'Man met explosief handelde namens Al-Qaida'

Gestart door Elzenga, 26/12/2009 | 02:21 uur

Lex

Kamerbrief incident vlucht NW 253 met bestemming Detroit

Ondertekenaar: de minister van Justitie

Op 25 december 2009 heeft zich in het internationale luchtverkeer tussen Nederland en de Verenigde Staten een ernstig incident voorgedaan. Een Nigeriaanse passagier, die via Schiphol reisde, heeft in het Amerikaanse luchtruim getracht explosief materiaal tot ontploffing te brengen om het vliegtuig te laten neerstorten. Dit incident heeft begrijpelijkerwijs sterk de aandacht getrokken en heeft tot vragen geleid die verband houden met de beveiliging van de burgerluchtvaart. U heeft naar aanleiding hiervan per brief van 29 december 2009 verzocht om een nadere schriftelijke toelichting.

Mede namens de minister van Defensie, de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de minister van Verkeer en Waterstaat bericht ik u, op basis van de mij thans ter beschikking staande gegevens, als volgt.

DE MINISTER VAN JUSTITIE

a.i. Mevrouw dr. G. ter Horst


MINDEF, 30 december 2009 | 15.26

Lex

'VS bereiden vergeldingsactie in Jemen voor'

WASHINGTON - Bijna een week na de mislukte aanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig bij Detroit, lijken de Verenigde Staten zich voor te bereiden op een vergeldingsactie. Dat blijkt uit uitlatingen van twee anonieme Amerikaanse functionarissen tegen nieuwszender CNN.

Inlichtingendiensten en elitetroepen uit Jemen en de VS zoeken volgens de bronnen naar locaties van de terreurbeweging al-Qaeda op het Arabische Schiereiland (AQAP) in Jemen. De organisatie heeft de verantwoordelijkheid voor de mislukte aanslag opgeëist.

Onder de potentiële doelwitten zouden trainingskampen van AQAP zijn. Vermoedelijk is de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die de aanslag op eerste kerstdag probeerde te plegen, de afgelopen maanden op een dergelijk complex klaargestoomd voor zijn operatie.

De gezamenlijke verkenningen moeten de VS en Jemen opties geven voor het geval president Barack Obama daadwerkelijk het bevel geeft tot een vergeldingsactie. Jemen zou hebben ingestemd met de samenwerking op voorwaarde dat de VS er niets over naar buiten zullen brengen. Dat zou het mogelijk maken om Amerikaanse troepen aanvallen vanuit de lucht te laten uitvoeren, met toestemming van Jemen.

De centrale regering van Jemen heeft over grote delen van het land nauwelijks gezag. Het straatarme Arabische land is daarom een ideale uitvalsbasis voor jihadstrijders. Onder meer vanuit Saudi-Arabië, geboorteland van al-Qaedaleider Osama bin Laden, zijn veel strijders naar Jemen getrokken.

De afgelopen maanden heeft Jemen de aanvallen op AQAP opgevoerd. Naar buiten toe houdt Washington zich daarover op de vlakte, maar volgens de bronnen van CNN is het krachteloze Jemenitische leger niet in de staat om die aanvallen zelfstandig uit te voeren. Dat zou betekenen dat de Verenigde Staten AQAP al langer op de korrel hebben en Jemen op dit moment al helpen.

Het lijkt er steeds meer op dat de Amerikaanse inlichtingendiensten wisten dat de Arabische terreurgroep een aanslag voorbereidde. Zo had Washington al informatie gekregen dat ,,een Nigeriaan" een aanslag wilde plegen, meldde de krant The New York Times op basis van anonieme regeringsfunctionarissen. Als deze informatie was vergeleken met gegevens van inlichtingendiensten, zou Washington hebben kunnen weten dat het ging om Abdulmutallab, aldus de bronnen.

Ook de vader van de Nigeriaanse verdachte had aan de bel getrokken. Hij had maanden geleden de VS om hulp gevraagd, toen zijn 23-jarige zoon plotseling in Jemen de sharia, de islamitische wetgeving, wilde bestuderen. De Amerikaanse ambassade in Nigeria speelde het verzoek door naar de inlichtingendienst CIA, maar daar zou de informatie zijn blijven hangen.

Obama heeft in ongewoon harde bewoordingen erkend dat er fouten zijn gemaakt. De president sprak van een ,,mix van menselijke fouten en systeemfouten die tot dit potentieel catastrofale veiligheidslek hebben bijgedragen". Hij noemde dat ,,volledig onacceptabel".

