Irak / Syrië / IS - deel 1

Gestart door Elzenga, 18/01/2010 | 12:25 uur

Zeewier

Hennis-Plasschaert meldde nog ten laatste op de persco dat de uitzending van 6 (+2) F-16's met gevolg voor 12 maanden 150 miljoen euro kost.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Nederland levert militaire bijdrage aan strijd tegen ISIS

Nieuwsbericht | 24-09-2014

Nederland komt militair in actie tegen de opmars en wandaden van ISIS. Het kabinet heeft besloten een militaire bijdrage te leveren aan de internationale strijd tegen ISIS in Irak. Dit schrijven de ministers Timmermans (Buitenlandse Zaken), Hennis (Defensie) en Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Nederlandse bijdrage is gericht op het breken van de militaire kracht en opmars van ISIS. Deze eerste fase zal naar Amerikaanse schatting tussen de zes en twaalf maanden duren. Nederland stelt in deze fase zes F-16's beschikbaar voor luchtaanvallen op ISIS op Iraaks grondgebied. Ook worden Iraakse en Koerdische strijdkrachten in deze periode ondersteund met training en advies.

De combinatie van training en luchtsteun moet de Iraakse troepen in staat stellen om zelf ISIS effectief te bestrijden. Voor de inzet van de zes F-16's en de daarbij behorende twee reserve-vliegtuigen worden maximaal 250 militairen uitgezonden. De Nederlandse bijdrage aan de trainingsteams zal bestaan uit maximaal 130 militairen. De Nederlandse F-16's zullen opereren vanaf een nader te bepalen vliegveld buiten Irak.

Nederland draagt in Irak bij aan de strijd tegen ISIS op basis van het verzoek tot militaire steun dat de Iraakse autoriteiten deze zomer twee keer bij de VN hebben ingediend. Dit voorziet in een rechtsgrond voor de inzet van Nederlandse militairen in Irak.

Voor militaire inzet in Syrië is op dit moment geen internationale overeenstemming over een afdoende volkenrechtelijk mandaat. Als ISIS alleen in Irak militair bestreden zou worden, kan dat leiden tot versterking van ISIS in Syrië en andere landen in de regio. Het Amerikaanse luchtoffensief boven Syrië probeert dit te voorkomen. Het kabinet heeft begrip voor deze inspanningen, aldus de ministers.

De Nederlandse inzet is onderdeel van de strategie van een grote groep landen, waaronder landen uit de regio, op initiatief van de VS. Deze strategie draagt bij aan de inzet van de Iraakse regering. Het kabinet verschaft nu duidelijkheid over de Nederlandse bijdrage met het oog op het planningsproces in de VS. Het ministerie van Defensie heeft een team afgevaardigd naar het Amerikaanse commandocentrum en draagt daarmee bij aan de strategische planning van de operatie.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/09/24/nederland-levert-militaire-bijdrage-aan-strijd-tegen-isis.html

Lex

Nederland zet F-16's in in Irak

woensdag 24 sep 2014, 18:43 (Update: 24-09-14, 18:50)

Het kabinet wil F-16's inzetten en daarmee deelnemen aan militaire acties in Irak.

Nederland gaat militair meedoen aan de internationale strijd tegen Islamitische Staat. Het kabinet gaat F-16's inzetten en daarmee deelnemen aan militaire acties in Irak. Verder wil het kabinet trainers sturen voor het Iraakse leger.

In Syrië zal Nederland alleen humanitaire en diplomatieke steun bieden bij de strijd tegen IS.

De trainers die naar Irak gaan, krijgen ook ondersteunend personeel en beveiligers mee. Het gaat in totaal om zo'n honderd mensen.

Artikel 100-brief

Het kabinet hield een extra vergadering om een zogenoemde artikel 100-brief voor te bereiden. Dat is een brief waarmee het kabinet het parlement inlicht over deelname aan militaire missies. Premier Rutte en minister Timmermans waren er niet bij; zij zijn bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Premier Rutte liet eerder al weten dat Nederland wil meedoen aan de strijd tegen IS, maar liet open hoe precies. Binnen de coalitie was er discussie over de vraag of voor ingrijpen in Syrië een volkenrechtelijk mandaat nodig is. De PvdA vindt dat principieel wel, terwijl de VVD daar minder aan hecht.

De discussie is niet meer aan de orde, nu het kabinet er niet voor kiest militaire acties in Syrië uit te voeren. Meedoen aan de strijd in Irak was niet omstreden, omdat de Iraakse regering dat steunt.

NOS.nl

HermanB

Citaat van: jurrien visser op 24/09/2014 | 14:34 uur
'Nieuwe missie is een behoorlijke aanslag op de luchtmacht'

24 september 2014

Nederland gaat meevechten tegen IS. Wat kan onze luchtmacht betekenen in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie? Zes vragen aan generaal buiten dienst Frank van Kappen.

2. Wat kunnen die F-16's doen?
"De straaljager is een geavanceerd systeem. Wij zijn één van de weinige luchtmachten die zich kunnen meten met de Amerikaanse luchtmacht. We kunnen dus heel goed samenwerken. De Amerikanen zijn blij dat ze ons erbij hebben. Een F-16 kan meerdere soorten bommen afwerpen. Je hebt 'domme bommen', die groot gebied opblazen. Het lastige daarvan is dat je dan ook onschuldige burgers kan raken. Het is daarom onwaarschijnlijk dat we die gaan inzetten. Daarnaast heb je 'slimme bommen', hiermee kan je met grote precisie een doel uitschakelen, maar hiervoor heb je ook mensen op de grond nodig om het precieze doel met lasers aan te wijzen. Dat betekent dat je special forces nodig hebt en op de grond aanwezig bent."

