De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

IPA NG

Citaat van: Kapitein Rob op 04/12/2010 | 01:55 uur
Citaat van: mobiel.ad.nl op 03/12/2010 | 23:32 uur
'Merkel dreigt uit de euro te stappen'



Je snapt natuurlijk dat Merkel nu gewoon buitengewoon openlijk nieuwe Europese wetgeving aan het opdringen is aan ons? Met het pistool tegen onze/haar eigen slaap?
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Enforcer

Of anders:

100 Marke für Frau Markel

En dan doen wij met NL lekker mee, want dan hoeven we geen geld meer te pompen in die "failed economic states" in het zuiden en Ierland. En dan heb ik het Oosten nog niet meegenomen.

Niet rascitisch bedoeld, maar waarom zijn het met name de Scandinavische/Germaanse landen die hun economieën het beste op orde hebben?

KapiteinRob


andré herc

Vr 3 december, update 23u09


'Merkel dreigt uit de euro te stappen'

BERLIJN - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het eerst gedreigd dat de Duitsers uit de euro stappen als het haar niet lukt nieuwe spelregels te dicteren. Dat schrijft The Guardian op basis van een bron die aanwezig was op het diner bij de EU-top 28 oktober waar Merkel dit gezegd zou heben.

Het was tijdens een ruzie met de Griekse leider Papandreou, die van geen wijken wilde weten. "Als de euro zo'n soort club wordt, dan moet Duitsland daar misschien maar uitstappen, zei de bewindsvrouw.

Spierballentaal
Volgens de bron was dit de eerste keer dat Duitsland zijn spieren liet rollen op hun gelijk te halen. Na het ferme dreigement stemde de top in met het openbreken van het verdrag van Lissabon. Merkel wilde ook dat zwakke landen hun stemrecht in de EU zouden kunnen verliezen. Dat kreeg ze (nog) niet voor elkaar.

De woordvoerder van Merkel ontkende vandaag de uitspraak niet, maar beriep zich op het rotsvaste vertrouwen dat Duitsland heeft in Europa en de euro.

Over twee weken is er opnieuw een Europese top. Daar zal centraal staan hoeveel miljarden er nog in het Europese rampenfonds gepompt moet worden naast de bestaande 750 miljard die er al in zit.
Vr 03 december, 22 u 30


--------------------------------------------------------------------------------
mobiel.ad.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

Citaat van: dudge op 23/11/2010 | 21:10 uur
Is in deze niet relevant. Elke munt kent problemen, maar binnen de Eurozone zijn specifieke problemen die ook hier opgelost moeten worden.

Een draadje over wereldwijde financiële problemen zou wel kunnen, al is dat voor dit forum denk ik te gespecialiseerd. Internationaal staat er immers wel het een en ander onder spanning.
ach..het blijft altijd wel even goed om te weten waar de problemen van deze crisis begonnen...voor de eurosceptici dat helemaal buiten beeld "werken"...

VandeWiel

Je zou het draadje ook om kunnen gooien richting "de dollar en haar problemen".

De Chinese Juan wordt sinds vandaag voor het eerst vrij verhandeld tegen de Russische Roebel. Dit is wederom een grote stap waarmee de Dollar haar rol als reservemunt verliest. Dit is huge nieuws.

http://www.chinadaily.com.cn/bizchina/2010-11/23/content_11594595.htm

De stabiliteit in de (financiele) wereld zal er niet beter op worden ;)

Ace1

Euro Ierland gered, maar hoe verder?

Muntunies klappen met grote regelmaat

Ook al is Ierland gered, het pessimisme over de toekomst van de eurozone neemt toe. Maar muntunies vallen vaker uit elkaar dan gedacht – 'zonder dramatische gevolgen'.

90 miljard euro, zo veel geld gaat er richting het economisch rampgebied dat Ierland heet. Maar de redding heeft het pessimisme over de toekomst van de eurozone niet weggenomen. De vrees bestaat dat het probleem – wantrouwen van financiële markten, hoge rentes voor overheidsleningen – zich nu verplaatst naar Portugal en misschien wel naar Spanje. Dat laatste zou gezien de grootte van die economie echt een ramp betekenen – allemaal vanwege de gemeenschappelijke munt.

