Arbeidsvoorwaarden 2010

Gestart door Lex, 15/12/2009 | 19:07 uur

Graymarcello

Het is gewoon weer te schandalig voor woorden, wat een waardering krijgen wij toch van deze regering ondanks dat ze demissionair zijn :devil: :devil: :devil: :devil: :devil: :devil:

Lex

Citaat van: Ace1 op 09/03/2010 | 20:28 uur
Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?
Ik denk het niet. Het is voor alle partijen van belang dat er voor Defensie een nieuwe CAO (AVW'n) wordt afgesloten.
Echter het feit dat de STAS de pensioengerechtigde leeftijd met 2 jaar wil ophogen, terwijl dit een "no go item" is, en het feit dat de STAS de nul-lijn wil volgen (dus zelfs geen inflatie-correctie), is voor de bonden de reden om het overleg te stoppen.
Het is afwachten wat er nu gaat gebeuren.

Enforcer

Citaat van: Ace1 op 09/03/2010 | 20:28 uur
Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?

Kunnen ze lang wachten.

Ace1

Volgens mij wachten de bonden met de nieuwe Cao onderhandelingen tot er een nieuw kabinet is?

Lex

OVERLEG ARBEIDSVOORWAARDEN DEFENSIE ZIT MUURVAST    

Het overleg dinsdagochtend over de arbeidsvoorwaarden voor het defensiepersoneel is op niets uitgelopen. De Algemene Federatie van Militair Personeel (AFMP/FNV) en de Marechausseevereniging (MARVER/FNV) zijn zwaar teleurgesteld dat de Staatssecretaris van Defensie, Jack de Vries, niet bereid is tot open en reëel overleg. De inzet van Defensie was: nul ruimte voor salarisverbetering en de ophoging van de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar.

Vandaag bleek echter dat dit geen bespreekbare inzet was, maar een dictaat.

De reden dat Defensie de ontslagleeftijd voor militairen met twee jaar wil verhogen vindt zijn oorsprong in het besluit van het nu demissionaire kabinet Balkenende de AOW-leeftijd op termijn naar 67 jaar te brengen. De FNV bonden vinden dit onbegrijpelijk. Ten eerste gaat het volledig voorbij aan het feit dat het beroep van militair als zwaar moet worden gekaraktiseerd en de laatste jaren alleen nog maar in zwaarte is toegenomen. Ten tweede acht de vakbonden de discussie niet opportuun omdat er nog geen sprake is van een door de Tweede Kamer aanvaard wetsvoorstel en het onderwerp daarnaast door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.

De FNV bonden benadrukken daarbij dat het Defensiepersoneel de afgelopen jaren al ruim heeft bijgedragen aan het verhogen van de arbeidsparticipatie. In die periode is het functioneel leeftijdsontslag al met vijf jaar opgehoogd. Een verdere verhoging vindt de vakbonden onaanvaardbaar.

Voorts zijn de FNV bonden van mening dat de door de Staatssecretaris gedicteerde nullijn op gespannen voet staat met het in het voorjaar afgesloten sociaal akkoord tussen het kabinet en de sociale partners. De vakbond is van mening dat in ieder geval een salarisverbetering ter compensatie van de inflatie voor het defensiepersoneel op zijn plaats is. Het voorstel van Defensie leidt tot een voor de vakbonden onacceptabele inkomensachteruitgang.

De FNV bonden die verenigd zijn in de ACOP FNV (AFMP/FNV, MARVER/FNV en de ABVAKABO FNV) gaan zich beraden over de ontstane situatie en gaan in overleg met hun achterban bepalen wat hen te doen staat. Het actiemiddel zal daarbij niet worden geschuwd.

AFMP, dinsdag 09 maart 2010

Lex

Arbeidsvoorwaardenoverleg door bonden opgeschort

De bonden hebben vandaag te kennen gegeven niet verder te willen praten over de inzetbrief van Defensie voor een nieuw arbeidsvoorwaardenakkoord. Hierdoor liggen de arbeidsvoorwaardenonderhandelingen momenteel stil.

Defensie betreurt de beslissing van de bonden. De economische crisis laat geen ruimte voor loonsverhoging en andere maatregelen die personele kosten aanzienlijk verhogen. Defensie wil graag met de bonden aan tafel om zo snel mogelijk het Defensiepersoneel zekerheid te bieden over de arbeidsvoorwaarden.

MINDEF, 9 maart 2010, 14.49 uur

boekje_pienter

Citaat van: hapjesjan op 14/02/2010 | 14:55 uur
Ik heb gisteren onze loonsverhoging gezien [...]

Dan heb je veel meer gezien dan ik :hrmph:. Ik zag in Balkenende slechts de reflectie van een ongelooflijke De Vries, die in het arbeidsvoorwaardenoverleg niet meer dan een "nominale nullijn" wenst aan te bieden >:(

hapjesjan

Ik heb gisteren onze loonsverhoging gezien, het zat weer ontspannen met een drankje en een hapje bij de olympische spelen.

