Toch Britse steun voor oprichting EU-leger

Gestart door Elzenga, 27/10/2008 | 18:54 uur

Elzenga

Toch Britse steun voor oprichting EU-leger

maandag 27 oktober 2008 12:31

Een opmerkelijke ommekeer in de Britse buitenlandse politiek: de nieuwe minister van Defensie John Hutton zegt dat zijn land het Franse plan om een EU-leger op te richten zou moeten steunen.

De onlangs geïnstalleerde Defensieminister John Hutton verklaarde dit gisteren in de Britse krant The Sunday Times.

Een jaar geleden zei de Franse president - als voorproefje voor het voorzitterschap van de EU dat het land momenteel vervult - dat Europa zich assertiever moet opstellen als het gaat om oorlog.

60.000
'Hoe kan Europa onafhankelijk zijn als het niet in staat is om zijn eigen territorium te verdedigen?' vroeg Sarkozy zich af tijdens een toespraak in het Europees Parlement.

De Fransen denken aan een gezamenlijke EU-planningsstaf in Brussel en aan het harmoniseren van militaire opleidingen in de EU-landen. Ook moet de EU komen tot een gezamenlijke veiligheidsstrategie voor meerdere jaren en zou er een snelle EU-interventiemacht van 60.000 militairen moeten komen.

Maar de Britten bleken de voornaamste tegenstanders van de Franse ambities: premier Gordon Brown liet weten dat Europa zich moet bezighouden met vredesmissies, en gevechtsoperaties beter kan overlaten aan de NAVO.

Bondgenoten
Daar blijkt de kersverse Defensieminister Hutton nu dus anders over te denken: 'Ik denk dat we pragmatisch met deze zaken moeten omgaan,' zegt hij in het interview.

'Frankrijk is een van onze trouwste bondgenoten en de Fransen geloven hier sterk in. Als we het kunnen steunen, moeten we het doen,' aldus Hutton.

Door Robbert de Witt
http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Europese-Unie/Toch-Britse-steun-voor-oprichting-EU-leger.htm

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/politics/article5014832.ece