Europese politici proberen met alle macht de eurodroom levend te houden. Maar bij de grote Britse vermogensbeheerder Schroders is er geen analist meer te vinden die denkt dat de eurozone over een paar jaar nog dezelfde samenstelling heeft.

Grootste scepticus die er rond loopt is chief investment officer Alan Brown. Hij dook in de geschiedenis van muntunies en kwam tot een opmerkelijke ontdekking: het opbreken van muntunies is veel gangbaarder dan vaak gedacht. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er 69 gesneuveld, terwijl er sindsdien 61 zijn gehandhaafd. 'Ierland is een goed voorbeeld', vertelt hij vrolijk. 'Het land brak met het Britse pond in 1979.'

Slowaakse kroon

Het viel Brown op dat het opbreken van de unies meestal niet tot economische rampspoed leidde en vanwege de grote economische noodzaak gemakkelijker was dan door politici voorgespiegeld. 'De zon komt gewoon weer op de volgende dag. Grootste probleem voor Ierland was dat het alle machines waar munten in gaan in 1986 moest vervangen. Het Ierse pond had namelijk dezelfde maat als het Britse pond.'

Vanwege de parallellen met de huidige situatie keek Brown met speciale aandacht naar de muntunie van Tsjechië en Slowakije, een huwelijk dat slechts 38 dagen duurde. Nadat de landen zich in 1993 hadden opgesplitst, besloten ze de Tsjechische kroon te houden met één centrale bank. Maar na de introductie nam de druk op de munt snel toe als gevolg van de grote verschillen tussen de landen: Slowakije was in alle economische opzichten de zwakke broer van Tsjechië.

Terwijl de regeringen spraken over waardevermindering van de kroon om Slowakije weer concurrerend te maken, namen de Slowaakse banken het heft in eigen hand en devalueerden de Slowaakse kroon. De economische realiteit had de politieke realiteit ingehaald, waarna de landen de muntunie net zo snel opbraken als ze die hadden ingesteld. Een ramp bleef uit.

'Het vergt weinig voorstellingsvermogen om Slowakije met Griekenland te vergelijken', zegt investeerder Brown. 'In muntunies als de eurozone, die geen mechanisme hebben om onevenwichtigheden op te lossen met geldstromen, nemen de economische verschillen alleen maar toe. Omdat muntunies politieke projecten zijn, bestaan ze zolang de politieke wil bestaat.' Met andere woorden: als Duitsland als grootste en sterkste economie niet meer wil betalen en de Grieken ook weer eens met vakantie willen, kan het ondenkbare zomaar opeens gebeuren.

Hoe erg is dat voor Nederland? Vooral voor de banken is het vervelend, omdat die leningen hebben verstrekt aan de probleemlanden. Bij uittreding uit de eurozone zal bijvoorbeeld Griekenland een zwakke munt hebben, terwijl de Griekse schulden in euro's genoteerd zijn. Die kunnen de Grieken dus nooit geheel terugbetalen. Vandaar dat de banken hun leningen aan de probleembanken flink hebben teruggeschroefd. Dat maakt een eventueel faillissement te overzien.

http://www.depers.nl/economie/526215/Muntunies-klappen-met-grote-regelmaat.html

andré herc

Ierland verzet zich tegen hulp EU
Toegevoegd: zondag 14 nov 2010, 20:22

Ierland heeft dit weekend ontkend dat het met de EU wil onderhandelen over financiële steun. Onder Duitse leiding zetten de eurolanden Ierland onder druk om een beroep te doen op het noodfonds. Ierland verzet zich, onder meer omdat het dan onder toezicht komt te staan en gedwongen wordt tot forse bezuinigingen en verhoging van de winstbelasting.

Ierland dreigt in betalingsproblemen te komen door het hoge overheidstekort en de hoge staatsschuld.

