Vervanging huidige F-16's, deel 3

Gestart door Lex, 17/04/2009 | 15:12 uur

Enforcer

Citaat van: Ros op 22/04/2009 | 16:00 uur
Citaat van: Enforcer op 22/04/2009 | 15:51 uur
Optie 3 valt niet uit te sluiten. De fractie van de PvdA is tegen, maar zonder protest van Bos wordt het contract toch getekend namens de regering. Het is niet de eerste keer dat De Vries zaken uit het parlement naast zich neerlegd.

Lijkt mij sterk dat Bos overstag gaat als de kamer, en met name de PvdA, tegen zou stemmen. Politieke zelrfmoord heet zo iets............geloof ik.

Dat heet regentesk per decreet regeren. Schijnbaar is het ook een machtstrijd tussen Bos en Hamer.

Optie 4 van Noorman is ook nog een mogelijkheid. Vervolgens komt Elzenga met het Apache verhaal en dan is het weer helemaal rond. Krijgen we wel het beste materiaal, maar betalen we er te veel voor wegens vage afspraken en kleine lettertjes.

noorman

we zien het vanzelf morgenochtend; ik ga er niet wakker om liggen;)

de pvda-ministers zijn vóór, de fractie tegen; daarom huurt/ least NL 2 testtoestellen voor de periode tot aan het definitieve besluit...

oh wat is nederland toch... :-\

ze zullen het kabinet echt niet laten klappen!
"Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety" - Proverbs 11 verse 14

-KMA -back as soon as possible-

Ros

Citaat van: Enforcer op 22/04/2009 | 15:51 uur
Optie 3 valt niet uit te sluiten. De fractie van de PvdA is tegen, maar zonder protest van Bos wordt het contract toch getekend namens de regering. Het is niet de eerste keer dat De Vries zaken uit het parlement naast zich neerlegd.

Lijkt mij sterk dat Bos overstag gaat als de kamer, en met name de PvdA, tegen zou stemmen. Politieke zelrfmoord heet zo iets............geloof ik.

Enforcer

Optie 3 valt niet uit te sluiten. De fractie van de PvdA is tegen, maar zonder protest van Bos wordt het contract toch getekend namens de regering. Het is niet de eerste keer dat De Vries zaken uit het parlement naast zich neerlegd.

Ros

Ik ben nu echt benieuwd wat de doorslaggevende factor zal zijn.........tegenstemmen of uiteindelijk toch maar kiezen om vooral de coalitie niet in de problemen te laten komen. Ik hoop in ieder geval op de eerste optie.

Enforcer

Harde opstelling voor de PvdA, maar het is gewoon wachten totdat ze weer met kont draaien, en er toch een afspraak komt voor 1 testtoestel. Uiteraard krijgt de PvdA op een flink aantal punten wel wat politieke winst en zullen zij het op die manier gaan verkopen aan hun politieke achterban. De echte burgers weten wel beter.... Nu nog afstraffen tijdens de komende verkiezingen.

Northern_Darkness

#37
PvdA wil nu geen JSF-toestellen

AMSTERDAM - De PvdA kan nu niet instemmen met de aanschaf van twee testtoestellen van de Joint Strike Fighter (JSF). De coalitiepartij is er op basis van de huidige kandidatenvergelijking niet van overtuigd dat dit gevechtsvliegtuig de beste opvolger is van de huidige F-16.

PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer heeft dat woensdag gezegd. Later op de dag is het debat met staatssecretaris Jack de Vries (Defensie) over de JSF.

''Wij willen voorkomen dat we in een miljardenproject worden gezogen waarvan later blijkt dat het niet verantwoord was.''

Ontwikkelingsproject

De PvdA wil wel dat Nederland betrokken blijft bij het ontwikkelingsproject van de JSF, wat orders voor het bedrijfsleven en werkgelegenheid oplevert.

Volgens Hamer is het nu aan De Vries om uit te zoeken wat daartoe de mogelijkheden zijn zonder nu tot de aanschaf van de testtoestellen te besluiten.

