Spanningen in Noord/Zuid Sudan

Gestart door VandeWiel, 07/01/2010 | 08:02 uur

onderofficier

Citaat van: Oorlogsvis op 24/01/2011 | 14:16 uur
werk aan de winkel....!

Heb je enig idee wat dat allemaal gaat kosten? 

Je roept wel erg makkelijk: we moeten hier heen en daar heen, eigenlijk moeten we van jou de hele wereld "redden" 

Misschien kan je eens zeggen hoe en waarmee..........
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Oorlogsvis


Enforcer

Waar moet dat van betaald worden met 545 in Kunduz én 10000 pax er uit én  1 miljard aan bezuinigingen?!

Elzenga

14 November 2010 Last updated at 00:02 GMT

North Sudan 'bombs Southern Sudan's territory'
By James Copnall BBC News, Khartoum

In Sudan, the southern army says a northern plane bombed its territory, injuring several people.

The bomb landed in the Northern Bahr Gazal state on Friday, said southern army spokesman Col Phillip Aguer.

He said the incident took place when the northern armed forces were pursuing Darfuri rebels near the border.

A northern army spokesman confirmed that troops had engaged the rebels, but said the fighting had taken place 23km (14 miles) north of the border.

The spokesman said he did not believe a bomb had landed in the south.

The United Nations confirmed a bombing had occurred and said it was sending a team to assess the situation.

New war fears

Tensions in Sudan have been rising in recent weeks, ahead of a referendum next year on possible independence for the south of the country - a consequence of peace deal in 2005 that ended a long civil war.

Earlier this week, ministers in charge of the armed forces from both the north and the south held a joint press conference to stress a new war was not an option.

But many analysts say a return to conflict around the time of the referendum or afterwards is a real possibility.

Southerners are likely to vote for independence, but most of Sudan's oil is in the south and there are real doubts about whether Khartoum will allow the region to split away.
http://www.bbc.co.uk/news/world-africa-11751828

Lex

KHARTOEM - De Zuid-Sudanese leider Salva Kiir heeft de Verenigde Naties gevraagd om vredesmilitairen te sturen naar de grens met Noord-Sudan. Dat hebben diplomaten zaterdag laten weten.

De spanningen tussen het noorden en zuiden van het land lopen op in de aanloop naar een referendum over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan.

Leiders van het zuiden en het noorden hebben elkaar over en weer beschuldigd van het opbouwen van een troepenmacht in het grensgebied.

Tijdens een ontmoeting met ambassadeurs van de VN afgelopen week zou Kiir om vredesmilitairen hebben gevraagd.

Betoging

Zaterdag kwamen bij het presidentiële paleis in de hoofdstad Khartoem in het noorden enkele duizenden mensen bijeen om te betogen voor het bewaren van de eenheid van het Afrikaanse land.

In reactie op die demonstratie riepen tientallen voorstanders van de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan leuzen tegen de eenheid.

Oproerpolitie

De oproerpolitie greep in en probeerde twee groepen uit elkaar te halen. Volgens getuigen sloegen de agenten met stokken in op de zuiderlingen.

De volksraadpleging over de toekomst van Zuid-Sudan staat voor januari 2011 gepland. Aangenomen wordt dat het niet-islamitische zuiden zich afscheidt van het islamitische noorden.

Tot de volksstemming werd in 2005 besloten toen het noorden en het zuiden na een decennialange burgeroorlog vrede sloten. Het bloedige conflict kostte naar schatting aan twee miljoen mensen het leven.

© ANP 
Uitgegeven: 9 oktober 2010 13:57

Elzenga

Sudanees leger verovert JEM-bolwerk Darfur
ANP op 15 mei '10, 11:53, bijgewerkt 15 mei 2010 11:57

KHARTOEM - Het Sudanese leger heeft een belangrijk rebellenbolwerk in Darfur met geweld veroverd. 'We hebben Jebel Moon van de Rechtvaardigheids- en Gelijkheidsbeweging (JEM) bevrijd en 106 leden gedood', aldus een legerwoordvoerder zaterdag. De JEM heeft het aantal slachtoffers niet bevestigd.

