Korps Mariniers te ezel

Gestart door Ton de Zwart, 28/08/2008 | 19:46 uur

georges

Trouwens, men moet niet vergeten er voor te zorgen dat men overwicht over de ezel heeft anders zou je wel eens in benarde situaties terecht kunnen komen zoals te zien op deze foto waar men de zebra in de strijd probeert in te zetten:


georges

Er is helemaal niets mis mee om ezels in te zetten. Met een beetje fantasie kun je alle kanten op.


Poleme

#9
iiiaaaahh iiiaahh...... Het is niet de eerste keer dat de NL krijgsmacht te maken krijgt met 4-voeters.  UNPROFOR Dutchbat gebruikte muilezels om diesel uit te sparen.  Het Korps Mariniers heeft al eens geoefend met paarden in Noorwegen, zie het tijdschrift 'Qua Patet Orbis'  2007 - 03 pagina 40 en 41, www.marine.nl/Images/QPO_03_2007_tcm-1026883.pdf

De US Army beschrijft de inzet van 4-voeters in uniform in Field Manual 31 - 27,
zie http://hosta.atsc.eustic.army.mil/cgi-bin/atdl.dll/fm/31-27/toc.htm

Het gebruik van 4-voeters in WO II en Afghanistan:  www.geocities.com_futuretanks_ponysoldiers.htm

Het Korps Mariniers leerde in Noorwegen dat het bepakken van de paarden zorgvuldig diende te gebeuren en dus aardig wat tijd in beslag neemt.  Omgang en 'onderhoud' van de paarden eist ook veel training van mens en dier, ezels kunnen echter met minder training toe.
Minder training, want ze zijn gemakkelijker in de omgang en ezels zorgen beter voor zich zelf dan paarden.  Ezels kunnen sneller bepakt worden dan paarden.
Ezels zijn minder vatbaar voor ziekte en verwondingen dan paarden.  Ezels hebben een lagere kruis-, en topsnelheid dan paarden, maar hebben wel een beter uithoudingsvermogen en zijn beter inzetbaar op smalle bergpaden.

In Ariana hebben we een structureel tekort aan manschappen, zeer waarschijnlijk heeft de Taliban & Co. een numeriek overwicht op ISAF en ANA.  Hoe compenseert men dit?  Door een vergrote mobiliteit, een lichte infanterist legt gemiddeld 20 - 25 km per dag te voet af; een os legt dezelfde afstand af, maar kan veel meer meenemen; een paard gemiddeld 43 - 46 km per dag; een ezel gaat iets langzamer dan een paard en kan iets minder uitrusting meenemen = 45 kilo.

@ Ton de Zwart: dat iiaahh iiaahh is geen probleem, als je goed met de ezel omgaat dan is het een stil dier.  Ook de uitwerpselen vormen geen probleem: met de pioniers-schop de drollen door het zand of stof rollen en daar neergooien waar niemand ze kan zien of begraven, ze poepen maar 1 a 2 keer per dag.  Veel haver hebben ze ook niet nodig, wat wel een probleem is: is op tijd eten & drinken.

Ik denk dat paarden, kamelen en ezels de mobiliteit van lichte infanterie kunnen verbeteren.  De lichte infanterie is het beste antwoord op guerilla-strijders, voor het concept van lichte infanterie zie bovengenoemde Qua Patet Orbis bladzijde 10 t/m 17.

Wat zien ik? Rook!, onzinnig?, middeleeuws?  Welneen, in de bergen en bebouwde kom is het radio-bereik soms beperkt tot gehoorafstand.  Radio-batterijen / accu's raken sneller leeg en slijten sneller bij lage en hoge temperaturen, daarnaast geven radio's weleens de geest door gewelds-, en klimaatsinwerking (regen, sneeuw, stof).  Dan kan het geen kwaad om weten hoe je moet communiceren via rooksignalen.  De Taliban doet het soms ook met rooksignalen en die hebben niet alleen te vrezen van mortiergranaten, maar ook van de houwitsers, wentelwieken en (jacht)-bommenwerpers.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

boekje_pienter

Citaat van: Ton de Zwart op 28/08/2008 | 19:46 uur"We gaan van high-tech terug naar low-tech. De lichte infanterist blijkt toch het beste wapen tegen terroristen in de bergen. Aangezien jeeps en andere moderne voertuigen daar amper bruikbaar zijn, gaan ezels een grote rol spelen bij de moderne oorlogsvoering"