De Vries wilde nog deze maand zijn handtekening zetten onder het contract voor het eerste testtoestel en volgend jaar voor het tweede. De staatssecretaris wil echter nu wel al een besluit over beide testtoestellen.

© ANP  Uitgegeven: 22 april 2009 14:17
Laatst gewijzigd: 22 april 2009 14:29

Ros

Hopenlijk zal de PvdA fractie de poot stijf houden en niet instemmen met het voornemen van de Vries om zijn krabbel te zetten onder het contract.

Eerst maar eens goed kijken in welke strop de nekken van onze toekomstige regering(en) terecht komen.

Chrisis

De laatste loodjes.......

tip: lees www.jsfnieuws.nl voor de laatste nieuwtjes. vooral de post over het recente bod van saab is heel interessant. Ook de stand van zaken wat betreft de "harde" prijs van de testtoestellen die niet zo hard blijkt te zijn.

De grote vraag is of de PvdA zijn/haar/hun poot (deze keerwel) stijf (kunnen) houden?


Lex

Er was vanavond een opmerking in de media, dat het probleem waarschijnlijk niet zo erg is, omdat Bos afwezig was en vertegenwoordigd werd door Timmermans.

Elzenga

#33
CitaatOngeloof is er ook bij CDA en ChristenUnie omdat een compromis eerder binnen handbereik leek. Defensie zou de testtoestellen dan wel kopen, maar een definitief besluit over de uiteindelijke aanschaf van in totaal 85 toestellen zou in dat scenario worden doorgeschoven naar een volgend kabinet.
1) Iedereen weet inmiddels dat het aanschaffen van twee testtoestellen in feiten een keuze voor de JSF is. Bovendien zal dan de laatste tegenkandidaat, Saab met zijn Grippen NG, zich terug trekken...betekent einde competitie anyway..
2) Hoe kun je nog spreken over 85 toestellen als je niet weet wat de JSF gaat kosten laat staan of je voor je budget er nog 85 kunt kopen...alle signalen duiden op dat dit niet zal lukken...

Wie houdt hier wie dus voor de gek?

en verder...
3) waar zijn de garanties dat de bijna 1 miljard euro aan investeringen in dit project ook terug komen in orders als Nederland niet de JSF kiest? De laatste geluiden lijken te duiden dat we dan zitten met een enorme zeperd, een parlementaire enquête waardig...
4) In de Kamer zijn inmiddels veel partijen tegen de aanschaf van de JSF. Ook de PVV met inmiddels 32 fictieve zetels en de SP met nu nog 25 zetels. Het lijkt me volstrekt onverantwoordelijk om een project zo door te drukken als de kans op het afschieten ervan zo groot lijkt te worden na de komende verkiezingen...en dat in deze crisis-tijd.
5) nog steeds de vraag waarom het regeerakkoord op dit punt wel zo "hard" zou zijn en een crisis waardig, terwijl er recent nog vele veranderingen zijn aangebracht wat blijkbaar wel kon...erg merkwaardig...moeilijk uit te leggen aan de burger...
6) En we weten allemaal nog wat de PvdA stelde voor het deel nam aan dit Kabinet over de JSF...en burgers en kiezers vergeten zoiets niet in het stemhokje zo meteen....zwalken en draaien wordt meestal niet gewaardeerd..
7) en ook niet als een bepaalde eenzijdige voorkeur er via manipulaties en druk wordt doorgedrukt...zelfs de "gewone" burger heeft dit inmiddels door blijkt als ik verschillende mensen in mijn omgeving er naar vraag...en dat versterkt het negatieve beeld dat men heeft van de politiek...

Maar ja...

Elzenga

PvdA zet JSF-kwestie op scherp
Uitgegeven:    21 april 2009 17:50
Laatst gewijzigd:    21 april 2009 21:45
DEN HAAG - De PvdA-fractie heeft het debat over de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig JSF verder op scherp gezet. Premier Jan Peter Balkenende riep dinsdagavond de top van de coalitie naar het torentje voor overleg over de geplande aanschaf van twee testtoestellen.

