De Chinese expansie(drift)

Gestart door VandeWiel, 25/04/2010 | 22:02 uur

Ace1

Chinese economie glijdt verder bergafwaarts

De export is in China gezakt met het hoogste percentage sinds de coronapandemie. Ook de industrie blijft vertragen. China lijkt steeds meer op het Japan van 1990, het jaar waarin de bubbel barstte.

De tijd waarin China de motor van de wereldeconomie was, lijkt steeds verder weg. Het ene na het andere cijfer over de conjunctuur dat de Chinese autoriteiten publiceren, wijst op hetzelfde beeld: dat van een economie die volop in de remmen gaat. In juli zakte de export met 14,5 procent tegenover dezelfde maand het jaar ervoor. Dat was een pak meer dan de 12 procent die economen hadden verwacht. Vooral de daling van de export naar de VS (-23%) en Europa (-21%) was spectaculair. Alleen naar Rusland (+52%) kon China meer uitvoeren, vooral wagens die Russen niet meer vanuit Europa kunnen invoeren. Auto's en reiskoffers waren de enige producten waarvan de uitvoer steeg.

De daling van de Chinese export wijst op een internationaal fenomeen: de wereld koopt enkele maanden na de laatste coronarestricties veel minder spullen dan ervoor. Consumenten over de hele wereld spenderen nu meer aan diensten (zoals reizen) in plaats van aan nieuwe kledij of elektronica, die ze tijdens de pandemie wel massaal kochten. Die spullen worden nog altijd in belangrijke mate in China gemaakt, waardoor die terugval zich in China laat voelen.

Meer dan tijdelijk
Toch is er meer aan de hand dan een tijdelijke terugval van de consumptie van goederen. Dat zie je ook aan de invoercijfers die China bekendmaakte. Die zakten met 12,4 procent, wat erop wijst dat ook de binnenlandse consumptie in China vertraagt. Ook een vertrouwensindicator die de activiteit in de verwerkende nijverheid meet, de PMI van de verwerkende nijverheid, zakte voor de vierde maand op rij en zit in recessiemodus.

China komt op een punt dat sterk te vergelijken is met het Japan van 1990. In de jaren 80 was Japan de absolute groeikampioen met conglomeraten die de wereld aan het inpalmen waren, denk aan Sony, Toyota of Mitsubishi. Het was ook een met schulden oververhitte vastgoedmarkt. Een sterke stijging van de yen maakte een einde aan het feest. De bubbel barstte en het groeimirakel kwam ten einde. Decennialang was er nog amper economische groei. Er heerste deflatie. De afname van de Japanse beroepsbevolking door vergrijzing versterkte de neergang.

Vastgoedboom
Ook in China is er een met schulden gefinancierde vastgoedboom die tot stilstand is gekomen. China is ook aan het vergrijzen en flirt met deflatie. Het exportmirakel waarbij China als fabriek van de wereld fungeert, staat onder druk. Door de Amerikaans-Chinese handelsoorlog zoeken buitenlandse bedrijven alternatieven dichter bij huis of in andere Aziatische landen. China ziet daardoor zijn twee belangrijkste bronnen van groei van de voorbije twintig jaar opdrogen: export en binnenlandse investeringen in vastgoed en infrastructuurprojecten.

De Japanse topeconoom Richard Koo (Nomura) muntte de term balance sheet recession, een fenomeen waarbij alle actoren in de economie tegelijk schulden willen afbouwen, zoals Japan in de jaren 90. Als gezinnen, bedrijven en overheden tegelijk schulden afbouwen, krijg je simpelweg een krimp van de economie. De schuldgraad zakt dan volgens Koo niet, omdat die graad mathematisch een breuk is met in de teller de schuld en in de noemer het bbp. Als iedereen dan tegelijk bespaart, zakt het bbp even hard als de schuld en is er geen verbetering van de schuldgraad. Het overkwam ook de Zuid-Europese landen in de nasleep van de eurocrisis.

Voor Koo moet er minstens een actor in de economie zijn die wel investeert, en dat is bij voorkeur de overheid. China zit volgens hem al op het randje van een balance sheet-recessie, omdat de gezinnen en bedrijven al volop besparen om schulden af te bouwen. 'De Chinese autoriteiten zijn goed op de hoogte van het gevaar dat er dreigt', zei Koo recent in een interview met zakenzender CNBC.

'Wellicht zal de Chinese overheid dus de economie stimuleren en veel minder lang wachten dan Japan dat na het barsten van de bubbel veel te lang de hand op de knip hield. Daarentegen dreigt er wel extra gevaar omdat China al veel sneller vergrijst dan Japan in de jaren 90. Bovendien is de Chinese staat al een tijd de economie aan het stimuleren en is het moeilijk om meteen veel meer te doen.'

Sociaal vangnet uitbouwen
Volgens andere economen is het de Chinese consument die de economie uit het slop moet halen. In verhouding met westerse landen vormt de binnenlandse consumptie in China nog altijd maar een klein deel van de economie. Als de economie niet meer via infrastructuurinvesteringen (omdat er nu al te veel gebouwd wordt en er te veel schulden zijn) of via meer uitvoer kan opgekrikt worden, is het aan de Chinese consument om het stokje over te nemen. Alleen heeft die daar niet zoveel zin in omdat de waarde van zijn vastgoed daalt.