Er zijn genoeg landen die de middelen en/of ervaring hebben. Bovendien is het echt onzin dat er speciale eenheden op de grond nodig zijn om een doel aan te stralen, daar is een targeting pod voor. Daarnaast bestaat er ook zoiets als GPS geleide munitie.

Ros

Citaat van: Jellington op 24/09/2014 | 15:46 uur
Maar hoe ze in godsnaam 6 F16's willen sturen weet ik ook niet.

Grote kans dat het er 4 stuks zullen worden, en twee in reserve in Nederland. Een of twee toestellen terugtrekken uit Polen zou ook nog kunnen. In het rekensommetje van RTL staat wel dat wij er in totaal 61 hebben maar dat durf ik in twijfel te trekken. In 2004 werd er al door techneuten verteld dat er zware roofbouw werd gepleegd op de toestellen. Onderdelen weghalen om een ander toestel in de lucht te kunnen houden. Ik woon in het Gelderse waar je tot een paar jaar geleden van maandag tot vrijdag elke dag F-16's kon horen en zien. Nu is dat misschien nog maar eens per maand.

Met 4 stuks naar het Midden Oosten is de rek er wel voor 100% uit.

Citaat van: Harald op 24/09/2014 | 16:23 uur
Of een bezuinigingsmaatregel van de KLU om de inzetbaarheid te verhogen ?   :hrmph:

Het zou zo maar kunnen.........

Zeewier

Citaat van: Laurens op 24/09/2014 | 13:35 uur
Misschien kunnen we de F-16s gebruiken die we jaren gelden aan Jordanië hebben verkocht. Soort 'buy-back lease systeem' dat schijnt tegenwoordig goedkoper te zijn met de belastingaftrek  :dead:
Zoveel surplus heeft Jordanië ook niet meer. Ze hebben een heel squadron aan Nederlands/Belgische F-16's doorverkocht aan Pakistan.

http://thediplomat.com/2014/02/pakistan-purchases-f-16s-from-jordan/

Lex

Citaat van: Harald op 24/09/2014 | 16:23 uur
Of een bezuinigingsmaatregel van de KLU om de inzetbaarheid te verhogen ?   :hrmph:
Dat is ook een mogelijkheid.

Harald

Citaat van: Lex op 24/09/2014 | 16:14 uur
Dat is dan een foutje in de berichtgeving van het RTL nieuws.

Of een bezuinigingsmaatregel van de KLU om de inzetbaarheid te verhogen ?   :hrmph:

Lex

Citaat van: Jellington op 24/09/2014 | 16:12 uur
Volgens mij staat het hier?:
Dat is dan een foutje in de berichtgeving van het RTL nieuws.

Jellington


CitaatWaar haal je dat vandaan? Het zijn er altijd vier geweest.

Volgens mij staat het hier?:

Citaat

Drie staan permanent gereed op Volkel of Leeuwarden.


Lex

Citaat van: jurrien visser op 24/09/2014 | 16:04 uur
Door een defect aan een transportvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht loopt de eerste levering van Duitse wapens en munitie aan Koerden in Noord-Irak vertraging op. De KDC-10, die woensdagmiddag vanuit Leipzig zou vertrekken, staat met pech op het vliegveld van die Duitse stad en moet ter plaatse worden gerepareerd.
T-264, welke hedenochtend vanaf vliegbasis Eindhoven vertrokken is.

dudge


Lex

Citaat van: Jellington op 24/09/2014 | 15:46 uur
Iedereen hier is er vanuit gegaan dat 2 (+2 reserve) toestellen klaarstaan voor QRA maar blijkbaar is dit dus 3 toestellen (2 +1 reserve).
Waar haal je dat vandaan? Het zijn er altijd vier geweest.
Citaat van: Jellington op 24/09/2014 | 15:46 uur
Maar hoe ze in godsnaam 6 F16's willen sturen weet ik ook niet.
Even een paar berichten terug bekijken.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

wo 24 sep 2014
|
Duits wapentransport later door defect KDC-10 

DEN HAAG/LEIPZIG - Door een defect aan een transportvliegtuig van de Nederlandse luchtmacht loopt de eerste levering van Duitse wapens en munitie aan Koerden in Noord-Irak vertraging op. De KDC-10, die woensdagmiddag vanuit Leipzig zou vertrekken, staat met pech op het vliegveld van die Duitse stad en moet ter plaatse worden gerepareerd.

Dat heeft een woordvoerster van het ministerie van Defensie in Den Haag bevestigd. Volgens haar wordt bekeken hoe het hydraulische probleem zo snel mogelijk kan worden verholpen. Daarvoor is het nodig om een vervangend onderdeel in te vliegen.

Het is de vraag of het toestel woensdag nog wel kan vertrekken. Volgens het Duitse persbureau DPA zou het vliegtuig 50 granaatwerpers, 520 G3-geweren en 20 machinegeweren en munitie vervoeren, bestemd voor de peshmerga's in de Koerdische regio in het noorden van Irak voor hun strijd tegen de radicale Islamitische Staat. Nederland had aangeboden deze wapens en munitie daarheen te vervoeren.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/23119629/__Nederlandse_KDC-10_heeft_panne__.html

Jellington

Iedereen hier is er vanuit gegaan dat 2 (+2 reserve) toestellen klaarstaan voor QRA maar blijkbaar is dit dus 3 toestellen (2 +1 reserve).
Maar hoe ze in godsnaam 6 F16's willen sturen weet ik ook niet.