Irak / Syrië / IS - deel 1

Gestart door Elzenga, 18/01/2010 | 12:25 uur

Ros

Ik neem aan dat er wat onderhoud betreft samen gewerkt gaat worden met de Denen en de Belgen. Dat zou al wat verlichting bieden op het gebied van personeel. Kappen heeft het over twee tot drie  vliegers per toestel. Zo werkt het m.i. niet, 4 toestellen en 6 vliegers komt eerder in de buurt. Alle 4 of 6 toestellen worden niet altijd tegelijk ingezet. Het is afhankelijk van de opdracht en welke landen er nog meer toestellen voor een sortie leveren.

Benieuwd hoe de regering het op gaat lossen wat de kosten betreft ? Ik weet het, voor nu niet zo belangrijk, maar Nederland kennende moet het ergens vandaan komen en 'ten lasten van' is geen  vreemde uitspraak. Komt het uit de Defensie pot, zou dat een zware klap kunnen worden. En ik neem niet aan dat de Iraki's even een paar miljoen gaan schuiven voor de geboden hulp.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

We hebben 61 F-16's, maar we sturen er een paar

24 september 2014

Nederland stuurt ten minste vier F-16's naar Irak om mee te helpen met het bestrijden van IS. Meer dan zo'n beperkte inzet is niet mogelijk, dat zou ten koste gaan van de verdediging van ons eigen luchtruim of de NAVO-missie in Polen.

Dat blijkt uit een analyse van RTL Nieuws van de begroting van Defensie van dit jaar en volgend jaar. Begroot is dat er 11 F-16's inzetbaar zijn, van de 61 F-16's die Nederland heeft.

Hoe zit dat precies? Vijf vragen over onze F-16's en hun inzetbaarheid.

1. Hoeveel F16's heeft Nederland eigenlijk?
Nederland beschikt over 61 F-16's. Daarvan zijn de meeste gestationeerd op onze luchtmachtbases in Volkel en Leeuwarden. Ook zijn er F-16's in Polen, voor de NAVO-missie Baltic Air Policing. Ook staan er tien Nederlandse straaljagers in de Verenigde Staten.

ZIE OOK: 'Nieuwe missie is een behoorlijke aanslag op de luchtmacht'

2. Kunnen de F-16's zomaar overal onbeperkt ingezet worden?
Nee. Van onze 61 F-16's zijn er slechts 11 operationeel gereed, de overige toestellen vallen onder het voortzettingsvermogen van Defensie. Dat voortzettingsvermogen houdt in dat het leger altijd voldoende personeel en materieel achter de hand heeft om het operationele gedeelte (in dit geval dus 11 F-16's) onder iedere omstandigheid voort te kunnen zetten. Bijvoorbeeld: als de NAVO missie in Polen wordt voortgezet, is er capaciteit om het detachement dat er nu zit af te lossen.

Van die 61 F-16's zijn er tien permanent níet operationeel gereed omdat ze in de Verenigde Staten zijn, op de Tucson Air Force Base in Arizona. Nederlandse F-16-piloten krijgen met die toestellen hun training. Dat gebeurt in de VS omdat de F-16 een Amerikaans toestel is.

3. En waar zijn die operationele 11 F-16's dan?
Drie staan permanent gereed op Volkel of Leeuwarden, vier (plus een reserve) zijn tot december dit jaar in Polen, voor de NAVO-missie daar. Zij bewaken de grenzen tussen Baltische Staten en Rusland. Dat zou betekenen dat er hooguit nog vier uitgezonden kunnen worden om IS aan te vallen in Irak en misschien ook Syrië. Tenzij een andere NAVO-partner de Nederlandse bijdrage in Polen (gedeeltelijk) overneemt.

