ICT-functie's binnen de KM?

Gestart door -Peter-, 29/01/2003 | 09:57 uur

Jørgen

#17
Citaat van: Reinaert op 25/05/2003 | 10:10 uur
VREES BANENVERLIES ICT-TAK VAN MARINE

DEN HELDER-Burgerpersoneel bij het Marinebedrijf, dat werkzaam is bij de informatie- en communicatievoorzieningen (ICT), vreest dat zijn werk verhuist naar de regio Den Haag.

Volgens een zegsman van defensie wordt het aantal locaties teruggebracht naar vijf.

Ik ben zelf werkzaam bij DTO SLWPD/Regio Zuidwest. Mij is vandaag ook meegedeeld dat de organisatie van 6 regio's terug moet naar 5.

De regio's die samenvoegen zijn Regio Zuidwest en Regio Zuidoost. Dat zal dus regio Zuid worden. Vooralsnog hoeft Den Helder dus nog niet bang te zijn.

speedysh464

Bedoel je mij?? Alles wat te maken heeft met systeembeheer, computer programma's beheren, netwerken aanleggen, helpdesk en degelijke. Ja heb het gelezen dat een komplete vacature stop is, wel jammer hoor dat de overheid op alles bezuinigd. Maarja niks aan te doen helaas. Maar interssante artikels, heb hier helaas die krant niet.. Is dus niet zoek als ik het goed heb gelezen.

Sidewinder

Bij de marine zijn het veelal vaartuigen (oftewel schepen) die met complexe systemen uitgerust zijn. Maar goed, een kniesoor die daar op let.
Afgezien van een wel of niet passend opleidingstraject zul je momenteel bij defensie toch voor een gesloten deur staan. De vacaturestop is momenteel totaal.
Ondertussen doe je er goed aan om verder te studeren of ergens anders de ervaring op te doen die jou uniek kan maken.
Voor mijn nieuwsgierigheid. Welke functies of werkzaamheden passen bij jouw opleiding.
Signallers do not die ... they fade away

speedysh464

Helaas kan ik niet aan de eisen van Forcevision voldoen. Er wordt namelijk verwacht dat je een academisch opleiding hebt voltooid. Heb zelf bijna m'n MBO nivo 3 ICT diploma binnen. Maarja heb maar intresse getoond, je weet maar nooit of er ook banen met lagere eisen in Forcevision zijn. Maar het blijft een erg interessante organisatie. Zeker omdat het werkt met complexe systemen die worden gebruik voor de uitrusting van Marine voertuigen... Ben sinds kort een fan van de Marine en dus ook Forcevision.

Sidewinder

Eigenlijk ben ik blij dat je de opmerking plaatst. ForceVision is een bedrijf wat zich bezig houdt met SEWACO-systemen (sensor-, wapen- en commandosystemen).
SEWACO-systemen zijn benodigd voor de operationele inzet van de krijgsmacht. Krijgsmachtdelen doen de ontwikkeling, bouw en onderhoud van deze systemen zelf, joint of kopen ze van gespecialiseerde bedrijven. Veelal worden deze systemen volledig aangepast aan de plaats waar en de omstandigheden waaronder ze gebruikt gaan worden. Voor de marine werd dit voorheen gedaan door het CAWCS.
Volgens de informatie op de site van ForceVision (http://www.forcevision.nl/) zijn de activiteiten nu daar ondergebracht. Het bedrijf is onderdeel van de marine en de werknemers zijn ambtenaar. De website geeft alle informatie over het wel en wee van ForceVision, werken en solliciteren bij ForceVision.
Signallers do not die ... they fade away

speedysh464

Weet niet of je hier opmerking mag plaatsen. Maar dacht dat de marine ook een organisatie kende als Forcevision, deze houdt zich toch ook bezig met ICT zaken binnen in de marine. Of bestaat deze organisatie niet meer. Vond het altijd een leuke organsiatie, zou er zeker voor willen werken als ze eisen naar beneden zouden doen. (ik bedoel eisen van scholing. Ben namelijk zelf ook ICT Student.

Sidewinder

-.-.- -...-
Toch best slim, zo'n vos ...
-...- .-.-.  ;)

Hoewel het niet uitgesproken wordt kan men er van uitgaan dat defensie zijn militair beroepspersoneel meer en meer (maar niet uitsluitend) zal werven binnen de groep BBT'ers. Immers zij zijn van bewezen kwaliteit. Dat is dus een doelgroep tot plusminus 30 jaar. Wanneer men op zoek is naar specialismen die nodig zijn om de organisatie draaiend te houden dan komt het voor dat men ouderen met ervaring horizontaal laat instromen, soms zijn dit herintreders. Maar pas op, dit is geen uitspraak van defensie! In de praktijk blijkt dat de werkwijze ontkend én toegepast wordt naar eigen believen.

