De strijd tussen Israël en Hamas

Gestart door Lex, 25/12/2008 | 19:22 uur

Elzenga

Citaat van: Lex op 04/02/2009 | 14:24 uur
Abbas wil vredesmacht voor Palestijnse gebieden

STRAATSBURG - De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft woensdag in Straatsburg het Europees Parlement opgeroepen hem te steunen bij zijn verzoek om internationale vredestroepen naar zijn land te halen. Hij wil zowel hulp bij de wederopbouw van zijn land, als bij het herstellen van het vredesproces met Israël. Abbas kreeg een staande ovatie van de parlementariërs.
Abbas vertelde hoe erg de Gazastrook getroffen is door de bombardementen van Israël. Hij vindt dat Israël rekenschap moet afleggen voor wat het heeft aangericht. ,,Honderden onschuldige burgers zijn gestorven. Ongeveer vijfhonderd gewonden verkeren nog in kritieke toestand. Dagelijks sterven er mensen", zei Abbas.

Telegraaf, wo 04 feb 2009, 14:08

Abbas kan dit wel vergeten...want Israel zal dit nooit toestaan omdat daarmee een twee-staten-oplossing min of meer zal gaan ontstaan. En daar is een substantieel deel van het Israëlische politieke en militaire establishment en de Israëlische bevolking op tegen.

Elzenga

Citaat van: dudge op 04/02/2009 | 20:40 uur
overgins valt dat 'escessief' geweld van Israel wel mee, die 300 burgerdoden in de laatste oorlog valt misschien te betreuren, maar is stukken minder dan dat sommige ons willen doen geloven met woorden als Genocide ed.
ach....het waren er "maar" 300.... tja, je ziet wel vaker dat mensen die een mensenleven van een ander volk, religie of huidskleur minachten of minder waard vinden in dit soort bagatelliserende termen spreken...althans zo komt dit op mij over.. ach....het waren er maar 300... zeg je dat ook als morgen 300 burgers omkomen bij aanslagen in de Amsterdamse metro en op Centraal Station?

Elzenga

Citaat van: Poleme op 04/02/2009 | 17:37 uur
Wapens voor Hezbollah gaan allemaal via Syria.  Israel heeft afgelopen maanden geen plannen gehad om Hezbollah aan te vallen: zij zijn een gevaarlijker dus riskanter doel om aan te vallen.   Plannen voor Ops Cast Lead werden net na de tweede Libanon oorlog gemaakt door de bevelhebber van het Zuidelijk Commando Yoav Gallant.  In de vroege lente van 2008 ontstond bij de Israelische regering enorm toenemende irritatie over de containment-politiek tegenover Hamas, op dat moment werd al gedacht aan een grote operatie in de laatste week van December '08!
In Israel werd gesproken over revanche op Hezbollah. Er deden wel degelijk scenario's de ronde, hier op het forum zelfs genoemd, van een gelijktijdige oorlog tegen Hamas en Hezbollah. Mogelijk in reactie op een Israëlische aanval op Iran. Hezbollah had dus alle reden zich nog beter te bewapenen. Gezien de belangen van Syrië bij het terugkrijgen van de Golan (waarover onderhandelingen plaats vonden/vinden achter de schermen) zou het best eens kunnen dat Syrië geen betrouwbare doorvoerhaven van wapens is naar Hezbollah. En men die nu met een schip aanvoert. Hezbollah beheerst namelijk een deel van het Zuid-Libaneze kustgebied.
CitaatBewijzen dat het schip voor Hamas bestemd is laat men niet zien.  Dat politie & justitie hun bewijzen laten zien is logisch, bij Inlichtingen werkt dat 'een beetje' anders.  Israelische Intel werkt voor een klein deel technisch / electronisch en merendeels via 2-voeters.
Vind ik een zwak argument. Want voor de aanval op Irak werd die informatie gewoon wel getoond (zij het dat een groot deel gefabriceerd bleek later). Israël heeft er alle belang bij de publieke opinie positief te beïnvloeden. Dus zouden beelden als bewijslast goed werken. En die kan men echt wel fabriceren met een groot arsenaal aan UAV's en satellieten.
CitaatHamas krijgt zijn wapens door eigen produktie (Qassam raketten), zwarte markt (hoofdzakelijk Egypte, Golfstaten, Oost-Europa etc.) en heel veel via Iran.
Alle mortier-granaten komen uit Iran evenals de BM-21 Grad raketten.
Maar dat hoeft dus niet zo opzichtig via een schip te gaan...dat kan prima over land in kleine onderdelen. Met de nodige dollars en euro's zijn douaniers in die landen daar vaak eenvoudig om te kopen. Het gebruik van een schip voor deze clandestiene operaties is veel riskanter.