Ook door het ontbreken van een goede sociale zekerheid sparen de Chinezen, voor hun oude dag, ziekte of een dure schoolopleiding voor het nageslacht. Door de slabakkende export loopt ook de (jongeren)werkloosheid op, wat evenmin aanzet tot uitgeven. Veel economen pleiten voor overheidsmaatregelen die de gewone burger meer financiële zekerheid moeten geven, bijvoorbeeld door de uitbouw van een geruststellend sociaal vangnet.

https://www.standaard.be/cnt/dmf20230808_94759212?&articlehash=RchM3Az9981ovyQQWmyM%2FQbauanx%2FMJn4tgNfHDn4D2IPbXgM0ZFJZofFwb76qIlb8e0BfaQHZeyvo5USQ9IISSobMVqZv531Gq74FrErwrGLbKaabyV6LmBRdmCi5TaxEKeCUFTKp9KsuiLqETDrqcaMkRAGhdWv%2Bup3Hm2nyRUpqYmk7NY6EPBoXZa0JOOqc%2BykPqenUmZ15GwusWPNbhT%2BX3PVtOa8qIge9qo%2F9FFGuGtuc4GjCqUKzMTwiY7rXDuHmj1pk2t4QgFeIYPIEKf5EpuR4sE%2B%2BqHjWj40FlCXsXOfMzlNWOEC1TGVTluG8vtDcAV%2FPj1A8bmQ4eZHg%3D%3D


Ace1

China verbiedt export drones na gebruik in oorlog in Oekraïne

De Chinese overheid legt de export van bepaalde consumentendrones aan banden. Onder meer drones van marktleider DJI worden in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gebruikt om explosieven af te werpen.

Per 1 september mogen bepaalde soorten drones, onderdelen en infraroodsensoren niet meer zonder speciale vergunning worden geëxporteerd, meldt onder meer Bloomberg. Per vandaag is de export tijdelijk dus verboden. Het exportverbod komt vanuit meerdere Chinese ministeries, inclusief de Centrale Militaire Commissie. In een verklaring stelt de Chinese overheid dat de maatregelen maximaal twee jaar zullen gelden, en dat er niet één bepaald land wordt beperkt.

Toch lijkt de reden helder: tijdens de oorlog in Oekraïne zijn meer dan ooit kleine drones ingezet. Zeker Oekraïne staat inmiddels bekend om zijn effectieve aanvallen op Russische troepen, door explosieven te laten vallen vanuit aangepaste drones zoals die van DJI.

China wil neutraal blijven
Maar ook Rusland gebruikt die tactiek en de Amerikaanse overheid heeft China daar op aangesproken. Eind vorige week nog bleek uit een Amerikaans rapport dat Chinese militaire bedrijven met overheidsbanden middelen hebben geleverd aan Rusland. De Chinese overheid stelt dat het er 'normale handelsbanden' met Rusland op nahoudt, maar komt nu dus toch met stappen.

China wil liever geen duidelijke stelling nemen in het conflict, en besluit nu dus tot een totaal exportverbod. "China heeft de relevante landen van de maatregelen op de hoogte gebracht", aldus de Chinese overheid, dat "een stijgend risico van civiele drones voor militaire doeleinden" zegt te zien.

Drones die een eind kunnen vliegen
Het Chinese DJI, goed voor zo'n 70 procent van de totale civiele dronemarkt, stelt dat zijn drones niet bedoeld zijn voor militaire doeleinden. "We hebben onze producten niet gemarket of verkocht voor militaire of oorlogsdoeleinden", aldus DJI. "We zullen ons strikt houden aan de exportcontrole van de Chinese overheid."

Specifiek gaan de exportregels over drones die buiten het gezichtsveld kunnen vliegen, of voor meer dan 30 minuten in de lucht kunnen blijven. Ook drones zwaarder dan 7 kilo en/of met de mogelijkheid om voorwerpen te kunnen gooien, vallen onder de regels.

https://www.bright.nl/nieuws/1145273/drones-dji-drone-china-oorlog-oekraine-rusland.html

Benji87

VS stuurt Taiwan wapenpakket van honderden miljoenen om China af te schrikken

Taiwan krijgt binnenkort een wapenpakket van omgerekend 313 miljoen euro van de Verenigde Staten. Het is het eerste deel van een militair hulppakket van ruim 900 miljoen euro.

De VS gaat de wapens direct vanuit de voorraden van het Pentagon naar Taiwan verschepen, schrijft Politico vrijdag.
John Kirby, de veiligheidswoordvoerder van het Witte Huis, zei dat de Amerikanen hun "verantwoordelijkheid om Taiwans mogelijkheid tot zelfverdediging te verbeteren zeer, zeer serieus nemen".

De militaire steun vanuit de Verenigde Staten moet China afschrikken en ervan weerhouden Taiwan aan te vallen. De laatste tijd zijn de spanningen tussen de twee landen flink opgelopen. China beschouwt Taiwan als een Chinese provincie, terwijl Taiwan claimt zelfstandig te zijn.

De VS heeft niet bekendgemaakt wat de precieze inhoud van het pakket is. Dat blijft geheim vanwege de "gevoeligheden" met China, schrijft Politico.

Volgens een voormalige functionaris van het Amerikaanse ministerie van Defensie bevat het pakket MQ-9-drones en munitie voor kleine wapens. Onlangs vertelden vier bronnen aan persbureau Reuters dat het waarschijnlijk om vier van zulke drones gaat.