Het kabinet heeft daar al toe besloten, inclusief de PvdA-ministers. Maar de PvdA-fractie is ''buitengewoon kritisch'' over het besluit, zei fractievoorzitter Mariëtte Hamer dinsdag.

Het is mogelijk dat zij woensdag tijdens een Kamerdebat met staatssecretaris Jack de Vries van Defensie niet kan instemmen met de aankoop van de testtoestellen.


Door het ingelaste coalitieberaad - met behalve Hamer en Balkenende ook de ChristenUnie-leiders André Rouvoet en Arie Slob, CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel en PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans die PvdA-leider Wouter Bos verving - ontstond in Den Haag snel een crisissfeer.

Goede sfeer

Maar die werd door de PvdA'ers Hamer en Timmermans na afloop ontkend. Ook andere betrokkenen zeiden dat het gesprek in goede sfeer was verlopen. Wel werd duidelijk dat Hamer alleen stond tegenover de vertegenwoordigers van CDA en ChristenUnie en ook tegenover haar partijgenoot Frans Timmermans.

Dat Bos - thuis bij zijn vrouw en pasgeboren zoon - zich liet vervangen door Timmermans, leidde overigens bij CDA en ChristenUnie tot ongeloof en onvrede.

Een ernstige onderschatting van het potentiële conflict binnen de coalitie, oordeelde een betrokkene.

Ongeloof

Ongeloof is er ook bij CDA en ChristenUnie omdat een compromis eerder binnen handbereik leek. Defensie zou de testtoestellen dan wel kopen, maar een definitief besluit over de uiteindelijke aanschaf van in totaal 85 toestellen zou in dat scenario worden doorgeschoven naar een volgend kabinet.

Als de PvdA zich niet houdt aan de afspraken uit het regeerakkoord en daarna een compromisaanbod definitief niet aanvaardt, is dat een ''affront'' voor de coalitiegenoten, aldus een betrokkene. Een affront bovendien dat acuut tot een crisis zou leiden.

Intern

Maar anderen zien het meer als een intern PvdA-probleem. De handtekening van PvdA-leider Wouter Bos en alle andere PvdA-ministers staat onder het kabinetsbesluit om de testtoestellen te kopen. Als de PvdA-fractie daar niet mee instemt, heeft de PvdA-leiding een probleem, is de redenering.

Als het dan woensdag in het Kamerdebat komt tot een oproep van de Kamer aan het kabinet om de toestellen niet te kopen of een besluit daarover uit te stellen, zal het kabinet die oproep negeren.

Wantrouwen

De PvdA-fractie moet dan besluiten of ze een eventuele motie van wantrouwen steunt. Dan zal blijken wie binnen de PvdA echt aan de touwtjes trekt: Bos of Hamer.

Hamer gaf dinsdagavond aan dat er nog geen standpunt van de fractie lag. Ze zei dat ze nog tot op het laatste moment voor het Kamerdebat de overwegingen van haar fractiegenoten kon wegen. Het debat begint woensdagmiddag.
© ANP

