Nieuw conflict dreigt over Falklands

Gestart door VandeWiel, 17/02/2010 | 17:14 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Falklandsconflict over economie
»
'De Falklands zijn Argentijns!'
NOS Toegevoegd: vrijdag 10 feb 2012, 22:15

Groot-Brittannië laat na 30 jaar relatieve rust Argentinië zijn spierballen weer zien in het conflict over de Falkland-eilanden.

Traditioneel was het conflict om de eilanden vooral een principiële zaak, omdat er economisch weinig te halen viel, maar sinds kort is dat veranderd.

Zo is er in wateren rond de Falklands olie gevonden. Door technologische veranderingen kan daar nu winstgevend naar worden geboord worden. Volgens correspondent Arjen van der Horst is dit conflict een voorbeeld van het toenemende "landjepik" in de wereldzeeën. Hetzelfde zie je bij het getouwtrek over wie er recht heeft op de olievelden in het Noordpoolgebied.

Economische ontginning
Een verdrag uit 1982 van de VN bestempelt een zone van 200 zeemijlen uit de kust als de 'economisch exclusieve zone' van een land. Onder bepaalde voorwaarden kan dit gebied zelfs nog verder uitgebreid worden. De olie en de garantie dat een groot gebied er om heen economisch ontgonnen mag worden, maakt de Falklands zeer aantrekkelijk.

De eilanden, die in het Spaans Malvinas heten, liggen 250 mijl uit de Argentijnse kust en zijn daarom volgens de Argentijnen deel van Argentinië. Maar de Britten hebben al sinds 1840 de macht op de eilanden. Zij stellen dat de bevolking zelf de huidige onafhankelijke status binnen het Britse koninkrijk wil blijven behouden.

Diplomatiek spel
De Argentijnen hebben bij de VN een klacht ingediend tegen de "Britse militarisering van de Zuid-Atlantische oceaan". Wat er met die klacht gaat gebeuren is onduidelijk.

In de Veiligheidsraad maken de Argentijnen weinig kans, omdat de Britten daar vetorecht hebben. In de Algemene Vergadering zouden ze meer succes kunnen boeken, vooral omdat er door handig diplomatiek spel inmiddels meer landen aan hun kant staan.

Bron: NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Falkland-conflict loopt verder op
»
Hector Timerman (l) schudt VN-baas Ban Ki-moon de hand
AFP Toegevoegd: zaterdag 11 feb 2012, 02:45

Argentinië zegt dat Groot-Brittannië een onderzeeër met kernwapens naar de Falkland-eilanden heeft gestuurd. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Timerman uitte die beschuldiging op een persconferentie bij de VN in New York.

Timerman zei dat hij informatie heeft waaruit blijkt dat de Britten een onderzeeër uit de Vanguard-klasse naar het zuiden van de Atlantische Oceaan hebben gestuurd.

Dat zou zijn gebeurd vanwege de opgelopen spanningen rond de Falkland-eilanden. Timerman eist van de Britten dat ze aangeven waar eventuele nucleaire onderzeeërs in de regio zich bevinden.

Absurd
De Britse VN-ambassadeur heeft de beschuldiging van de Argentijnen als "aantoonbaar absurd" van de hand gewezen. Aan Timermans eis zal Londen geen gehoor geven; de Britse regering maakt nooit bekend waar onderzeeërs en kernwapens zich bevinden.

De eilanden voor de Argentijnse kust zijn sinds 1833 Brits, maar de Argentijnen erkennen dat niet. Zij spreken van de Islas Malvinas. In 1982 vochten Argentinië en Groot-Brittannië een korte oorlog uit om de eilanden, die door de Britten werd gewonnen.

Sindsdien was het rustig rond de eilanden, totdat Groot-Brittannië er onlangs een oorlogsschip naartoe stuurde. Volgens de Britten ging het om een routine-operatie, maar de Argentijnse president Kirchner sprak van een provocatie en beschuldigde de Britten van "militarisering van de regio".

Bemiddelen
Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft zijn zorgen uitgesproken over de oplopende spanningen. Hij zei na een gesprek met de Argentijnse minister Timerman dat hij bereid is om te bemiddelen als hem dat wordt gevraagd.

