Maritieme industrie vreest bezuinigingen bij Nederlandse marine 01-05-2003

Gestart door -Peter-, 01/05/2003 | 14:24 uur

Anubis

Als het nu gaat om de bemanningen te reduceren, bedenk dan dat je ook de operationele inzetmogelijkheden beperkt. Met de huidige inzetplannen van de NAVO zul je juist moeten streven naar schepen waar je nog endurance mee kunt halen. Om de marine een vuist te geven zul je naar multifunctionele schepen moeten streven. korvetten zijn slechts voor een bepaalde taak geschikt. Patrouilleboten kunnen in geen enkel deel van het geweldsspectrum opereren.
Ondersteunen van amfibische operaties hiermee zal dan ook een luchtkasteel blijken. Onderzeeers die de vloot moeten beschermen tegen...laat me niet lachen.

Loup

Als het om korvetten zou gaan zou ik er niet eens zoveel problemen mee hebben; behalve het verlies van prestige kan een groot, goed bewapend korvet prima dienst doen. Het probleem is dat, althans in de visie van Kamp (wat dus tegen het onderzoek van de oppervlaktevloot ingaat), het gaat om slecht bewapende patrouilleboten, zeg maar kustwachtschepen...

Als je echt een succesvol korvet wil bouwen, wat zowel een gebalanceerde vloot oplevert en de nadruk meer legt op amfibische operaties, dan zul je moeten gaan denken aan de Amerikaanse LCS of de Britse FCS (inmiddels herzien); relatief goedkope, goed bewapende schepen, met een kleine bemanning.

Een vloot met 4-6 LCF schepen en 10-12 korvetten zou dan uitstekend dienst kunnen doen op alle niveaus van het geweldsspectrum.

Anubis

Wel eerst de stukken tellen... Of nu een speciefiek oorlogsschip 64 stukken had of een koopvaarder, maakte destijds niet zoveel uit. Wel de geoefendheid van de bemanning. Het doorbreken van aloude vloottactieken door onze vlootvoogden had meer effect, maar ook een gunstige wind heeft een grote rol gespeeld.
De schepen waar het toen om ging waren overigens de grote jongens, 80 stukken of meer. Kleinere vaartuigen, zoals statenjachten deden in het hele spel niet eens mee. Branders waren destijds een probaat middel en werden dan ook op grote schaal toegepast...

2ring

Nee ze telden niet als kapitale schepen nee. Daarom lijkt het ook alsof Nederland in de eerste twee Engelse oorlogen wonderstukken hebben uitgehaald..Maar ondertussen werd de Nederlandsche vloot nog extra gesterkt door korvetten en aangepaste snelle koopvaarders; De Engelsen hebben zich daar keer op keer weer op verkeken.

Anubis

Bijna goed 2-ring. Korvetten waren destijds alleen verkenners. Drie- en tweedekkers de hoofdmoot of slagvloot. Later in de 19e eeuw verviel men meer naar fregatten en linieschepen voor hen die het betalen konden. Het korvet was vooral een snelle zeiler met relatief zware bewapening. Maar je hebt gelijk, ook destijds waren er korvetten, maar geef toe, deze telden niet als kapitale schepen of weergave van een vlootsterkte. Die begon pas te tellen bij...fregatten. Tja, aftakeling van de vloot is van alle tijden...

2ring

Hahaha.....uhm nee dat hoeft niet want er zijn er al meerdere te zien op bovenstaand schilderij! Ja en die korvetten zijn nu net de schepen die de ruggengraat vormden van de Nederlandsche vloot in alle zeeslagen rond de gouden eeuw.  Tja toen hadden we ook al last van bezuinigingen, maar was er tenminste wel sprake van een gebalanceerde opbouw van de vloot!

gr.!

2ring

Anubis

Moooooooi plaatje, Leopaard. Laat 2-ring hem maar niet zien. Die gooit er gelijk een paar korvetten tegenaan :2funny:

Leopaard

Marine schepen bouwen is toch altijd al een Nederlandsche kunst geweest....
waarom die geschiedenis wissen  :'(

[verwijderd door de beheerder]
13-12-2005: solicitatie gesprek
01-02-2006: Kennismakingsdag KMS
23-03-2006: Keuring  VFB&PO    
09-05-2006: Bezoek OTCMan      
24-05-2006: Bezoek 11tkbat     
12-06-2006: Bezoek AAC
10-08-2006: Keuring GO
06-11-2006: Opkomst!
30nat

Anubis

Volgens mij is IDB pseudoniem voor Gen. bd. van Vuuren..  :idiot2:

2ring

Citaatidb
Net nieuw hier
*
Offline Offline

Berichten: 3


Spreken is zilver, zwijgen is goud

Ik denk dat "idb" zijn motto hierboven maar even eer aan moet doen en moet blijven zwijgen als hij zulke posts gaat plaatsen!

gr.!

