Britse onderdelen in bommen taliban

Gestart door Cobra4, 23/02/2009 | 17:11 uur

Cobra4

Britse onderdelen in bommen taliban

LONDEN - Tot grote woede van Britse commandanten zijn in Afghanistan Britse onderdelen gevonden in bermbommen van de taliban.

Bermbommen.
Het zou gaan om apparatuur waarmee de explosieven op afstand tot ontploffing kunnen worden gebracht.

De Britse krant Daily Telegraph meldt dat minister Miliband van Buitenlandse Zaken vorige week in Afghanistan bewijzen zijn overhandigd. Miliband bezocht daar de Britse troepen in Lashkagar, in de provincie Helmand.

De elektronische onderdelen zijn door sympathisanten in Groot-Brittanniƫ naar de taliban verstuurd of vrijwilligers hebben de onderdelen zelf naar Pakistan gebracht. Vervolgens zijn de spullen over de grens met Afghanistan gesmokkeld.

De onthulling is volgens legercommandanten een nieuw bewijs voor banden van de Britse moslimgemeenschap met de fundamentalisten in Afghanistan.

Zij wezen er ook al op dat sommige leden van de taliban in het bezit zijn van Britse paspoorten. Afluisterapparatuur zou onder talibanstrijders Engels met een accent uit Yorkshire en de Midlands hebben opgevangen.

De laatste twee jaar is het gebruik van zelfgemaakte bermbommen door de taliban met 55 procent ook explosief gestegen. Een groot deel van de 145 in Afghanistan gesneuvelde Britten is ook gedood met bermbommen.

Volgens het Britse leger houdt die stijging van het gebruik van de zogeheten IED's tegelijkertijd in dat de strijd tegen de taliban succesvol is. ,,We hebben ze flink aangepakt en het enige antwoord wat de taliban nu heeft zijn op afstand bestuurde bermbommen,'' verklaart een commandant in Helmand.

De overheid in het noordwesten van Pakistan gaat intussen gewapende dorpswachten vormen om terrorisme in het aan Afghanistan grenzende gebied te bestrijden.

Volgens Haider Khan Hoti, premier van de North West Frontier Province, moeten de milities helpen de orde te handhaven. De overheid deelt 30.000 geweren uit aan 'vreedzame groepen en personen'. Als de wapens niet voor het bestemde doel worden gebruikt, worden ze ingenomen. Internationale waarnemers plaatsen vraagtekens bij de controle hierop. De regering besloot onlangs tot invoering van de islamitische rechtspraak in het tribale gebied. De maatregel is een tegemoetkoming aan de lokale bevolking en moet voorkomen dat extremisten verder aan invloed winnen.

bron: www.ad.nl
Peloton 3 602 Sqn