De Eurozone en haar problemen

Gestart door KapiteinRob, 02/05/2010 | 22:09 uur

Elzenga

Wat een verschrikkelijk demagogisch en waardeloos stuk van prof. Smalhout...Waar hij de "europriesters" van beticht doet hij zelf. Sentimenteel onderbuikgereutel. Zwart-wit maken van zaken, dingen uit hun verband rukken en volledig voorbij gaan aan een aantal zaken die een fundamentele rol spelen in deze. Ik wilde het fileren, maar ik ga niet eens de moeite doen. Natuurlijk gaan er dingen fout en natuurlijk hadden dingen veel beter gekund...en natuurlijk hebben sommige politici gelogen en zaken verkeerd voorgesteld...maar de conclusies die Smalhout trekt slaan nergens op. Ik ben trouwens ook wel benieuwd of er van zijn hand een soortgelijk stuk is over de Verenigde Staten. Het land dat niet alleen aan de basis stond van de huidige economische crisis maar ook al lang failliet was als het niet zo belangrijk was in de wereld en dus door haar geldschieters overeind wordt gehouden. Hoor ik lieden als Smalhout daarover? nop. Nu voor een schijntje van het geld dat met Griekenland gebeurd slaan lieden als Smalhout wel aan. Want tja..het gaat weer over Europa...en dan moet er gehakt worden. Want het zou toch vervelend zijn als de komende generaties zo'n prachtige dragende en levensbepalende ervaring als de Tweede Wereldoorlog ontzegd zou worden...niet Smalhout? Om ook maar even op deze toer te gaan...

KapiteinRob

Grieks drama

Alle media hebben er inmiddels melding van gemaakt. Griekenland, het zwakste lid van de Europese Unie, heeft immense schulden. Het is corrupt en bijna bankroet. De EU gaat nu de komende jaren 110 miljard euro aan de Grieken lenen en Nederland doet mee voor bijna 5 miljard. Kunnen we dat eigenlijk wel missen?
       
Het begint erop te lijken dat het Griekse financiële drama het laatste bedrijf aankondigt van het eurotoneelstuk waar niemand gelukkig mee is. De première was het zogenaamde Verdrag van Maastricht. Het aantal landen dat de euro als betaalmiddel invoerde, nam toe tot zestien.
       
Griekenland werd op onbetrouwbare gronden de EU ingesmokkeld en daar hebben we nu de ellende van. Dat land heeft namelijk geen begrotingsdiscipline, evenmin als enkele andere ZuidEuropese staten, die vaak spottend de 'knoflooklanden' worden genoemd.
     
Het weekblad Elsevier van heden stelt het probleem bikkelhard:
'Het zuiden van Europa heeft eerst de door ons gevulde voorraadkast leeg gevreten en nu komen ze bij ons aan tafel van ons bord mee prikken'.
       
Zonder meer kan gesteld worden dat de regering in Den Haag, het EUparlement in Brussel en de Europese bank in Frankfurt er een puinhoop van gemaakt hebben. De euro is een wangedrocht dat ons met valse reclamekreten, leugens en bedrog door de strot is geduwd. Het wordt steeds duidelijker dat de EU, het Europees Parlement en de euro niet zozeer politiek-economische begrippen zijn, maar onderdelen van een fanatiek geloof, een intolerante religie waar niet aan getwijfeld mag worden.
       
Een Europese Economische Gemeenschap, zoals we die vroeger hadden, was niet goed genoeg. Er moest een Europarlement komen met een eenheidsmunt, de euro. Dat waren de wondermiddelen om alle internationale problemen te voorkomen. Zonder de EU en de euro waren wij verloren, zo werd ons verteld. Dan eindigden we als derdewereldland. Dan ging het licht uit. Geen middel werd ongebruikt gelaten om ons tot de juiste politieke godsdienst te bekeren. De vroegere Duitse Bondskanselier Helmut Kohl kreeg op 2 februari 1996 voor zijn bekeringsijver een eredoctoraat van de universiteit van Leuven in België. In zijn redevoering stelde hij demagogisch dat Europa eigenlijk geen keus had. Het was óf de euro accepteren óf wederom in een oorlog verwikkeld raken. En niemand protesteerde.
       
Nederland volgde slaafs. Onze eigen europriesters van destijds waren Wim Kok als minister-president, Gerrit Zalm als minister van Financiën en wijlen Wim Duisenberg als de eerste president van de Europese bank te Frankfurt. Het besluit om onze 700 jaar oude gulden als betaalmiddel om te ruilen voor de euro werd in ons parlement vrijwel zonder noemenswaardige discussie binnen slechts twintig minuten genomen. Nu wordt duidelijk dat dit een stupide beslissing was, die genomen werd door Kamerleden die gedrogeerd waren door de bedwelmende mantra's van de europriesters.
       
Gerrit Zalm zei dat de invoering van de euro weliswaar enige miljarden zou kosten, maar dat die onkosten binnen anderhalf jaar terugverdiend zouden zijn. Bovendien zouden alle prijzen bij de invoering van de euro gehalveerd worden. Ook was de euro zo handig bij het reizen door Europa. Je hoefde niet meer geld te wisselen en dat scheelde veel in de reiskosten. De economie zou geweldig opbloeien. We gingen het economisch paradijs tegemoet. Dat voor het opgeven van onze nationale munt eigenlijk een grondwetsherziening nodig was geweest, was een bijkomstigheid waar niemand meer over praatte.
   