Ik vermoed dus dat dit vooral een propaganda-operatie was om snel de aandacht van de buitenproportionele strafexpeditie af te leiden en te "bewijzen" dat de "terroristen" van Hamas direct gesteund worden door terrroristenstaat Iran. Zowel voor Israël als de VS een welkome boodschap. Het gebeurd, zagen we bij de invasie op Irak in 2003, wel vaker dat men daarbij valse "bewijzen" en claims maakt.

Elzenga

Citaat van: Poleme op 04/02/2009 | 17:08 uur
Nu?, vorig jaar zijn in diverse Engelstalige media in Israel, VS en VK, artikelen verschenen over de Dahiya-doctrine.   In de oorlogen van 1948, 1956, 1967, 1973 & 1982 was Israelische oorlogsvoering hoofdzakelijk gebaseerd op het uitmanouvreren van de tegenvoeter door gelijkwaardig of beter uitgerustte troepen en veel betere training.  Vuurkracht kwam op de 2de plaats.
Met nu bedoelde ik dat het enkele weken geleden nog nadrukkelijk werd ontkend. Nu erkende men dat er buitenproportioneel zou worden opgetreden. Je gaat er verder even aan voorbij dat we het hier niet hebben over een oorlog tegen een conventionele vijand zoals in '48, '56, 67 en '73, maar om het assymetrische gevecht met verzetsbewegingen die zich verzetten tegen een bezetting. Daar zit altijd het element van buitenproportionaliteit in. Omdat een bezetter zo verdere verzetsacties wil ontmoedigen en afschrikken. De Duitsers in Nederland plaatsen na een aanslag op 1 van hen ook vaak meteen tientallen mensen tegen een muur of voerden honderden af richting vernietigingskampen. Ook toen al bleek deze aanpak niet te werken en ging het verzet gewoon door. omdat de bezetting en het verzet daartegen die automatisch en permanent voedt.
CitaatZie het maar als de Israelische variant op 'Shock and Awe', een combinatie van precisie-geleide wapens en goede intell kan het effect geven van een A-bom.
Beide strategieen bleken in de praktijk niet te werken. Dat had men kunnen weten. Want en de kans op colleteral damage bleek nog steeds erg groot want de precisie-munitie minder betrouwbaar dan beweerd. Waardoor het effect zelf averechts was.
CitaatEffectief? Voorlopig houden Hezbollah & Hamas zich koest, echter een assymetrische tegenvoeter bestrijd men het best met: Manouvreren gevolgd door subtiele inzet van de Vuurkracht om nevenschade minimaal te houden.
Toekomstig konflikt met Hezbollah, Hamas, en /of Iran, laatst genoemde krijgt zeker spoedig een Dahiya-behandeling.
Hezbollah en Hamas houden zich niet koest wegens de Israëlische strafexpedities maar wegens het uitbuiten van juist de negatieve publieke en lokale opinie door die buitenproportionele strafexpedities. Hezbollah is sterker en populairder dan voor 2006. Ook Hamas profiteert hiervan. Want bewoners van Gaza geven vooral Israël de schuld en niet Hamas. Een verzetsbeweging kan vaak wegkomen met de negatieve reacties van een bezetter op haar verzetsacties. Want er is een samenleving breed gedeelde afkeer tegen de bezetter en die samenleving is dus bereid offers te brengen in de strijd tegen die bezetter.
CitaatWaarom de Dahiya-doctrine?  1.Manouvreren kost veel mensenlevens aan eigen kant, ook in Israel lijdt men aan (een lichte vorm) bodybag-fobie.  2. Krijgskunst is ook onderhevig aan (misschien wel cyclische) trends, kijk maar naar de vernietiging van Grozny in Tetjenie, NAVO ops Allied Force in 1999, Shock & Awe in 2003.  3. Verwaarlozing van de (Israelische) landmacht; bezuinigingen op materieel en zeer tekortschietende opleiding en training.
Het scheen vooral te maken te hebben met een te groot vertrouwen in de mogelijkheden van het luchtwapen. In Israel met name onder invloed van de toenmalige chef defensiestaf, in 2006 een luchtmachtgeneraal. Ook zie je deze aanpak vaak bij een aanvaller die weinig respect heeft voor het leven van degene die hij aanvalt. Vanuit een religieus of racistisch motief of door vijandsdenken.