4. Heeft dit gevolgen voor de veiligheid van het Nederlandse luchtruim?
Nee, in principe niet. 24 uur per dag, 7 dagen in de week staan er drie Nederlandse F-16's paraat om het Nederlandse luchtruim te bewaken. In geval van een indringer kunnen de vliegtuigen binnen 15 minuten in de lucht zijn. Die toestellen vormen de Quick Reaction Alert, die om het half jaar in Volkel of Leeuwarden is gestationeerd. Ze komen vaak in actie om Russische bommenwerpers te onderscheppen die te dicht bij ons luchtruim komen.

5. Waarom zijn 50 F-16's niet direct inzetbaar?
Dat is vooral een geldkwestie. Geld dat Defensie niet twee keer kan uitgeven, het operationeel houden van F-16's is niet de enige prioriteit. Zo is Defensie ook actief in Mali in het kader van de VN-missie daar. De afgelopen jaren is er hard bezuinigd op Defensie en het onderhoud van F-16's kost veel geld.

Behalve een preventieve  onderhoudsbeurt om de 300 vlieguren wordt het toestel constant gemoderniseerd, correctief onderhoud noemt het leger dat. Omdat de F-16 met zijn raketten en machinegeweren niet zomaar een vliegtuig is, moet dat onderhoud zo grondig gebeuren. En daarnaast zijn er ook nog onvoorziene reparaties aan de straaljagers als er een onderdeel kapot gaat.

RTL Nieuws



jurrien visser (JuVi op Twitter)

'Nieuwe missie is een behoorlijke aanslag op de luchtmacht'

24 september 2014

Nederland gaat meevechten tegen IS. Wat kan onze luchtmacht betekenen in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie? Zes vragen aan generaal buiten dienst Frank van Kappen.

1. De kogel is door de kerk: we gaan meedoen aan de luchtaanvallen tegen IS. Wat kunnen we sturen?
"De Nederlandse luchtmacht heeft al behoorlijk wat voor de kiezen gehad de afgelopen tijd, met missies in Afghanistan, Turkije en Polen. Daarbij is de luchtmacht niet zo groot meer. Ik denk dat ze zes F-16's gaan sturen."

2. Wat kunnen die F-16's doen?
"De straaljager is een geavanceerd systeem. Wij zijn één van de weinige luchtmachten die zich kunnen meten met de Amerikaanse luchtmacht. We kunnen dus heel goed samenwerken. De Amerikanen zijn blij dat ze ons erbij hebben. Een F-16 kan meerdere soorten bommen afwerpen. Je hebt 'domme bommen', die groot gebied opblazen. Het lastige daarvan is dat je dan ook onschuldige burgers kan raken. Het is daarom onwaarschijnlijk dat we die gaan inzetten. Daarnaast heb je 'slimme bommen', hiermee kan je met grote precisie een doel uitschakelen, maar hiervoor heb je ook mensen op de grond nodig om het precieze doel met lasers aan te wijzen. Dat betekent dat je special forces nodig hebt en op de grond aanwezig bent."

3. Hoeveel militairen zijn voor de Nederlandse missie nodig?
"Per vliegtuig zijn er twee tot drie piloten nodig en behoorlijk wat personeel dat zorgt voor het onderhoud. Daarvoor is 250 man personeel nodig. Als je dat langere tijd wil volhouden, heb je 750 mensen nodig. Dat is een behoorlijke aanslag op de luchtmacht. We hebben goede mensen en goede spullen maar erg weinig mankracht. Afhankelijk van de tijd die we er gaan zitten, is het nog maar de vraag of we het kunnen uitvoeren."

4. Kunnen we nog meer doen dan alleen bombarderen?
"Naast de F16  wordt Nederland mogelijk ook gevraagd om tankvliegtuigen in te zetten. We hebben er twee in Nederland. Deze zijn ter ondersteuning van de F-16's, zij verbruiken namelijk erg veel brandstof. Het kan ook zijn dat Nederland wordt gevraagd om luchtmachten van andere landen op te leiden of te begeleiden. Dat ligt er wel aan hoeveel geld er beschikbaar is."