Telegraaf, wo 30 dec 2009, 18:42

Lex

'VS wisten van terreurplan voor kerst'

NEW YORK - De Amerikaanse overheid had voor kerst al informatie ontvangen, dat lokale leiders van een tak van terreurnetwerk al-Qaeda spraken over ''een Nigeriaan'' die klaar was om een aanslag te plegen. Een naam was niet bekend.

Dat berichtte de Amerikaanse krant The New York Times woensdag op zijn website. De krant baseert zich op anonieme regeringsfunctionarissen.
Om wie het ging was boven komen drijven als deze informatie vergeleken zou zijn met informatie van andere instanties en inlichtingendiensten over Umar Farouk Abdulmutallab.

De 23-jarige Nigeriaan probeerde op eerste kerstdag een vliegtuig op te blazen boven de Amerikaanse stad Detroit.

Sharia bestuderen
De vader van Abdulmutallab had maanden geleden de VS om hulp gevraagd om zijn zoon te vinden die in Jemen de sharia wilde bestuderen. Hij lichtte de Amerikaanse ambassade in Nigeria in.
Die speelden het door naar de Amerikaanse inlichtingendienst CIA waar de informatie zou zijn blijven hangen.

© ANP
Uitgegeven: 30 december 2009 11:51

Elzenga

Al-Qaeda traint met bodyscans
Van onze verslaggevers
AMSTERDAM -  Al-Qaeda heeft eigen scan- en röntgenapparaten en oefent daarmee om bompakketjes zo goed mogelijk te maskeren. Sterker: Al-Qaeda heeft de afgelopen tijd geoefend met het passeren van bodyscans op belangrijke Europese vlieghavens.

Dit zegt een belangrijke inlichtingenbron, als reactie op de invoering van extra scanapparatuur op Schiphol. "Al-Qaeda wordt nog steeds onderschat. Ze beschikken over hoogwaardige technische apparatuur en oefenen daarmee. Ze hebben 'testruns' ondernomen op Europese luchthavens om de controles te misleiden", aldus de inlichtingenbron, die jarenlang actief was binnen de Nederlandse militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst. Schiphol heeft de afgelopen jaren vijftien bodyscans aangeschaft. Deze apparaten kunnen met geluidsgolven door de kleding en tot op het lichaam van passagiers kijken. Ze zien ook niet-metalen voorwerpen en stoffen.

De bodyscans mogen door strenge Europese privacyregels nu alleen worden gebruikt als proef op vluchten binnen Europa en voor het controleren van luchthavenpersoneel.

Reconstructie

Schiphol durft niet te garanderen dat bodyscans het explosieve poeder van Umar Farouk Abdulmuttalab hadden kunnen detecteren. Daarom vindt een reconstructie plaats. Al-Qaeda zegt op een website dat de mislukte aanslag van vrijdag een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen en roept op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5670711/__Al-Qaeda_traint_met_bodyscans__.html?p=36,1

Lex

Yemen warns West on terror threat

Yemen has said it is not getting enough support from the West to tackle al-Qaeda, as details emerge of the suspected US jet bomber's time there.
Foreign Minister Abu Bakr al-Qirbi told the BBC that Yemen had the will and ability to deal with al-Qaeda, but was undermined by a lack of support.
He estimated that several hundred al-Qaeda members were operating in Yemen and could be planning more attacks.
A Yemen-based branch of the network has claimed it planned the failed attack.
Yemeni officials said Umar Farouk Abdulmutallab, 23, the Nigerian man accused of trying to blow up the Detroit-bound jet on Christmas Day, was living in Yemen from August until the beginning of December, the official Saba news agency reported.
US officials are said to be concerned there may be more al-Qaeda-trained young men in the country planning to bring down US planes.
In recent weeks, Yemen has launched several major operations against al-Qaeda with US backing, amid fears the troubled country is becoming a major training centre for militants.

'Exaggerated' danger
In an interview for BBC Radio 4's World at One programme, Mr al-Qirbi said the conflict with al-Qaeda was a priority for his government despite wars with Shia rebels in the north and with separatists in the south.
Yemen was getting some support in this conflict but it was inadequate, he added.
"We need more training. We have to expand our counter terrorism units and this means providing them with the necessary training, military equipment, ways of transportation - we are very short of helicopters.
"The United States can do a lot, Britain can do a lot, the European Union can do a lot in that regard," he said.
He said he thought that 200-300 al-Qaeda members were operating in Yemen, but that this was just a rough guess.
"Of course there are a number in Yemen and they may actually plan for attacks as in Detroit," he said.
But Mr al-Qirbi said warnings about the situation made by US officials like Gen David Petraeus, head of Central Command, were overstated and "exaggerated in some media".

