Waarop zou volgens u defensie kunnen bezuinigen?

Gestart door -Peter-, 25/01/2003 | 12:28 uur


civiel

Zaken die weg mogen:

Hawk AA  (humraam voor in de plaats)
PRTL (stingers...ozelot )
MLRS
Cougar (NH90)
Een aantal F16's  
Een aantal tank's
Ypr (FRES/ULAN)
De BV 206's (moderner type aanschaffen)
Orion (UAV's)
120mm mortier (moderne variant met gps aanschaffen, geleide mortieren)
2 M fregatten (vervangen door vergrote skols)
Alle mijnen jagers  (vervangen door vergrote skols)

Maar dit is uitgebreider besproken op een andere draad zie
"minister van defensie"


Jeffrey

We zijn ook niet persee afhankelijk van de VS...

Billy Rosewood

Eigenlijk moeten we als nederlands volk nu zeggen dat er geen cent meer bezuinigd mag worden op Defensie.
(Het tegenovergestelde van de jaren 30 zullen we maar zeggen).
Want als er nu nog meer bezuinigd gaat worden dan tast dat de inzetbaarheid zodanig aan dat je moet gaan twijfelen over de levensvatbaarheid van sommige krijgsmacht onderdelen.
Op dit moment heeft de krijgsmacht net genoeg personeel om aan haar taken (vredesmisies e.d.) goed uit te kunnen voeren

Ik was ook van mening dat de OZD moest verdwijnen maar ze zijn een belangrijk onderdeel van de Marine (en dus de krijgsmacht).
Juist in deze tijd waarin de USA een eigen koers vaart moet je als Europa zorgen dat je voor dit soort zaken niet afhankelijk bent van de USA.
Transport e.d. kun je nog commercieel uitbesteden maar spec. taken zoals de OZD moet je zolang mogelijk zelf tot je beschikking hebben.
Juist voor operaties van de afd."stiekum" hebben we deze boten nodig.
En geloof me dat er meer word gedaan op dat gebied dan wij met z'n alle denken te weten.


Jeffrey

#200
Wij hebben niet persee een OZD nodig,wij zullen toch nooit grote zelfstandige operaties utvoeren,laat staan amfibische landingen,hiervoor hebben wij als klein kikkerlandjes bondgenoten die over grote hoeveelheden onderzeeboten beschikken,het is dus niet noodzakelijk om eenOZD te hebben...

MATR2LDA

Citaat van: Mourning op 04/02/2003 | 19:34 uur
Ja, het is een klassieker, maar ikzeg toch dat de onderzeebootdienst de eerste kandidaat is voor afschaffing.
Ook de mijnenbestrijdingsdienst kan wat mij betreft wel wat minder. De Belgen zouden zich hier meer op kunnen toeleggen als zij zouden besluiten geen nieuwe fregatten te kopen om hun antieke Wielingen fregatten te vervangen, maar een aantal mijnen jagers/vegers. Nederland zou met 4/5 mijnen jagers en 3/4 mijnen vegers wat mij betreft meer dan genoeg hebben om de directe wateren veilig te kunnen houden en oude mijnen op te blijven sporen, kennis intact te houden en af en toe met andere landen een mijnenbestreidingseskader naar een "hot spot" in de wereld te sturen.
Nederland moet zich echter toeleggen op amphibisch transport/operaties en een "brown water" navy-achtig geheel krijgen van schepen (minder geconcentreerd op onderzeeboot bestreiding en meer op lucht en oppervlakte/landdoel bestreiding).

De Landmacht zou wat "overhead" bij de staven kunnen wegsnijden, maar te veel willen is in verband met verlies van expertise en een in de hand te houden werkdruk ook weer niet wenselijk en dit geld eigenlijk voor alle staven van de krijgsmacht.

Maar overal kan er eigenlijk niet verder bezuinigd worden zonder dat de capaciteiten die we kunnen inzetten direct worden aangetast. Het bedroevende niveau van de investeringsniveaus is daarvan een goed voorbeeld. 25% is de standaard die door de NAVO als geheel wordt gehanteerd. Onze Landmacht zit op 14%, de luchtmacht op ongeveer 21% en de marine in iedergeval ook niet op 25%.