De eurolanden willen de financiële markten geruststellen. Ze zouden Ierland liefst voor morgen een hulppakket van minstens e. 45 miljard willen opdringen.

nos.nl
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

#119
Heerlijk weer eens om deze demagoog en pseudo-deskundige Leon de Winter te fileren ;D.. Wat een feitelijke onzin heeft die man geschreven in het verleden. Even leek het erop dat hij dat zelf ook inzag...tijdens zijn in de media door hemzelf breed uitgemeten overspannenheid en "vlucht" naar de VS....maar hij is blijkbaar weer weggezakt in de donkere gedrochten van zijn getraumatiseerde en naargeestige denkwereld als ik zijn laatste bijlages zo lees...

Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
EU-elite schiep wangedrocht

De economie van Ierland staat op instorten, maar de leiders van de EU doen net of hun neus bloedt. De nieuwe Europese welvaart die landen als Griekenland, Portugal en Ierland te beurt is gevallen, wordt door de Noord-Europese landen bekostigd, zo beseffen we nu – maar de Euro-elites vinden dergelijke geldstromen volstrekt acceptabel. Zij worden geleid door een hoger doel, een hogere ambitie, een verheven utopie: Europa als federale superstaat.
Als dat hun ambitie was was die al lang gerealiseerd...Juist de realiteit laat zien dat de nationale ambities nog steeds veel sterker zijn en daar waar het nuttig en wenselijk is men met moeite tot overeenstemming komt.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
We hebben het tafereel gadegeslagen van een onbekende, bleke Belg die zich president van de EU mag noemen – we hadden geen idee waar hij vandaan kwam, maar de Brusselse elites schoven deze vage figuur naar voren, en daar moesten we kennelijk blij mee zijn.
Bepalen wij dan wel wie onze premier wordt beste Leon? Ook niet...laat staan wie onze burgemeester wordt noch wie de Provincie mag leiden...Dus waarop zo giftig fitten om deze welhaast ceremoniële taak als het bij ons zelf hier in Nederland nog veel erger is?
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
We hebben een onleesbare Europese grondwet, een vlag waarbij niemand ook maar ooit zal volschieten, een nationale Europese hymne, en een legioen ambtenaren en beroepspolitici die ons de waarde van de utopie wel eens zullen bijbrengen.
"We hebben"? namens wie spreekt De Winter? Als zo vaak in zijn stukjes doet hij voorkomen de spreekbuis van iedereen te zijn..of "het gewone hardwerkende volk" (waar hij zich overigens elders weer stevig van distantieert als elitair schrijver)...terwijl hij slechts een euro-sceptisch deel vertegenwoordigt. En hoeveel mensen kennen het Nederlandse volkslied eigenlijk of schieten vol bij de Nederlandse vlag?...
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Identiteit

