Vervanging huidige F-16's, deel 3

Gestart door Lex, 17/04/2009 | 15:12 uur

Lex

Op zich was het geen levendig debat. De STAS is nooit echt in de problemen gekomen, hij wist elke aanval te pareren. IMHO was het een dag van het uitwisselen van elkaars standpunten. Veelvuldig werd ook reeds verwezen naar het "Plenaire debat", waarvan ik niet paraat heb wanneer dit zal plaatsvinden.

Elzenga

Citaat van: Lex op 23/04/2009 | 00:04 uur
Het debat is schijnbaar afgelopen, dus nu maar afwachten wat de media verder hierover publiceert. 8)
Wat ik er van heb gezien heeft mevrouw Eijsink zich met verve verwoord en verdedigt tegen de reacties en druk van de Staatssecretaris..vooral de opmerking..''Wie bepaalt het nou: Lockheed Martin of wij? Lockheed Martin schuift regelmatig met termijnen en moet nu maar een ''kleine aanpassing'' doen" vond ik ijzersterk en direct op de zwakke plek in het betoog van De Vries.

Waarschijnlijk zal men nu koortsachtig proberen zo snel mogelijk extra informatie op tafel te krijgen om de PvdA fractie alsnog te laten instemmen met in ieder geval de aanschaf van 1 testtoestel...ik zou het uitermate betreurenswaardig vinden en ongeloofwaardig als de PvdA fractie daar mee zou instemmen dan.. Zeker omdat veel van de belangrijke informatie die er werkelijk toe doet helemaal niet op zo'n korte termijn is te verschaffen. Zoals wat andere deelnemers werkelijk gaan doen, de stukprijs als ook waar men met de Krijgsmacht heen wil.

Mijn advies blijft dan ook...vasthouden aan dit standpunt en geen besluit nemen noch toestellen aanschaffen. En een nieuw Kabinet de hele selectieprocedure over laten doen. Dus een nieuwe inschrijving, evaluatie en afweging. Waar alle potentiële kandidaten weer aan mee kunnen doen. Want manipulaties van deze omvang mogen nimmer beloond worden.

En een onderzoek naar de investering van bijna 1 miljard in het JSF project. En wat we daar van terug gaan zien als we de JSF niet kiezen...

Lex

Het debat is schijnbaar afgelopen, dus nu maar afwachten wat de media verder hierover publiceert. 8)

Elzenga

Citaat van: Lex op 22/04/2009 | 23:30 uur
De Vries: nu geen definitieve keuze JSF

DEN HAAG - Het besluit om nu testtoestellen aan te schaffen van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF/F-35) is geen definitief besluit voor de JSF als opvolger van de F-16. Dat zei staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag in de Tweede Kamer. De PvdA stelde eerder op de dag dat dit wel zo was.
Dat uit de mond van een voormalige spindoctor hahaha...wie denkt hij voor de gek te houden...en wederom..wie is hier de klant en wie de verkoper? het lijkt net of de Amerikanen en Lockheed Martin hier de lakens uitdelen...het moet toch niet gekker worden!!

