Rusland bombardeert Georgië

Gestart door ThomasDR, 08/08/2008 | 09:45 uur

Elzenga

Poetin wilde Georgische president 'aan ballen ophangen'

donderdag 13 november 2008 14:45

Uitgelekte aantekeningen van de assistent van de Franse president Nicolas Sarkozy geven een weinig fraai beeld van de omgangsvormen tussen regeringsleiders in oorlog: de Russische premier Vladimir Poetin wilde zijn Georgische ambtsgenoot Michail Saakasjvili ophangen.

Poetin wilde zelfde einde voor Saakasjvilli als voor Saddam Poetin wilde zelfde einde voor Saakasjvilli als voor Saddam

De aantekeningen werden gemaakt tijdens het bemiddelingsbezoek van Sarkozy aan Moskou op 12 augustus, en zijn vandaag gepubliceerd door het Franse tijdschrift Le Nouvel Observateur.

Sarkozy probeerde Poetin over te halen in te stemmen met een staakt-het-vuren, enkele dagen nadat Russische troepen de afvallige Georgische regio Zuid-Ossetië waren binnengevallen.

Saddam Hoessein
In Moskou zou Sarkozy hebben gevraagd of de geruchten kloppen dat de Russische regering van plan is Saakasjvili af te zetten en een marionettenregering te installeren.

'Ik ga Saakasjvili ophangen aan zijn ballen,' zo zou een woedende Poetin hebben gezegd.

'Hem ophangen?' vroeg de Franse president vervolgens.

'Waarom niet? De Amerikanen hebben Saddam Hoessein ook opgehangen,' antwoordde Poetin.

Sarkozy: 'Ja, maar wil je soms net zo eindigen als Bush?'

'Daar heb je een punt,' zo moest de Russische premier vervolgens toegeven.

Opzettelijk
De Britse krant The Times schrijft dat de inhoud van het gesprek mogelijk met opzet naar buiten is gebracht door de medewerkers van Sarkozy.

Zo zou namelijk blijken dat de Franse president wel degelijk een grote invloed heeft gehad op het verloop van het conflict en de uiteindelijke wapenstilstand. 

Laconiek
Dat onthullingen juist vandaag worden gedaan is niet toevallig: het is de eerste dag van het bezoek van Saakasjvili aan Frankrijk.

Geconfronteerd met de woorden van Poetin zou Saakasjvili volgens The Times zenuwachtig hebben gelachen.

'Ik had hier al van gehoord, maar kende niet alle details,' zo reageerde de Georgische president vervolgens laconiek op de Franse radiozender Inter, 'het is hoe dan ook grappig.'


Door Robbert de Witt
http://www.elsevier.nl/web/10211726/Nieuws/Buitenland/Poetin-wilde-Georgische-president-aan-ballen-ophangen.htm

Cobra4

Rusland ontkent betrokkenheid dood Storimans
MOSKOU - Rusland heeft donderdag vraagtekens geplaatst bij de uitkomst van het officiële Nederlandse onderzoek naar de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans in Georgië. Volgens Moskou is er sprake van onvoldoende bewijs dat de Nederlander stierf door vuur van Russische zijde.

Dat verklaarde het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. Volgens Moskou zijn de Russische argumenten ,,niet gehoord'' in het Nederlandse onderzoek. Het ministerie sluit niet uit dat Storimans is gedood door Georgische troepen. De Georgiërs zouden over clusterbommen beschikken.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken maakte begin deze week bekend dat Storimans op 12 augustus is gedood door een Russische clusterbom.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

Citaat van: lex op 22/10/2008 | 16:54 uur
Bovenop het overheidsgeld komt nog 590 miljoen euro aan privaat geld.

Van wie dan wel?
Peloton 3 602 Sqn

Lex

Georgië krijgt 2,8 miljard euro voor wederopbouw

BRUSSEL - 
Georgië krijgt 2,8 miljard euro van westerse overheden voor de wederopbouw na de oorlog met Rusland. Dat meldde EU-commissaris Benita Ferrero-Waldner (Buitenlandse Betrekkingen) woensdag na een donorconferentie in Brussel.

Bovenop het overheidsgeld komt nog 590 miljoen euro aan privaat geld. ,,Het totaalbedrag is veel meer dan we hadden gedacht. Het is echt een vreugdevolle dag'', zei de EU-commissaris. Een vertegenwoordiger van de Georgische overheid zei dat ,,Georgië dit nooit zal vergeten.''