Lex

Israeli Negotiations for F-35 Bogging Down Over Costs, Technology Concerns

NEWTOWN, Conn: Negotiations between the Israeli Defense Ministry and Lockheed Martin for the purchase of advanced, new-generation F-35 Joint Strike Fighter stealth aircraft continue to bog down over the final hurdles of unit cost and integration of Israeli-specific avionics and armaments.
While the Israeli defense establishment complains of soaring F-35 unit costs - a completely rational concern considering the potential defense budget cuts looming on the horizon - the real issue seems to be the installation of Israeli-made systems onto the aircraft.
Israel's five-year defense plan ('Teffen 2012') places emphasis on acquiring advanced precision strike fighters, with the focus being on the F-35. Under the Israeli defense plan, funding for a squadron of 25 F-35s will begin prior to first delivery, which, based upon Pentagon and Congressional approval in September 2008, should be in 2014. This first squadron would then come into service two years later. Israel is planning to purchase a further 50 aircraft in order to outfit two additional squadrons at a later date. Originally the Israelis had planned on purchasing 100 F-35s, but funding shortfalls forced them to downsize their immediate plans.
Yet despite Israel's F-35 designs, its defense establishment is now considering whether the Israeli Air Force (IAF) can maintain its military-technological regional edge without going forward with the JSF purchase. Upgrades to existing Israeli F-15 and F-16 aircraft, or purchasing advanced types of both platforms (including the Boeing F-15 Eagle), are both seen as an alternative option.
This may be a smoke screen intended to extract concessions from the U.S. for permitting the implementation of Israeli systems onto the F-35s. The Israelis remain interested in wrapping up negotiations for the F-35 this year, and the IAF remains highly desirous of the aircraft.
While cost is no doubt a very real concern - the estimated price tag for the 75 F-35s is placed at $15.2 billion - much of the Israeli funding comes in the form of U.S. Foreign Military Financing (FMF) credits, which will total $11.425 billion from 2009 through 2012 alone.
Also, the other U.S. advanced stealth alternative, the F-22 Raptor, is not available on the export market per Congressional law. Even in the unlikely event that this law was revoked by the Obama administration, production on the aircraft is set to end in 2011, thus causing its unit price-tag - already estimated at $146 million in 2008 dollars - to escalate even higher and making its cost even more prohibitive than the JSF.
What aircraft option the Israeli Defense Ministry ultimately pursues may depend on the time frame by which Israeli intelligence estimates the Iranians could be capable of producing nuclear armaments.

Air Force News — By Forecast International on April 21, 2009 at 3:46 pm

Lex

'Geen crisis over JSF' 

DEN HAAG - Het coalitieoverleg over het voornemen van het kabinet om twee testtoestellen van de JSF aan te schaffen is dinsdagavond rond half acht afgelopen. Het Kamerdebat daarover gaat woensdag gewoon door.

Er is geen crisis, zei staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) desgevraagd na afloop. Timmermans verving vicepremier Wouter Bos (PvdA) die net opnieuw vader is geworden.

Cruciaal voor dat debat is het standpunt van de PvdA-fractie die zich uiterst kritisch opstelt, maar nog steeds geen hom of kuit heeft gegeven. Timmermans deed dat dinsdagavond ook niet.

''We hebben standpunten uitgewisseld om te kijken waar iedereen staat'', zei hij. Dat is goed bij zo'n ingewikkelde zaak, zei hij. ''Het kabinet heeft een besluit genomen en dat ligt morgen voor in het overleg met de Kamer.''

Volgens CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel was het een ''goed en openhartig'' gesprek. Over de uitkomst wilde hij echter ook niets zeggen.

Uitgegeven: 21 april 2009 21:15

Elzenga

#29
Ik hoor het Bos al zeggen...beste PvdA kiezer...uit alle rapporten blijkt dat we best nog een aantal jaren kunnen wachten met de keuze voor de vervanging van de F-16...Onze knappe technici bij de Klu hebben de kisten immers altijd prima onderhouden....maar omdat het CDA zo lelijk deed vanavond hebben we maar ingestemd met de aanschaf van 1 en later nog een JSF testtoestel...Hoewel we nog niet weten wat het toestel nu uiteindelijk echt kan, we nog niets zeker weten over het geluid dat hij maakt, we niets weten nog over wat hij gaat kosten zo meteen en of we er dus wel 85 kunnen betalen.....maar ach..we zijn toch miljarden aan het uitgeven de laatste maanden...dus die paar honderd miljoen is dan toch een fooi niet!! En dan lachen ze weer bij onze vrienden van het CDA en kunnen we fijn doorregeren...Dus kiezer en achterban...u kunt weer veilig verder slapen...Zolang u niet bij een toekomstige JSF basis woont althans....

Ik denk dat de SP en PVV heel blij zijn als de PvdA overstag gaat...