Defensie samenwerking BeNeLux

Gestart door Sabke, 10/03/2010 | 22:06 uur

Huzaar1

Oh, nee toch.
België trekt ons omlaag.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Vandeput bespreekt militaire samenwerking met Nederlandse collega

wo 20/05/2015 - Belga

Minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert hebben elkaar vandaag gesproken over verdere militaire samenwerking tussen België en Nederland. Onder meer de mogelijkheid om een soort beurtrol toe te passen voor de luchtaanvallen in Irak, nu de Belgische deelname daar eind juni afloopt, kwam ter sprake. De ministers woonden na het overleg ook nog een demonstratie bij van Belgische en Nederlandse militairen in het kamp van Lombardsijde.

In het kader van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie IS zet België zes F-16-gevechtsvliegtuigen in boven Irak. Die missie loopt af eind juni, terwijl het Nederlandse mandaat eindigt eind oktober. Vandeput sprak met zijn Nederlandse collega over de mogelijkheid een beurtrol toe te passen, waarbij België en Nederland elkaar bij zo'n missie aflossen. Tijdens het gesprek werd "operationeel bekeken hoe zoiets zou kunnen werken", aldus woordvoerder Tony Langone van minister Vandeput.

Het Nederlandse kabinet zal zich buigen over een mogelijke verlenging van de operatie in Irak. De Nederlandse minister van Defensie zei niet te zullen aarzelen, als zou blijken dat België en Nederland daarin operationeel kunnen samenwerken.

De ministers spraken verder vooral over het strategische plan en de budgettaire situatie in beide landen. "Voor elke vorm van samenwerking geldt dat elke partner moet blijven leveren", aldus Hennis-Plasschaert. "Dat geldt voor Nederland en ook voor België." Zij noemde de budgettaire krapte bij iedere krijgsmacht een probleem, maar stelde wel dat België en Nederland op elkaar kunnen blijven bouwen en elkaar kunnen blijven vertrouwen.

De Nederlandse Defensie heeft net een zware besparing achter de rug. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf krijgt de Nederlandse krijgsmacht nu echter 250 miljoen euro extra te besteden. Dat cijfer kon Hennis-Plasschaert nog niet bevestigen.

Vandeput en Hennis-Plasschaert woonden in het kamp van Lombardsijde een demonstratie van in totaal een honderdtal Belgische en 7 Nederlandse militairen bij. Daarbij werd een stormlanding gesimuleerd waarbij een kamp van mensensmokkelaars werd ingenomen door soldaten. De demonstratie moest aantonen hoe militairen van beide landen tijdens zo'n amfibische operatie kunnen samenwerken.

Beide ministers beklemtoonden na de demonstratie dat België en Nederland op heel wat vlakken militair al samenwerken. Zo werd gewezen op de aangekondigde, "unieke" gezamenlijke bewaking van het Belgisch-Nederlandse luchtruim. Eerder op de dag huldigden Vandeput en Hennis-Plasschaert ook een gedenkplaat in voor de vijftig jaar samenwerking in de binationale mijnenbestrijdingsschool Eguermin in Oostende.

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2345468

Huzaar1

Citaat van: Thomasen op 26/02/2015 | 17:31 uur
Slaat nergens op om het niet te doen. Klinkt leuk, autonoom enzo, maar de helft vd tijd doen we het al onder NATO en vaak zijn we ook al te laat, en laat de KLu het aan de buren of gaat alleen voor de vorm de lucht in.

Het is een best goede afspraak, maar toch is het ordinair bezuinigen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

dudge

Citaat van: DvdW op 26/02/2015 | 17:22 uur
want...?

Slaat nergens op om het niet te doen. Klinkt leuk, autonoom enzo, maar de helft vd tijd doen we het al onder NATO en vaak zijn we ook al te laat, en laat de KLu het aan de buren of gaat alleen voor de vorm de lucht in.

DvdW

The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

dudge


Lex

Premiers tekenen verdrag bewaking luchtruim 

DEN HAAG -
Premier Mark Rutte en zijn Belgische ambtgenoot Charles Michel tekenen volgende week een akkoord om het luchtruim van de Benelux gezamenlijk te gaan bewaken. Dat gebeurt woensdag tijdens een overleg tussen de kabinetten van beide landen in Den Haag.
 
Volgend jaar worden dan de Nederlandse en de Belgische luchtmacht om de beurt verantwoordelijk voor de controle van het luchtruim van de drie landen (Luxemburg heeft geen luchtmacht). Het gaat dan specifiek om het onderscheppen van burgertoestellen waarvan een terroristische dreiging uitgaat. Onderschepping van buitenlandse of niet-geïdentificeerde militaire vliegtuigen is al via het NAVO-verdrag geregeld.

Door de samenwerking worden kosten bespaard en personeel vrijgespeeld. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie zei eerder dat het door de samenwerking beter mogelijk wordt om straks na de aanschaf van de JSF vier toestellen voor internationale missies beschikbaar te hebben. Zonder de Belgen zijn vijf piloten permanent beschikbaar voor uitzendingen, met de Belgen loopt dat op naar negen vliegers.

Het is de derde keer sinds 2003 dat de regeringen van Nederland en België elkaar treffen in het zogenaamde Thalassaoverleg. Het moet de grensoverschrijdende samenwerking versterken en ,,illustreert de hechte band", aldus een verklaring van de RVD donderdag.

Telegraaaf, do 26 feb 2015, 13:05

Huzaar1

Het ABL moet zichzelf veel beter gaan verkopen.
Het hanteert nog bijna exact hetzelfde model zoals het al 2 decennia lang doet. Het is een veel te ouderwetse naar binnen gerichte organisatie.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: ARM-WAP op 12/02/2015 | 12:57 uur

Ik wacht dus met spanning en ongeduld op dat nieuwe Strategisch plan...
En de "budgettaire omlijning"... want daarmee staat of valt gewoon alles...