De EU is een historisch wangedrocht. De ontkenning van de nationale natiestaat is een ontkenning van de Europese geschiedenis, die bol staat van conflicten en bloedbaden tussen de talloze etnische groepen die hun identiteiten ten koste van de allerhoogste prijs wilden afbakenen. Taal, cultuur, traditie – ze vormen essentiële aspecten van het menselijke bestaan.
De EU is niet een historisch wangedrocht...de EU is volgens De Winter een historisch wangedrocht. Klein doch zeer essentieel verschil. Nergens binnen de EU wordt daarbij de "nationale natiestaat" ontkend noch in belang gebagatelliseerd. Dat kan ook helemaal niet, omdat het juist de grootste landen zijn, als Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland, die erg veel belang hechten aan hun nationale identiteit en het behoud daarvan. In tegenstelling tot Nederland, waar die identiteit jarenlang stevig is verwaarloosd..volgens mij een belangrijke oorzaak van de integratieproblematiek als ook weerstand tegen de EU.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Maar sinds enkele decennia probeert een supranationale groep van utopisten die essentialia te onderdrukken. Ze zijn gaan bouwen aan instituties die het begin kunnen vormen van een federale Europese overheid naar Amerikaans model, maar zonder de democratische veiligheidsmechanismen die de Amerikaanse Founding Fathers op geniale wijze in hun staatsmodellen hadden ingebouwd.
Zo prachtig demagogisch verwoord...typisch De Winter...."een groep van utopisten"..geen namen worden genoemd. Wie zijn dit dan? Welk model dan? ook daar niks over. Daarbij zouden de "Founding Fathers" zich in hun graf omdraaien als ze zouden zien hoe het er nu in Amerika aan toe gaat...vele van die "veiligheidsmechanismen" worden juist genegeerd of omzeild...iets waar deskundigen de laatste jaren al vaker voor hebben gewaarschuwd. Maar zo ver gaat De Winters kennis van zaken niet, dus spreekt hij in vaagheden..
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Onze Europese elites zijn als de dood om ons te raadplegen. We doen er voor deze elites niet toe. Want wij weten niet wat goed voor ons is, de elites weten dat wel. Levend in hun eigen werkelijkheid proberen ze ons voortdurend voor te houden dat het goed is wat er gebeurt omdat we in een tijd van globalisering zonder de EU de race met India en China niet zouden kunnen volhouden.
"Europese elites"...weer zo'n mooi vaag woord...wie zijn dit dan toch Leon?...noem nou toch eens namen aub. Dan kunnen we toetsen of deze heren en dames wel zo eurofiel zijn als je beweert. En in Nederland raadpleegt men ons toch als burger en kiezer ook nauwelijks?? Waarom dan opeens zo streng voor de EU? waarom de lat daar dan wel zo hoog leggen? Doet men het in je geliefde VS dan wel?
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Waarom de EU die race wel zou kunnen volhouden, wordt niet uitgelegd. Waarom Zuid-Korea en Singapore en Israël, kleine landen, in die race volop meedoen, wordt niet verklaard. De EU als antwoord op globalisering is een fictie. Een behoorlijke plek in de race van de globalisering kan alleen door educatie en technologische vernieuwing worden behaald, niet door schaalvergroting. Het blijft altijd gaan om het vernuft van het individu, om de mogelijkheden om talent te laten bloeien, om vrij wetenschappelijk onderzoek, om specialisatie, om de ambitie en het vermogen om grenzen te verleggen.
Zelden zoveel naïviteit gelezen beste Leon...en zo'n gebrek aan kennis en inzicht. Zo mooi verbloemd door zulke zwevende woorden...Het gaat hier helemaal niet om volhouden...het gaat hier om behouden. Het behoud van welvaart. Het zoveel mogelijk behouden van onze welvaart. En dan kunnen we winst boeken door samenwerking. Zoals overal in de wereld landen die samenwerking met elkaar zoeken. Zuid-Korea en Singapore zijn daarbij volstrekt niet te vergelijken met de EU. Of door een ander welvaartsniveau of ander ligging of omvang. Een stadstaat besturen op een strategische locatie is niet hetzelfde als een groot land binnen de EU. Israël hier noemen vind ik helemaal ongeloofwaardig. Het land blijft alleen overeind met miljardensteun van de VS en allerlei voorkeursbeleid bij andere landen en nota bene vooral de EU.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