Zo vreemd is het allemaal niet. Als we kijken naar de geschiedenis van het United States Marine Corps (USMC) hebben zij regelmatig ezels, paarden, muildieren en dergelijke ingezet. Betrouwbaarder dan locals dunkt me...

In het Small Wars Manual, uitgave 1940 (hier downloadbaar), komt de inzet van deze dieren uitgebreid aan bod, gebaseerd op ervaringen van de mariniers in zgn. low-intensity conflicts, waarin het vaak moeilijk te duiden is wie nu precies de vijand is.

Het gebruik van rooksignalen komt me nogal middeleeuws voor: satelliettelefoon via Burum is toch safe? Het nadeel van rooksignalen is dat ze ook door satellieten in de gaten kunnen worden gehouden, het voordeel dat ze vanuit bergachtig gebied prima kunnen worden gebruikt met bij helder weer zicht tot 80 (sic!) km...

Fidelio

Wat is er mis met artillerie dan?
Veilig van een afstandje de bergen platgooien?

KapiteinRob

Citaat van: Ton de Zwart op 28/08/2008 | 21:25 uur
Tegenwoordig zal een local niet meer tevreden zijn met een pakje shag, maar ze kunnen ook gewoon betaald worden.

Je zal dan altijd zien dat onder die ingehuurde local-sjouwers die de troep door de Afghaanse bergen moeten sjouwen iemand zit met een pakketje explosieven en een hemels vooruitzicht met 72 in Burka geklede maagden...... Dan maar een paard, ezel, lama, o.i.d. Ik blijf het ondanks het wellicht lachwekkende karakter een uitstekend idee vinden om het in ieder geval uit te proberen. Je kan zomaar je vijand behoorlijk verrassen als de granaten uit een totaal onverwachte hoek aan komen zetten.  ;)

Je kan natuurlijk ook je zooi op een pallet stapelen met een rits gecamoufleerde ballonnen eraan. Beetje van die heliumzooi erin en je kunt het aan wat touwtjes met je mee laten zweven; soort minizeppelin of zo........ :D

Ton de Zwart

Citaat van: Kapitein Rob op 28/08/2008 | 19:56 uur
Die ezel kan gewoon grazen en een voertuig heeft ook peut nodig. En de ezelpoep kun je wegstrepen tegen lekkende olie en afgebroken steekassen.....
Nee dat is geen goede vergelijking. Het gaat over moeilijk begaanbaar terrein in de bergen.  Voertuigen kunnen daar zowiezo niet komen dus het is zinloos om dat te proberen te vergelijken.
Een alternatief voor de pakezel is hooguit een ander lastdier, maar dat geeft dezelfde tegenargumenten.  Een mogelijk bruikbaar alternatief is het inhuren van locals, die gewend zijn aan de bergen, de weg vaak goed weten en kunnen sjouwen.
In NNG huurden we daarvoor papoea's in die met een bepakking van vaak 40 kg door zeer moeilijk terrein sjouwden voor een dagloon van een pakje zware shag.  Dat werkte uitstekend. Daarbij deden ze ook nog belangrijk verkenningswerk en hielpen met het opbouwen van onderkomens in de jungle, en wisten wat wel of niet eetbaar-drinkbaar was.
Tegenwoordig zal een local niet meer tevreden zijn met een pakje shag, maar ze kunnen ook gewoon betaald worden.

KapiteinRob

Citaat van: Ton de Zwart op 28/08/2008 | 19:50 uur
Die ezels, nou ja, elk voordeel heb z'n nadeel.  Ezels balken op elk moment en net als er geen geluid gemaakt mag worden.  Ze hebben veel haver of ander voer nodig en de ezelpoep kan een eenheid verraden.  Maar, ze zijn idd lekker terreinwaardig op bergpaadjes.