CitaatBuitensporig / disproportioneel geweld, ja Elzinga, in jouw studeerkamer zal het wel lekker warm zijn en je rationele & beschaafde voorhoofdskwab (cortex) onder je schedel zal ook wel volop aktief zijn.
In het Midden-Oosten is het echter heter, ook onder de schedels.  Naast een aktieve cortex is er ook volop aktiviteit in de hersenstammen (emoties; vluchten & vechten /overleven).
Olmert geeft dus zelf aan dat er disproportioneel zal worden opgetreden, zoals dat steeds is gebeurd. Dat is echt geen nieuwe trend ofzo...
Citaat.....September 1970, Yasir Arafat valt Jordanie binnen, Palestijnen in Jordanie komen tegelijkertijd in opstand.  Het is er op of eronder voor Koning Hussein, "een teekransje in de moskee" laat hij maar zitten, zijn landmacht helpt binnen een week 25.000 Palestijnen aan een reis naar de eeuwige jachtvelden.    Buitensporig geweld? Wat is het stil, maar het probleem in dat Wilde Nabije Oosten is wel opgelost.
Ik was toen 2...sorry dat ik toen nog geen protestbrief kon schrijven. Feit blijft wel dat de vele Palestijnen in Jordanië zaten doordat ze uit bezette gebieden waren vejaagd door Israël in '48. Israël, dat vond dat Jordanië de Palestijnse staat was en de Palestijnen uit de door hen geambieerde gebieden daar wel heen konden (de Jordaanse koning zag dit anders)..nog steeds vindt een substantieel deel van Israëlische politici en burgers dat trouwens. De afscheiding van Trans-Jordanië door de Britten van Palestina werd trouwens door veel Palestijnen al als onnatuurlijk en een provocatie ervaren indertijd.
CitaatFebruari 19832, een mooie stad met veel smalle straatjes, Hama in Syria; rebellen hoofdzakelijk van de Moslim Broederschap ('familie' van Hamas) krijgen een wapenopslag in handen.  Oeps, de Mobiele Eenheid is dan geen optie meer.  President Hafez Assad geeft zijn broer Rifaat de opdracht om Hama m.b.v. artillerie & luchtmacht te bombarderen, resultaat: 20.000 - 40.000 doden & 'probleem' opgelost.
ook niet fraai...zie je vaker in een dictatuur...maar het rechtvaardigt niks.
CitaatFebruari 2002, Ariana; de VS zegt dat tijdens ops Enduring Freedom iets minder dan 3.800 doden zijn gevallen, inclusief ± 1.000 doden bij het neerslaan van een gevangenisopstand, het Internationale Rode Kruis schat echter dat er 7.000 doden zijn gevallen. Problemen nog steeds niet opgelost en nog vele oorlogsjaren en doden te gaan.
Niemand in de VS en Europa hoor je over buitensporig geweld praten.  Kijk eens in de spiegel, met hoeveel maten meten jullie?
gek, maar daar is stevig tegen geprotesteerd en er zijn zelfs docu's gemaakt over die gevangenisopstand waarbij de kritiek echt niet mals is...maar groot verschil is dat dit geen burgers waren maar gevangen strijders van de Taliban.
CitaatIn rustige plaatsen zoals Wassenaar, Blaricum of Lutjebroek los je problemen op op een beschaafde manier.  In de achterbuurten van A'dam, R,dam, Tilburg of New York geldt: Wie niet horen wil, moet maar voelen; wie dreigt, die krijgt;  de vijand laten leven is zelf niet leven.
wat een overdreven beeldvorming. Alsof er in dit conflict sprake is van gelijkheid...wat feitelijk natuurlijk onzin is. Ook deze strafexpeditie in Gaza liet zien dat Hamas niks kan inbrengen tegen de IDF. Als Israël wil wordt binnen een week de Gaza volledig schoon geveegd en alle Palestijnen verjaagd naar elders. Men wilde dat toen al doen, en verschillende politici die de komende verkiezingen flinke winst gaan pakken naar het schijnt, bepleiten dit nog steeds. Al noemen ze het vaak voluntary transfer omdat dit wat beter klinkt dat deportatie.