Het leger nam 61 rebellen gevangen en nam een aantal voertuigen in beslag. De woordvoerder maakte niet bekend of er slachtoffers aan Sudanese zijde gevallen zijn.

De Sudanese minister van Binnenlandse Zaken zei dat de politie donderdag ook een aanval van de rebellen in het zuiden van Darfur heeft tegengehouden. De JEM-rebellen zouden een voedselkonvooi hebben aangevallen. De JEM weersprak dit en zei dat haar troepen zich verdedigden tegen een aanval van het leger. Daarbij zouden dertig rebellen en 27 leden van de Sudanese reservepolitie zijn gedood en tientallen mensen gewond zijn geraakt.

Sinds de verkiezingen in Sudan op 15 april is het leger volgens de JEM een militair offensief begonnen. Dat is volgens hem ook de reden waarom het vredesproces in het land stilligt. Volgens het leger heeft de JEM de afgelopen weken verschillende dorpen in Darfur aangevallen en geplunderd.

De grootste rebellenbeweging van Sudan en de regering tekenden in februari een wapenstilstand en een raamakkoord voor verdere onderhandelingen om tot een algehele vredesregeling te komen. De regering zou bereid zijn de macht te delen met de JEM, maar de deadline verliep 15 maart zonder dat er een akkoord bereikt werd. De regio werd zeven jaar lang geteisterd door een burgeroorlog waardoor honderdduizenden mensen zijn omgekomen.
http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1379452.ece/Sudanees_leger_verovert_JEM-bolwerk_Darfur

hudinie

De Chinezen zijn geinteresseerd in Afrika vanwege de grondstoffen en vooral vanwege de speciale hoogwaardige metalen die daar
in de grond zitten die voor vele producten worden gebruikt en die ze zelf niet hebben in China.
De Chinezen kijken ook niet zo nauw wat betreft de mensen rechten en kijken dus gewoon de andere kant op als het in hun eigen
voordeel is. Voor Afrika is het eigenlijk allemaal jammer want het gewone volk van Afrika zal nooit profiteren van de rijkdommen van hun
land, nee dat verdwijnt in de zakken van een paar corrupte gasten die er appartementen kopen in de duurste wijken van Londen en Parijs.
Er zijn ook maar heel weinig capabele zwarte leiders in Afrika denk dat de enige goeie Musevini en Paul Kagame zijn de rest is door en door
corrupt.

Elzenga

#15
Citaat van: VandeWiel op 08/01/2010 | 21:28 uur
Goud (Z-A), Zilver, Koper, Diamanten (oorlogsdiamanten), Graanschuren (Romeinen in Marokko, Britten in Zimbabwe), Olie (Nigeria (veel!!!), Sudan), Vis (victoria baars), Wijn (Marokko), Toerisme (Kenia) et cetera. Er is meer dan genoeg te halen maar het komt of in de verkeerde handen of er is sprake van totale mismanagement. Ik ben het er mee eens dat er veel potentie is maar vrees ook dat het daar geheel bij blijft.

We krijgen een interessante tijd want er wonen te veel mensen op aarde om eten te geven. De Chinezen en Zuid Koreanen kopen grote stukken grond op om dat als graanschuur te gaan gebruiken voor de eigen bevolking. Nieuwe vorm van kolonisatie dus. Dat kan nieuwe impulsen van gebieden geven als het goed uitpakt. Dat betekent echter ook dat geproduceerd voedsel Afrika weer verlaat...
inderdaad...en er zijn grote plannen om in (noord)Afrika grote zonnecentrales te bouwen om o.a. Europa van energie te voorzien. Ik denk dat er inderdaad nieuwe vormen van economisch kolonialisme komen...als men althans in staat is conflicten te voorkomen of in te dammen. En de lokale bevolking kan profiteren van deze ontwikkelingen. Komen er vooral miljoenen aziatische "kolonisten" naar Afrika om voor eigen landen de spullen daar te verbouwen of weg te halen dan vrees ik een hoop onrust en problemen.

VandeWiel

Citaat van: Kapitein Rob op 08/01/2010 | 12:56 uur
Citaat van: dudge op 07/01/2010 | 23:50 uur
Het continent heeft ontzettend veel potentie, maar dat komt er helaas niet goed uit.

