLu gaat, weet je tegenwoordig ook dat je niet elke avond meer thuis zit...... ;)

KapiteinRob

Citaat van: mindef-site op 04/04/2008 | 21:06 uur
Verder kunnen alle Defensiemedewerkers een bonus verdienen als zij een kandidaat aandragen die uiteindelijk succesvol de initiële opleiding voltooit.

Dus alle forumleden die bij defensie willen en zich nog niet hebben gemeld bij het DWS, hup een PM sturen naar ondergetekende. Kunnen we de bonus delen als je uiteindelijk de AMO/IMO/EVO/EMMV afgerond hebt...... :D

HermanB

Tja Kapitein Rob als je bij de marine gaat dan weet je dat je veel op zee zal zitten en je niet elke avond naar huis gaat. Al zou men wel onderscheid kunnen maken tussen een paar weken en inderdaad de duur van een reguliere uitzending.

Lex

DE VRIES LANCEERT ACTIEPLAN WERVING EN BEHOUD

Staatssecretaris Jack de Vries lanceerde vanmiddag een actieplan om het personeelstekort bij Defensie aan te pakken. Dit om 'de vulling' van Defensie de komende periode te verbeteren zodat de operationele uitvoering van taken niet in gevaar komt.

Naast verbeteringen op het gebied van werving, selectie en opleiding, is er ook veel aandacht voor het behoud van Defensiemedewerkers. De maatregelen voor behoud richten zich op de goede balans tussen werk en privé en het belonen van veelvuldige uitzendervaring.

De Vries: "Van ons personeel wordt veel gevraagd. Ik zal mij ervoor inzetten dat het personeel werkelijk ervaart dat daar ook veel tegenover staat. De beleving van de medewerkers is de sleutel voor een betere vulling. Natuurlijk op de eerste plaats doordat een positieve beleving leidt tot behoud, maar op de tweede plaats ook omdat een trotse medewerker een ambassadeur is voor onze krijgsmacht. Op die manier hebben we meer dan 60.000 wervers in dienst."

Werving kandidaten
De werving wordt efficiënter door sneller kandidaten door de wervings- en selectieketen te begeleiden, contact te houden met goedgekeurde kandidaten en het aanstellen van parttime wervers: militairen met operationele ervaring die geïnteresseerden rechtstreeks informeren over hun uitdagende werk.

Door een open personeelssysteem kunnen ook mensen boven de 30 jaar op basis van hun maatschappelijke ervaring bij Defensie instromen. Ook wordt meer gebruik gemaakt van reservisten. Verder kunnen alle Defensiemedewerkers een bonus verdienen als zij een kandidaat aandragen die uiteindelijk succesvol de initiële opleiding voltooit.

De Vries: "Het is van belang te beklemtonen dat Defensie, hoe hoog de nood ook is, nooit zal tornen aan de inzetbaarheidseisen. Militairen doen professioneel werk onder moeilijke omstandigheden en mogen zichzelf en anderen daarbij niet in gevaar brengen. Ik laat wel nog eens goed kijken of we die eisen niet verder kunnen differentiëren, zodat we de uitval bij keuringen misschien verder kunnen beperken."

De staatsecretaris heeft vertrouwen in de komende jaren, omdat er veel kracht en creativiteit bij Defensie is: "We hebben ook iets om écht trots op te zijn. Defensie is een hele goede werkgever, met prachtig en relevant werk. We bieden goede ontwikkelmogelijkheden en hebben de beste (na)zorg ooit. Een baan bij Defensie is daarmee een investering in jezelf."

Top 5 maatregelen
Top 5 van concrete maatregelen tot verbetering van werving, een open personeelssysteem en behoud:

1. De invoering van een wervingsbonus.
2. Uitbreiden van het aantal parttime wervers van 50 in 2008 naar 150 vanaf 2011.
3. Vermindering van de uitval bij keuring en selectie naar maximaal 40% in 2010.
4. Het terugdringen van het opleidingsverloop van gemiddeld 35 procent in 2007 naar 30 procent in 2010
en 25 procent in 2013.
5. Het verhogen van het aantal loopbaanbegeleiders van 50 in 2008 naar 200 in 2010.

MINDEF, 04-04-2008 19:00

KapiteinRob

Citaat van: RTL Nieuws op 04/04/2008 | 21:00 uur
De Vries wil onder meer militairen die meerdere malen op missie zijn geweest, extra belonen.

Misschien dat STASDEF aan kan geven wat het verschil is tussen "op missie zijn" en "op oefening / varen", als dat laatste ook minstens 4 maanden duurt? Ik word namelijk een beetje moe van dat heilig verklaren van missies. Alsof je, als je niet op safari bent, geen waardevol werk aflevert voor defensie..... >:(

Lex

Nog 6000 vacatures open

Defensie trekt extra geld uit om het tekort aan militair personeel op te lossen. Dat meldt RTL Nieuws .

15 miljoen euro
Staatssecretaris de Vries heeft voor een nieuw actieplan 15 miljoen euro gereserveerd. De Vries wil onder meer militairen die meerdere malen op missie zijn geweest, extra belonen. Ook komt er een bonus voor het werven van een militair.

Vacatures
Defensie heeft zo'n 6000 vacatures. Er zijn vooral tekorten bij de vliegers, luchtverkeersleiders, technisch personeel en medisch personeel. Nog deze kabinetsperiode moeten de grootste tekorten zijn weggewerkt.

© RTLNieuws.nl laatste wijziging:  04 april 2008   20:10