Spreken alsof het hier gaat om een oorlog tussen twee politieke entiteiten zie je vaak in de propaganda-strijd. Maar nog steeds ligt de kern bij een niet opgeloste en beëindigde Israëlische bezettingspolitiek, waar mensen die worden bezet (of ooit zijn verjaagd) zich tegen verzetten.

Poleme

Citaat van: Elzenga op 02/02/2009 | 19:40 uur
CitaatIsraeli foreign minister Tzipi Livni informed Nicosia that the cargo aboard the Iran Hedayt contravened the UN Security Council Resolution 1747 which forbids Iran to export arms under international sanctions.

Ik vind het nog steeds veel aannemelijker dat dit schip wapens vervoerde voor Syrië en met name Iran's bondgenoot Hezbollah. Omdat er de afgelopen maanden een dreigende sfeer ontstond dat Israël Hezbollah opnieuw zou willen aanpakken om de smet van 2006 weg te poetsen zo vlak voor de verkiezingen. Dat het uiteindelijk Hamas werd leek zelfs voor Hamas een verrassing. Bovendien als de Israëli zo goed weten hoe de wapens bij Hamas terecht komen, dan zou men en bewijzen kunnen tonen en dit kunnen voorkomen. Want Israël beschikt over voldoende middelen om dit soort vrachtschepen elektronisch te schaduwen en waar te nemen wanneer er containers overboord gaan of worden opgepikt. Het is veel aannemelijker dat Hamas zijn wapens gewoon krijgt via de zwarte markt en via wapenhandelaars in Egypte.
Wapens voor Hezbollah gaan allemaal via Syria.  Israel heeft afgelopen maanden geen plannen gehad om Hezbollah aan te vallen: zij zijn een gevaarlijker dus riskanter doel om aan te vallen.   Plannen voor Ops Cast Lead werden net na de tweede Libanon oorlog gemaakt door de bevelhebber van het Zuidelijk Commando Yoav Gallant.  In de vroege lente van 2008 ontstond bij de Israelische regering enorm toenemende irritatie over de containment-politiek tegenover Hamas, op dat moment werd al gedacht aan een grote operatie in de laatste week van December '08!

Bewijzen dat het schip voor Hamas bestemd is laat men niet zien.  Dat politie & justitie hun bewijzen laten zien is logisch, bij Inlichtingen werkt dat 'een beetje' anders.  Israelische Intel werkt voor een klein deel technisch / electronisch en merendeels via 2-voeters.

Hamas krijgt zijn wapens door eigen produktie (Qassam raketten), zwarte markt (hoofdzakelijk Egypte, Golfstaten, Oost-Europa etc.) en heel veel via Iran.
Alle mortier-granaten komen uit Iran evenals de BM-21 Grad raketten.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Poleme

#443
Citaat van: Elzenga op 01/02/2009 | 22:33 uur
Nu erkent de Israelische Regering gewoon zelf dat zij buitenproportioneel reageren...altijd prettig..en hun supporters en ambassadeurs het maar ontkennen  ::)   

Nu?, vorig jaar zijn in diverse Engelstalige media in Israel, VS en VK, artikelen verschenen over de Dahiya-doctrine.   In de oorlogen van 1948, 1956, 1967, 1973 & 1982 was Israelische oorlogsvoering hoofdzakelijk gebaseerd op het uitmanouvreren van de tegenvoeter door gelijkwaardig of beter uitgerustte troepen en veel betere training.  Vuurkracht kwam op de 2de plaats.