Op de donorconferentie waren meer dan zeventig landen aanwezig, evenals een aantal financiële instellingen. Rusland was niet uitgenodigd.

Herstel wegen en huizen

De Verenigde Staten hebben al 1 miljard dollar (693 miljoen euro) toegezegd. Japan beloofde 200 miljoen dollar (151 miljioen euro). De Europese Commissie en de EU-landen zegden samen 863 miljoen euro toe. ,,Een sterk signaal dat we solidair zijn met Georgië'', zei de EU-commissaris.

Het geld van de donorconferentie zal gebruikt worden voor het herstel van wegen en huizen. Ook zal geïnvesteerd worden in de economie. Daarvoor kreeg Georgië eerder van het IMF een lening van 580 miljoen euro.

Georgië en Rusland voerden in augustus enkele dagen oorlog om de regio's Zuid-Ossetië en Abchazië, die zich onafhankelijk hebben verklaard. Moskou heeft de afscheiding erkend, Tbilisi wil zijn afvallige regio's terug. Bij het conflict vielen vele doden. Meer dan 100.000 mensen raakten ontheemd.

ANP | Gepubliceerd op 22 oktober 2008, 16:11

KapiteinRob

Hoppa, Europa smijt met zelfs nog meer geld dan de VS..... Geld is mede bestemd voor de economie; kunnen ze tenminste tegen de EU gaan concurreren. >:(

Elzenga

En nu wordt het mislukte militaire avontuur van president Michail Saakasjvili ook nog beloond??!! Het moet toch niet gekker worden. Laat ze maar een tijdje bloeden daar...goed om dit soort onbezonnen gedrag in te dammen en ook goed voor het herstel van de democratie daar. Want daar deugt ook weinig meer van. Maar goed dat lidmaatschap van de NAVO laat staan EU wordt tegen gehouden.

Cobra4

wo 22 okt 2008, 07:30
Georgië vraagt om geld voor wederopbouw

BRUSSEL -  Internationale donoren moeten woensdag in Brussel met minstens 2,4 miljard euro over de brug komen om de wederopbouw van Georgië na de oorlog met Rusland te kunnen bekostigen. Op de donorconferentie zijn meer dan zeventig landen aanwezig, evenals een aantal financiële instellingen.

De Verenigde Staten hebben al 1 miljard dollar toegezegd. De Europese Commissie zegde 500 miljoen euro toe. De EU hoopt dat de individuele lidstaten bij elkaar eenzelfde bedrag bij zullen dragen.

Het geld zal gebruikt worden voor het herstel van wegen en huizen. Ook zal geïnvesteerd worden in de economie. Daarvoor kreeg Georgië eerder van het IMF een lening van 580 miljoen euro.

Georgië en Rusland voerden in augustus enkele dagen oorlog om de regio's die zich onafhankelijk hebben verklaard. Moskou heeft de afscheiding erkend, Tbilisi wil zijn afvallige regio's terug. Het conflict zou volgens internationale media meer dan 2500 levens hebben geëist. Meer dan 100.000 mensen raakten ontheemd.

bron: www.telegraaf.nl
Peloton 3 602 Sqn

Cobra4

Rusland en Georgië op Europese strafbank
Door FRANS BOOGAARD

BRUSSEL/STRAATSBURG - Parlementariërs van bijna alle Europese landen hebben dinsdag in de parlementaire assemblee van de Raad van Europa hard uitgehaald naar Rusland en Georgië.

In de bijna 60-jarige geschiedenis van de 47 landen tellende raad was het nog niet eerder voorgekomen dat twee lidstaten de wapens tegen elkaar opnamen, in plaats van een geschil politiek op te lossen.

In het debat, dat morgen wordt voortgezet, tekenden zich drie partijen af: Georgië dat de Russische agressie aanklaagde, een batterij Russen die de Georgische agressie aanklaagden en de overige landen die zowel Georgië als Rusland op de vingers tikten. ,,Het is onaanvaardbaar dat lidstaten een conflict niet door diplomatie oplossen,'' sprak de Vlaamse christendemocraat Luc Van den Brande.