Wanneer er een match is tussen vraag en aanbod wordt bij het burgerpersoneel ongeacht leeftijd aangenomen. En ja, er treden ook ouderen toe tot het ambtenarenkorps.

Hoe gaat inkrimpen en aanname hand in hand?

Eigenlijk heel logisch. De organisatie moet inkrimpen, dus vervallen er functies en komt het personeel op een soort herplaatsingslijst. Wanneer uiteindelijk blijkt dat een herplaatser niet meer binnen de defensieorganisatie inzetbaar is dan ligt hij of zij er uit. Niet inzetbaar betekent meestal geen passende functie en geen mogelijkheid tot omscholing. Personeel kan soms ook gebruik maken van een afvloeiïngsregeling.

Daarnaast blijven er natuurlijk nieuwe functies ontstaan, soms zelfs door het opheffen van andere functies. Wanneer blijkt dat de juiste kennis niet (voldoende) aanwezig is bij defensie zal men overgaan tot aanname van nieuw personeel.

N.B. I
De hoeveelheid militair personeel bij DTO zal ergens tussen de 5 en 10% van de sterkte zijn. Dit personeel wordt over het algemeen niet bij krijgsmachtdelen gedetacheerd. Het zou trouwens een beetje vreemd zijn wanneer een krijgsmachtdeel personeel levert en vervolgens (tegen betaling) weer huurt. Zodoende zie je op (uitbestede) beheerfuncties bij krijgsmachtdelen veelal burger DTO medewerkers (maar niet uitsluitend).

N.B. II
Er zijn natuurlijk altijd een aantal militaire functies die geheel of gedeeltelijk ICT kennis vereisen. Denk hierbij aan functies voor lokale ondersteuning aan boord van schepen of ten velde. Vaak zijn deze ondergebracht technisch of verbindingspersoneel.
Ook functies gerelateerd aan wapen- en commandosystemen zijn niet uitvoerbaar zonder ICT kennis. Deze functies zijn vooralsnog niet los te koppelen van militaire functies.
Signallers do not die ... they fade away

Jørgen

Citaat van: Reinaert op 30/04/2003 | 15:59 uur
Citaat van: Sidewinder op 30/04/2003 | 15:13 uur
-.-.-  -...-
O ja, fijn dat je er toch wat van opgestoken hebt. Ik lees het wel wanneer er nog meer vragen zijn.
-...-  .-.-.  ;)

Verrek... de daa de daa dut ;)
Was toch zoiets als houdoe ?
Dè ik da nog weet ;)

Maar... hoe zit het eigenlijk met mensen die ouder zijn als 26 ?
Waarom komen die eigenlijk niet in aanmerking voor een militaire functie ? Vooral hen, die al eens eerder in dienst hebben gezeten...
Hoe zit het eigenlijk met burgerfuncties ? Wordt dat niet enorm ingekrompen, dan wel uitbesteed ?


Hee Reinaert bende gij ok ne brabander?

Ik weet niet over welke functies je het hebt. Maar als het gaat om ICT functies bij DTO (die volgens mij ook beheer doen voor KM) dan is een groot deel burger hoor.

Sidewinder

-.-.-  -...-
O ja, fijn dat je er toch wat van opgestoken hebt. Ik lees het wel wanneer er nog meer vragen zijn.
-...-  .-.-.  ;)
Signallers do not die ... they fade away

Sidewinder

DTO kent een open solicitatie procedure. Men kan dus zichzelf aanmelden voor een baan d.m.v. het insturen van een open sollicitatie en een c.v. Op dezelfde manier kun je proberen een stageplaats te bemachtigen.
Sommige functies dienen gepubliceerd te worden door de krijgsmachtdelen. Helaas zijn de krijgsmachtdelen niet scheutig met het plaatsen van personeel. Er zijn trouwens nog steeds miltairen werkzaam bij DTO.

Het is bij mij nog niet bekend hoe de werving zal gaan bij DICTU. Voorlopig zal de organisatie gevuld worden door overheveling van het personeel wat bij de taken behoort die bij DICTU ondergebracht gaan worden. Verder zullen er binnen de regelingen van het eigen krijgsmachtdeel wel beschikbare functies gepubliceerd worden.

Al bij al zal het niet gemakkelijk zijn om een functie te bemachtigen. Zowel de krijgsmachtdelen als de overige defensiebedrijven moeten fors afslanken maar een oud nederlands spreekwoord zegt: Niet geschoten, altijd mis ....