2ring

CPrime

Het ging mij meer om het negatieve beeld wat hij schetste, niet om elk kleine detail van zijn tekst. :tickedoff:

oud_zijde

hey jij bent degene die bij de gedachte aan drijvende schietschijven aan de luchtmacht moet denken  :uglystupid2:
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

CPrime

Citaatluchtmachtspulletjes drijven niet

Je meent het.  :o :coolsmiley:

oud_zijde

Citaat van: CPrime op 30/08/2005 | 12:58 uur


Doet me eerder aan de luchtmacht denken. Maar dan komt het lastig valen van passagiersvliegtuigen er nog bij.  :2funny: :coolsmiley:

luchtmachtspulletjes drijven niet  :knuppel2:
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

CPrime

Gel*l.
Wat jij allemaal uitkraamd is minstens zo onzinnig als dat wat onze regering uitkraamd.

CitaatAch, voor een krijgsmachtdeel dat alleen maar op landlocked locaties wordt ingezet en opereert met drijvende schietschijven, met meer admiraals dan boten, is een stevige bezuiniging niet verkeerd.

Doet me eerder aan de luchtmacht denken. Maar dan komt het lastig valen van passagiersvliegtuigen er nog bij.  :2funny: :coolsmiley:

CitaatDe mariniers kunnen vervolgens bij de Kl in dienst komen, waardoor deze mensen ook eindelijk weer op hun plaats zijn

Zeg dat maar eens recht in het gezicht van een marinier, dat overleef je nimmer nooit niet.

Citaataangezien ook zij alleen maar voor Landmachttaken worden ingezet.

marinier (v. middeleeuws Lat. marinarius, v. Lat. marinus = tot de zee behorend), zeesoldaat (Oudholl. 'scheepsch-soldaet'), oorspronkelijk uitsluitend bestemd voor de dienst aan boord van schepen, later ook gebruikt bij amfibische operaties en krijgsverrichtingen aan de wal en tegenwoordig belast met een grote verscheidenheid van taken in maritiem verband, onder meer landingsoperaties*, militaire vorming van niet tot de mariniers behorend personeel, politie- en bewakingsdiensten. Mariniers vindt men bij een groot aantal zeemachten; zij gelden vrijwel overal als elitetroepen.

*landingsoperatie, het ontschepen van troepen op vijandelijk gebied in het kader van de amfibische oorlogvoering. Hiervoor worden diverse speciale scheepstypen gebruikt (aanvalstransportschepen, landingsvaartuigen). De eigenlijke ontscheping moet meestal worden ingeleid door een bombardement. Het vroeger noodzakelijke waden van de landingsmacht naar het strand – meestal het gevaarlijkste onderdeel van de operatie – kan worden vermeden door gebruik te maken van amfibische rupsvoertuigen, draagvleugelboten of luchtkussenvoertuigen. De landing vanuit zee kan worden gecombineerd met het aanvoeren van luchtlandingstroepen, al dan niet per hefschroefvliegtuig (de zgn. 'verticale omvatting'). Voor landingsoperaties op kleine schaal (meestal met het doel te infiltreren of spionnen c.q. saboteurs binnen het door de vijand beheerste gebied te brengen) wordt dikwijls gebruik gemaakt van onderzeeboten in combinatie met rubberboten, voor het laatste traject naar de kust.

Marinier: zeesoldaat. marinier komt voort uit het woord marinarius, Wat weer voort komt uit het woord marinus = tot de zee behorend.

© 1993-2003 Microsoft Corporation/Het Spectrum. Alle rechten voorbehouden.


Snap je em een beetje?

Dennis123

Citaat van: idb op 30/08/2005 | 09:56 uur
Ach, voor een krijgsmachtdeel dat alleen maar op landlocked locaties wordt ingezet en opereert met drijvende schietschijven, met meer admiraals dan boten, is een stevige bezuiniging niet verkeerd. De mariniers kunnen vervolgens bij de Kl in dienst komen, waardoor deze mensen ook eindelijk weer op hun plaats zijn, aangezien ook zij alleen maar voor Landmachttaken worden ingezet.