De EEG was een schitterend vehikel. Het bracht de economieën van Europese landen dichter bij elkaar, maar de aangesloten landen bleven autonoom en konden hun munten laten reageren op nationale economische en financiële ontwikkelingen. Maar de Ieren zijn hun pond kwijtgeraakt. Wat bij hen pijn doet, doet ons nu ook in het ziekenhuis belanden. De specifieke kenmerken die Ieren tot Ieren maken, werden door de bureaucraten in Brussel ontkend, en wat een periode van opmerkelijke Ierse welvaart leek te zijn, blijkt nu gebouwd te zijn op drijfzand. Wij zullen in dat moeras moeten waden en de boel moeten leegpompen. Dat doen Nederlanders al eeuwen. Dat maakt ons anders dan Grieken en Ieren.
De Winter is blijkbaar ook een geleerd zelfbenoemd econoom. De meeste echte economen waren het er juist over eens dat de lidstaten van de EU nooit zo redelijk de laatste economische crisis (met zijn oorsprong in de VS!!) waren doorgekomen als er geen EU had bestaan. Prachtig voorbeeld hier is IJsland, dat nu met de staart tussen de benen aansluiting zoekt bij de EU. En zelfs de Britten onderkennen dat ze de EU meer moeten omarmen omdat het land door de eigenzinnige koers nu een puinzooi is.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Er bestaat een oude Ierse grap die ongeveer zo luidt: 'Zou het geen goed idee zijn als God opeens de bevolking van Ierland met de bevolking van Holland zou ruilen? De Hollanders zouden Ierland meteen in een tuin veranderen. En de Ieren zouden allemaal verdrinken omdat ze de dijken niet zouden onderhouden.'
Grappig....er zijn precies soortgelijke grappen binnen Nederland en binnen andere landen in de wereld...waar nu eenmaal vaak ook verschillen zijn tussen bevolkingsgroepen en regio's. Ik hoor De Winter daar nooit over. Maar nu is het opeens een argument om de EU af te fakkelen... hoezo gezocht?
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
De elites zijn nu bezig de hele Balkan de EU in te smokkelen. De natiestaten van de Balkan zijn onvolgroeid, en de burgerzin van de bevolkingen is flinterdun. Corruptie tiert er dus welig. De stabiliteit van de staten in het noorden wordt erdoor verstoord terwijl de instabiliteit op de Balkan gewoon wordt gecontinueerd.
Tja als het aan De Winter lag hadden we blijkbaar de NAVO ook nooit moeten oprichten..en ook de VN niet. De stabiliserende werking die beide organisaties hebben gehad op het naoorlogse Europa en de rest van de wereld wordt algemeen onderkend. Volgens De Winter is dit blijkbaar onzin. De EU heeft nadrukkelijk en aantoonbaar eenzelfde effect. Simpelweg omdat betrokken lidstaten andere belangenafwegingen krijgen...die vaak een conflict uitsluiten. En de deur voor de bewoners van de Balkan staat nog aardig dicht...Maar je ziet het vaker bij elitaire grachtengordel intellectuelen als De Winter...Zelf moeten ze alle vrijheid en ook bewegingsvrijheid hebben om de hele wereld te mogen bereizen en er te mogen werken..om zo hun grootste intellect te voeden en uit te dragen via hun werk. Maar simpele Jan Balkan of Jan Palestijn moet vooral in zijn arme land achter hoge prikkeldraad versperringen en muren blijven...want oh oh...het gaat anders inbraken regenen op de Amsterdamse gracht of in de villawijk van heren als De Winter.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Sommige bureaucraten en utopisten zien het lidmaatschap van Turkije als het hoogste gebod. Daarmee krijgen we Anatolië binnen de EU, het Koerdische drama, de radicale islam, en Syrië en Iran zullen dan aan de EU grenzen. De kolder hiervan is kolossaal, maar toch wordt er serieus over gediscussieerd in de wandelgangen te Brussel, en bij de bijeenkomsten van ministers en premiers.
De Winter zegt het nog net goed..."sommige bureaucraten"...het zijn er inderdaad maar een paar en veelal ambtenaar. De stroom die Turkije buiten de EU wil houden is inmiddels zo groot en ruim dat dit een illusie is geworden. Dat weten de Turken ook wel inmiddels..en beginnen daarom hun eigen alternatieve organisatie op te zetten in de regio...
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
Federatie