Bron: NOS

Lex

Citaat van: dudge op 09/02/2012 | 12:41 uur
Wat is een groene granaat?
Wat het woord reeds zegt.
Maar ik denk dat je de betekenis ervan wil weten.
Een groene granaat, afgevuurd door een onderwater varende sub geeft aan dat er een gesimuleerde aanval middels torpedo's is gedaan.

yelloow

Ik zou het supermooi vinden voor de lichtelijk arrogante butsen als hun nieuwste miljardpond kostende T45 ergens rond de Falklands plots een groene granaat van een Argentijnse SSK op hun dak zou krijgen.

IPA NG

Ego? Als je de territoriale integriteit van je land (althans je koningkrijk) ego wilt noemen...
Als de Belgen dan Limburg annexeren, dat kan want zij hebben de 90mm ( :lol:), en één van de 150 kamerleden op het idee komt een tegenaanval te doen dan heeft hij last van een te grote ego.


Overigens stellen de Britse overzeese gebiedsdelen niet al te veel voor.
Antarctische claims zijn bevroren, South-Georgia en de bijbehorende eilandjes zijn onbewoond, Pitcairn wordt bewoond door een 30 tal inteeltlui en de rest stelt ook niet al te veel voor behalve dan eventueel die Caraïbische eilanden.
Dan heeft Bermuda nog een eigen bataljon infanterie met lokaal personeel, Gibraltar heeft ook een eigen verdedigingsmacht, de Falklands hebben een soort kleine militie en er is een RAF basis op Ascention. Het BIOS is (deels?) verhuurd aan de Amerikanen nadat de lokale bevolking verplicht moest verhuizen.

Ons overzeese Rijk (...) is qua inwonersaantal groter, alleen het Franse is groter.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: IPA NG op 05/02/2012 | 22:28 uur
Ik heb begrepen dat er redelijk wat olie zit.

Dan heb je hier je strategische waarde te pakken (naast ego)

IPA NG

Ik heb begrepen dat er redelijk wat olie zit.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

jurrien visser (JuVi op Twitter)

#83
Citaat van: Tanker op 05/02/2012 | 22:20 uur
Zijn die Falklands nou echt nog zo van grote strategische waarde voor het VK ? of zak het meer een stukje prestige zijn van "kijk eens wat wij nog hebben overzee"

Strategische waarde is gering (tenzij er voldoen olie in de omgeving wordt gevonde) maar is zijn Britse eilanden.... dus...

Tanker

Zijn die Falklands nou echt nog zo van grote strategische waarde voor het VK ? of zak het meer een stukje prestige zijn van "kijk eens wat wij nog hebben overzee"

Ace1

#81
Citaat van: Oorlogsvis op 05/02/2012 | 19:32 uur
Daar is de grond daar veel te drassig voor, en die worden vanuit de lucht zo uitgeschakeld

Dat de grond te drassig is valt wel mee, de Argentijnen hebben bewezen dat het mogelijk was met een zelfgemaakte  Exocet land laucher.
Luchtdreiging valt wel mee aangezien er op Mount Pleasant air base, Rapier missile launchers staan en de 4 Typoons.

http://en.wikipedia.org/wiki/Exocet_missile

http://www.armedforces.co.uk/raf/listings/l0052.html

http://en.wikipedia.org/wiki/Rapier_(missile)


Oorlogsvis

Citaat van: Ace1 op 05/02/2012 | 17:18 uur
mijn visie is om dat Britten er een paar land launchers van de Harpoons op de Falkland eilanden stationeren.


Daar is de grond daar veel te drassig voor, en die worden vanuit de lucht zo uitgeschakeld

Ace1

mijn visie is om dat Britten er een paar land launchers van de Harpoons op de Falkland eilanden stationeren.


jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: yelloow op 04/02/2012 | 19:43 uur
Je kunt je ook heel erg afvragen in hoeverre zoiets de zaak niet onnodig escaleert. Er zijn nu af en toe wat Argentijnen die brullen dat de Britten weg moeten en af en toe maakt de regering duidelijk dat ze nog steeds vinden dat de eilanden bij Argentinie horen. Verder houden de vergelijkingen met 1982 echt wel op. Argentinie is nu een compleet ander land, welvarend en met een democratische regering die wel andere prioriteiten heeft dan een ontzettend dure en bloedige regering voeren met de Britten. Als je verder de Argentijnse krijgsmacht van nu met die van 1982 vergelijkt zie je dat het geen schim meer is van wat het toendertijds geweest was. De Britse aanwezigheid nu in het gebied met duizenden militairen, een T45/T42/T23 continu in het gebied en 4 Typhoons is een ontzettende verbetering ten opzichte van de 45 mariniers die er in 82 rondliepen. Een van de aanleidingen waardoor Argentinie toen besloot tot een aanval over te gaan was juist die ontzettend kleine Britse aanwezigheid.