Pardon, drijvende schietschijven, daarom heeft Nederland zeker de beste marineschepen die dr zijn volgens velen landen. En loopen wij in technologie voorop. Ten tweede is de marine er ook voor boardings. En die mariniers kunnen moeilijk vanuit zee landen als die zee niet vrij gehouden wordt van eventueel vijandige troepen.
Zoveel admiraals zijn er volgens mij niet meer, en zo weinig boten komt juist door die bezuinigingen, en als ik het goed begrijp vindt jij dat dan maar een reden om nog meer te bezuinigen?  :idiot2:

idb

Ach, voor een krijgsmachtdeel dat alleen maar op landlocked locaties wordt ingezet en opereert met drijvende schietschijven, met meer admiraals dan boten, is een stevige bezuiniging niet verkeerd. De mariniers kunnen vervolgens bij de Kl in dienst komen, waardoor deze mensen ook eindelijk weer op hun plaats zijn, aangezien ook zij alleen maar voor Landmachttaken worden ingezet.




Citaat van: -Peter- op 01/05/2003 | 14:24 uur

De Schelde Groep, Damen Shipyards, Thales Nederland en Nederland Maritiem Land menen dat Den Haag overweegt om de ontwerpcapaciteit van de marine drastisch terug te brengen. Voortaan zou de marine in het buitenland `van de plank` moeten kopen.

De sanering betreft de afdelingen Marinetechnologie en Wapens, Communicatie en Sensoren. Volgens de maritieme ondernemingen zal de bezuiniging `rampzalig` zijn voor de bedrijvigheid in deze sector. Woordvoerders van Financien en Defensie zeggen niet op de hoogte te zijn van de plannen.


[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]


[verwijderd door de admin]

Mokum Casual

:uglystupid2: de regering wil zoveel dingen tegelijk :uglystupid2:

CPrime

Wat een onzin allemaal.
Nederland loopt wat betreft maritieme ontwikkelingen voor op de rest van de wereld. Veel van die ontwikkelingen worden als eerst op de Nederlandse oorlogsschepen aangebracht, en laat die technologische voorsprong internationaal gezien nou net een punt van repect, waardering en bewondering zijn. Zo ook een punt die bijdraagt aan de qualiteit van de marine.

Het importeren van schepen zou dus niet alleen een verlies zijn wat betreft qualiteit, het zou tevens zeer hypocriet zijn. De meeste maritiem technologie bij de marine komt van Nederlandse bodem, technologie die pas na lange periode, en/of in gewijzigde vorm, geëxporteerd wordt. Deze technologieontwikkeling gaat veelal gepaard met de ontwikkeling van oorlogschepen voor de Nederlandse marine. Het importeren van buitenlands spul heeft dus ook voor de technolgieexport negatieve gevolgen.

Combineer de exportdaling met de ondergang van de Schelde, en je krijgt een harde klap voor de economie als gevolg. En ik had juist het idee dat de regering de economie wou stimuleren.

pietjeklap

Ik vind het echt onzin waarom moeten ze nou weer spullen van buitenlanders kopen. In ons eigen land worden toch goede onderdelen voor schepen gemaakt. De goalkeeper is een van de beste wapens.

Koos

Die bezuinigingen zijn niet te hopen. De Nederlandse scheepsbouwers maken prima schepen. Het zou juist goed zijn om deze industrie te stimuleren door de marine meer schepen te laten bouwen

Johan

Ik hoop echt dat dit domme nieuwe voornemen van de politiek geen doorgang zal vinden, want het zou heel veel slechts betekenen voor de marine en voor de Nederlandse industrie.

Op www.marineschepen.nl staat trouwens een goed artikel over dit nieuws.

Ton de Zwart


oud_zijde

BOOEEEEEEEEEEEE!!!!!!

Nederland zou juist meer schepen naar het buitenland moeten gaan exporteren!
It is a corvette when you ask the Treasury for money, a frigate when it is launched, a destroyer when it enters service, a cruiser when it goes to war, but only a corvette if it gets sunk.

-Peter-


De Schelde Groep, Damen Shipyards, Thales Nederland en Nederland Maritiem Land menen dat Den Haag overweegt om de ontwerpcapaciteit van de marine drastisch terug te brengen. Voortaan zou de marine in het buitenland `van de plank` moeten kopen.

De sanering betreft de afdelingen Marinetechnologie en Wapens, Communicatie en Sensoren. Volgens de maritieme ondernemingen zal de bezuiniging `rampzalig` zijn voor de bedrijvigheid in deze sector. Woordvoerders van Financien en Defensie zeggen niet op de hoogte te zijn van de plannen.


[bron: www.nieuws.nl]
[Copyright 2003, Novum]


[verwijderd door de admin]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...