Militaire bijstand naar Sint Maarten

Gestart door Ton de Zwart, 16/10/2008 | 10:27 uur

Lex

SCHADE ORKAAN OMAR VALT MEE

Gistermiddag vertrok een gedeelte van het orkaannoodhulp detachement van de Koninklijke Marine naar Sint Maarten voor hulpverlening voor en na passage van orkaan Omar. De schade blijkt mee te vallen.

Direct na aankomst zorgde het detachement eerst dat het essentiële communicatienetwerk 'up and running' was. Gedurende de nacht assisteerden de mariniers de politie met het handhaven van de avondklok. Tijdens de daadwerkelijke passage van Omar, zocht ook het detachement onderdak. "Er stond een stevige wind, maar niet schrikbarend" aldus de detachementcommandant, majoor der mariniers Dennis Volmer.

"Bij dageraad begon het detachement met het opnemen van de schade. Enkele wijken zijn afgesloten door hoog water. Her en der liggen er omgevallen bomen en rotsblokken op de weg. Naast materiële schade aan huizen en auto's, valt de schade mee."

De DASH-8 van de Kustwacht voor de Nederlandse Antillen en Aruba bracht de situatie op de getroffen eilanden in beeld vanuit de lucht. Ook op Saba en St. Eustatius bleek de schade gering.

Het kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen en Aruba heeft formeel laten weten dat aanvullende militaire assistentie niet nodig is. Hr.Ms. Pelikaan is dan ook weer onderweg naar Curaçao. Het detachement blijft tot morgen op Sint Maarten. Dan pas valt de definitieve beslissing om de militaire bijstand te beëindigen.

MINDEF, 16-10-2008 21:39 

KapiteinRob

Citaat van: Ton de Zwart op 16/10/2008 | 10:27 uur
De mariniers zetten op Sint Maarten een communicatienetwerk op en nemen de schade op na de komst van de orkaan.

Politiek correct geneuzel. De mariniers gaan naar Sint Maarten om na eventuele (grote) orkaanschade de orde te handhaven. Schade opnemen doen verzekeringsagenten...... :P

Ton de Zwart

 
WILLEMSTAD (ANP) - De Koninklijke Marine heeft woensdag 33 man naar Sint Maarten gestuurd in verband met de orkaan Omar. Verwacht wordt dat deze woensdagnacht (lokale tijd) de Bovenwinden passeert.

De mariniers zetten op Sint Maarten een communicatienetwerk op en nemen de schade op na de komst van de orkaan. Het ondersteuningsvaartuig Hr.Ms. Pelikaan is al met hulpgoederen uitgevaren richting de Bovenwinden. Het stationsschip Hr.Ms. Van Speijk ligt stand-by voor eventuele inzet.

De eilanden Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba zijn voorbereid op de komst van de orkaan in de tweede categorie. Sinds het begin van de middag waren winkels en kantoren gesloten. De scholen zijn woensdag helemaal niet open gegaan.

De gezaghebber van Sint Maarten, Franklyn Richards, heeft inwoners aangeraden binnen te blijven en de ramen te beschermen. Nog maar weinig mensen begeven zich op straat. Vijf cruiseschepen die op woensdag, donderdag en vrijdag Sint Maarten aan zouden doen, zijn uitgeweken.

Bron: Trouw van 161008