Een groepje radicale Polen, Balten en Hongaren wilde Rusland deze week al schorsen als lid, maar een ruime meerderheid van de assemblee ziet niets in een Russisch isolement. Men wil eerst een grondig internationaal onderzoek, met wat Tiny Kox (SP) betreft ook deelname van de parlementen van Georgië en Rusland. Secretaris-generaal Terry Davis zei dat onder de lidstaten weinig steun is voor strafmaatregelen. Een scherpe controle van beide onruststokers zou een goed compromis kunnen zijn. Hij zei dat hij de oorlog in april zag aankomen. ,,Ik heb gewaarschuwd dat ze op een kruitberg met vuur speelden, maar niemand wilde luisteren.'' Honderden doden en duizenden vluchtelingen later 'zit Europa met een crisis van historische afmetingen', concludeerde Davis. Hij en de Zweedse raadsvoorzitter Carl Bildt waren na hun bezoek aan Georgië niet welkom in Moskou. Hij dekte zich daarmee in tegen kritiek dat de raad het conflict eenzijdig heeft benaderd. De doorbraak kwam van Europees voorzitter Sarkozy, die met een zespuntenplan de vrede forceerde.

Volgens mensenrechtencommissaris Hammarberg en de Nederlandse Corien Jonker (CDA) gaan de mishandeling, etnische zuivering en plundering in Zuid-Ossetië door.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn

ThomasDR

ma 29 sep 2008, 14:12 Arrestatiebevel tegen Saakasjvili

MOSKOU -  De onder Russische invloed staande Georgische regio Zuid-Ossetië heeft een internationaal arrestatiebevel tegen de president van Georgië, Michail Saakasjvili, verspreid.

De plaatselijke openbaar aanklager, Tajmoeras Sjoegajev, wil hem vervolgen wegens oorlogsmisdaden. Saakasjvili deed 7 augustus een poging de streek met een soort Blitzkrieg te veroveren op de Ossetiërs en Russen. Het werd door de massale Russische tegenaanval een debacle voor de Georgische president en zijn land.

Zuid-Ossetië is vervolgens door Rusland en Nicaragua als onafhankelijk erkend. Zuid-Ossetië en de West-Georgische streek Abchazië erkennen bovendien elkaars 'onafhankelijkheid'. De Zuid-Ossetische aanklager heeft de aanhoudingsbevelen aan Russische en Nicaraguaanse functionarissen gegeven. Zuid-Ossetië is zelf geen partij binnen internationale politieorganisatie Interpol.

Bron:Telegraaf


Elzenga

Citaat van: Mourning op 28/09/2008 | 18:38 uur
Ja, simplistische weergaven van de realiteit en propaganda daar weet jij gelukkig alles van... als expert in het beoefenen ervan...  ;)
Ik zei al eerder dat ik me niet meer laat provoceren hier tot dit soort kinderachtig modder gooien. Als jij dat zo graag wil, be my guest...ik reageer er niet meer op. Kan er niks mee. Het zegt meer iets over jou dan over mij. Succes verder!!.... 

Mourning

Citaat van: Elzenga op 28/09/2008 | 16:02 uur
"De Amerikanen" gelijk stellen aan de "Regering Bush" is voor veel Amerikanen inmiddels een grove belediging...maar ja...in simplistische weergaven van de realiteit en binnen propaganda bekt het natuurlijk nog wel goed.. ::).

Ja, simplistische weergaven van de realiteit en propaganda daar weet jij gelukkig alles van... als expert in het beoefenen ervan...  ;)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Elzenga

"De Amerikanen" gelijk stellen aan de "Regering Bush" is voor veel Amerikanen inmiddels een grove belediging...maar ja...in simplistische weergaven van de realiteit en binnen propaganda bekt het natuurlijk nog wel goed.. ::).

Mourning

Tsjonge jonge, de Amerikanen hebben het weer gedaan hoor... het zal eens niet...  ::)

Die arme Russische "vredestroepen" toch! Ach en wee! En dan ook nog door die enge imperialistische, neo-kolonialistische NAVO worden gewezen op de manier van reageren van de Russische strijdkrachten...