5. Zijn de luchtaanvallen onomstreden?
"Er is nog geen mandaat voor Syrië. Mogelijk komt de VN daar vandaag nog mee. Daarnaast kan de missie legitiem zijn op basis van 'responsibility to protect'. Dat wil zeggen dat landen hun burgers moeten beschermen voor wreedheden. Als dat niet gebeurt, kunnen andere landen ingrijpen. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft gisteren al een uitspraak hierover gedaan. Volgens hem zijn de luchtaanvallen legitiem. Daarmee is het voor Nederland makkelijker geworden om zich ook militair te mengen in dit conflict. Politiek is het belangrijk dat ook andere Arabische landen meedoen. Militair gezien is dat van minder groot belang. Deze landen hebben immers niet zulk geavanceerd materieel."

6. Wat kunnen de gevolgen van de Nederlandse deelname zijn?
"Alles wat je doet kan ons in de problemen brengen, ook niks doen. Als we meedoen, kunnen we een doelwit worden. Maar niks doen, kan het zijn dat het kalifaat optrekt tot aan onze grenzen, dat wil je ook niet. Met militairen inzet heb je altijd de kans dat mensen gaat sneuvelen. We hebben goed materieel en goed opgeleide mensen, maar die kans bestaat altijd."

RTL Nieuws


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Thomasen op 24/09/2014 | 14:17 uur
We willen natuurlijk niet onderdoen voor de Belgen, en willen even laten zien hoe belangrijk die F35 wel niet is.

Het niet onder doen voor de Belgen kan ik begrijpen maar wat heeft de F35 hier nu weer mee te maken...

Even F16's tellen: QRA 2 (+ 2 back-up), 10 voor opleiding in de VS, 5 in Polen tbv Baltic ops en 6-8 voor actie tegen IS

Dat wordt/is vast billenknijpen voor de KLu.

dudge

Citaat van: jurrien visser op 24/09/2014 | 14:13 uur
Via Twitter
Jos Heymans   @JosHeymans 
Follow
Kabinet schaalt F16-inzet op. Niet vier, maar minimaal 6 tot 8 voor strijd tegen IS.

We willen natuurlijk niet onderdoen voor de Belgen, en willen even laten zien hoe belangrijk die F35 wel niet is.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Via Twitter


Jos Heymans   @JosHeymans 
Follow
Kabinet schaalt F16-inzet op. Niet vier, maar minimaal 6 tot 8 voor strijd tegen IS.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Kabinet praat over F-16's tegen IS

"Het ziet ernaar uit dat Nederland militair gaat meedoen aan de internationale strijd tegen IS. Naar verluidt wil het kabinet zes F-16's inzetten en wil het onder voorwaarden ook deelnemen aan een actie in Syrië. Verder is het van plan trainers te sturen voor het Iraakse leger"

http://nos.nl/artikel/702074-kabinet-praat-over-f16s-tegen-is.html

Laurens

Misschien kunnen we de F-16s gebruiken die we jaren gelden aan Jordanië hebben verkocht. Soort 'buy-back lease systeem' dat schijnt tegenwoordig goedkoper te zijn met de belastingaftrek  :dead:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 24/09/2014 | 13:07 uur
Het wordt dan extra druk op Mwaffaq Salti Air Base.

Zomaar een extra multinationaal squadron  :angel:

Nu nog even afwachten of/wat het kabinet extra levert....

Lex

Citaat van: jurrien visser op 24/09/2014 | 12:46 uur
Ook in Nederland bespreekt de regering vanmiddag hoe het militair kan bijdragen aan de interventie tegen IS. Mogelijk stuurt het land ook een aantal F-16's. Die zouden, net als die van Denemarken, ook opereren vanop dezelfde basis in Jordanië.
Het wordt dan extra druk op Mwaffaq Salti Air Base.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#2247
Stemming over inzet Belgische F-16's wordt voorbereid  

wo 24/09/2014

Update:  Dominique Fiers, Joris Truyts

Het kernkabinet heeft deze voormiddag vergaderd over de inzet van zes F-16-gevechtsvliegtuigen in de strijd tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De Verenigde Staten hebben ons land daar om gevraagd. De F-16's zullen vanuit Jordanië opereren, zo heeft ontslagnemend minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V) gezegd in "De ochtend". Wellicht wordt er vanavond of morgen gestemd in de Kamer over de inzet van de vliegtuigen.