Door nu opeens het aantal vliegtuigen erg omhoog te gooien en daarmee de situatie bewust te escaleren., zonder duidelijke reden, geeft een dermate signaal af aan de Argentijnen dat zij vinden dat ze daar wel wat tegenover mogen stellen qua luchtmacht en marine waardoor het uitbreken van een daadwerkelijk conflict een stuk waarschijnlijk zal worden

Ik ga er ook vanuit dat dit op diplomatieke weg gesust wordt, op een eventuele escaltie zit niemand te wachten. Wellicht zijn een modern fregat en een onderzeeboot in de regio voldoende om te laten weten dat de Britten er zijn en blijven.

Indien noodzakelijk is het aantal EF's snel uit te breiden.

yelloow

Je kunt je ook heel erg afvragen in hoeverre zoiets de zaak niet onnodig escaleert. Er zijn nu af en toe wat Argentijnen die brullen dat de Britten weg moeten en af en toe maakt de regering duidelijk dat ze nog steeds vinden dat de eilanden bij Argentinie horen. Verder houden de vergelijkingen met 1982 echt wel op. Argentinie is nu een compleet ander land, welvarend en met een democratische regering die wel andere prioriteiten heeft dan een ontzettend dure en bloedige regering voeren met de Britten. Als je verder de Argentijnse krijgsmacht van nu met die van 1982 vergelijkt zie je dat het geen schim meer is van wat het toendertijds geweest was. De Britse aanwezigheid nu in het gebied met duizenden militairen, een T45/T42/T23 continu in het gebied en 4 Typhoons is een ontzettende verbetering ten opzichte van de 45 mariniers die er in 82 rondliepen. Een van de aanleidingen waardoor Argentinie toen besloot tot een aanval over te gaan was juist die ontzettend kleine Britse aanwezigheid.

Door nu opeens het aantal vliegtuigen erg omhoog te gooien en daarmee de situatie bewust te escaleren., zonder duidelijke reden, geeft een dermate signaal af aan de Argentijnen dat zij vinden dat ze daar wel wat tegenover mogen stellen qua luchtmacht en marine waardoor het uitbreken van een daadwerkelijk conflict een stuk waarschijnlijk zal worden

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Oorlogsvis op 04/02/2012 | 19:33 uur
Citaat van: jurrien visser op 04/02/2012 | 19:28 uur
Citaat van: Oorlogsvis op 04/02/2012 | 19:26 uur
Beter het Typhoon detachement uitbreiden, voorkomen is beter dan genezen.

Een vol operationeel sqn lijkt me een sterk signaal.
Mee eens !...de afstand is gewoon te groot mocht het misgaan...en die twee nieuwe Carriers zonder toestellen zijn nog niet eens klaar...ik hoop dat de Britten de knoop definitief gaan doorhakken en voor de Rafale gaan kiezen als toestel voor hun Carriers !

En dat laat ook nog wel een aantal jaar op zich wachten. In 82 konden de Britten tevens aardige tikken uit delen met hun inmiddels gepensioneerde Vulcans.

Uit Wikipedia:

The only combat missions involving the Vulcan took place in 1982 during the Falklands War with Argentina. This was also the only time V-bombers took part in conventional warfare.[149] The missions flown by the Vulcans became known as the Black Buck raids, which flew 3,889 mi (6,259 km) from Ascension Island to Stanley on the Falklands.[150] On 1 May, the first mission was conducted by a single Vulcan that flew over Port Stanley, proceeding to drop multiple bombs around the main airfield. The Vulcan's mission was quickly followed up by strikes against anti-air installations, flown by British Aerospace Sea Harriers from nearby Royal Navy carriers.[151]

In total, three missions were flown against the airfield, two further missions to launch missiles at radar installations; another two missions were cancelled.[150] Victor tankers conducted the air-to-air refuelling; approximately 1.1 million gal (5 million L) of fuel were used in each mission.[150] At the time, these missions held the record for the world's longest-distance raids.[147][152] The Vulcan's ECM system was effective at jamming Argentine radars, British aircraft in the vicinity had a greatly reduced chance of coming under effective fire.[153][154]