Meerderheid wil aftreden Van Middelkoop

Gestart door Brandon, 16/01/2009 | 21:33 uur

Sproit

KMar Off:
11-11-08: Gesolliciteerd
19-01-09: PO: Check
03-03-09: OAC: Niet geschikt genoeg

Brandon

AMSTERDAM -  De meerderheid van de Nederlanders vindt dat de in opspraak geraakte Defensieminister Van Middelkoop de eer aan zichzelf moet houden en moet aftreden.

Dat blijkt uit onderzoek van opiniepeiler Maurice de Hond. Van Middelkoop ligt onder vuur na gedraai over een interview met Telegraaf-chroniqueur Stan Huygens. Daarin stelde de minister glashard dat de missie in de Afghaanse provincie Uruzgan in 2010 eindigt, ook al smeekt Obama om een verlenging.

Later noemde Van Middelkoop het verhaal, dat eind december verscheen onder de kop 'In 2010 zijn we weg', in de Kamer uit de lucht gegrepen. ,,Ik heb nooit een interview gegeven aan De Telegraaf, laat staan geautoriseerd", aldus de bewindsman, maar na ernstig bezwaar van De Telegraaf-hoofdredactie kwam hij daar later op terug.

Door de mand
Van Middelkoop viel gisteren door de mand, nadat bleek dat hij uitspraken van dezelfde strekking tegen een journalist van het Nederlands Dagblad heeft gedaan. Die citaten verschenen in een artikel dat de ChristenUnie-bewindsman nota bene zelf had geautoriseerd.

Uit het onderzoek van De Hond blijkt de 56 procent van de Nederlanders vindt dat Van Middelkoop zelf moet opstappen. Ruim 60 procent denkt dat hij bewust onwaarheid heeft gesproken, toen hij meldde geen interview gegeven te hebben aan De Telegraaf en de uitspraken in het artikel ontkende.

Als Van Middelkoop niet zelf aftreedt, zegt 48 procent dat de Kamer hem zou moeten wegsturen, tegen 34 procent die dit niet nodig vindt. De kiezers van PVV, VVD, PvdA en SP vinden dit in meerderheid wel. Kiezers van CDA, ChristenUnie en Groen Links vinden dat in meerderheid niet.

Overigens vindt een meerderheid van de Nederlanders dat de militaire missie in Afghanistan niet moet worden verlengd. Ook als de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama, in 2010 vraagt of 'we' in de provincie Uruzgan willen blijven, is het antwoord van 54 procent van de Nederlanders ,,nee". Iets meer dan een kwart (27 procent) wil wel tegemoet komen aan een dergelijke wens.

Bron: Telegraaf
Gepubliceerd: vr 16 jan 2009, 20:49