Guantanamo link
Mr Abdulmutallab has been charged with attempting to blow up the Northwest Airlines Airbus A330 from Amsterdam, which had nearly 300 people on board, as it made its final descent into Detroit on Friday.
The 23-year-old, who is being held at a federal prison in the US state of Michigan, was restrained by passengers and crew while allegedly trying to detonate a high-explosive device sewn inside his underwear.
He has reportedly told FBI investigators that al-Qaeda operatives in Yemen had supplied him with the bomb and that there were others like him who would strike soon. His family says it lost contact with him in October.
On Monday a web posting by al-Qaeda in the Arabian Peninsula, including a photograph purportedly of Mr Abdulmutallab in front of its banner, said the attack had been a response to US attacks against its operatives.
On Tuesday, an official at the Yemeni foreign ministry said that the Migration and Passport Authority had confirmed that Mr Abdulmutallab arrived in Yemen at the beginning of August to study at the Sanaa Institute for the Arabic Language (SIAL) and left for Ethiopia four months later.
ABC News earlier reported that among the group who planned the alleged attack were two men who were released by the US from its Guantanamo Bay detention centre in November 2007.
Mohammed Atiq al-Harbi, also known as Mohammed al-Awfi, and Said Ali al-Shihri were sent home to Saudi Arabia, where they were admitted to an "art therapy rehabilitation program" and later set free, US and Saudi officials said.
Both men appeared in a video in January along with the man described as the leader of al-Qaeda in the Arabian Peninsula, Nasser Abdul Karim al-Wuhayshi.

Story from BBC NEWS:
Published: 2009/12/29 14:54:00 GMT

KapiteinRob

Citaat van: Telegraafsite op 29/12/2009 | 16:55 uur
De bedoeling was dat het materiaal zou ontploffen. In plaats daarvan vatte het vlam.

En dus heeft onze Nederlandse held Jasper, die natuurlijk wel bewonderenswaardig handelde, niet de aanslag voorkomen. De aanslag mislukte omdat de handel niet explodeerde.

Ik ga me op deze manier bijna afvragen waarom op 9/11 en bij Londen/Madrid "zwaar(der) geschut" ingezet kon worden en AQ nu niet verder lijkt te komen dan individueel opererend tuig met bomschoenen of -ondergoed......

KapiteinRob

ABC onthult bombroek

De Amerikaanse zender ABC heeft een foto onthuld waarop de onderbroek is te zijn waarin de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab zijn explosieven had verstopt.

In de broek zat 80 gram van het zeer explosieve poeder PETN verstopt. De bedoeling was dat het materiaal zou ontploffen. In plaats daarvan vatte het vlam.

Eerste meldde persbureau AP dat het spul verstopt zat in een condoom, of iets wat daar op leek. Passagiers aan boord zeiden dat de Nigeriaan twintig minuten lang op het toilet gezeten had. Toen hij terugliep naar zijn stoel zou hij gezegd hebben dat hij last had van zijn maag. Vervolgens trok hij een deken over zich heen. Toen hoorden omstanders een geluid dat deed denken aan een rotje. Door een steekvlam vatte de broek van Abdulmutallab en de wand van het vliegtuig vlam.

Bron: telegraafsite dd. 291209

Elzenga

#50
Citaat van: Telegraaf op 29/12/2009 | 03:55 uur
De VS zullen alles op alles zetten om extremisten die de VS bedreigen in Afghanistan, Pakistan, Jemen en Somalië aan te pakken, verklaarde Obama.
De vier landen die hier ook al langer circuleren worden door Obama nu ook genoemd....

Op CNN lees ik dat de explosieven verwerkt zaten in aangepast ondergoed...en dat de explosieve kracht voldoende was geweest om een gat in een toestel te veroorzaken..

http://www.cnn.com/2009/CRIME/12/28/airline.terror.attempt/index.html

Elzenga

#49
Obama: Mensen achter mislukte aanslag pakken

KAILUA -  De Amerikaanse president Barack Obama heeft maandag gezegd dat de Verenigde Staten niet zullen rusten tot de mensen die achter de mislukte aanslag afgelopen vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig zitten, ter verantwoording zijn geroepen.