Lex

De Vries: nu geen definitieve keuze JSF

DEN HAAG - Het besluit om nu testtoestellen aan te schaffen van het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF/F-35) is geen definitief besluit voor de JSF als opvolger van de F-16. Dat zei staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) woensdag in de Tweede Kamer. De PvdA stelde eerder op de dag dat dit wel zo was.
De Vries hoopt nog steeds de PvdA over te halen zijn voorstel te steunen. ,,Ik hoop dat ik overtuigend ben geweest", zei hij 's avonds laat. De staatssecretaris wilde niet ingaan op een eventuele motie tegen de koop van de testtoestellen op dit moment. Zo'n motie zou met steun van de PvdA een meerderheid krijgen. Maar De Vries geeft geen antwoord op ,,als-dan-vragen".
De staatssecretaris wil deze maand nog een handtekening zetten voor de aanschaf van een testtoestel, dat 113,2 miljoen euro kost. Nederland heeft er twee nodig om deel te nemen aan de testfase van de JSF. Als de Kamer volgend jaar afziet van het tweede toestel, dan gaat het eerste in de verkoop, zei De Vries. Hij heeft voor het hele testprogramma inclusief toestellen 274 miljoen euro gereserveerd. Er is volgens hem ook geen sprake van het tekenen van een blanco cheque.
De Vries gaat akkoord met het voorstel van de ChristenUnie om volgend jaar de aanschaf van een tweede testtoestel met de Kamer te bespreken. Dat wordt volgens De Vries in elk geval goedkoper, maar hij is nog in onderhandeling over de prijs.
Hij benadrukte dat het niet kopen van testtoestellen en het inhuren van vlieguren bij anderen die wel testtoestellen hebben, geen optie is. De PvdA had gevraagd of dat mogelijk is. Maar volgens De Vries hadden de Amerikanen hier al negatief op gereageerd.
De staatssecretaris zei dat het mogelijk is om wel deel te blijven nemen aan de ontwikkeling van het nieuwe vliegtuig van de Amerikaanse fabrikant Lockheed Martin. Nederland heeft daar 800 miljoen euro voor uitgetrekken. Dat geld moet weer terug in de staatskas vloeien door afdrachten van Nederlandse bedrijven die opdrachten van Lockheed Martin krijgen.

Telegraaf, wo 22 apr 2009, 23:18

Elzenga

CitaatEen keuze voor de test-JSF betekent volgens hem niet een finale keuze voor de JSF, zoals sommige partijen beweren. Dat is volgens De Vries echt een ander beslismoment.
Gewoon niet waar en dat weet hij....

Ros

Zoals al eerder is aangegeven zou de regering de mening van de kamer naast zich neer kunnen leggen en het papiertje kunnen tekenen.

De volgende stap zou logischerwijs zijn om de puntenslijpers en rode potloden alvast op te zoeken.

Enforcer

#66
Citaat van: Lex op 22/04/2009 | 21:16 uur
De Vries: besluit Kamer formeel niet nodig

DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) heeft formeel niet de steun van de Tweede Kamer nodig om twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) aan te schaffen. Maar in een parlementaire democratie luister je als bewindspersoon naar de mening van de Kamer. En als die in een motie wordt vervat, is dat reden voor overleg binnen het kabinet.

Dat zei De Vries woensdag in de pauze van het JSF-debat. Hij zei overigens zijn verdediging niet te zullen voeren op formele gronden maar op de inhoud.

Telegraaf, wo 22 apr 2009, 21:07 |

Bedankt vriend. Zie optie 3, antwoord 42.

Ros

Citaat van: Elzenga op 22/04/2009 | 22:17 uur
Citaat van: Ros op 22/04/2009 | 21:58 uur
Ik zie waarschijnlijk wel weer beren op de weg die er niet zijn maar deze actie van de PvdA zou wel eens kunnen zorgen voor zeer pijnlijke ontwikkelingen.
waar denk je dan aan?

De kamerfractie van de PvdA, notabene deel uitmakend van de regeringscoalitie, valt een voorgenomen besluit op een cruciaal moment af. Als dit geen reden is om uit te gaan van een indirecte motie van wantrouwen vreet ik een bezem. Een achterkamertjes rescue operation lijkt mij op dit moment ook niet meer haalbaar. Met andere woorden...de PvdA is al met een been uit de regering gestapt.

Lex

De Vries blijft strijden voor JSF-testtoestellen

DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) zette woensdagavond alles op alles om alsnog de Tweede Kamer over te halen in te stemmen met de koop van twee testtoestellen. Suggesties van de oppositie om het debat meteen op te schorten, omdat coalitiepartij PvdA toch al had aangegeven niet akkoord te gaan, wees hij van de hand. De Vries zei uit te willen gaan van zijn eigen overtuigingskracht.
De staatssecretaris had de Tweede Kamer op dat moment ruim vier uur aangehoord. Alleen al PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink was ruim een uur bezig om haar standpunt te duiden, dat fractievoorzitter Mariëtte Hamer vlak voor het debat naar buiten had gebracht. De sociaaldemocraten vinden dat er op basis van de kandidatenevaluatie tussen de JSF/F-35 en de Gripen van het Zweedse Saab nu geen keuze kan worden gemaakt voor de JSF. Eijsink sloot niet uit dat dit later alsnog zou gebeuren.

