Problemen rondom Verklaring van geen bezwaar

Gestart door A.J., 05/02/2010 | 10:28 uur

Gozo

Het is pas gedaan als de dikke dame heeft gezongen.

KapiteinRob

Citaat van: Telegraaf op 04/01/2011 | 19:23 uur
"Goed genoeg om als kanonnenvlees te dienen in Oeroezgan, niet goed genoeg om terug in Nederland bij de organisatie te mogen blijven, dat kan natuurlijk niet", reageerden vakbonden en Tweede Kamerleden.

Sinds wanneer heeft de Taliban kanonnen; laat staan er mee op Nederlandse "helden" geschoten?  :angel:

Elzenga

Citaat van: mikemans op 04/01/2011 | 20:25 uur
Toch appart dat zo iemand na zo'n behandeling toch weer terug wil bij defensie. De organisatie  gaat gewoon op zoek om hem op de een of andere slinkse wijze toch nog het leven zuur te maken, daar kun je op rekenen. Spijkers was geen ongelukje maar normaal beleid.
al kan men er nu de MIVD de schuld van geven...lag bij Spijkers even anders. Maar ben benieuwd wat Defensie doet...of het heeft geleerd van het verleden inmiddels...

mikemans

Toch appart dat zo iemand na zo'n behandeling toch weer terug wil bij defensie. De organisatie  gaat gewoon op zoek om hem op de een of andere slinkse wijze toch nog het leven zuur te maken, daar kun je op rekenen. Spijkers was geen ongelukje maar normaal beleid.

A.J.

MIVD verliest van veteraan

ASSEN -  Korporaal John P. had nooit door ingrijpen van inlichtingendienst MIVD bij de Koninklijke Landmacht op non-actief mogen worden gezet. De bestuursrechter in Assen oordeelde dinsdag dat P. zijn 'verklaring van geen bezwaar', die elke militair nodig heeft om te kunnen dienen, moet terugkrijgen.

John P. is een gevierd Oeroezganveteraan. Hij vocht tijdens Operatie Spin Ghar en de Slag om Chora. Ook wist de 25-jarige in september 2007 het lichaam van zijn gesneuvelde kameraad Tim Hoogland te bergen.

Vechtpartijen

De Telegraaf schreef vorig jaar een serie artikelen over de wijze waarop P. werd afgedankt. De korporaal van het 13e bataljon Luchtmobiele Brigade was ruim een jaar vóór Defensie hem naar Oeroezgan uitzond, betrokken bij twee vechtpartijen. Hij kwam daarbij op voor zijn vriendin en voor kameraden die werden bedreigd in het uitgaansleven.

P. kreeg van de rechter een taakstraf die hij, conform de regels, vervulde en meldde bij zijn superieuren. Die vonden dat er geen vuiltje aan de lucht was. De gewaardeerde korporaal mocht mee naar Afghanistan. Terug van die gevaarlijke uitzending zegde Defensie hem op advies van de MIVD plotseling ontslag aan vanwege beide oude en justitieel afgehandelde zaken.

"Goed genoeg om als kanonnenvlees te dienen in Oeroezgan, niet goed genoeg om terug in Nederland bij de organisatie te mogen blijven, dat kan natuurlijk niet", reageerden vakbonden en Tweede Kamerleden. Naast P. blijken ook andere veteranen na hun 'tour of duty' vanwege soms jaren oude strafzaken te zijn afgedankt.

Doorbraak

Advocaat Michael Ruperti spreekt van een doorbraak. ,,Nu blijkt dus dat de MIVD niet plotseling een verklaring van geen bezwaar kan intrekken wanneer dat de dienst uitkomt", zegt de raadsman van John P. ,,Toen deze korporaal op missie moest, was hij nodig en telde zijn verleden niet. Toen hij terugkwam, was hij opeens overbodig. Zo ga je niet met helden om."

John P. laat weten het liefst ,,vandaag alweer bij de Luchtmobiele Brigade te beginnen en te hopen dat de minister hem die kans geeft". Defensie heeft zes weken de tijd om te beslissen of het ministerie in hoger beroep gaat tegen de voor de MIVD vernietigende uitspraak.

Telegraaf

A.J.

Citaat van: Tanker op 26/11/2010 | 22:53 uur
Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:

Dan wordt ik wsl de csm van die club...

Lex

Citaat van: Tanker op 26/11/2010 | 22:53 uur
Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:
Tja, het is wel een erg rekbaar begrip. Het achterlicht van je fiets brandt niet, je wordt aangehouden door de politie en je krijgt een boete.
Gevolg: ontslag.
Misschien houd je dan idd geen Krijgsmacht meer over.