Gelukkig hebben wij, Russen, niets gedaan om olie op het vuur te gooien sinds begin jaren '90 en hebben we de NAVO ook TOTAAL niet vijandig tegemoet getreden vanaf het begin van deze crisis, ons volledig aan de afgemaakte afspraken gehouden... en als we ergens op gewezen worden maken we gewoon de onzinnige vergelijking met Kosovo en geven we de Amerikanen de schuld, er zijn altijd wel een aantal lieden in vooral West Europa die dan ineens voor ons warmlopen...
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Elzenga

#434
Citaat van: Kapitein Rob op 28/09/2008 | 01:12 uur
Ongetwijfeld kun je uitleggen sinds wanneer de autonome regio Zuid-Ossetië eigen troepen heeft. Ik heb namelijk overal over Russische troepen gelezen en gehoord.
Moet je toch iets meer moeite doen en je wat beter inlezen in het conflict. De regio is al sinds 1991 de facto onafhankelijk van Georgië en heeft in de jaren daarna een eigen leger en politiemacht opgebouwd. Met steun van de Russen. Bij het laatste conflict/gevechten werd door de strijdende partijen besloten dat er Russische troepen als een soort buffer zouden worden gestationeerd in de regio. Die troepen werden als eerste door de Georgiers aangevallen bij de recente heroveringspoging en dat betrok de Russen direct bij het conflict. 

CitaatWaarop baseer je dat Bush in deze een voorbeeld voor Saakasjvili is? En wellicht kun je een in deze niet terzake kundig forumlid als ik enkele voorbeelden geven van de aangehaalde wispelturigheid van Michail Saakasjvili?
Ik zou zeggen lees de levensgeschiedenis van Saakasjvili en zijn verbondenheid met de VS. Waar hij heeft gestudeerd en gewerkt, zij het kort. Lees de kritische rapporten over het gedrag van de president door Internationale waarnemers en organisaties. Kritiek op de censuur en noodtoestand in Georgië. De eenzijdige focus qua media op de president en zijn partij. Zijn wispelturige gedrag. De merkwaardige situatie dat Georgie totaal geen lid is van de EU noch dat is toegezegd maar Saakashjvili steeds op tv te zien is met achter zich de EU vlag.

In de aanval op Zuid-Ossetie zie je een soortgelijk bravoure gedrag vind ik als President Bush ten toon spreid. Bush is ook groot supporter van Saakasjvili en wilde perse een bezoek brengen aan Georgië ondanks de risico's. Amerikaanse militairen trainden het Georgische leger en het werd ook bewapend en gefinancierd door de VS (deels). Ik kan me verder niet voorstellen dat de Amerikanen niet wisten van de aanval op de openingsdag van de olympische spelen. Met zoveel trainers daar en contacten. Toen de Amerikaanse luchtmacht snel de Georgische troepen terugvloog vanuit Irak was voor mij duidelijk dat de Amerikanen direct betrokken waren bij het conflict en hierdoor ook direct partij. Want dat was geen "neutrale" actie. En waarschijnlijk de Russische militaire reactie hadden onderschat. Of dit moet het doel bij voorbaat zijn geweest...Rusland zo provoceren zodat het nu weer als "vijand" kan worden afgeschilderd...om zo een einde te maken aan de groeiende vriendschapsband tussen EU/Europa en Rusland...waarschijnlijk de Regering Bush een doorn in het oog want het zou de Amerikaanse stevige vinger in de Europese pap aantasten en verzwakken. En zoals bekend is wenst de VS geen Europese militaire supermacht naast zich. Dat is zelfs officieel beleid.

Maar goed, nu wijd ik wel vrij ver uit...dat er meer speelt is voor mij duidelijk. Daarvoor waren de reacties te opvallend.

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 27/09/2008 | 23:41 uur
Zuid-Ossetische troepen

Ongetwijfeld kun je uitleggen sinds wanneer de autonome regio Zuid-Ossetië eigen troepen heeft. Ik heb namelijk overal over Russische troepen gelezen en gehoord.

Citaat van: Elzenga op 27/09/2008 | 23:41 uur
Dat was gewoon een gevaarlijk avontuur dat de Georgische president dacht te kunnen inzetten naar voorbeeld van zijn even wispelturige voorbeeld president Bush.

Waarop baseer je dat Bush in deze een voorbeeld voor Saakasjvili is? En wellicht kun je een in deze niet terzake kundig forumlid als ik enkele voorbeelden geven van de aangehaalde wispelturigheid van Michail Saakasjvili?