De PvdA kreeg woensdag lof en kritiek. Complimenten waren er vooral van verklaarde JSF-tegenstanders zoals de SP, de PVV en GroenLinks. Kritiek kwam van de de coalitiegenoten CDA en de ChristenUnie en van de VVD en de SGP.
Eijsink wil wel dat Nederland betrokken blijft bij de ontwikkeling van het vliegtuig en dat Defensie bij de Amerikanen vraagt of piloten vlieguren kunnen inhuren om zo toch al ervaring op te doen. Ook onderhoudspersoneel zou betrokken moeten worden bij de JSF in de VS. Ze riep Defensie op te zoeken naar een creatieve oplossing, ook met de Amerikanen.

Maar volgens De Vries betekent uitstel van de koop van de test-JSF's dat Nederland in 2011 niet mee kan doen met het begin van de testfase. Wel ging hij mee in het voorstel van de ChristenUnie om nu eerst een besluit te nemen over één toestel en pas later een tweede. Het eerste toestel kost ruim 113 miljoen euro en de prijs van het tweede is nog niet bekend. De Vries zei dat het contract twee toestellen vereist en als Nederland later van de tweede test-JSF afziet, dan alsnog uit de testfase zal moeten stappen. Een keuze voor de test-JSF betekent volgens hem niet een finale keuze voor de JSF, zoals sommige partijen beweren. Dat is volgens De Vries echt een ander beslismoment.

De staatssecretaris zei in de pauze dat formeel de instemming van de Tweede Kamer niet nodig was voor de ondertekening van het contract. De Kamer had al eerder ingestemd met een memorandum of understanding hiervoor. Maar als de Kamer de afwijzing in een motie verwoordt, zal hij naar het kabinet terug gaan voor overleg. Zolang hij nog geen motie had gezien, weigerde hij vooruit te lopen op de gevolgen.
De grootste voorstanders zijn en blijven het CDA, ChristenUnie, VVD en de SGP. Zij wijzen vooral op de baten die Nederland heeft van de JSF op militair en economisch terrein. Ze zijn ervan overtuigd dat de JSF het beste toestel is. De SP, PVV en GroenLinks zijn de felste tegenstanders en zien het liefst dat de stekker uit het project gaat. Als de F-16 al moet worden vervangen, kan dat wat hen betreft ook door de goedkopere Gripen.

Telegraaf, wo 22 apr 2009, 22:39

Lex

Misschien wel het woord: "nu"? ::)

Elzenga

Citaat van: Ros op 22/04/2009 | 21:58 uur
Ik zie waarschijnlijk wel weer beren op de weg die er niet zijn maar deze actie van de PvdA zou wel eens kunnen zorgen voor zeer pijnlijke ontwikkelingen.
waar denk je dan aan?

Lex

Waarom het bericht dan niet gepost?

HermanB

Waarom zoveel gezever? De marine koopt nieuwe boten , de landmacht nieuwe pantservoertuigen maar de luchtmacht mag geen nieuwe vliegtuigen kopen? In de elsevier staat een sterk artikel over de hypocrisie en de kortzichtigheid vand de politiek inzake de F-35.

Ros

Citaat van: Lex op 22/04/2009 | 21:16 uur
DEN HAAG - Staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) heeft formeel niet de steun van de Tweede Kamer nodig om twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF/F-35) aan te schaffen.

Formeel niet nee.........als je de stekker uit de JSF wil halen en uit de regering moet hij dat doen.

Ik zie waarschijnlijk wel weer beren op de weg die er niet zijn maar deze actie van de PvdA zou wel eens kunnen zorgen voor zeer pijnlijke ontwikkelingen.