Bron: nu.nl

Ace1

Four Italian Air Force F-35 Stealth Aircraft Are Deploying To Japan For The First Time Next Week

The deployment involves a "package" that includes Italian Air Force stealth jets, airborne early warning aircraft and tankers.
A small but well-assorted contingent of assets from the Aeronautica Militare (Italian Air Force) will deploy to Japan early next month to take part in joint training with the JASDF (Japan Air Self-Defense Force). Four F-35As with the 32° Stormo (Wing) from Amendola Air Base and 6° Stormo from Ghedi Air Base, accompanied by three KC-767 tankers and one G550 CAEW (Conformal Airborne Early Warning) aircraft of the 14th Wing from Pratica di Mare, and a C-130J from the 46^ Brigata Aerea (Air Brigade) from Pisa, will deploy to Komatsu Air Base, on the western coast of Japan.

From Aug. 4 to Aug. 8, 2023, the Italian Lightning II jets will conduct bilateral training with the local based F-15s of the 9th Air Wing, that will also be supported by the KC-767 tankers of the 1st Tactical Airlift Group. Interestingly, based on the official JASDF public release, the exercise will not see the involvement of the Japanese Lightnings, based at Misawa AB, in the northern part of the island.

The purpose of the joint training is to improve tactical skills and promote mutual understanding, and further deepen defense cooperation to realize a "Free and Open Indo-Pacific". The exercise will also be the opportunity for the two air forces to share their experiences, considered the commonality in the fleets of the ItAF and JASDF: both are F-35 operators (and plan to operate a mixed fleet of A and B models) and both operate the Boeing KC-767 tankers.

Needless to say, the training activity falls within the scope of the growing ties between Italy and Japan, which resulted in the agreement between the Italian Air Force and the JASDF for the training of the Japanese student pilots at the International Flight Training School (IFTS), based in Decimomannu, as well as the industrial cooperation in the GCAP (Global Combat Air Program) for the development of the next generation fighter.

The long-range deployment, the first ever to Japan with tactical jets, for the Aeronautica Militare, will begin by the end of July, with a complex power projection operation that will also put to test the expeditionary capabilities of the Italian Air Force and its ability to support and operate multiple assets in a very distant theatre.

https://theaviationist.com/2023/07/25/italian-f-35s-to-japan/

Ace1

'Het gaat gewoon niet goed met de Chinese economie'

Het gaat niet goed met de Chinese economie en het zal ook niet snel gaan veranderen, zegt sinoloog Boudewijn Poldermans van het Netherlands China Business Council. De Chinese overheid wil consumentenbestedingen stimuleren, werkloosheid aanpakken, de vastgoedsector steunen en het versneld uitgeven van infrastructuurobligaties doorzetten. Die maatregelen moeten de Chinese economie een boost geven.

Het werkloosheidscijfer in China bleef in juni 2023 steken op 5,2 procent, hetzelfde voor de tweede maand op rij. Het was het laagste percentage in 16 maanden en het werkloosheidspercentage van de bevolking tussen 25 en 59 jaar bedroeg 4,1 procent in juni, terwijl het percentage voor de leeftijdsgroep tussen 16 en 24 jaar steeg van 20,8 procent in mei naar een nieuwe recordhoogte van 21,3 procent. (ANP / EPA / Wu Hao)

Beurzen reageren echter positief op de grootse economische ambities van Beijing, een reactie die Poldermans verbaast. De sinoloog wijst erop dat de korte opleving na de Covid-pandemie in het eerste kwartaal gevolgd werd door een dip. 'Het gaat gewoon niet goed met de Chinese economie en het zal ook niet snel gaan veranderen.' Poldermans vraagt zich af of de beoogde 5 procent groei voor dit jaar gehaald gaat worden en concludeert dat China niet meer de motor is van de wereldeconomie.

'Jongeren dragen maar liefst een vijfde bij aan de uitgaven in de stedelijke gebieden'
Boudewijn Poldermans, sinoloog

Hij somt op: geopolitieke spanningen, een lagere internationale belangstelling voor Chinese producten, en ambitieuze maatregelen die echter weinig concreet zijn en daarmee weinig vertrouwen inboezemen. 'Het is niet duidelijk welke effecten ze zullen hebben in de praktijk en dat is natuurlijk wel heel belangrijk.'

Veelkoppige draak
China kampt met een niet onaanzienlijke waaier aan problemen: achterblijvende consumentenbestedingen, een meer dan instabiele en kwakkelende vastgoedsector en een hoge werkloosheid onder met name jongeren. En in algemene zin, voegt Poldermans toe aan het ontmoedigende rijtje, is er een groot gebrek aan vertrouwen in het economische herstel en ook wat voor effecten de toegezegde maatregelen zullen hebben. 'Hier geldt geen woorden, maar daden.'

'Het gaat gewoon niet goed met de Chinese economie'
Boudewijn Poldermans, sinoloog
Wat de sinoloog opvalt is dat de binnenlandse vraag belangrijker wordt geacht dan de uitbreiding van de industrie. China verlegt duidelijk het accent van een export- en investeringsgedreven economie naar een consumentengedreven economie. Maar dat lukt nog niet echt. Zo kampt China met een jeugdwerkloosheid van 21,3 procent. 'Met name onder hoger opgeleide jongeren, en waarschijnlijk is dat nog hoger.' Het probleem daarvan is dat juist die jongeren in hoge mate verantwoordelijk zijn voor de consumentenbestedingen.

Jeugdwerkloosheid

'Jongeren dragen maar liefst een vijfde bij aan de uitgaven in de stedelijke gebieden', zegt Poldermans die eraan toevoegt dat wanneer die leeftijdgrens naar 35 jaar opgerekt wordt, dat bestedingsgetal naar drie vijfde springt.

Intussen is iets meer bekend van de spoorloos verdwenen minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang, hij is officieel ontslagen en wordt vervangen door zijn voorganger Wang Yi. Sinds eind juni wordt er druk gespeculeerd over het lot van de 57-jarige Qin Gang, die pas in december vorig jaar aantrad als minister van Buitenlandse Zaken.