Een ezel die balkt is iets natuurlijks. Of de vijand moet denken dat een balkende ezel standaard inhoudt dat er een marinier in de buurt is (inkoppertje....).  :D

Die ezel kan gewoon grazen en een voertuig heeft ook peut nodig. En de ezelpoep kun je wegstrepen tegen lekkende olie en afgebroken steekassen.....

Kortom, ik vind het een goeie zaak dat zoiets geprobeerd wordt. Ben benieuw wat het verschil is (of de uitkomst was) met de paarden die het MARNSBAT vorig jaar in Noorwegen uitprobeerde, want daar heb ik verder niets meer over gelezen.

KapiteinRob

Citaat van: Telegraaf op 28/08/2008 | 19:46 uur
Ook worden de mariniers geconfronteerd met primitieve communicatie. De Bruijne: ,,Er is in dergelijke gebieden geen internet waarmee e-mail kan worden verstuurd. Ook de mobiele telefoon werkt er niet. Dat wordt dus behelpen met bijvoorbeeld rooksignalen om onderling contact te onderhouden".
 

SATCOM? Radio's? Daarbij, ook het eerste beste motel in die contreien heeft wireless internet, dus gewoon even je kamp opslaan naast de lobby.... :D

Daarbij snap ik niet helemaal hoe tijdens een oefening de onderlinge communicatie normaliter wel middels email zou geschieden.....

Ton de Zwart

Citaat van: Ton de Zwart op 28/08/2008 | 19:46 uur
Ook worden de mariniers geconfronteerd met primitieve communicatie. De Bruijne: ,,Er is in dergelijke gebieden geen internet waarmee e-mail kan worden verstuurd. Ook de mobiele telefoon werkt er niet. Dat wordt dus behelpen met bijvoorbeeld rooksignalen om onderling contact te onderhouden".

Die ezels, nou ja, elk voordeel heb z'n nadeel.  Ezels balken op elk moment en net als er geen geluid gemaakt mag worden.  Ze hebben veel haver of ander voer nodig en de ezelpoep kan een eenheid verraden.  Maar, ze zijn idd lekker terreinwaardig op bergpaadjes.

Maar dat verhaal over die communicatie is m.i. onzinnig.  Waarom zouden de organieke, daargbare verbindingsmiddelen ineens niet goed meer werken in de bergen?   Rooksignalen?   Wat een nonsens....

Ton de Zwart

DOORN, donderdag
Het elitaire Korps Mariniers gaat volgende maand tijdens een training in de Verenigde Staten experimenteren met muilezels en rooksignalen.
,,We gaan van high-tech terug naar low-tech. De lichte infanterist blijkt toch het beste wapen tegen terroristen in de bergen. Aangezien jeeps en andere moderne voertuigen daar amper bruikbaar zijn, gaan ezels een grote rol spelen bij de moderne oorlogsvoering", zo verklaart marinezegsman luitenant ter zee Ewold de Bruijne de keuze voor het opmerkelijke vervoermiddel.
Circa 350 mariniers beginnen op 22 september aan een speciale bergtraining bij het plaatsje Reno in Californië. Hier is een permanent trainingscentrum van de Amerikaanse mariniers gevestigd. Gedurende een maand worden ze getraind in onder meer het schieten en zich verplaatsen in bergachtig gebied. Meteen de eerste dagen wordt de elitemanschappen bijgebracht hoe ze muilezels kunnen bepakken met mortieren en ander oorlogstuig.

Ook worden de mariniers geconfronteerd met primitieve communicatie. De Bruijne: ,,Er is in dergelijke gebieden geen internet waarmee e-mail kan worden verstuurd. Ook de mobiele telefoon werkt er niet. Dat wordt dus behelpen met bijvoorbeeld rooksignalen om onderling contact te onderhouden".
       
Bron: De Telegraaf van 280808