Tijdens de 2de Libanon oorlog werd deze trend doorbroken door de regel: Oorlogsvoering = Manouvreren + Vuurkracht om te draaien.
Dit noemt men de Dahiya-doctrine, ontwikkeld door  IDF Noordelijk Commando bevelhebber Gabi Eisenkot en vernoemd naar de destructie van een buitenwijk van Beiroet.
http://heathlander.wordpress.com/2008/10/04/the-dahiya-doctrine/  Hier zie je ook 2 foto's met de uitwerkingen van die Vuurkracht.
Zie het maar als de Israelische variant op 'Shock and Awe', een combinatie van precisie-geleide wapens en goede intell kan het effect geven van een A-bom.

Effectief? Voorlopig houden Hezbollah & Hamas zich koest, echter een assymetrische tegenvoeter bestrijd men het best met: Manouvreren gevolgd door subtiele inzet van de Vuurkracht om nevenschade minimaal te houden.
Toekomstig konflikt met Hezbollah, Hamas, en /of Iran, laatst genoemde krijgt zeker spoedig een Dahiya-behandeling.

Waarom de Dahiya-doctrine?  1.Manouvreren kost veel mensenlevens aan eigen kant, ook in Israel lijdt men aan (een lichte vorm) bodybag-fobie.  2. Krijgskunst is ook onderhevig aan (misschien wel cyclische) trends, kijk maar naar de vernietiging van Grozny in Tetjenie, NAVO ops Allied Force in 1999, Shock & Awe in 2003.  3. Verwaarlozing van de (Israelische) landmacht; bezuinigingen op materieel en zeer tekortschietende opleiding en training.

Buitensporig / disproportioneel geweld, ja Elzinga, in jouw studeerkamer zal het wel lekker warm zijn en je rationele & beschaafde voorhoofdskwab (cortex) onder je schedel zal ook wel volop aktief zijn.
In het Midden-Oosten is het echter heter, ook onder de schedels.  Naast een aktieve cortex is er ook volop aktiviteit in de hersenstammen (emoties; vluchten & vechten /overleven).
.....September 1970, Yasir Arafat valt Jordanie binnen, Palestijnen in Jordanie komen tegelijkertijd in opstand.  Het is er op of eronder voor Koning Hussein, "een teekransje in de moskee" laat hij maar zitten, zijn landmacht helpt binnen een week 25.000 Palestijnen aan een reis naar de eeuwige jachtvelden.    Buitensporig geweld? Wat is het stil, maar het probleem in dat Wilde Nabije Oosten is wel opgelost.

Februari 19832, een mooie stad met veel smalle straatjes, Hama in Syria; rebellen hoofdzakelijk van de Moslim Broederschap ('familie' van Hamas) krijgen een wapenopslag in handen.  Oeps, de Mobiele Eenheid is dan geen optie meer.  President Hafez Assad geeft zijn broer Rifaat de opdracht om Hama m.b.v. artillerie & luchtmacht te bombarderen, resultaat: 20.000 - 40.000 doden & 'probleem' opgelost.

Februari 2002, Ariana; de VS zegt dat tijdens ops Enduring Freedom iets minder dan 3.800 doden zijn gevallen, inclusief ± 1.000 doden bij het neerslaan van een gevangenisopstand, het Internationale Rode Kruis schat echter dat er 7.000 doden zijn gevallen. Problemen nog steeds niet opgelost en nog vele oorlogsjaren en doden te gaan.
Niemand in de VS en Europa hoor je over buitensporig geweld praten.  Kijk eens in de spiegel, met hoeveel maten meten jullie?

In rustige plaatsen zoals Wassenaar, Blaricum of Lutjebroek los je problemen op op een beschaafde manier.  In de achterbuurten van A'dam, R,dam, Tilburg of New York geldt: Wie niet horen wil, moet maar voelen; wie dreigt, die krijgt;  de vijand laten leven is zelf niet leven.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.