Pijnlijke affaire
'In eerste instantie werd gezegd dat hij om gezondheidsredenen buiten beeld bleef', zegt Poldermans, 'Hij is nu officieel ontslagen als minister van Buitenlandse Zaken, maar hij zit nog wel aan boord van de Staatsraad.' Hoewel Poldermans zich afvraagt of ooit duidelijk zal worden wat er precies gebeurd is, noemt hij het gerucht dat de oud-minister een geheime, buitenechtelijke relatie zou hebben gehad met een journaliste uit Hong Kong. 'Dat is het meest pregnante gerucht.'

Dat Gang een protegé en vertrouweling was van Xi Jinping, maakt de affaire des te pijnlijker.

Een podcast is op onderstaande link te beluisteren.


https://www.bnr.nl/nieuws/internationaal/10519568/het-gaat-gewoon-niet-goed-met-de-chinese-economie

Sparkplug

Citaat van: Benji87 op 22/05/2023 | 10:07 uur
Verbaast me niks dit. China is altijd een bekende copy cat geweest. Even wat leuke voorbeelden:

UH-60 blackhawk


Z-20 helicopter (China)


M4 carabine


CQ-A rifle (China)


;D ;D

We kennen vast nog wel 10 goede voorbeelden vinden.

Voor wat betreft de Z-20 is het ook niet vreemd. China kocht ooit direct bij Sikorsky de S-70.

Op het gebied van klein kaliber vuurwapens maakt het Chinese merk Norinco al decennia de M14 en vrijwijl alle varianten van de M16.
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

Benji87

Citaat van: Harald op 24/03/2023 | 09:23 uur
https://twitter.com/jesusfroman/status/1638918463094702080

Chinese Gepards ..  :hrmph:




PGZ-09 twin 35mm self-propelled anti-aircraft gun
https://www.armyrecognition.com/china_artillery_vehicles_and_weapon_systems_uk/pgz-07_twin_35mm_self-propelled_anti-aircraft_gun_data_sheet_specifications_description_pictures.html

Verbaast me niks dit. China is altijd een bekende copy cat geweest. Even wat leuke voorbeelden:

UH-60 blackhawk


Z-20 helicopter (China)


M4 carabine


CQ-A rifle (China)


MQ-9 reaper


Ch4 rainbow (China)


;D ;D

We kennen vast nog wel 10 goede voorbeelden vinden.




Ace1

De Chinese industrie hapert, en dat is niet het enige slechte nieuws

Reportage China

De Chinese industrie rapporteerde deze week tegenvallende cijfers: de productie groeide in april met 5,6 procent in vergelijking met een jaar eerder, veel minder dan de voorspelde 10,9 procent. Ook het werk bij familiebedrijf Kam Pin in de provincie Guangdong ligt bijna stil.

Het is half vijf ?s middags op een doordeweekse werkdag, maar de lichten in de grote productiehal van aluminiumfabriek Kam Pin zijn gedoofd. De machines zijn uitgeschakeld en een handvol arbeiders maakt in het halfduister de hal schoon. ?We hebben niet zoveel werk?, zegt directeur King Lau (34), die een rondleiding geeft. ?We hebben niet veel bestellingen en wachten nog op materialen, dus we kunnen de productie niet starten. We doen het licht uit om kosten te besparen.?

Kam Pin is een Hongkongs familiebedrijf in Dongguan, een industriestad in de Zuid-Chinese provincie Guangdong, met ongeveer 130 werknemers. Het bedrijf maakt aluminium fa?adepanelen ? met het aanzicht van marmer, staal, hout, enzovoort ? voor luxueuze flatgebouwen en kantoren in Hongkong, de Verenigde Staten en China. Kam Pin is een koploper in zijn sector, maar heeft last van de woelige Chinese economie. Die herstelt zich minder snel van de zerocovidjaren dan gehoopt.

IN HET SLOP
Drie maanden geleden, net na Chinees Nieuwjaar en na het heropenen van de grenzen, klonk Lau aan de telefoon nog enthousiast. ?Dit jaar zou alles weer normaal moeten worden?, zei hij. ?Vorig jaar hadden we niet genoeg bestellingen, maar dit jaar kunnen we weer reizen. We moeten extra mankracht inzetten, klanten bezoeken, naar beurzen en presentaties gaan, en terugwinnen wat we hebben verloren.?

Maar drie maanden later blijkt bij een bedrijfsbezoek dat het post-covidherstel tegenvalt. ?De Chinese markt doet het niet goed, de vastgoedsector zit nog steeds in het slop?, zegt Lau. ?Aangezien niemand woningen bouwt, hebben ze ook geen materialen nodig. De Amerikaanse bestellingen beginnen dit jaar terug te komen, maar dat heeft tijd nodig. We hebben nu al het overwerk stopgezet en een derde van het personeel is vertrokken. Dat is ook een manier om kosten te besparen.?

Het zijn geluiden die steeds vaker te horen zijn in de Chinese industrie. Die rapporteerde dinsdag tegenvallende cijfers: de industri?le productie groeide in april met 5,6 procent tegenover een jaar eerder, veel minder dan de door economen voorspelde 10,9 procent. De consumentenuitgaven stegen met 18,4 procent, terwijl 21 procent was voorspeld. De cijfers lijken hoog, maar dat komt doordat ze worden vergeleken met april 2022, toen heel Shanghai in lockdown zat en de Chinese economie een dieptepunt bereikte.