Regards,

Mourning :)


De OZD afschraffen?!?!?! Weet niet maar volgens mij verdient de overheid ruim aan de OZD, want waar denk je dat veel inlichtingen vandaan komen?? En je wou dat ze meer op amfibische taken gingen richten? Ooit al over nagedacht dat er dan eerst een sub voor de kust vaart om inlichtingen over dat gebied te verzamelen!! En laat nou net de mijnendienst daar nog rondvaren om het landingsgebied mijnvrij te maken!! Dus denk eerst goed na voordat je wat zegt en zoek eerst uit wat er allemaal bij zo een operatie komt kijken!! En wat er van mij bij defensie wegbezuinigd mag worden OP GEEN 1 ONDERDEEL!! niet op de KLU niet op de KL en KMAR en ook niet op de KM. Ze hebben elkaar allemaal nodig. Jullie kunnen nu wel van alles roepen, maar het is gewoon een feit en dat blijft zo. En wil je een voorbeeld dan kan je die krijgen denk maar aan D-DAY en de rest van WOII

BE_Maarten

Heb enkele vraagjes:
Hoeveel bedraagt het Nederlandse Defensiebudget in euro?
Hoeveel militairen zijn in actieve dienst?


Over besparingen kunnen we hier in belgie ook wel meespreken. Onlangs had MOD flahaut het idee opgevat van de staf van de brigade paracommando de laan uit te sturen en de bataljons onder te brengen bij de gewone landmacht. Gelukkig begint hij nu terug zijn kar te keren want heel wat mensen gingen op hun achterpoten staan. In belgie wordt al gedurende jaren bezuinigd op alles en nog wat. Er wordt al meer bezuinigd dan het ABL aankan. Het budget moet gewoon verhoogd worden. Er is geen andere oplossing.

Wat betreft Nederland, veel Belgische militairen vinden dat eigenlijk het beloofde land :) Naar het schijnt kunnen jullie nog leven met het geld dat defensie toegestopt krijgt. In belgie is het defensiebudget zo laag dat meer dan de helft ervan wordt opgedaan aan personeelskosten (loon en dergelijke). Investeringen worden gedaan maar zijn minimaal.
landmacht: voertuigen en vrachtwagens
zeemacht: update van 1 schip
luchtmacht: bestelling van 6 nieuwe airbussen (de nieuwe a600m?)

er zijn nog wel aankopen beloofd zoals transporthelicopters maar niemand hoopt er nog op. Uitvoering loopt een zodanige vertraging op dat we er naar zullen kunnen fluiten.

mvg
maarten

Marcel

Waar naar mijn menig (nog) meer op bezuinigd kan worden is het compleet afschaffen van alle verschillende soorten uniformen. Eenieder camo en een net tenue (Daags blauw, Daags tenue).

Gelijk het Amerikaanse systeem eenieder gelijke rangonderscheidingstekens. Dat scheelt zoveel geld.

De marine is nu (weer) aan het onderzoeken of er misschien niet een nieuw uniform-stuk moet komen wat zowel hiet in Europa als ook in de tropen gedragen kan worden. Dat is toch van de zotte??????? >:(
Gooi het geld maar over de balk.

Niet alleen samenvoegen van verschillende onderdelen maar zeker het cre-eren van een uniform zal zoveel geld kunnen besparen.


zzzzzmura

Ik heb ook niet gezegd dat er miljoenen me terug te verdienen zijn,maar ik heb uit betrouwbare bron gehoord dat er mensen rondlopen bij defensie  die jaarlijks 1700 euro aan gratie,s opstrijken,das een leuke 13e maand.
Mijn vader is defensieambtenaar en die kregen laatst met de gehele afdeling een gratie van 250 euro maar moeten zich wel afvragen of ze mogen blijven.
Ik weet wel dat de de Landmacht de Tb en een stuk lager waren als de bedragen die ik hier noem,maar weet ook niet of dat intussen veranderd is.
Maar mijn mening is afschaffen die handel,in 90% van de gevallen komt de Tb bij de verkeerde terecht en zorgt alleen maar voor scheve gezichten.
Mensen zijn Idioten,daarom houd ik zo van kinderen maar helaas zijn kinderen gedoemd om op te groeien tot idioten.