Lex

Abbas wil vredesmacht voor Palestijnse gebieden

STRAATSBURG - De Palestijnse president Mahmoed Abbas heeft woensdag in Straatsburg het Europees Parlement opgeroepen hem te steunen bij zijn verzoek om internationale vredestroepen naar zijn land te halen. Hij wil zowel hulp bij de wederopbouw van zijn land, als bij het herstellen van het vredesproces met Israël. Abbas kreeg een staande ovatie van de parlementariërs.
Abbas vertelde hoe erg de Gazastrook getroffen is door de bombardementen van Israël. Hij vindt dat Israël rekenschap moet afleggen voor wat het heeft aangericht. ,,Honderden onschuldige burgers zijn gestorven. Ongeveer vijfhonderd gewonden verkeren nog in kritieke toestand. Dagelijks sterven er mensen", zei Abbas.

Telegraaf, wo 04 feb 2009, 14:08

Elzenga

CitaatIsraeli foreign minister Tzipi Livni informed Nicosia that the cargo aboard the Iran Hedayt contravened the UN Security Council Resolution 1747 which forbids Iran to export arms under international sanctions.
Het blijft altijd ironisch om te zien hoe Israël VN resoluties gebruikt (waarde aan geeft) of er schijt aan heeft wanneer het haar uitkomt. Maakt niet bepaald geloofwaardig.

Ik vind het nog steeds veel aannemelijker dat dit schip wapens vervoerde voor Syrië en met name Iran's bondgenoot Hezbollah. Omdat er de afgelopen maanden een dreigende sfeer ontstond dat Israël Hezbollah opnieuw zou willen aanpakken om de smet van 2006 weg te poetsen zo vlak voor de verkiezingen. Dat het uiteindelijk Hamas werd leek zelfs voor Hamas een verrassing. Bovendien als de Israëli zo goed weten hoe de wapens bij Hamas terecht komen, dan zou men en bewijzen kunnen tonen en dit kunnen voorkomen. Want Israël beschikt over voldoende middelen om dit soort vrachtschepen elektronisch te schaduwen en waar te nemen wanneer er containers overboord gaan of worden opgepikt. Het is veel aannemelijker dat Hamas zijn wapens gewoon krijgt via de zwarte markt en via wapenhandelaars in Egypte.

Elzenga

Citaat van: VandeWiel op 02/02/2009 | 11:49 uur
Ze Dreigen er mee, dat is wat anders ;)
nee hoor...want buitenproportioneel reageren is gewoon het basis element van de door Israël gehanteerde strategie...de iron fist. Zo doen ze dat al sinds 1948 en zelfs daarvoor. Hoezeer sympathisanten dit ook proberen te bagatelliseren of uiteindelijk verdedigen. Olmert zegt dus hier niets nieuws. Maar zegt het nu gewoon openlijk.
CitaatDat die expeditie niet heeft geholpen is jouw mening. Er zijn belangrijke Hamasleden uitgeschakeld, raketvoorraden vernietigd en Israel heeft de kracht van Hamas zwaar teruggebracht. Daarnaast is de aanpak samen met Egypte gedaan, iets wat ook winst is. Laten we niet discussieren over de verliespunten, die zijn erg genoeg, maar om te zeggen dat er geen winst is kun je ook niet waar maken.
Hetzelfde als in Libanon...Hezbollah is nu sterker (qua wapens en voorraden) en populairder dan voor de Israëlische buitenproportionele strafexpeditie van 2006. Hetzelfde zullen we hier zien. Want dit was echt niet de 1e strafexpeditie in Gaza en tegen Hamas...het is al de zoveelste...en het heeft weinig structureels opgeleverd.
CitaatWe zitten gewoon weer in een volgende "onderhandelingsfase" waarbij Israel opnieuw probeert kracht uit te stralen. Het conflict van eind december is nog verre van over.
primair voor de verkiezingen dunkt mij...de Regeringspartijen willen net zo hard overkomen als Likud-leider Netanyahu...omdat ze bang zijn anders van hem te verliezen de 10e...
CitaatIedere democraat zal kort voor de verkiezingen extra zijn best doen. De afgelopen jaren werd Israel juist zwakte verweten door niet te reageren. En wat heb je liever, deze regering of een extremere?
Misschien is dat laatste wel eens goed..dat zien we tenminste waar volgens mij het werkelijke probleem ligt dat een vredesregeling uitblijft...het grote verdeeldheid van het Israëlische politieke en militaire establishment....

