West-Europese Unie verdwijnt

Gestart door andré herc, 02/04/2010 | 13:57 uur

andré herc

02/04/10 11:35:00 
West-Europese Unie verdwijnt

Op 31 maart 2010 hebben de tien lidstaten van de West-Europese Unie (WEU), waaronder België, ingestemd met de opheffing van de organisatie.

De organisatie zag na de Tweede Wereldoorlog in 1948 het licht met als bedoeling een Europese samenwerking op vlak van veiligheid en defensie op te bouwen. De basis voor de WEU werd gelegd in een verdrag dat België, Frankrijk, Luxemburg, Nederland en het Verenigd Koninkrijk tekenden op 17 maart 1948 in Brussel.

De 28 WEU-leden - lidstaten, geassocieerde leden, waarnemers en geassocieerde partners - zetten de eerste stappen naar een Europese Defensie met de nadruk op wederzijdse defensie.

De WEU speelde een belangrijke rol bij de uitvoering van de eerste Petersbergtaken: zoals vredehandhaving, humanitaire opdrachten en inzetten van strijdkrachten tijdens crisisbeheersing. De inzet van het Europees politiedetachement in Mostar (Bosnië-Herzegovina) is hier een voorbeeld van.

De rol van de organisatie is vandaag minder groot doordat de Unie zijn eigen structuren en capaciteiten ontwikkelt in het kader van het Europees Veiligheids- en Defensiebeleid (EVDB). Een aparte instelling hiervoor was dus niet meer te verdedigen.

Volgens planning zal de sluiting van de organisatie afgehandeld zijn in juni 2011.

bron:mil.be

Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.