Het is belangrijk dat Europese landen op economisch en wetenschappelijk gebied samenwerken, maar het is absoluut onnodig dat die samenwerking door een supranationale elite wordt gebruikt als middel om een federaal Europa tot stand te brengen. Een dergelijke federatie biedt geen voordelen, zo hebben we nu proefondervindelijk vastgesteld. Als beroepspoliticus mis je dan de mogelijkheid om een paar jaar leuk tussen Brussel en Straatsburg heen en weer te reizen, maar goed, dat doen ze dan maar in hun vrije tijd en op eigen kosten.
"we hebben proefondervindelijk vastgesteld"? Geen sprake van!!..De Winter heeft dit vastgesteld. Op basis van een paar zwakke en slecht onderbouwde argumenten en onderbuikemoties. En als verdere politieke samenwerking niet nodig was geweest was die er nooit gekomen. Daar zijn de nationale tendensen en krachten veel te sterk voor. Maar economische samenwerking en ook die op andere terreinen kan niet zonder meer politieke samenwerking. Al was het maar omdat dit niet kan zonder gemeenschappelijke regelgeving. Dan zouden er o.a. ernstige vormen van rechtsongelijkheid en concurrentievervalsing optreden. Je moet nu eenmaal zaken reguleren..en dat vraagt politieke samenwerking. Onderzoek toont ook aan dat Europese regelgeving over het algemeen gunstiger is voor de EU burger dan de nationale regelgeving die er was. Nederland wordt dan ook niet voor niets geregeld aangeklaagd omdat zij ons burgers bepaalde rechten nog steeds ontzegd.
Citaat van: De Telegraaf op 13/11/2010 | 14:53 uur
De elites van de EU denken dat de volken van Europa gelaten de wetten blijven aanvaarden die Brussel over ons uitstort. Maar de onvrede is groot. De Noord-Europeanen, wier discipline en arbeidsethos de EU financieren, zullen op een dag de elites uit hun kantoren jagen – want het is bedrog dat hier gepleegd wordt, duur bedrog dat op catastrofale wijze de breekbare balans in Europa verstoort.
En dit is het griezelige soort demagogie waarom ik intellectuelen als De Winter gevaarlijk vind en dus te vuur en te zwaard...zij het altijd met woord en argument...bestrijd. Dit is wat mij betreft hetzelfde slag intellectuelen die de Balkan in brand zette en ook wereldoorlogen voedde met hun giftige uitspraken en beeldvorming. Ik vind het nog steeds triest dat een door de oorlog zo beschadigde jood als De Winter...die zo mooi en roerend sprak en bezig was tijdens zijn uitzending van Zomergasten...de lessen uit die tijd zo slecht tot zich heeft genomen en zich zo laat verteren door achterdocht en wantrouwen...als ook het eigen intellectuele gelijk. Jammer. De man had juist een fantastische bijdrage kunnen leveren om de EU zich op een goede manier te laten ontwikkelen en dit de burger nu wel eens goed uit te leggen.

