Rusland opent marinebasis in Georgië

Gestart door Lex, 26/01/2009 | 18:48 uur

IPA NG

Als je Abchazië als Georgisch beschouwd.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Lex

Rusland krijgt militair steunpunt in Abchazië

MOSKOU - 
Rusland heeft woensdag zijn banden met de afvallige Georgische regio Abchazië aangehaald. Beide partijen tekenden een pact waarmee Rusland een militaire basis in het omstreden kustgebied aan de Zwarte Zee krijgt.

Door het pact mag Rusland duizenden militairen in Abchazië houden. De overeenkomst heeft een looptijd van 49 jaar. Moskou heeft op dit moment al 1700 militairen in Abchazië en nog honderden grenswachten die verantwoording schuldig zijn aan de inlichtingendienst FSB.

Rusland erkende de afvallige Georgische regio's Abchazië en Zuid-Ossetië na een korte oorlog met Georgië in augustus 2008. Slechts drie andere landen (Venezuela, Nicaragua en Nauru) hebben beide regio's als onafhankelijke staten erkend. Alle andere landen beschouwen beide regio's nog steeds als Georgisch grondgebied.

ANP | Gepubliceerd op 17 februari 2010, 16:08

Lex

MOSKOU - De Russische Zwarte Zeevloot opent dit jaar nog een basis aan de kust van de Georgische provincie Abchazië vanwege de aanhoudende onrust in de Zuid-Kaukasus. Dat heeft een woordvoerder van de Abchazische leider Sergej Bagapsj maandag gezegd, aldus het Russische persbureau Interfax.

In augustus voerden Rusland en Georgië een korte oorlog. Die brak uit toen het Georgische leger in de opstandige Georgische provincie Zuid-Ossetië probeerde het gezag te herstellen. De Russen bezetten daarna delen van Georgië. Na bemiddeling van de Europese Unie trok Rusland zich terug. Het door Moskou gesteunde Zuid-Ossetië riep daarop de onafhankelijkheid uit, evenals de afvallige Georgische regio Abchazië. Rusland heeft de onafhankelijkheid van de regio's erkend.

Momenteel zijn 3800 Russische soldaten gelegerd in beide regio's. Volgens Georgië bezet Rusland Georgisch grondgebied.

Telegraaf, ma 26 jan 2009, 18:32