De VS zullen alles op alles zetten om extremisten die de VS bedreigen in Afghanistan, Pakistan, Jemen en Somalië aan te pakken, verklaarde Obama. Hij sprak vanaf zijn vakantieadres op Hawaii. Het was zijn eerste openbare optreden na de mislukte aanslag op het vliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog. Een 23-jarige Nigeriaan probeerde het vliegtuig van Delta/Nortwest Airlines op te blazen.

Obama zei verder dat hij een onmiddellijke herziening van de Amerikaanse terreurdatabestanden heeft gelast. De Nigeriaanse verdachte kreeg een visum voor de VS ondanks het feit dat hij op een speciale lijst stond van personen die in de gaten moeten worden gehouden.

Slechts de ,,snelle en heldhaftige acties" van passagiers en bemanning hebben een ramp voorkomen, zei de president.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/5669667/___Mensen_achter_mislukte_aanslag_pakken___.html?p=7,2

Elzenga

Al-Qaeda eist mislukte aanslag op
Uitgegeven:    28 december 2009 20:18
Laatst gewijzigd:    28 december 2009 20:47
DUBAI - Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland zegt dat de mislukte aanslag vrijdag op een Amerikaans passagiersvliegtuig dat van Schiphol naar Detroit vloog, een vergeldingsactie was voor een Amerikaanse aanval op de groepering in Jemen.

© AFP
Dat stelt de regionale tak van het terreurnetwerk maandag op een website.

De beweging beweert de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab te hebben voorzien van een ''technisch geavanceerd instrument'', maar dat het middel faalde door een technisch gebrek.

In de verklaring wordt de dader geïdentificeerd als Umar Farouk al-Nigiri (de Nigeriaan). Bij de verklaring staat een foto van de Nigeriaanse verdachte.

Al-Qaeda op het Arabische Schiereiland roept in de verklaring verder op tot het doden van medewerkers van westerse ambassades in de regio.
© ANP

Lex

Al-Qaeda claims US jet bomb plot

Al-Qaeda has claimed responsibility for the failed attempt to bomb a transatlantic flight on Christmas Day, according to an internet statement.

A US monitoring organisation quoted the group as saying the plot was conceived to avenge US attacks on it in Yemen.

A Nigerian man has been charged with attempting to set off an explosive device on board a Northwest Airlines Amsterdam-Detroit flight on Friday.

US President Barack Obama is expected to make a statement about the plot.

The 23-year-old accused, Umar Farouk Abdulmutallab, had co-ordinated the plot with members of the group, said the statement, according to US monitor SITE Intelligence.

Yemeni forces, aided by US intelligence, carried out two airstrikes against al-Qaeda in the country this month, the second of which came on the eve of the attempted plane bombing.

US Homeland Security Secretary Janet Napolitano has demanded to know how Mr Abdulmutallab had a US travel visa despite being on a terrorism watch-list.

She said on Monday airport systems had failed, and that a much-criticised earlier remark of hers that security had worked was taken out of context.

Story from BBC NEWS:
Published: 2009/12/28 19:41:24 GMT

Ace1

Er gaan dus toch koppen rollen onder de ministers?

Wie van de 3 van Middelkoop, Ter Horst of Hirsch Ballin?


Elzenga

Ex-medewerkster met zwijgplicht doet boekje open
Zware kritiek op knullige controle

door Johan van den Dongen en Bart Olmer
SCHIPHOL -  Schipholbeveiligers slaan alarm over de wijze waarop passagiers worden gecontroleerd voor ze aan boord gaan richting Amerika. Met name Group4Securicor (G4S), het beveiligingsbedrijf waaraan de controle voor de 'aanslagvlucht' naar Detroit was uitbesteed, ligt zwáár onder vuur.

Beveiligers en ex-beveiligers schetsen een verbijsterend beeld van de situatie op de F- en G-pieren van Schiphol, waarvandaan de vluchten naar de VS vertrekken. De verscherpte controle naar aanleiding van '11 september' bestaat volgens hen slechts uit de inzet van extra medewerkers die van toeten noch blazen weten. G4S, dat voor deze vluchten de ondervragingen, röntgenscans en fouilleringen verzorgt, weigert elk commentaar.