KapiteinRob

Ik probeer uit te vogelen waar de grens van samenwerking moet liggen of had moeten liggen. Ik ben de mening toegedaan dat het bij de EEG had moeten blijven en moet niets van die hele EU hebben. Maar wellicht dat een EU-fan eens uit kan leggen waarom de EU niet verder zou moeten uitbreiden naar een "Aardse unie"? Ik ben namelijk benieuwd of argumenten die gegeven worden waarom de EU zo goed voor ons is, ook valide zijn als de grenzen verder (continent overlappend) komen te liggen en elkaar uiteindelijk ergens bij Nieuw Zeeland/Australie raken.....  :crazy:

onderofficier

Citaat van: Kapitein Rob op 13/11/2010 | 15:55 uur
Citaat van: dudge op 13/11/2010 | 15:37 uur
En ja, natuurlijk kun je voorbeelden noemen, soms kan een David een Goliath overwinnen, maar doorgaans wint de Goliath. De Nederlandse steden hebben zich verenigd in een aantal provincies, die zich ook weer hebben verenigd, dat bleek een goede mix te zijn. De BeneLux was wat minder succesvol, maar wie weet.

Interessante redenatie die ik wel vaker vernomen heb. Alleen is mijn vraag dan waarom je na de rits "dorpen/steden - gemeentes - provincies - Nederland - Benelux - EEG - EG - EU" niet de EU steeds verder blijft uitbreiden, vervolgens continentoverschrijdend en uiteindelijk als laatste in de rij "aarde" plaatst. Waarna we dus weer terug bij af zijn. Wie bepaalt de grens van de groei "omdat groter beter zou zijn voor ons"?

Onder de noemer "groter is beter voor ons" zijn vele dorpen / gemeentes samengevoegd maar helaas werkt het gewoon niet.
Veel dorpen / gemeentes vinden het maar niets dat ze samen gevoegd zijn; niet de politieke kant*
maar de bewoners van de gemeentes en dorpen.
Het is zo dat de dorpen / gemeentes waarin de gemeentehuizen zijn gebouwd cq zijn open gebleven worden opgeknapt, de wegen meer geveegd enz enz.

* net als in de landelijke politiek is alles een succes.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

KapiteinRob

Citaat van: dudge op 13/11/2010 | 15:37 uur
En ja, natuurlijk kun je voorbeelden noemen, soms kan een David een Goliath overwinnen, maar doorgaans wint de Goliath. De Nederlandse steden hebben zich verenigd in een aantal provincies, die zich ook weer hebben verenigd, dat bleek een goede mix te zijn. De BeneLux was wat minder succesvol, maar wie weet.

Interessante redenatie die ik wel vaker vernomen heb. Alleen is mijn vraag dan waarom je na de rits "dorpen/steden - gemeentes - provincies - Nederland - Benelux - EEG - EG - EU" niet de EU steeds verder blijft uitbreiden, vervolgens continentoverschrijdend en uiteindelijk als laatste in de rij "aarde" plaatst. Waarna we dus weer terug bij af zijn. Wie bepaalt de grens van de groei "omdat groter beter zou zijn voor ons"?

IPA NG

Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Enforcer

Denk wel dat hij behoorlijk gelijk heeft.

Kwantiteit gaat ver boven kwaliteit binnen de huidige Eu en zal tzt een zeepbel blijken.

KapiteinRob

Ach, laten we het vuurtje weer eens oppoken......  :devil:



EU-elite schiep wangedrocht

De economie van Ierland staat op instorten, maar de leiders van de EU doen net of hun neus bloedt. De nieuwe Europese welvaart die landen als Griekenland, Portugal en Ierland te beurt is gevallen, wordt door de Noord-Europese landen bekostigd, zo beseffen we nu – maar de Euro-elites vinden dergelijke geldstromen volstrekt acceptabel. Zij worden geleid door een hoger doel, een hogere ambitie, een verheven utopie: Europa als federale superstaat.

We hebben het tafereel gadegeslagen van een onbekende, bleke Belg die zich president van de EU mag noemen – we hadden geen idee waar hij vandaan kwam, maar de Brusselse elites schoven deze vage figuur naar voren, en daar moesten we kennelijk blij mee zijn.

We hebben een onleesbare Europese grondwet, een vlag waarbij niemand ook maar ooit zal volschieten, een nationale Europese hymne, en een legioen ambtenaren en beroepspolitici die ons de waarde van de utopie wel eens zullen bijbrengen.

Identiteit

De EU is een historisch wangedrocht. De ontkenning van de nationale natiestaat is een ontkenning van de Europese geschiedenis, die bol staat van conflicten en bloedbaden tussen de talloze etnische groepen die hun identiteiten ten koste van de allerhoogste prijs wilden afbakenen. Taal, cultuur, traditie – ze vormen essentiële aspecten van het menselijke bestaan.

Maar sinds enkele decennia probeert een supranationale groep van utopisten die essentialia te onderdrukken. Ze zijn gaan bouwen aan instituties die het begin kunnen vormen van een federale Europese overheid naar Amerikaans model, maar zonder de democratische veiligheidsmechanismen die de Amerikaanse Founding Fathers op geniale wijze in hun staatsmodellen hadden ingebouwd.