VLEK OP VLEK
De nieuwe cijfers komen boven op eerder slecht nieuws: de import naar China is in april gekelderd (min 7,9 procent), de inflatie is zo goed als onbestaand (0,1 procent) en de fabrieksprijzen dalen zelfs (min 3,6 procent). Dat doet vrezen voor deflatie. Ruim 86 procent van de fabrikanten zegt problemen te ondervinden om te worden betaald. ?Veel klanten hebben extra tijd nodig om te betalen, waardoor wij onze leveranciers ook later betalen?, zegt Lau. ?Veel kleinere sectorgenoten, met minder spaargeld, hebben de afgelopen jaren hun deuren gesloten.?

Na het opheffen van de zerocovidmaatregelen, die eerder de Chinese economie ontwrichtten, klonken economen aanvankelijk voorzichtig optimistisch. De eerste covidgolf was sneller voorbij dan verwacht, horeca en toerisme floreerden tijdens de Chinese Nieuwjaarsvakantie, en overheidssteun voor de vastgoedsector keerde de daling van de huizenverkoop. De export bleef zwak, maar leek gecompenseerd te worden door toenemende binnenlandse vraag. De MSCI China Index kende tussen eind december en eind januari een rally van 17 procent.

Maar de Chinese consumenten blijken voorzichtig in onzekere tijden. Tijdens de zerocovidjaren zijn velen op hun salaris of overuren gekort, of zagen ze de winst van hun bedrijf afnemen. De vastgoedmarkt toont licht herstel, maar blijft een schim van weleer. Veel gewone Chinezen spenderen na drie jaar zerocovidrestricties weliswaar geld aan reizen en horecabezoek, maar stellen grotere uitgaven uit. Ze lossen liever hun hypotheek af en bouwen extra buffers op.

FOCUS OP NATIONALE VEILIGHEID
Tegelijk blijft de vraag uit het buitenland sputteren door inflatie in Europa en de Verenigde Staten, mondiale groeivertraging en verschuivingen van productie naar andere landen, onder meer als gevolg van technologierestricties. Twee Nederlandse ondernemers in China melden dat Chinese textielbedrijven zoveel capaciteitsoverschot hebben, dat ze actief op zoek gaan naar nieuwe klanten. De MSCI China Index is ondertussen weer naar het niveau van eind vorig jaar gezakt.

Wat evenmin helpt, zijn de tegenstrijdige boodschappen van Beijing. Dat lanceerde eerder een charmeoffensief om China weer in de markt te zetten bij buitenlandse investeerders, maar viel kort daarna binnen bij drie buitenlandse consultancybedrijven. Lokale medewerkers werden aangeklaagd, omdat zij ?gevoelige informatie? met buitenlanders zouden hebben gedeeld. Dit soort acties, die voortkomen uit een toenemende focus onder president Xi Jinping op nationale veiligheid boven economie, zal buitenlandse bedrijven nog terughoudender maken om weer in China te investeren.

ARBEIDSOVERSCHOT
De economische zorgen hebben een grote weerslag op de arbeidsmarkt. De jeugdwerkloosheid steeg in april naar een recordniveau van 20,4 procent, nog hoger dan het vorige record van 19,9 procent afgelopen zomer. Daar komen eind juni 11,58 miljoen nieuwe afgestudeerden bovenop, al zullen velen van hen proberen langer door te studeren. In grote steden hebben zich zoveel werkzoekenden aangemeld als chauffeur bij taxiplatforms, dat lokale overheden waarschuwen dat de markt volledig verzadigd is.

Het arbeidsoverschot zet een neerwaartse druk op de lonen, en daardoor op de binnenlandse consumptie. ?Normaal vragen Chinese arbeiders na Nieuwjaar altijd om loonsverhoging, maar dit jaar was er niemand die dat deed?, zegt Franz Hoepflinger, directeur van een Oostenrijkse machinefabriek in Taicang, een industriestad op ongeveer 50 kilometer van Shanghai. ?Ze waren blij een job te hebben. Tegelijk is het moeilijk om geschoolde mensen te vinden: elektrotechnici, werktuigkundigen. Die hebben allemaal een goede baan, en bedrijven doen er alles aan om hen te houden.?

https://www.demorgen.be/nieuws/de-chinese-industrie-hapert-en-dat-is-niet-het-enige-slechte-nieuws~bdc601a3/


Ace1

Na AIVD wijst ook MIVD op Chinese spionagepraktijken

Nederlandse bedrijven en universiteiten zijn op grote schaal doelwit van spionage door China. Dat schrijft de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in zijn jaarverslag. De dienst zegt dat het afgelopen jaar meerdere pogingen om technologie in handen te krijgen zijn ontdekt en verijdeld.

China richt voor de spionage speciale nepbedrijven op om de technologie te bemachtigen. Vooral kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector zijn daarbij voor China interessant, staat in het verslag.

Begin deze week waarschuwde de AIVD in zijn jaarverslag ook al voor Chinese spionage. Volgens de inlichtingendienst is China de grootste dreiging voor de economische veiligheid van Nederland. China reageerde gisteren fel op die conclusie. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat Nederland moet ophouden met het aanwakkeren van angst tegenover China.

Ook de MIVD waarschuwt vandaag dus voor Chinese spionagepraktijken. Volgens de dienst blijkt uit analyses dat China met behulp van Nederlandse kennis hypermoderne communicatienetwerken in de ruimte wil opzetten, die veel moeilijker of niet te onderscheppen zijn. De gegevens wijzen erop dat China de komende jaren meer satellieten de ruimte in kan sturen. Het aantal zal volgens de MIVD de komende jaren oplopen tot 100 lanceringen per jaar. In 2020 waren het er nog 40.

