'Arrestaties stopten geheim overleg Taliban’

Gestart door Elzenga, 19/03/2010 | 18:45 uur

Elzenga

#1
'Arrestaties stopten geheim overleg Taliban'

ANP op 19 maart '10, 10:48, bijgewerkt 19 maart '10, 11:00

LONDEN - De recente arrestatie door de Pakistaanse politie van een aantal leiders van de Taliban heeft een einde gemaakt aan geheim overleg tussen de Verenigde Naties en de Afghaanse Taliban.

Dit heeft de voormalige speciale gezant van de VN in Afghanistan, Kai Eide, vrijdag tegen de BBC gezegd. De Noorse diplomaat Eide legde eerder deze maand zijn functie neer.

Het waren volgens hem inleidende gesprekken, 'praten over het praten gaan'. De contacten begonnen vorig jaar in de lente en werden af en toe weer opgepakt. Zo werd onder meer in Dubai met de Taliban gesproken. In de afgelopen maanden kwam er vaart in, maar het overleg werd afgebroken toen enkele leiders van de Taliban in Pakistan werden opgepakt.
Toeval

Eide gelooft niet dat er van toeval sprake was: 'De Pakistanen speelden niet de rol die ze zouden moeten spelen. Ze moeten hier van geweten hebben.' De Pakistaanse autoriteiten hebben tegenover de BBC ontkend dat de aanhoudingen waren bedoeld om het overleg te dwarsbomen. Niet bevestigde berichten meldden de arrestatie de afgelopen weken van zeker twaalf vooraanstaande leden van de Taliban.

Volgens Eide zijn er op dit moment al veel kanalen om overleg te voeren met de Taliban die eind 2001 door de Amerikanen uit de macht werden verdreven. Ook vertegenwoordigers van de Afghaanse president Hamid Karzai spreken met de streng islamitische beweging, aldus de Noor die twee jaar in Afghanistan zat. Ook dit overleg zou de gevolgen merken van de arrestaties in Pakistan.
Eensgezindheid

In Afghanistan is overleg met de Taliban niet onomstreden. Ook onder de buitenlandse bondgenoten is hier nog geen eensgezindheid over, al lijken wel steeds meer landen voor het overleg te zijn.