Onze Europese elites zijn als de dood om ons te raadplegen. We doen er voor deze elites niet toe. Want wij weten niet wat goed voor ons is, de elites weten dat wel. Levend in hun eigen werkelijkheid proberen ze ons voortdurend voor te houden dat het goed is wat er gebeurt omdat we in een tijd van globalisering zonder de EU de race met India en China niet zouden kunnen volhouden.

Waarom de EU die race wel zou kunnen volhouden, wordt niet uitgelegd. Waarom Zuid-Korea en Singapore en Israël, kleine landen, in die race volop meedoen, wordt niet verklaard. De EU als antwoord op globalisering is een fictie. Een behoorlijke plek in de race van de globalisering kan alleen door educatie en technologische vernieuwing worden behaald, niet door schaalvergroting. Het blijft altijd gaan om het vernuft van het individu, om de mogelijkheden om talent te laten bloeien, om vrij wetenschappelijk onderzoek, om specialisatie, om de ambitie en het vermogen om grenzen te verleggen.

De EEG was een schitterend vehikel. Het bracht de economieën van Europese landen dichter bij elkaar, maar de aangesloten landen bleven autonoom en konden hun munten laten reageren op nationale economische en financiële ontwikkelingen. Maar de Ieren zijn hun pond kwijtgeraakt. Wat bij hen pijn doet, doet ons nu ook in het ziekenhuis belanden. De specifieke kenmerken die Ieren tot Ieren maken, werden door de bureaucraten in Brussel ontkend, en wat een periode van opmerkelijke Ierse welvaart leek te zijn, blijkt nu gebouwd te zijn op drijfzand. Wij zullen in dat moeras moeten waden en de boel moeten leegpompen. Dat doen Nederlanders al eeuwen. Dat maakt ons anders dan Grieken en Ieren.

Er bestaat een oude Ierse grap die ongeveer zo luidt: 'Zou het geen goed idee zijn als God opeens de bevolking van Ierland met de bevolking van Holland zou ruilen? De Hollanders zouden Ierland meteen in een tuin veranderen. En de Ieren zouden allemaal verdrinken omdat ze de dijken niet zouden onderhouden.'

Let wel, dit is een Ierse grap, geen Hollandse. Zo kijken sommige Ieren naar hun eigen cultuur.

De elites zijn nu bezig de hele Balkan de EU in te smokkelen. De natiestaten van de Balkan zijn onvolgroeid, en de burgerzin van de bevolkingen is flinterdun. Corruptie tiert er dus welig. De stabiliteit van de staten in het noorden wordt erdoor verstoord terwijl de instabiliteit op de Balkan gewoon wordt gecontinueerd.

Sommige bureaucraten en utopisten zien het lidmaatschap van Turkije als het hoogste gebod. Daarmee krijgen we Anatolië binnen de EU, het Koerdische drama, de radicale islam, en Syrië en Iran zullen dan aan de EU grenzen. De kolder hiervan is kolossaal, maar toch wordt er serieus over gediscussieerd in de wandelgangen te Brussel, en bij de bijeenkomsten van ministers en premiers.

Federatie

Het is belangrijk dat Europese landen op economisch en wetenschappelijk gebied samenwerken, maar het is absoluut onnodig dat die samenwerking door een supranationale elite wordt gebruikt als middel om een federaal Europa tot stand te brengen. Een dergelijke federatie biedt geen voordelen, zo hebben we nu proefondervindelijk vastgesteld. Als beroepspoliticus mis je dan de mogelijkheid om een paar jaar leuk tussen Brussel en Straatsburg heen en weer te reizen, maar goed, dat doen ze dan maar in hun vrije tijd en op eigen kosten.

De elites van de EU denken dat de volken van Europa gelaten de wetten blijven aanvaarden die Brussel over ons uitstort. Maar de onvrede is groot. De Noord-Europeanen, wier discipline en arbeidsethos de EU financieren, zullen op een dag de elites uit hun kantoren jagen – want het is bedrog dat hier gepleegd wordt, duur bedrog dat op catastrofale wijze de breekbare balans in Europa verstoort.

Bron: De Telegraaf dd. 131110