"Het gaat om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- (ISR-) en communicatiesatellieten", aldus generaal Jan Swillens, directeur van de MIVD, in het jaarverslag. "Het gevolg is dat zij hierdoor een nadrukkelijk militair voordeel krijgen door een betere informatiepositie."

Aantrekkelijk doelwit
Volgens de militaire inlichtingendienst heeft China in Nederland geprobeerd hiervoor militair relevante technologie te verkrijgen. Nederland is voor China een aantrekkelijk doelwit, omdat hier veel kennis is op het gebied van de ontwikkeling van geavanceerde computerchips, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie.

Het land probeert daarbij om exportbeperkingen heen te werken, onder meer door nepbedrijven op te zetten. De MIVD zegt waar nodig gesprekken met mogelijke doelwitten te hebben gevoerd, om de spionage te voorkomen.

Maar ook proberen Chinese hackers computernetwerken binnen te dringen met cyberaanvallen. Zo schrijft de MIVD in het jaarverslag dat een paar weken geleden een Chinese hackersgroep werd ontdekt die probeerde binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid. "Wij zagen de aanval gelukkig op tijd", zegt Swillens.

Universiteiten
Volgens de inlichtingendienst vergaart China ook al enkele jaren militair relevante kennis via Chinese promovendi die verbonden zijn aan Nederlandse technische universiteiten. China zou dat nu beter proberen te verhullen, omdat westerse universiteiten hier scherper op zijn.

Sinds enkele jaren zijn er in Nederland extra maatregelen ingevoerd die ervoor moeten zorgen dat 'ongewenste kennisoverdracht' wordt voorkomen op Nederlandse universiteiten.

Het VPRO-programma Argos berichtte gisteren dat ook legitieme wetenschappers uit landen als bijvoorbeeld Iran hier de gevolgen van ondervinden. Ze worden afgewezen omdat ze bijvoorbeeld op een Iraanse universiteit hebben gezeten die op een sanctielijst staat, ook al zijn de wetenschappers daar al jaren weg. Nederlandse universiteiten kiezen dan, uit angst om de kennisveiligheidsregels te overtreden, vaak liever het zekere voor het onzekere.

https://nos.nl/artikel/2472027-na-aivd-wijst-ook-mivd-op-chinese-spionagepraktijken

Ace1

MIVD: China ook ge?nteresseerd in inlichtingen rondom conflict Oekra?ne

China probeert actief aan inlichtingen te komen die belangrijk zijn voor het conflict in Oekra?ne. "Dat is geen hypothese. Data en inlichtingen hebben een meerwaarde op het gevechtsveld." Dat zegt generaal-majoor Jan Swillens, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) in Nieuwsuur.

Volgens Swillens wil China zo veel mogelijk informatie vergaren. Hij wil niet zeggen of die informatie ook wordt gedeeld met Rusland. Wel zegt Swillens dat China de grootste speler in de wereld wil worden, op elk gebied.

"China wil wereldleider worden, op technologisch, economisch en militair gebied wil het land domineren. Het jaar 2049 wordt genoemd. Als je overzicht hebt wat er wereldwijd gebeurt, dan ben je sneller en kun je beter handelen in elk militair conflict. Ze willen hun kracht kunnen gebruiken."

Doelwit
China staat in het Westen bekend als Ruslands belangrijkste bondgenoot. In tegenstelling tot de meeste westerse landen heeft China de Russische inval in Oekra?ne niet veroordeeld. Eerder kwam het land met een twaalfpuntenplan met daarin allerlei voorstellen om het conflict in Oekra?ne tot een einde te brengen.

De MIVD presenteerde vandaag het jaarverslag over 2022. Daarin worden de spionage-activieiten van China breed uitgemeten. Volgens de MIVD zijn Nederlandse bedrijven en universiteiten op grote schaal doelwit. En ook voor de aspiraties van China in de ruimte, waarschuwt de MIVD.

Volgens de dienst blijkt uit analyses dat China met behulp van Nederlandse kennis hypermoderne communicatienetwerken in de ruimte wil opzetten, die veel moeilijker of niet te onderscheppen zijn. "Nederland is een aantrekkelijk doelwit door de kennis in ons land. Via nepbedrijven wil China die kennis bemachtigen", zegt Swillens.

Sabotage
De AIVD waarschuwde eerder deze week ook al voor Chinese spionage en de gevaren daarvoor voor de economische veiligheid van Nederland. Het Chinese ministerie van Buitenlandse zaken reageerde gisteren fel op die conclusie en zei dat Nederland moet ophouden met het aanwakkeren van angst tegenover China.

Vandaag werd ook bekend dat er Russische spionageschepen varen op de Noordzee. Het doel: kritieke infrastructuren zoals windmolenparken en communicatiekabels saboteren. Opnieuw is er bewijs voor deze Russische spionage en potenti?le sabotage. In een documentaire is te zien dat de vermomde schepen via onderwatercamera's informatie verzamelen die Rusland "zou kunnen gebruiken in geval van een totale oorlog met het Westen".

Strategie
Swillens: "De dreiging is veel dichter bij huis dan je zou verwachten, maar voor ons is het geen verrassing. Het gaat om datakabels, olie- en gasleidingen. Als Rusland die kan saboteren, dan cre?er je chaos en ontwricht je een maatschappij. Het is een toolbox voor een mogelijk toekomstig conflict."