Tanker

Het is natuurlijk wel een goede bezuinigingsmaatregel, iedereen die ooit iets uitgevreten heeft er uit trappen, hoef je ook geen dure vertrekregeling op te tuigen...... :crazy:

A.J.

Kick!

Zaak militair John P. uitgesteld


ASSEN - De uitspraak tegen de in Assen gelegerde militair John P. is uitgesteld tot 4 januari. Dat meldt advocaat Ruparti van de korporaal.

P. heeft vijf maanden in Uruzgan gediend, maar werd na zijn terugkeer in Nederland geschorst door Defensie, vanwege een eerdere veroordeling voor een vechtpartij. De Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst wil dat defensie hem ontslaat. De korporaal vecht de schorsing aan voor de rechtbank in Assen en heeft de steun van collega's en verschillende politici.


RTV Drenthe

Lex

MIVD trekt meer werkvergunningen in

DEN HAAG - De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vorig jaar vijftien keer een 'werkvergunning' ingetrokken van iemand die bij Defensie een vertrouwensfunctie vervult of via een bedrijf voor Defensie werkt. Dat was negen keer vaker dan in het jaar ervoor.

Ook weigerde de dienst op basis van een veiligheidsonderzoek 144 keer zo'n verklaring van geen bezwaar af te geven. In 2008 gebeurde dat nog 89 keer. Dat blijkt uit het donderdag gepubliceerde jaarverslag van de MIVD over 2009. Zonder de verklaring kan iemand geen vertrouwensfunctie uitoefenen.

De MIVD kreeg vorig jaar het verzoek om ruim 30.000 veiligheidsonderzoeken uit te voeren, terwijl de dienst capaciteit heeft voor 25.000. Daarom is prioriteit gegeven aan sollicitanten bij Defensie en aan militairen die op missie gaan.

Telegraaf, do 29 apr 2010, 18:47

P

heerlijk he!!! mindef. :crazy:
misschien kan hij nog officier worden dan mag je failen en blunderen, en dan wordt je snel wegbevorderd.

Lex

Kamer wil eerherstel voor Uruzganveteraan

DEN HAAG - De Tweede Kamer wil eerherstel voor een militair die na terugkeer uit Afghanistan is geschorst. De PvdA, PVV, SP en VVD zijn ontevreden over de manier waarop demissionair minister Eimert van Middelkoop (Defensie) met de zaak omgaat.

De fracties riepen hem woensdag in een overleg op zijn eerdere besluit te heroverwegen om daarmee een gang naar de rechter te voorkomen. Maar Van Middelkoop voelt daar niets voor en zei de uitspraak van de rechter te willen afwachten.

Na zijn periode in Uruzgan trok Defensie de veiligheidsverklaring van korporaal John P. in, omdat hij vóór de missie betrokken was geweest bij twee vechtpartijen. P. kreeg destijds een taakstraf, vervulde die en meldde dat voor vertrek naar Afghanistan bij de leiding. Zijn commandant gaf die informatie echter niet door aan de Militaire Inlichtingen-en Veiligheidsdienst (MIVD).

Telegraaf, wo 17 mrt 2010, 15:39

noorman

Reageer een beetje laat - maar beter laat dan nooit!
Ik had dit al in de krant gelezen maar vind het bijzonder wrang voor John P en vergelijkbare gevallen.
Natuurlijk - als je veroordeeld wordt moet je VGB 'heroverwogen' worden. Daar zal niemand op tegen zijn en lijkt mij niet meer dan normaal. Maar er moet wél verder gekeken worden. Natuurlijk naar de aard van het delict en naar het functioneren. Kan niet zo zijn dat je door laksheid vanuit een bureaucratisch bolwerk wél op uitzending gestuurd kan worden maar daarna linea recta 'de bons' krijgt.
"Where no counsel is, the people fall, but in the multitude of counselors there is safety" - Proverbs 11 verse 14

-KMA -back as soon as possible-

boekje_pienter

Citaat van: Lex op 09/02/2010 | 22:02 uur
VGB.
Is het niet zo dat elke militair die aangenomen is een VGB heeft?
En als een militair in aanraking komt met Justitie, dat dit bekend is en wordt opgelegd in het persoonsdossier?

Correct. Alleen als een militair er - op welke wijze dan ook - in 'slaagt' om zonder bekendmaking van zijn dienstverband bij Defensie in aanraking met justitie te komen, kan de overtreding buiten het persoonsdossier blijven :omg:

Laurens

Citaat van: Cigarz op 09/02/2010 | 20:44 uur
   2. is veroordeeld wegens een misdrijf tegen het leven, de lichamelijke integriteit of de gezondheid;

Letsel toebrengen dus. Een bloedneus is theoretisch al 'letsel'....

of een blauwe plek, kneuzing, schram ....noem maar op......