Dat de beveiligers niet eerder alarm sloegen, is volgens hen het gevolg van de geheimhoudingsplicht waarvoor ze moesten tekenen. Nu, na het incident tussen Amsterdam en Detroit, willen ze niet langer zwijgen. "Het algemeen belang is groter dan mijn persoonlijk belang", legt Belinda Kreugel uit, die tot voor kort bij G4S werkte. "Er zijn daar zó veel dingen die niet kloppen. De risicovluchten op Amerika worden gecontroleerd door beginnelingen, uitzendkrachten met een beveiligingsdiploma waarmee je net aan winkelbeveiliger mag zijn. In een opleiding van twee weken wordt je geleerd hoe je moet fouilleren en hoe je een pistool kunt herkennen op röntgenbeeld, en dat is het dan.

Geen vervolgcursussen, geen bijscholing. Driekwart van de mensen is nog geen jaar in dienst. Daarna worden ze te duur. Niemand mag dat weten. Schiphol Airport wil heel graag weten waar de fouten zitten, maar wij hebben zwijgplicht."

"Ik was binnen twee maanden al 'vluchtverantwoordelijke'. Dan leid je de controle voor zo'n grote vlucht naar Amerika, uitgevoerd door twee ploegen van vijf man. Je wilt niet weten hoe amateuristisch dat gaat. Ze kijken niet naar de persoon die aan boord gaat. Als iemand explosieven op zijn benen heeft geplakt, dan zie je dat aan zijn broek, aan zijn manier van lopen. Maar die beveiligers zijn alleen geprogrammeerd op die piep van het detectiepoortje."

Meerdere ex-Schipholbeveiligers schetsen een dramatisch beeld van bewaking. Een van hen stelt dat onder bewakers lieden waren die sympathieën hadden voor islamitische terroristen. "Onder mijn collega's zaten vrienden van Samir A."

Gejuich

"Ik zag wat er zich afspeelde onder bewakingspersoneel tijdens de aanslag op 11 september. In de wachtruimte van de 'security-members' ging een luid gejuich op van moslimcollega's. Hiervan waren meerdere oud-collega's getuige. Er was een staande ovatie. Samen met andere collega's heb ik hierover nog een klacht ingediend bij marechaussee." Ook leidinggevenden zijn zéér kritisch over het niveau van de bewakers. Eén van hen: "Na een kleine week 'opleiding' worden nieuwelingen in het diepe gegooid en staan dan op een hoogst verantwoordelijke post, zonder praktijkervaring en begeleiding van meer ervaren mensen." Zijn kritiek lijkt een parlementair onderzoek waard: "In de beveiliging word je bijna gedwongen tot het structureel verrichten van overwerk, zestig uur per week, twaalf uur per dag. Het werk is zwaar onderbetaald. De kwaliteit van de hulpmiddelen laat te wensen over. Er werken te veel bedrijven aan de veiligheid en ze werken allemaal langs elkaar heen, met allemaal verschillende voorschriften en richtlijnen."
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5663003/__Kritiek_op_knullige_controle__.html?p=37,1

Elzenga

#44
Niets verdachts gevonden in het voortraject
Zoektocht naar de handlanger

Van een onzer verslaggevers
SCHIPHOL -  De marechaussee is een grote zoektocht gestart naar een mogelijke handlanger van de 23-jarige Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab, die zichzelf op eerste kerstdag probeerde op te blazen in een vliegtuig van Schiphol naar Detroit.

Passagiers aan boord van die vlucht zeggen dat de terrorist naar de gate werd gebracht op Schiphol door een handlanger, die gekleed ging in een opmerkelijk net maatpak. De handlanger zou zijn achtergebleven op Schiphol.

Beeldmateriaal

Een rechercheteam van de marechaussee op Schiphol bekijkt momenteel koortsachtig uren aan beeldmateriaal van bewakingscamera's op Schiphol. Aan de hand van de videobeelden moet duidelijk worden hoe lang Umar Farouk Abdulmutallab op Schiphol heeft rondgelopen, welke routes hij heeft bewandeld, of hij op Nederlands grondgebied hulp heeft gehad van medeverdachten en of hij zijn explosieven heeft samengesteld op onze luchthaven. Op vluchten vanuit West-Afrika zijn géén honderdprocentcontroles, alleen uit Suriname en de Nederlandse Antillen. Mogelijk is de terrorist daardoor zonder al te veel problemen ons land binnengekomen. Twee Amerikaanse passagiers - het advocatenechtpaar Kurt en Lori Haskell uit Newport in de Amerikaanse staat Michigan - zeggen getuige te zijn geweest van de boarding van de terrorist. Hij viel op, omdat hij werd vergezeld van een opmerkelijk netjes geklede man.