Hiermee heb je absoluut een punt, de vraag is: zal het Belgische pluche voldoende realiteitsbesef ontwikkelen in de tussenliggende periode, immers ook en België werkt de beruchte Nederlandse kaasschaaf methode niet meer... er valt immers niets meer te schaven.

ARM-WAP

Ik heb ook geen "glazen of kristallen bol"...
M.i zijn we in Belgie op een punt gekomen waar de politiek echt een beslissing moet nemen omtrent:
- het Defensiebudget   en
- het Witboek / Strategisch plan (of hoe men het ook wil noemen)

Het budget:
Logisch... de Vredesdividende is al meer dan opgesoepeerd.
Dit ten koste van de aanschaf van nieuw materieel en ook degelijke training.
Dat het overgrootste punt van de taart nog steeds naar "weddes en pensioenen" gaat is iets dat nog jaren gaat duren.
Retentie van nieuw personeel is barslecht en de ouderen zouden wel idioten zijn om te vertrekken enkele jaren voor ze met pensioen zijn.

Het Witboek / Strategisch plan:
Daarover valt natuurlijk weinig te zeggen.
Probleem is dat wanneer je de verschillende partijen tracht te polsen naar hun plannen en intenties je geen antwoord krijgt.
Of ze verwijzen je naar het verkiezingsmanifest... waarin slechts zeer vage bewoordingen te vinden zijn en meestal is dat dan in de trant van
"partnerschap", "bi-, tri-, multinationale overeenkomsten", "gemeenschappelijk", "internationale samenwerking", "samen"...
Maar wat dat effectief allemaal moet inhouden... Niks...
Welke engagementen men wil... Niks
Aanschaffen / investeren in nieuw materiaal / infrastructuur... Niks (tenzij het reeds lopende programma's zijn).

"Opties" voor bestaande programma's worden bijna niet gelicht... (Piranha's, Dingo's, TTH heli's,...)

Zoals Huzaar1 aanhaalt is dit deels ook de schuld van het ABL zelf...
De Staf en CHOD zijn te braaf... En wanneer al eens "stout en assertief" worden deze letterlijk wandelen gestuurd door MinDef.
Of geven deze enkel af op MinDef en de politici wanneer ze "op rust" zijn (gesteld).

Een CHOD moet af en toe eens op tafel kunnen slaan en Neen zeggen...
Politici moeten realistisch zijn.
Er is niets voor niets.
Geen geld... geen (degelijke) Defensie...

Ik wacht dus met spanning en ongeduld op dat nieuwe Strategisch plan...
En de "budgettaire omlijning"... want daarmee staat of valt gewoon alles...

Huzaar1

#457
Ik vrees toch voor de gehele belgische landmacht. Die gaat waarschijnlijk dan verdwijnen op de Lichte brigade na.  Tenminste, als het klimaat in een staat is wanneer politici de generaals gaan vragen wat weg kan dan is er meer aan de hand.
Te absurd voor woorden die Belgische politiek, zo'n dergelijke vraag als 'welk onderdeel kunnen we schrappen'. Lachwekkend.


Hier doel ik dus elke keer op in mijn discussies met Belgje. Er is nul komma nul draagvlak in heel België voor defensie.
Niet onder de politiek, niet onder het volk, echt nada noppes.
Gedeeltelijk eigen schuld van het ABL.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

dudge

Denk inderdaad dat de Nederlandse situatie niet op de Belgen geprojecteerd kan worden. Waar inzetten op de marine voor ons logisch zou zijn, is het dat voor de Belgen een stuk minder. Maar realiseren dat ze harde keuzes moeten maken is m.i. helemaal zo gek niet, zelfs als er geld bij zou komen.

Enforcer

Als je niet op alle vlakke een steentje kan bijdragen aan de afspraken binnen de NAVO, dan kun je beter opstappen. Vervolgens zet je je dan te boek als neutraal land. Zijn Belgen een stelletje "Nedergrieken" aan het worden?!  :sick:

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Reinier op 11/02/2015 | 19:22 uur
Ik zou mijn geld eerder zetten op het marginaliseren van de Belgische marine.
Twee M-fregatten vervangen a €200 miljoen per stuk? Dat is al snel €400 miljoen 'verdiend'.

Die 80 km kust van België dat is net zoveel als twee keer Texel of Bonaire. Moet je daarvoor ocean going state-of-the-art schepen voor hebben?

Ik zie België nog wel 2 OPV's overnemen van NL, komt er voor NL 'ruimte' vrij om in te investeren in 2 extra vervangers van de M-fregatten.
Overige 2 OPV's voor taken in De West en hier.
Opleidingen en onderhoud kunnen dan nog steeds gedeeld worden.


Als het zover komt, dan zou je maar zo gelijk kunnen krijgen. Overigens schat ik de MFF opvolger in de categorie 350 mjn euro+

Ace1

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 11/02/2015 | 15:29 uur
Eye opener? statement? dreigement? Hoe je het ook wil noemen, ik mag hopen dat onze zuiderburen toch schrikken van deze uitspraak, zo niet dan vrees ik voor de landcomponent.... eerst maar eens zien hoe heet deze soep daadwerkelijk gegeten wordt.

Dan zit je helemaal mis, Belgie heeft een kust van 65km en in het verleden is de marine al 2x opgeheven daarnaast zit de MarineBasis in Zeebrugge op dure grond die makkelijk te verkopen is aan bedrijven.