VandeWiel

Weer een interessante wending die ook in de relatie Israel - Iran gevolgen kan hebben. Er zitten in ieder geval behoorlijk wat mensen in hun maag met dat schip.


Cyprus fears if Iran arms ship is released, Israeli navy will seize it


Israel informed Washington, Cairo and Nicosia that surface missiles bound for Hamas are concealed in the steel holds of the Cypriot-flagged Iran Hedayt which the US intercepted but did not stop in the Red Sea last week.

DEBKAfile's military sources report that after neither the US nor Egypt laid hands on the cargo when they had the chance, Cyprus finds itself stuck Saturday, Jan 31, with hard choices: the US and Israel are pressing Nicosia not to let the ship go without a further search for fear Israel will seize it and precipitate an armed clash with Iran. Tehran on the other hand threatens Nicosia with diplomatic and economic retribution if the vessel is not released forthwith.

Friday, Cyprus president Demetris Christofias said a ship anchored off Limassol was being searched carrying cargo that contravenes UN resolutions. Cyprus state radio reported the vessel may have been traveling from Iran to Syria with weapons destined for Hamas.
Israeli foreign minister Tzipi Livni informed Nicosia that the cargo aboard the Iran Hedayt contravened the UN Security Council Resolution 1747 which forbids Iran to export arms under international sanctions.
But foreign minister Markos Kyprianou later backpedalled by saying the authorities were still trying to determine if the ship's cargo contravenes United Nations resolutions.

After Chairman of the US Joint Chiefs of Staff Adm. Mike Mullen said on Jan. 28 that the US Navy had no authority to seize the weapons aboard the Iranian vessel –"The US did as much as we could" - Nicosia too is reviewing its options.

As the arms vessel made its way from Bandar Abbas to the Red Sea, tracked by DEBKAfile's sources from Jan. 20, Jerusalem counted on the Livni-Rice memorandum of understanding for a joint effort to stop Iranian arms smuggling to Hamas kicking in. There was a precedent.
On Dec. 2, 2002, American warships helped two Spanish warships halt a North Korean cargo vessel and confiscate Scud missiles bound for Saddam Hussein hidden beneath sacks of cement.

But the Iranian cargo for Hamas was not touched and the ship was allowed to proceed.
Jerusalem is watching tensely now to see what the Cypriots do next. If they let the arms ship go without confiscating the missiles aboard, Tehran will be encouraged to send more arms ships to Hamas and the entire international effort to stop Hamas rearming, which was implicit in Israel's unilateral ceasefire, will cave in before it ever took off.

This Iranian arms ship was first revealed exclusively by DEBKAfile on Jan. 20 and tracked further on Jan. 23 and Jan. 25. Click HERE.


http://www.debka.com/headline.php?hid=5886

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 01/02/2009 | 22:33 uur
Nu erkent de Israelische Regering gewoon zelf dat zij buitenproportioneel reageren...altijd prettig..en hun supporters en ambassadeurs het maar ontkennen  ::)

Ze Dreigen er mee, dat is wat anders ;)


Citaat van: Elzenga op 01/02/2009 | 22:33 uur
tja het zoveelste bewijs dat die hele strafexpeditie niets heeft geholpen en een nieuwe dat ook niet zal doen... Alleen een vredesplan met als onderdeel een eigen Palestijnse staat zal uitzicht bieden op vrede in het gebied...

Dat die expeditie niet heeft geholpen is jouw mening. Er zijn belangrijke Hamasleden uitgeschakeld, raketvoorraden vernietigd en Israel heeft de kracht van Hamas zwaar teruggebracht. Daarnaast is de aanpak samen met Egypte gedaan, iets wat ook winst is. Laten we niet discussieren over de verliespunten, die zijn erg genoeg, maar om te zeggen dat er geen winst is kun je ook niet waar maken.

We zitten gewoon weer in een volgende "onderhandelingsfase" waarbij Israel opnieuw probeert kracht uit te stralen. Het conflict van eind december is nog verre van over.

