Kazerne Oirschot een beestenbende

Gestart door Ton de Zwart, 17/10/2008 | 10:20 uur

Mourning

Hij is niet naar "DE KRANT" gelopen maar heeft een artikel laten plaatsen in een INTERN blad.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

noorman

Wat een stelletje ongelooflijke klojoos deze week zég! De bewuste krantsergeant die durft zichzelf en z'n maten niet een flinke schop onder zn achterwerk te geven, andere types lopen naar een sbs-programma om de beveiliging 'aan de kaak te stellen'.

Dan komen de wervingsacties niet echt geloofwaardig meer over.

Loyaal aan elkaar? Ho maar - de boel verzieken met 'rechtvaardig geleuter'. Als er écht misstanden zijn en je hebt ze keer op keer gerapporteerd naar je meerdere én ze worden bewust onder het tapijt geveegd dan zou je misschien kunnen zeggen - nadat je alle mogelijkheden hebt doorlopen - van 'nou, dit moet echt boven tafel komen' - ik stap naar de staatssecretaris - .

Maar niet meteen huilend naar de krant lopen van 'ze luistereren niet meer naar mij'...dan moet je toch echt bij jezelf te raden gaan of je wel 'geschikt' bent...in dit geval toch duidelijk "ONGESCHIKT"!
"Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety" - Proverbs 11 verse 14

-KMA -back as soon as possible-

KapiteinRob

De brigade-adjudant moet niet piepen, maar gewoon zijn oudere onderofficieren en zichzelf aanspreken op hun "laks kadergedrag". Je kunt namelijk al die lieden die er een zooitje van maken en er slonzig bijlopen rapporteren. Als de dames en heren een paar keer in de bakkies zijn getrapt en in plaats van een geldboete gewoon 5 dagen strafdienst o.i.d. aan de broek krijgen, is het gauw over. Maar helaas zijn vele kaderleden bang de populariteitspoll dan te verliezen.......

En hard rijden kun je oplossen door de Kmar te laten controleren. Ik ben er van overtuigd dat ze maar wat graag op komen draven....

Jørgen

Tja dat is dan weer jammer zo'n bericht.

Te hard rijden komt wel meer voor. Op heel veel grotere complexen (vliegvelden bijvoorbeeld) wordt ook structureel te hard gereden. Maar dat was altijd al zo.

Gebrek aan discipline en hygiëne is toch te wijten aan nalatenschap van het kader. Orde en discipline moet je er van begin af aan inbrengen en handhaven. Net als vroeger 's ochtends en 's avonds appel. Inspecties op legeringkamers en telkens mensen er op aanspreken als iets niet goed is. En wie niet mee wil doen rapport CC en eventueel achter de wacht. Structureel moet je dat aanpakken dan gaat op zeker moment de groep zichzelf corrigeren. In de tijd van de dienstplichtigen lukte dat ook vrij aardig. Er waren toen zelfs hele horden die eigenlijk geen zin hadden in dienst maar op een uitzondering na (die zullen er ook wel blijven) deed iedereen vrij aardig mee want de consequenties waren helemaal niet leuk. Tegenwoordig heeft iedereen zelf gekozen om in dit bedrijf te komen werken. Je mag dan verwachten dat de militaire normen, waarden en tradities ook geaccepteerd worden. Ik heb wel eens het idee dat Nederland op dat vlak (en dus niet alleen in Oirschot) wat softer is geworden dan de meeste buitenlandse krijgsmachten.

Ze hebben gewoon niet geleerd hoe het moet !!


Ton de Zwart

Brigadeadjudant waarschuwt militairen voor hellend vlak

OIRSCHOT, vrijdag
Militairen van de 13e Gemechaniseerde Brigade in Oirschot maken een puinhoop van hun kazerne, lappen regels aan hun laars en zijn uiterst ongedisciplineerd.
Brigadeadjudant Stef Fridael luidt hierover de noodklok in een intern blad van de Brabantse legeringplaats, die de grootste is van ons land. De brigade-oudste waarschuwt dat de landmachtmilitairen zich 'op een hellend vlak bevinden': ,,Als we de discipline nu niet goed oppakken, glijden we steeds verder af."
Fridael somt moeiteloos talrijke voorbeelden op van onbetamelijk gedrag. Zo is het volgens hem zo'n beestenboel in veel legeringskamers ,,dat deze niet meer als zodanig te onderscheiden zijn". Voorts wordt er structureel te hard gereden op het kazerneterrein en zijn militairen geregeld betrokken bij schermutselingen in de binnenstad van Eindhoven.
Het lid van de brigadestaf klaagt verder over slecht onderhouden materieel en incorrect gedragen tenues. Ook is er het nodige aan te merken op de persoonlijke verzorging van veel militairen. ,,De voorbeelden zijn legio", aldus Fridael.
 
De adjudant voorziet grote operationele problemen door de laksheid: ,,Niet naleven van de hygiëneregels kan leiden tot ziektes die de kracht van de groep ondermijnen. Slecht onderhouden materieel kan uitvallen, wat ten koste kan gaan van mensenlevens." Met het oog op Afghaanse bermbommen noemt hij hierbij een mijnendetector als voorbeeld.
De brigadeadjudant pleit ervoor om voortaan weer drie keer per week appel te houden. Nu is dat nog slechts eenmaal. Voorts komt de brigadestaf binnenkort met disciplineverhogende maatregelen. Volgens Fridael een noodzakelijk kwaad: ,,De vlieger van eigen verantwoordelijkheid nemen gaat slechts gedeeltelijk op. Dat heeft de praktijk wel uitgewezen."
De landmachtleiding meldt dat er absoluut geen sprake is van een onwerkbare situatie in Oirschot.

Bron: de Telegraaf van 171008