Stageplaatsen zijn doorgaans wat gemakkelijker te verkrijgen. Om voor een stageplaats in aanmerking te komen kun je het beste de personeelsvoorziening van het krijgsmachtdeel of bedrijf aanschrijven of bellen. Zij zouden een centraal overzicht moeten hebben van beschikbare stageplaatsen. Je kunt natuurlijk ook de stoute schoenen aantrekken en rechtstreeks naar een onderdeel bellen. Misschien dat andere forumgebruikers (van bijv. de luchtmacht) genoeg kennis van hun organisatie hebben om tips of telefoonnummers te geven.

Ben je op zoek naar adressen en telefoonnummers, ga dan eens op de site van het onderdeel kijken.
Signallers do not die ... they fade away

Kleintje Pils

Over ICT functies gesproken, ik ben op zoek naar een stage,ICT gerelateerd, bij de Luchtmacht, gaat hier ook de DICO over of een van die andere afkortingen?
Mzzls Remco

-Peter-

Ik heb hier zeker weer wat dingen gehoord van jou, die ik zelf nog niet wist. De oorzaak hiervan is met name geweest dat ik de afgelopen jaren alleen maar gevaren heb binnen de mijnendienst, en aan boord van Hr. Ms. Schepen hebben we nou eenmaal geen intranet  :-X (al schijnen ze er wel mee bezig te zijn)

Ik heb afgelopen week al even de verschillende pagina's op het intranet bekeken. Aangezien ik sinds vorige week een kantoorbaan heb gekregen, met intranet  ;D

Kijk het voordeel is dat ik niet perse werkzaam wil blijven binnen de KM, ook als 'burger' aan het werk voor de KM vind ik een hele goede oplossing, en misschien zelfs wel beter  ;D

Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Sidewinder

Kijk ook eens op het defensie-intranet.
Defensie startpagina - tabblad marine voor marinezaken en tabblad dico voor doorlinken naar sites van dto en dictu.
O ja, laat eens blijken of je wat van mijn verhaal opgestoken hebt. Ik heb het gevoel voor de kat z'n viool te reageren! Alvast bedankt.
Signallers do not die ... they fade away

-Peter-

Sorry Mike, was even vergeten te zeggen dat ik zelf al 7 jaar werkzaam ben binnen de KM, maar ik kan nog altijd niets vinden over ICT-functie's vandaar mijn vraag  ;D
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...

Mike

Voor alle functies binnen de KM, kun je contact opnemen met Personeelsvoorziening KM in Amsterdam. Zij gaan over de werving en aanstelling van militair EN burgerpersoneel voor de marine.
Het telefoonnr is 0800-0422 (toets 1 en daarna 3 voor burgerpersoneel). Of kijk op www.werkenbijdemarine.nl

gr

Mike
www.marineschepen.nl

Sidewinder

Een aantal jaren geleden heeft defensie de ICT-inspanningen gebundeld in een nieuwe organisatie DTO genaamd. Zaken zoals ontwikkeling van software, beheer van netwerken, etc. zijn hier ondergebracht. Formeel bestaan er geen ICT functies meer bij de krijgsmachtdelen. Uiteraard zullen er altijd functies zijn waarbij de medewerker een (groot) deel van zijn tijd aan ICT zaken besteedt. Formeel is dit dus oneigenlijk werk.

Omdat het moeilijk zaken doen is tussen klanten en een leverancier die dezelfde baas hebben is momenteel de DICTU organisatie in oprichting. Kortweg kun je stellen dat deze organisatie alle nog achtergebleven ICT werkzaamheden voor alle krijgsmachtdelen bundelt. Denk hierbij aan functioneel beheer van informatiesystemen, lokaal beheer van automatiseringsmiddelen, etc. Deze organisatie verzorgt ook de invulling van de defensie ICT verantwoordelijkheden. Denk hierbij aan de leiding bij de uitvoering van ICT projecten voor defensie en een centraal aankoopbeleid van apparatuur en software.

Door het opzetten van de DICTU organisatie zal de DTO een soort van uitvoeringsorganisatie worden die in opdracht van defensie werkt.

Wil je dus ICT werk gaan doen bij defensie kijk dan voor mogelijkheden bij de DICTU organisatie of de DTO organisatie. Beide bedrijven ressorteren onder het DICO.

DTO = Defensie Telematica Organisatie
DICTU = Defensie ICT Uitvoeringsorganisatie
DICO = Defensie Interservice Commando
Signallers do not die ... they fade away

-Peter-

#1
Is er iemand die meer informatie kan geven, over de mogelijke ICT-functie's binnen de KM? (Denk aan beheer van intranet, aanleggen netwerken e.d.) Ik heb zelf namelijk nog geen plek gevonden waar ze me dat kunnen vertellen  ???

Bvd
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...