Iedere democraat zal kort voor de verkiezingen extra zijn best doen. De afgelopen jaren werd Israel juist zwakte verweten door niet te reageren. En wat heb je liever, deze regering of een extremere?



Lex

Israël bombardeert Gazastrook

GAZA-STAD  - De Israëlische luchtmacht heeft zondag de Gazastrook gebombardeerd. Volgens ooggetuigen werden in het dorp Mughraqa enkele caravans getroffen, die door de radicale Hamas-beweging werden gebruikt.

Het zou gaan om een leeg politiebureau. Er vielen geen slachtoffers.
De Israëlische premier Ehud Olmert had eerder op de dag een 'onevenredige' reactie aangekondigd op raketbeschietingen vanuit de Gazastrook.

© ANP Uitgegeven: 1 februari 2009 22:56

Elzenga

Nu erkent de Israelische Regering gewoon zelf dat zij buitenproportioneel reageren...altijd prettig..en hun supporters en ambassadeurs het maar ontkennen  ::)

tja het zoveelste bewijs dat die hele strafexpeditie niets heeft geholpen en een nieuwe dat ook niet zal doen... Alleen een vredesplan met als onderdeel een eigen Palestijnse staat zal uitzicht bieden op vrede in het gebied...maar zolang het Israëlische politieke en militaire establishment daar verdeeld over blijven zal de bezetting en ellende voortduren. Voor zowel de Palestijnen als de Israëli.

Natuurlijk dreigt de Regering Olmert...want er is op dit moment maar 1 ding belangrijk. En dat zijn de aankomende verkiezingen op 10 februari. Tot die tijd wenst men geen gekke dingen die de eigen geloofwaardigheid van de coalitiepartijen beschadigt en de oppositie in de kaart speelt.


Brandon

zo 01 feb 2009, 20:36
Israël dreigt Gaza met buitenproportionele aanval

JERUZALEM -  Israël zal een ,,buitenproportionele" aanval uitvoeren op de Gazastrook, als de raket- en granaatbeschietingen vanuit dat gebied op het zuiden van Israël niet ophouden. Dat zei de Israëlische premier Ehud Olmert zondag.

Israël werd zondag getroffen door enkele raketten en mortiergranaten, die waren afgevuurd vanuit de Gazastrook. Hoewel de radicaalislamitische beweging Hamas het daar voor het zeggen heeft, is de verantwoordelijkheid voor de beschietingen opgeëist door de al-Aqsa Martelaren Brigades, de gewapende tak van de Fatahbeweging die met Hamas strijdt om de macht.

Hamas zegde enkele weken geleden toe geen raketten meer af te zullen vuren op Israël. Deze beschietingen waren voor Israël de aanleiding om eind december de Gazastrook aan te vallen. Bij het offensief kwamen ongeveer 1300 Palestijnen en zeker dertien Israëli's om. Regeringsleiders wereldwijd noemden het Israëlische optreden buitenproportioneel.

Bron: Telegraaf

Elzenga

Citaat van: Lex op 25/01/2009 | 19:56 uur
Citaat van: Nu.nl op 25/01/2009 | 14:45 uur
Hamas wil bestand van maximaal anderhalf jaar
Citaat van: ANP op 25/01/2009 | 19:53 uur
Israël wil bestand van anderhalf jaar
Een ding is nu wel duidelijk en dat is de periode van anderhalf jaar. Maar voor de rest??
Ik dat het een illusie is...Palestijnse splintergroeperingen zullen raketten blijven afschieten en aanslagen plegen. Radicale Israelische groepen en actoren die geen vrede willen maar annexatie van de Bezette Gebieden zullen de zaak ook saboteren. De Israelische Regering zal ook doorgaan met het laten uitvoeren van luchtaanvallen en liquidaties als de kans zich daarop voordoet. Dit alles gebeurde gedurende elk bestand en holde die zo stap voor stap uit tot een nieuw breekpunt. Ik blijf erbij, dat zonder vredesplan als alternatief de situatie uitzichtloos blijft en er een nieuwe ronde van geweld zal volgen.