Documenten

Bij het aan boord gaan zou enig gedoe zijn geweest om de reisdocumenten van de terrorist. De terrorist en diens handlanger zouden door personeel aan de gate zijn doorgestuurd naar een manager, waarna het advocatenechtpaar de handlanger niet meer zag. Pas toen de terrorist in handboeien werd afgevoerd uit het vliegtuig, realiseerde Haskell zich dat het dezelfde man was die hij had gezien bij het aan boord gaan.

Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat de Nigeriaan vanuit Lagos op Schiphol Amsterdam arriveerde.
http://www.telegraaf.nl/binnenland/5663000/__Zoektocht_naar_de_handlanger__.html?p=17,2

Elzenga

Nigeriaan omzeilde mogelijk controle Lagos
Uitgegeven:    27 december 2009 17:04
Laatst gewijzigd:    27 december 2009 19:27
LAGOS - De 23-jarige Nigeriaan, die zaterdag is aangeklaagd vanwege een mislukte aanslag op een vliegtuig boven de VS, heeft mogelijk de controles op de luchthaven van Lagos omzeild, omdat hij de zoon van een oud-minister en prominente Nigeriaanse zakenman is.
© ANP

Dat meldden Nigeriaanse media zondag. Hij is noch in Lagos noch in Amsterdam gepakt met explosieve stoffen.

Tot zaterdag omzeilden ''belangrijke mensen'' en hun families de controles veelal gemakkelijk. Ook doen veel metaaldetectors en andere apparaten het vaak niet.

De Nigeriaanse luchtvaartautoriteiten (FAA) hebben zondag echter bekendgemaakt dat sinds zaterdag alle passagiers weer worden gecontroleerd op alle 22 luchthavens in het land. Ze waarschuwden daarom voor vertragingen.

Omkoping

Met behulp van omkoping zou je echter ''alles in een vliegtuig kunnen krijgen'' in Nigeria, aldus een commentator van de Nigeriaanse krant The Guardian.

De aangeklaagde Nigeriaan woonde niet in het West-Afrikaanse land, maar kwam op 24 december het land binnen en nam diezelfde dag nog het vliegtuig naar Detroit via Schiphol, liet de minister van Informatie zondag weten.

Hij had op 16 december een e-ticket van de Nederlandse vliegmaatschappij KLM gekocht in de Ghanese hoofdstad Accra.

Al-Qaeda

De Nigeriaan die vrijdag een aanslag wilde plegen op een vliegtuig boven de VS, handelde waarschijnlijk alleen. Of er een verband is met het terreurnetwerk al-Qaeda, kan nog niet worden vastgesteld.

Dat heeft Janet Napolitano, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid, zondag gezegd.

Brandwonden

De verdachte, Umar Farouk Abdulmuttalab, reisde van de Nigeriaanse stad Lagos via Schiphol naar Detroit. Zondag werd hij voorgeleid aan de rechter. Dat gebeurde in een ziekenhuis in Ann Arbor (Michigan), waar hij wordt behandeld voor de brandwonden die hij opliep tijdens de mislukte aanslag.

Abdulmutallab probeerde vlak voor de landing in Detroit het explosieve materiaal PETN dat op zijn been zat geplakt tot ontploffing te brengen. Er volgde een kleine knal, waarna medepassagiers en cabinepersoneel hem wisten te overmeesteren.

De 32-jarige Jasper Schuringa speelde daarbij een hoofdrol. Hij kwam afgelopen weekend wereldwijd in het nieuws voor zijn heldhaftige daad.

Training

De islamitische Nigeriaan zou na zijn aanhouding hebben verklaard dat hij namens al-Qaeda handelde, maar of dit ook echt zo is, blijft de vraag.

De man zou in Jemen een training hebben gevolgd, waar hij instructies kreeg om het vliegtuig kort voor de landing te laten ontploffen, zodat er ook slachtoffers op de grond zouden vallen.

Zwarte lijst

Abdulmutallab was geen onbekende van de veiligheidsdiensten. De Amerikaanse regering zou vorige maand een dossier over hem hebben aangemaakt, maar zag toen geen reden om hem op een zwarte lijst te zetten voor het vliegverkeer.

Afgelopen weekend presenteerde de Nederlandse Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) een eerste onderzoek naar de veiligheidscheck op Schiphol.

De veiligheidscontrole die Abdulmutallab op het Nederlandse vliegveld onderging, bleek volgens de voorschriften uitgevoerd.
© ANP
http://www.nu.nl/algemeen/2151704/nigeriaan-omzeilde-mogelijk-controle-lagos.html