Billy Rosewood

Het lijkt me niet dat je daar grote bedragen mee kan bezuinigen.
Het is wel een achterhaald systeem.
In het bedrijfsleven krijg je echt geen extra geld als je je werk doet.
Ik werk al meer dan 10 jaar bij de zelfde baas en heb al menig boefje de kraag gevat en/of gevaarlijke situatie voorkomen maar meer dan een mondeling complimentje krijg je echt niet, en dat hoeft ook niet want het is mijn werk.

zzzzzmura

Waar defensie naar mijn mening nu echt op kan bezuinigen is, met het uitdelen van de z.g. Gratificaties/tevredenheidsbetuigingen.
Schaf af die handel aangezien ik echt verhalen hoor die me de haren te berge doen rijzen.
Verder is het een ontzettend oneerlijk systeem omdat als je je werk uitmuntend doet maar niet goed met de directe chef overweg kan je nooit voor een gratie! of Tb. in aan merking komt.

Ik spreek zelf uit ervaring en hoor diverse verhalen uit mijn omgeving van buitensporig hoge gratificaties die jaarlijks aan mensen worden uitgedeeld en dan heb ik het niet over 100 euro.
Mensen zijn Idioten,daarom houd ik zo van kinderen maar helaas zijn kinderen gedoemd om op te groeien tot idioten.

DvdW

Citaat van: Marcel op 28/12/2003 | 21:40 uur
Landmacht concentreren op de Veluwe, Luchtmacht concentreren ergens ver weg van de bewoonde wereld en alles wat met de marine te maken heeft concentreren in Den Helder.
mag ik vragen wat het nut hiervan is? Het lijkt me toch 1 van de grotere tacktische fouten die je kunt maken. of heb ik et mis?
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Marcel

Landmacht concentreren op de Veluwe, Luchtmacht concentreren ergens ver weg van de bewoonde wereld en alles wat met de marine te maken heeft concentreren in Den Helder.

Allemaal dezelfde rangonderscheidingstekens, gelijk zoals bij de Amerikaanse krijgsmacht. Eenieder in camo. Geen gedonder meer met daags blauw, blauw werkpak, khaki werkpak et cetera.

En, laat nu eindelijk eens een Admiraal of Generaal op staan en de minister van Defensie vragen wat hij nu eigenlijk wil met defensie.


Mourning

Ik sluit me in deze volledig aan bij de laatste post van zzzzzmura. De LMB, KCT en het Korps Mariniers hebben zeer verschillende taakspecialisaties die allen het waard zijn te behouden op het huidige niveau het zal onmogelijk zijn dat te kunnen bewerkstelligen met 1 samengevoegd onderdeel. Bovendien wordt het dan voor de politiek wel HEEL makkelijk bij de volgende bezuinigingsronde "een elite eenheid van 5.500-6.500 man??? Waar hebben we die voor nodig? 2.500-3.000 is toch meer dan genoeg voor een klein land als Nederland?", waarna de bezuinigingszeis weer vernuftig en gewillig zal worden gehanteert.
Voor de Kmar en het Korps Landelijke Politiediensten heb ik reeds lang beargumenteerd dat ook hier, in tegenstelling tot wat veel posters hier beweren, het takenpakket wel degelijk verschillend is (zeker in crisis/oorlogstijd), bovendien denken een aantal mensen hier dat, mocht de Kmar worden overgeheveld naar Binnenlandse Zaken, het budget van defensie nagenoeg gelijk zal blijven, nou dat kun je dus gerust vergeten want dat gedeelte van het budget dat door de Kmar wordt ingenomen zal gewoon worden overgeheveld naar BIZA.

Regards,

Mourning 8)
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).

Kpl1 Buijs

Papierwinkel....

Bureaucratie is een geliefd iets bij Defensie.
Sempre Idem, Sempre Penis...

(Altijd de zelfde, Altijd de lul...)