Enforcer

Het is dan ook gewoon absurd. Alle bezuinigingen lijken wel puur op het personeel afgestemd te zijn. Het verhogen van de leeftijd is weer compleet tegenstrijdig met het feit dat men wil verjongen.

Lex


Lex

Arbeidsvoorwaardenoverleg 2010 aangevangen

Vandaag heeft de Staatssecretaris van Defensie aan de Samenwerkende Centrales voor Overheidspersoneel een toelichting gegeven op zijn inzetbrief voor het arbeidsvoorwaardenoverleg.

Daarmee is het arbeidsvoorwaardenoverleg 2010 formeel van start gegaan.

De FVNO/MHB (CMHF) is uitermate teleurgesteld in hetgeen de Staatssecretaris in wenst te brengen in het overleg.
De Staatssecretaris van Defensie stelt in zijn inzetbrief dat hij zich wil blijven inzetten voor het Defensiepersoneel. Tijdens zijn toelichting onderstreepte hij dit nogmaals.

Ook onderstreepte de Staatssecretaris de kernpunten uit zijn inzetbrief:
- een nominale nullijn;
- ophoging van de UWK-leeftijd in relatie tot het kabinetsvoornemen om te komen tot een verhoging van de AOW-leeftijd;
- versobering van de volledige toelagen systematiek;
- harmonisering van bestaande regelgeving, zoals reeds in eerdere arbeidsvoorwaardenakkoorden is overeengekomen.

Ondanks de toelichting van de Staatssecretaris constateerden de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel dat er op dit moment onvoldoende aanknopingspunten zijn voor open en reëel overleg.

Als resultante van de inzetbrief en de toelichting van de Staatssecretaris hebben de Samenwerkende Centrales van Overheidspersoneel geconcludeerd dat er de noodzaak bestaat de inzetbrief en de toelichting mee terug te nemen naar de achterban, om te horen of er überhaupt aanknopingspunten zijn op basis waarvan een zinvolle inhoudelijke discussie en open en reëel overleg kan worden gevoerd.

Afgesproken is om op 9 maart a.s. het arbeidsvoorwaardenoverleg voort te zetten.

FVNO/MHB, 11 februari 2010

Enforcer

Citaat van: Laurens op 08/02/2010 | 22:19 uur
Kan iemand zich eigenlijk nog een nieuwe CAO herinneren waarbij we allen dachten, jongens hier zijn we allemaal tevreden mee?

Nope. Misschien ver voor mijn tijd....

Laurens

Kan iemand zich eigenlijk nog een nieuwe CAO herinneren waarbij we allen dachten, jongens hier zijn we allemaal tevreden mee?

mikemans

#8
Verfrissend dat nu gewoon van tevoren al duidelijk wordt gemaakt wat het wordt, zonder de stoelendans.

Ik stel voor dat we de verliezen gewoon gelijk helemaal incasseren:

Integraal afschaffen van de FLO met onmiddelijke ingang, zonder overgangsbeleid.
Premies ziekenkostenverzekering in lijn brengen met de comerciele prijzen van vergelijkbare burgerverzekeraars.
Rangen KM zonder overgangsbepaling gelijktrekken met de KL/Klu. Dus korporaals KM worden sgt en sgt KM wordt sgt1.
Bezoldiging gelijktrekken door de KM schalen naar beneden bij te stellen, zonder overgangsbeleid. (is gelijk een mooie bezuiniging). Uiteraard het KM personeel NIET eenmalig de extra periodiek toekennen welke de KL en de Klu bij bevordering naar KPL wel genoten hebben.
Met onmiddelijke ingang de sporttest verplicht stellen, indien deze niet met voldoende resultaat afgelegd wordt een periode van 3 maanden toekennen om nogmaals de test af te leggen, daarna overgaan tot ontslag.

Tegenover deze maatregelen kunnen dan nog wat extra eisen opgelegd worden om de speciale positie van militairen binnen de maatschappij te consolideren. Er valt te denken aan:

24 uurs beschikbaarheid van alle militairen zonder vergoeding.
Algeheel alcoholverbod, ook buiten diensttijd en tijdens velof omdat er een 24 uurs beschikbaarheidseis ligt. Afgedwongen middels periodieke medische onderzoeken en steekproefsgewijze onaangekondigde medische onderzoeken.
Openbaar maken van het medisch dosier voor chefs en commandanten omdat het van landsbelang is dat alles over de militair bekend is.
Laten vervallen van de uitzendbeperkingen zoals de 180 dagen van huis regel en de 4 maanden regel.
Rechterlijke straffen voor militairen verdubbelen omdat zij een voorbeeld functie hebben en het dus erger is als een militair iets fout doet.


Ik voorspel dat wanneer we bovenstaande invoeren, het wervingsprobleem en het alweer de kop opstekende probleem van irreguliere uitstroom als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

A.J.

Nullijn, verhoging ontslagleeftijd, harmonisatie toelagen/ verplaatsingskosten. Het belooft weer wat, straks worden we weer in de maling genomen met 1 luizige procent ofzo en ondertussen de secundaire arbeidsvoorwaarden afbreken.