De ontslagnemende eerste minister Elio Di Rupo (PS) bevestigde in de loop van de nacht vanuit New York, waar hij de VN-klimaatconferentie bijwoonde, dat ons land de officiële vraag gekregen had om aan de internationale coalitie tegen IS deel te nemen. Minister van Defensie De Crem liet in "De ochtend" weten dat het kernkabinet zich zou vandaag zou buigen over de zaak.

Die vergadering heeft deze voormiddag plaatsgevonden. De volgende stap is nu het opstellen van de teksten die het wettelijk kader afbakenen waarbinnen de Belgen zullen werken. Het zijn de onderhandelaars van de Zweedse coalitie die die teksten opstellen, zij zullen met de militaire operatie te maken krijgen.

Later vandaag komt dan de gemengde commissie Defensie en Buitenlandse Zaken samen, waarna de tekst naar de Kamer moet. Het is mogelijk dat de parlementsleden vanavond al stemmen, zo meldt VRT-radiojournalist Jens Franssen. Er is een breed draagvlak voor de Belgische bijdrage aan de strijd tegen IS, dus een goedkeuring zou geen probleem mogen zijn. Na de stemming door de Kamer kunnen de F-16s binnen de 48 uur opstijgen.

F-16's zullen vanuit Jordanië opereren

De Crem vergeleek in "De ochtend" de huidige gang van zaken met die van drie jaar geleden. "Dit is de gangbare procedure in een periode van lopende zaken. We bevinden ons in een gelijkaardige situatie zoals indertijd met de operatie in Libië", aldus De Crem. Er is ook sprake van een andere, bijkomende inzet. Volgens De Crem betekent dat dat ons land in een vervolgfase gevraagd kan worden om opleiding ter plekke te geven.

Belga

Nog volgens De Crem zullen de zes Belgische toestellen gestationeerd worden in Jordanië. "Daar zijn verkenningen uitgevoerd en de Jordaanse regering heeft de toestemming gegeven om vanop haar grondgebied te opereren." Hij benadrukt dat ons land zal deel uitmaken van de zogenoemde coalition of the willing, en dat het centrale commando daarvan zal beslissen welke taken de Belgische missie precies zal uitvoeren.

Aan de missie zullen 120 Belgische militairen deelnemen. Het gaat om piloten, maar ook om grondpersoneel voor de algemene omkadering en het onderhoud van de toestellen.

Dat de Belgen zullen opereren vanuit Jordanië is niet toevallig, want ons land heeft goeie relaties met de Jordaniërs. Ook in Nederland bespreekt de regering vanmiddag hoe het militair kan bijdragen aan de interventie tegen IS. Mogelijk stuurt het land ook een aantal F-16's. Die zouden, net als die van Denemarken, ook opereren vanop dezelfde basis in Jordanië.


http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2099049

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Ros op 24/09/2014 | 12:25 uur
Als Nederland toestellen in gaat zetten zal dat met redelijke zekerheid Irak worden, of het VN mandaat moet er snel komen.

Uw vraag, hier het Audio antwoord

"Nederland wil vier F-16's leveren voor strijd tegen IS"
http://nos.nl/audio/702138-nederland-wil-vier-f16s-leveren-voor-strijd-tegen-is.html

Ros

Als Nederland toestellen in gaat zetten zal dat met redelijke zekerheid Irak worden, of het VN mandaat moet er snel komen.

Ros

'Turks luchtruim niet gebruikt voor aanvallen op IS in Syrië'

Turkije ontkent dat doelen van Islamitische Staat (IS) in Syrië vanuit het Turkse luchtruim zijn aangevallen. 