De MIVD benadrukt de internationale samenwerking om de dreigingen het hoofd te bieden. "We maken samen met buitenlandse inlichtingendiensten de dreiging zichtbaar. En we hebben een internationaal antwoord nodig, een gezamenlijke strategie en maatregelen om de dreigingen te voorkomen."

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2472092-mivd-china-ook-geinteresseerd-in-inlichtingen-rondom-conflict-oekraine

Ace1

MIVD waarschuwt: China steeds machtiger in de ruimte

China stuurt de komende jaren zoveel satellieten de ruimte in, dat ze daarmee militair een steeds groter voordeel krijgen. Ook proberen ze kennis en goederen uit de Nederlandse ruimtevaartsector te bemachtigen.

Dat schrijft de militaire geheime dienst MIVD in het jaarverslag. Al langer is bekend dat China bouwt aan een netwerk van satellieten in de ruimte waarmee ze inlichtingen kunnen verzamelen, maar volgens de dienst stijgt het aantal lanceringen de komende jaren naar zo?n honderd per jaar. China krijgt zo een steeds betere informatiepositie.

Het land breidt niet alleen de spionagecapaciteit in de ruimte fors uit, maar werkt ook in rap tempo aan een hypermodern communicatienetwerk dat vrijwel niet is te hacken of af te luisteren. Het gaat om zogenoemde kwantumtechnologie. China steekt zo ?extreem veel geld? in hoogwaardige technologie, dat die investeringen niet zijn te evenaren door het Westen, waarschuwt de dienst. Het land heeft daarmee een groot militair voordeel.

Zorgen blijven onverminderd groot over de aardse spionageactiviteiten van China. Defensie, bedrijven en kennisinstituten zijn volgens de MIVD doelwit. Er worden zelfs nepbedrijven opgetuigd om technologie te bemachtigen. Vorig jaar heeft de dienst ?verschillende Chinese pogingen om Nederlandse (militaire) technologie te bemachtigen ontdekt en voorkomen?.

Gewild doelwit
De inlichtingendiensten waarschuwen al jaren voor Chinese spionage. Nederland is een gewild doel vanwege de vele hoogwaardig technologische bedrijven hier. Chipmachinemaker ASML maakte in februari nog bekend dat een Chinese werknemer informatie van het bedrijf had gestolen.

Begin deze week meldde de inlichtingendienst AIVD ook al dat China de grootste bedreiging is voor de economische veiligheid in Nederland. Dat leidde tot een boze reactie. Nederland moet ophouden met het opzwepen van de zogenaamde ?Chinese dreiging?, reageerde het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

https://www.tubantia.nl/binnenland/mivd-waarschuwt-china-steeds-machtiger-in-de-ruimte~a5615dff/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Ace1

China boos over AIVD-rapport, wil dat Nederland ophoudt over ?Chinese dreiging?

Nederland moet zijn ?koudeoorlogmentaliteit? opgeven en ophouden met het opzwepen van de zogenaamde ?Chinese dreiging?. Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zei dit dinsdag naar aanleiding van een rapport van de AIVD waarin wordt gesproken van die dreiging.

China is volgens de inlichtingendienst, samen met Rusland, ?de grootse bedreiging van de veiligheid van Nederland?, staat in een maandag gepubliceerd rapport. Zo staat er onder meer dat ?China voor Nederland een belangrijke handelspartner is, maar tegelijkertijd worden beschouwd als een systeemrivaal?. Dan gaat het onder meer om (digitale) spionage, heimelijke investeringen en illegale export. ?Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers zijn daarvan regelmatig het slachtoffer?, schrijft de AIVD.

Dat de Aziatische grootmacht daarbij ?alles inzet wat het nodig vindt? wordt een bedreiging genoemd voor onder meer de slagkracht van de krijgsmacht. Ook kan Nederlandse technologie die voor vreedzame doelen is ontworpen, worden gebruikt voor onderdrukking of oorlogsvoering, waarschuwt de inlichtingendienst.

?Fout narratief?
Dat alles vindt de Chinese regering een fout narratief, ?een verhaal dat niet gebaseerd is op feiten?. Peking is ge?rriteerd over de westerse voorstelling van zijn beleid. De woordvoerder noemde kritiek op China zoals recentelijk geuit door de buitenlandministers van de G7 (zeven economisch belangrijke landen) op een bijeenkomst in Japan ?kwaadaardige lasterlijke praat om de goede naam van China te besmeuren?. De G7-ministers hebben zich volgens Peking zo bovendien ongeoorloofd in de binnenlandse aangelegenheden van de communistische Volksrepubliek gemengd.

Overigens voelt de Europese Commissie zich door de uitspraken van China niet geremd. De Commissie komt de komende maanden met voorstellen over Europese investeringen in ?gevoelige technologie?n? in andere landen, zoals China. Die zullen onderdeel worden van een nieuwe economische veiligheidsstrategie, zei voorzitter Ursula von der Leyen dinsdag tijdens een debat over de relatie tussen de EU en China in het Europees Parlement in Straatsburg.

?Essenti?le Europese sectoren beschermen?
Het is volgens Von der Leyen dringend tijd voor nieuwe instrumenten om een aantal essenti?le Europese sectoren beter te beschermen. ,,We moeten zorgen dat onze bedrijven hun kennis, kapitaal en mogelijkheden niet kwijtraken aan degenen die onze systeemrivalen zijn?, stelt Von der Leyen, die vorige maand in Peking bij president Xi Jinping op bezoek was. Volgens haar moet voorkomen worden dat met name nieuwe Europese technologie?n weglekken naar de Chinezen, die ze voor militaire doeleinden of spionage zouden willen inzetten.

