Venezuela 'zet oppositie uit'

Gestart door Ace1, 24/01/2010 | 19:58 uur

Ace1


Ace1

Politie Venezuela slaat betogingen uiteen

CARACAS - De Venezolaanse politie heeft maandag (lokale tijd) met wapenstokken en traangas betogende studenten uiteengedreven in verschillende steden in het Zuid-Amerikaanse land. Een student kwam om in de stad Merida in het westen. Negen agenten raakten gewond.

De studenten demonstreerden tegen de beslissing van de regering zaterdag om omroep RCTV en vijf andere kabeltelevisiestations 'op zwart te zetten', omdat ze weigerden de toespraken van president Hugo Chavez uit te zenden. 'We laten ons niet weerhouden, wat de regering ook doet', zei een strijdlustige studentenleider in Caracas. Ook proregeringstudenten gingen de straat op.

Tegelijkertijd legde vicepresident Ramon Carrizalez zijn ambt neer om 'persoonlijke redenen'. Venezolaanse media berichtten echter sinds zaterdag over een conflict tussen Chavez en Carrizalez, die ook zijn functie van minister van Defensie voor gezien hield. Zijn vrouw en minister van Milieu Yuviri Ortega legde eveneens haar functie neer.

'Mijn ontslagaanvraag is niet het gevolg van enige tegenspraak met beslissingen van de regering, en iedere andere suggestie over mijn beweegredenen is vals en kwaadaardig', aldus Carrizalez in een verklaring.

De ambassadeur van Venezuela in de VS, Bernardo Alvarez, heeft weersproken dat het sluiten van de tv-stations een inperking van de vrijheid van meningsuiting is, maar een 'administratieve sanctie volgens de wet'

Bron http://www.volkskrant.nl/buitenland/article1342003.ece/Politie_Venezuela_slaat_betogingen_uiteen

Elzenga

#2
Chavez accelereert weer eens in populisme en dictatoriale trekjes..maar het verhaal rond RCTV ligt zoals gebruikelijk wat complexer..

http://en.wikipedia.org/wiki/RCTV

Ace1

Venezuela 'zet oppositie uit'

CARACAS -  De Venezolaanse omroep RCTV en vijf andere kabeltelevisiestations zijn zondagmorgen afgesloten. De zenders voeren oppositie tegen het bewind van president Hugo Chávez, een linkse populist die al tien jaar aan de macht is.

Een van de directeuren van RCTV, Gladys Zapiain, zei dat de ondernemingen die kabeltelevisie distribueren, vroeg in de ochtend het bevel kregen de zes stations niet langer uit te zenden omdat die in strijd handelen met door de overheid bepaalde regels voor de omroepen. Zo hebben ze geweigerd redevoeringen van Chávez uit te zenden en lieten ze na boodschappen van de regering in hun programma op te nemen.

Zaterdag sprak Chávez duizenden aanhangers in de hoofdstad Caracas toe. RCTV weigerde weer de rede uit te zenden, zoals was opgedragen. Chávez zei van zijn aanhang ,,absolute loyaliteit" te verwachten en dat hij ,,het hart en de ziel van het Venezolaanse volk belichaamt".

Opiniepeilingen geven aan dat de populariteit van de president snel afneemt. Hij kon een jaar geleden nog rekenen op de steun van circa 60 procent van de ondervraagden, maar dat zakt nu onder de 50 procent volgens peilingen. Het land kampt onder meer met een hoge inflatie (25 procent) en tekorten aan elektrische stroom.

Bron http://www.telegraaf.nl/buitenland/5867020/__Venezuela__zet_oppositie_uit___.html