1. Waar bestaat "dat ontzettend veel potentie" dan uit?
2. Het komt, als het er al in zit, er niet alleen niet goed uit; het komt er dan helemaal niet uit.

Goud (Z-A), Zilver, Koper, Diamanten (oorlogsdiamanten), Graanschuren (Romeinen in Marokko, Britten in Zimbabwe), Olie (Nigeria (veel!!!), Sudan), Vis (victoria baars), Wijn (Marokko), Toerisme (Kenia) et cetera. Er is meer dan genoeg te halen maar het komt of in de verkeerde handen of er is sprake van totale mismanagement. Ik ben het er mee eens dat er veel potentie is maar vrees ook dat het daar geheel bij blijft.

We krijgen een interessante tijd want er wonen te veel mensen op aarde om eten te geven. De Chinezen en Zuid Koreanen kopen grote stukken grond op om dat als graanschuur te gaan gebruiken voor de eigen bevolking. Nieuwe vorm van kolonisatie dus. Dat kan nieuwe impulsen van gebieden geven als het goed uitpakt. Dat betekent echter ook dat geproduceerd voedsel Afrika weer verlaat...

Reinier

Citaat van: Sandgroper op 08/01/2010 | 13:10 uur
Lastig rekenen met percentages?  De Zuid-Afrikaanse economie is de afgelopen 15 jaar 10-tallen procenten gedaald ten opzichte van de continentale Afrikaanse economie, die jaarlijks ook enkele procenten daalt.

Ik wil niet teveel off-topic raken, maar van 1996-2004 steeg het BBP van Zuid-Afrika gemiddeld met 3,1%. Inflatie is sinds 2000 min of meer onder controle 3-6%. Jaren daarvoor was +10% niet ongebruikelijk.

Afrika als geheel groeit het BBP gemiddeld met 5% per jaar (2000-2009)

Sandgroper

Citaat van: Reinier op 07/01/2010 | 22:15 uur
Citaat van: Sandgroper op 07/01/2010 | 17:47 uur
]Rhodesia / Zimbabwe gleed pas af na maart 1998, toen Mugabe land van blanke boeren ging onteigenen.   Zuid-Afrika vormde tijdens het apartheidregime 80% van de totale contintale Afrikaanse economie, nu is dat lager dan 50%.   Dit komt voornamelijk door de emigratie van meer dan 200.000 voornamelijk hoogopgeleide en vermogende blanken.
Altijd lastig rekenen met percentages. Is de economie van Zuid-Afrika gekrompen na afschaffing van het Apartheidsregime of zijn de economieën van andere Afrikaanse landen in die periode gegroeid? Daarmee wordt het percentage van ZA ook automatisch lager.
Ondanks veel slechte verhalen uit Afrika, gaat het met sommige landen daar steeds beter.
Veel blanken zijn inderdaad weg getrokken, maar velen gaan nu ook weer terug naar Zuid-Afrika; zij zien weer heil in het land, en terecht!
Vergeet ook niet de immigratie van vele miljoenen mensen uit Mozambique, Zimbabwe, Malawi etc etc naar Zuid-Afrika.
Lastig rekenen met percentages?  De Zuid-Afrikaanse economie is de afgelopen 15 jaar 10-tallen procenten gedaald ten opzichte van de continentale Afrikaanse economie, die jaarlijks ook enkele procenten daalt.
Ik heb met eigen ogen de resultaten van de enorme immigratie uit o.a. Zimbabwe, Malawi en vooral Nigeria in Z-A gezien.  En die immigratie heeft nou niet echt een positieve invloed op de Z-A economie!     En ik ben het met Dudge eens dat Afrika een (grote) potentie bezit.

Heeft het ten opzichte van Noord-Sudan onderontwikkelde Zuid-Sudan ook potentie?
Nou, in 2003 werd er in Zuid-Sudan 250.000 vaten olie gewonnen en die leverden toen 600 miljoen euri op!  En dat gaat nu allemaal naar Khartoum, daarnaast is Sudan ook rijk aan aardgas en raffineren ze zelf ruwe olie tot benzine, diesel enzovoorts.
Sandgroper sends,

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 07/01/2010 | 23:50 uur
Het continent heeft ontzettend veel potentie, maar dat komt er helaas niet goed uit.