Dat meldt de BBC. Bronnen bij het Turkse leger zeggen dat de Turkse luchtmacht niet is ingezet, en dat de Amerikaanse basis in het Turkse Incirlik niet is gebruikt. De Amerikanen hebben in het zuidoosten van Turkije een basis die gebruikt kan worden voor aanvallen in Syrië en Turkije.

Eerder maakten internationale media melding van aanvallen op IS met gevechtsvliegtuigen die in Turkije zouden zijn opgestegen. In de berichtgeving bleef onduidelijk welke luchtmacht de aanvallen uitvoerde.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde woensdagochtend dat de gevechtsvliegtuigen in ieder geval niet van de Syrische luchtmacht waren. ''De mensen hier, de activisten, zeggen dat ze vermoedelijk van de coalitie zijn, niet het regime. De kracht van de explosies is groter'', aldus het Observatorium.

De Turkse president Tayyip Recep Erdogan had eerder al toegezegd dat zijn land militaire of logistieke steun zal geven aan luchtacties tegen IS in het buurland Syrië. Koerdische leiders in Kobani hadden de VS gevraagd of de IS-strijders rond hun stad konden worden gebombardeerd.

Doelen

In de nacht van dinsdag op woensdag werden stellingen van IS-strijders even buiten de plaats Kobani, ook wel bekend als Ayn al-Arab, aan de grens met Turkije bestookt. En ook bij de Syrisch-Iraakse grens werden vijf luchtaanvallen uitgevoerd.

In het oosten van het land werden vrachtwagens van IS gebombardeerd, schrijven Amerikaanse media, waaronder CBS, dinsdag (lokale tijd). Een van de wagens is vernietigd. De ander is alleen beschadigd.

Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten zijn in de nacht van dinsdag op woensdag in Syrië zeker tien luchtaanvallen uitgevoerd.

VS

De VS begon dinsdagochtend vroeg met de eerste luchtaanvallen op IS in Syrië. Het leger kreeg hulp van vijf Arabische bondgenoten waaronder Saudi-Arabië en Jordanië. Tientallen mensen kwamen om, onder wie drie Nederlandse jihadstrijders.

De leiders van het Amerikaanse leger hebben laten weten dat de luchtaanvallen nog niet ten einde zijn. De eerste bombardementen waren slechts het begin van een reeks aanvallen in Syrië de komende maanden. De operatie zal volgens hen wel moeilijker worden als militanten zich meer gaan ophouden in bewoonde gebieden.

Jaren

Een woordvoerder van het Amerikaanse leger zei dinsdag (lokale tijd) tegen de BBC dat het misschien nog jaren zal duren voordat de strijd tegen IS echt gestreden is.

Volgens admiraal John Kirby hebben de bombardementen ervoor gezorgd dat de terreurbeweging een flinke slag is toegebracht. Zeker zeventig IS-strijders en vijftig leden van andere aan al-Qaeda gelieerde groepen, zijn gedood.

Toch moet er rekening mee worden gehouden dat IS zich goed kan aanpassen aan veranderingen, zei Kirby. Hij noemde IS dan ook een ''serieuze bedreiging" die niet ''binnen enkele dagen of maanden" de kop is ingedrukt. ''Het gaat alle betrokkenen veel moeite kosten. We denken dat het jaren kan duren."

Britten

Het Britse parlement praat vrijdag waarschijnlijk over deelname aan de luchtaanvallen op de extremistische organisatie. Groot-Brittannië steunt de aanvallen, maar werkt er nog niet aan mee.

Volgens de BBC zal de Iraakse premier Haider al-Abadi later woensdag bij een formeel verzoek indienen bij Groot-Brittanië om doelen van IS-extremisten in het land aan te vallen.

www.nu.nl

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 24/09/2014 | 12:10 uur
Het zou natuurlijk ook kunnen, dat de KLu Incirlik in gedachten heeft, aangezien daar de Patriots staan. Qua logistiek twee vliegen in één klap.
Eea hangt af van het Turkse standpunt; dat wel.

Hier heb je een punt.