De EU is druk bezig met het herzien van de economische en politieke betrekkingen met China. ,,Zonder de banden te verbreken?, aldus Von der Leyen, ,,maar de relatie moet wel dringend in evenwicht worden gebracht.?

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) bracht deze week het jaarverslag over 2022 uit

https://www.tubantia.nl/buitenland/china-boos-over-aivd-rapport-wil-dat-nederland-ophoudt-over-chinese-dreiging~aea5af4c/

Ace1

Rapport MIVD

'Nederland op grote schaal doelwit Chinese spionage'

Nederlandse bedrijven, kennisinstellingen en wetenschappers zijn op grote schaal doelwit van Chinese spionage. De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft vorig jaar verschillende pogingen ontdekt van China om Nederlandse militaire technologie te bemachtigen. Dat blijkt uit het jaarverslag van de MIVD.

De MIVD heeft het afgelopen jaar verschillende Chinese pogingen onderzocht om buiten de exportrestricties om militair relevante technologie te verwerven. Daarbij heeft de MIVD onder meer enkele 'coverbedrijven' ontdekt die daarvoor werden gebruikt.

De MIVD heeft maatregelen genomen tegen zulke spionagepogingen, bijvoorbeeld door gesprekken te voeren met mogelijke doelwitten of te zorgen dat bedrijven hun beveiliging verbeteren.

Nederland is voor China een aantrekkelijk spionagedoelwit, schrijft de militaire inlichtingendienst, in het bijzonder op het gebied van de halfgeleiderindustrie, kwantumtechnologie, lucht- en ruimtevaart en maritieme industrie. China steelt wapenontwerpen en zendt talentvolle Chinese studenten en professionals naar Nederland en Europa om kennis te halen.

Daarnaast signaleert de MIVD 'een niet aflatende stroom Chinese cyberaanvallen'. "Een paar weken geleden hebben we nog ontdekt dat een Chinese hackersgroep probeerde binnen te dringen in het netwerk van de Nederlandse overheid", zegt generaal Jan Swillens, directeur van MIVD. "Wij zagen de aanval gelukkig op tijd."

Militaire capaciteit in ruimte
China is de militaire capaciteit in de ruimte verder aan het uitbreiden, schrijft de MIVD. De komende jaren zal het aantal satellieten dat China per jaar lanceert, stijgen naar 100. "Het gaat om draagraketten met intelligence, surveillance, reconnaissance- en communicatiesatellieten", legt generaal Swillens uit.

"Het gevolg is dat zij hierdoor een nadrukkelijk militair voordeel krijgen door een betere informatiepositie." De communicatienetwerken in de ruimte hebben een wereldwijde dekking. "Deze kwantumcommunicatie is veel moeilijker of niet te onderscheppen. Dat is voor China een groot militair voordeel", zegt Swillens.

https://www.rtl.nl/rtl-nieuws/artikel/5379166/nederlandse-bedrijven-en-universiteiten-op-grote-schaal-doelwit-chinese


Harald

China Reveals New Heavily Armed Extra-Large Uncrewed Submarine


The XLUUV (extra-large underwater drone) design is similar to the U.S. Navy's Boeing Orca. But it features four torpedo tubes, indicating an offensive weapons load. This is something Western designs so far have lacked.

New evidence points to China's XLUUV (extra-large uncrewed underwater vehicles) being armed with torpedoes. This is a significant leap in this space and, together with a large-scale development program, may be out-pacing the West.

Extra large uncrewed underwater vehicles (XLUUVs) are quickly becoming a major trend in naval warfare. Leading navies have initiated programs to develop and explore these. Currently, the U.S. Navy and Royal Navy appear to be in the lead, both in experimentation and in orders.

But China too has been working on this capability. China has at least 5 designs in the water, many more than any other navy. But their development has been shrouded in secrecy.

Now new information from the NAVDEX 2023 defense exposition in Abu Dhabi, UAE reveals details of their designs for the first time. It indicates that some of China?s uncrewed underwater vehicles may be submarine killers.

As Naval News reported in September 2022, China has an extensive yet unreported XLUUV program. Because China does not discuss these vehicles in public we can only speculate on many details. Defense analysts can look for indications in the crafts? size, form, where it is tested and from the context of the trials. But the satellite imagery available can only give hints.

The defense expo changes this. The visuals used by Chinese shipbuilding organization CSSC 705 Institute are significant. They show an XLUUV broadly in line with some of the vehicles previously observed in satellite imagery in China.

Displaying a visual of an XLUUV suggests an export product so care needs to be taken extrapolating it to Chinese Navy (PLAN) projects. all the same it is useful information about China?s domestic projects.

Unusually, the XLUUV has a structure along its side which is consistent with flank array sonar. Even more unusually, this is combined with telltale doors for four torpedo tubes in the chin position. Taken together it implies an anti-ship and/or anti-submarine role.

Several other large uncrewed underwater vehicle designs also feature a sonar like this. Notably the French Oceanic Underwater Drone Demonstrator and South Korean ASWUUV. But the Chinese design is the first to combine it with weapons.

Arming autonomous underwater vehicles with weapons which require target identification, such as torpedoes, is problematic. It increases risks of blue on blue (or for China, red on red) accidents.

It also raises ethical and legal questions about human out of the loop kill chains. This is because underwater vehicles like this cannot realistically be controlled by humans. They have to be autonomous, so the decision to shoot the torpedo has to be automated.

However China appears more comfortable than other nations to take these risks. At least that?s the indication based on what little we know so far.

https://www.navalnews.com/event-news/navdex-2023/2023/02/china-reveals-new-heavily-armed-extra-large-uncrewed-submarine/