1. Waar bestaat "dat ontzettend veel potentie" dan uit?
2. Het komt, als het er al in zit, er niet alleen niet goed uit; het komt er dan helemaal niet uit.
3. Hoezo helaas?  :devil:

VandeWiel

Citaat van: dudge op 07/01/2010 | 23:50 uur
Citaat van: Reinier op 07/01/2010 | 22:15 uur
Citaat van: Sandgroper op 07/01/2010 | 17:47 uur
]Rhodesia / Zimbabwe gleed pas af na maart 1998, toen Mugabe land van blanke boeren ging onteigenen.   Zuid-Afrika vormde tijdens het apartheidregime 80% van de totale contintale Afrikaanse economie, nu is dat lager dan 50%.   Dit komt voornamelijk door de emigratie van meer dan 200.000 voornamelijk hoogopgeleide en vermogende blanken.

Altijd lastig rekenen met percentages. Is de economie van Zuid-Afrika gekrompen na afschaffing van het Apartheidsregime of zijn de economieën van andere Afrikaanse landen in die periode gegroeid? Daarmee wordt het percentage van ZA ook automatisch lager.
Ondanks veel slechte verhalen uit Afrika, gaat het met sommige landen daar steeds beter.

Veel blanken zijn inderdaad weg getrokken, maar velen gaan nu ook weer terug naar Zuid-Afrika; zij zien weer heil in het land, en terecht!

Vergeet ook niet de immigratie van vele miljoenen mensen uit Mozambique, Zimbabwe, Malawi etc etc naar Zuid-Afrika.

Mijn familie voorlopig niet in ieder geval :'(. En die immigratie uit Mozambique, Rhodesie, Malawi etc etc is nou ook niet echt een zegen voor het land. Discriminatie is helaas nog alom vertegenwoordigd is SA. De situatie in heel afrika is bout, Sudan, om maar eens bij het topic terug te komen, is eigenlijk afrika in het klein, namelijk verscheurt. Het continent heeft ontzettend veel potentie, maar dat komt er helaas niet goed uit. Er zitten gigantische problemen aan te komen, een culturele 'clash' zoals in Sudan is daar een van. Een explosie in de bevolkingsaantallen is twee. beide slechte ingredienten die in het verleden al vaak genoeg tot strijd hebben geleid.

Tel daarbij op een aantal ecologische rampen zoals het verdwijnen van een aantal cruciale mega meren en je weet dat we nog wel een paar eeuwen rampspoed (en oorlogen) in Afrika te gaan hebben.

Reinier

Citaat van: Sandgroper op 07/01/2010 | 17:47 uur
]Rhodesia / Zimbabwe gleed pas af na maart 1998, toen Mugabe land van blanke boeren ging onteigenen.   Zuid-Afrika vormde tijdens het apartheidregime 80% van de totale contintale Afrikaanse economie, nu is dat lager dan 50%.   Dit komt voornamelijk door de emigratie van meer dan 200.000 voornamelijk hoogopgeleide en vermogende blanken.

Altijd lastig rekenen met percentages. Is de economie van Zuid-Afrika gekrompen na afschaffing van het Apartheidsregime of zijn de economieën van andere Afrikaanse landen in die periode gegroeid? Daarmee wordt het percentage van ZA ook automatisch lager.
Ondanks veel slechte verhalen uit Afrika, gaat het met sommige landen daar steeds beter.

Veel blanken zijn inderdaad weg getrokken, maar velen gaan nu ook weer terug naar Zuid-Afrika; zij zien weer heil in het land, en terecht!

Vergeet ook niet de immigratie van vele miljoenen mensen uit Mozambique, Zimbabwe, Malawi etc etc naar Zuid-Afrika.

Reinier

Citaat van: IPA op 07/01/2010 | 14:47 uur
@Reinier
Natuurlijk moeten wij GEEN soldaten sturen om de vrede te handhaven, dit is immers een binnelandse aangelegenheid.

Was ook cynisch bedoeld.
Vandaar de  ;)