Alleen de politicus en gemeenteraadslid Martin Dessing protesteerde in zijn boek 'De euroramp treft ons allemaal'. Hij diende ook een aanklacht in wegens fraude tegen Gerrit Zalm, die als minister van Financiën onze harde en stabiele gulden voor een veel te lage koers had ingeruild voor de euro. Zodoende verloren wij allemaal ruim 10 procent van onze spaargelden en pensioenen. Die aanklacht is nooit in behandeling genomen door de rechtbank. De beslissingen rondom die euro worden kennelijk net zo afgeschermd als de vroegere seksschandalen op kostscholen en seminaria van de katholieke kerk.
       
Toch waren er financiële experts die opmerkten dat een munt niet alleen een rekeneenheid is, maar ook een symbool van een nationale identiteit. De euro echter is een staatloze munt, want er bestaat in wezen geen land dat Euro heet. De EU is een verzameling van vaak sterk verschillende volken met uiteenlopende karakters, ideeën en tradities, die eigenlijk geen eenheid vormt. In de praktijk blijkt nu die zo bewierookte euro geen bindmiddel te zijn maar eerder een splijtzwam. Die euro is een doel op zichzelf geworden.
       
Lemen voeten
       
Het Financieele Dagblad meldde kortgeleden dat de val van de euro nabij is en dat de monetaire reus op lemen voeten staat. Reeds in 2002, direct al na de invoering van de euro, werd voorspeld dat de eenheidsmunt geen lang leven beschoren zou zijn. Men schatte dat toen op plusminus zes jaar. Al eerder in de geschiedenis waren er muntunies geweest. Die waren alle binnen vijf à zes jaar gesneuveld. De enige geslaagde muntunie is die van de Verenigde Staten. Maar die heeft er ongeveer honderd jaar over gedaan. Pas in 1914 was de monetaire eenwording van de Verenigde Staten voltooid.
       
Vrijwel niemand is thans nog gelukkig met de euro. Wij als consumenten en simpele burgers van dit land zijn bewust dom gehouden door een politiek-financiële elite. Maar onafwendbaar tekent de naderende ramp zich af. We worden meegesleurd door de Europese knoflooklanden en ons geld verdwijnt met miljarden in een bodemloze mediterrane put. Het uitstappen uit het eurocircuit en het teruggaan naar onze eigen vertrouwde gulden zal ons wel heel veel geld kosten. Maar misschien komt het dan nog goed voor onze latere generaties.
             
Het onverantwoordelijke avontuur met de euro dient een waarschuwing te blijven tegen alle obscure politici die ons een paradijs op aarde beloven.

Bron: De Telegraaf dd. 080510 - "Op het scherp van de snede, door prof. B. Smalhout"

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 08/05/2010 | 00:53 uur
en volgen harde maatregelen, op straffe van een rol als melaatse van Europa.

Bij de invoering van de euro waren er ook "harde afspraken gemaakt" betreffende begrotingstekorten. En een ieder mag denken en vertrouwen wat-ie wil, maar ik geloof geen snars van allerlei brave toezeggingen van de Grieken en deel het naieve vertouwen van minister de Jager niet dat Nederland uiteindelijk keurig de bijna 5 miljard euro terugkrijgt van de Grieken en er nog op zou gaan verdienen ook.....

andré herc

Citaat van: Elzenga op 08/05/2010 | 00:53 uur
Vermogensbeheerder Martien van Winden heeft misschien verstand van vermogensbeheer...uit zijn uitspraken blijkt niet dat hij erg veel verstand heeft van de globale ontwikkelingen van de laatste jaren. De voordelen van de Euro voor Nederland zijn nu al groot, laat staan over enige decennia. Als de globale verschuivingen zich verder hebben doorgezet. Valse beelden oproepen alsof het vroeger beter was en we zomaar terug kunnen naar toen vind ik pure misleiding. Daarbij... de Grieken moeten nu juist korte metten maken met de gevolgen van (nog) hun "oude" politiek en economisch beleid. Toen ze nog geen euro hadden konden ze dit nog maken. Nu vallen ze door de mand en volgen harde maatregelen, op straffe van een rol als melaatse van Europa. En dat zou voor een land dat de basis legde voor onze democratie en vrijheden toch een enorme afgang zijn.
Ik heb maar een klein beetje verstand van economie ,maar heb dit ook al aan zien komen,dit is het begin van het einde van de Euro, want er komen nog meer landen hun hand ophouden in Brussel,om nog meer geld te lenen. :omg:
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Enforcer

Iedereen met een beetje economisch verstand wist van tevoren al dat de Grieken hard onderuit zouden gaan. De EU heeft het gewoon hard nagelaten om de GRieken strak te laten trekken, VOORDAT ze met de Euro mee mochten gaan doen.

Elzenga

Vermogensbeheerder Martien van Winden heeft misschien verstand van vermogensbeheer...uit zijn uitspraken blijkt niet dat hij erg veel verstand heeft van de globale ontwikkelingen van de laatste jaren. De voordelen van de Euro voor Nederland zijn nu al groot, laat staan over enige decennia. Als de globale verschuivingen zich verder hebben doorgezet. Valse beelden oproepen alsof het vroeger beter was en we zomaar terug kunnen naar toen vind ik pure misleiding. Daarbij... de Grieken moeten nu juist korte metten maken met de gevolgen van (nog) hun "oude" politiek en economisch beleid. Toen ze nog geen euro hadden konden ze dit nog maken. Nu vallen ze door de mand en volgen harde maatregelen, op straffe van een rol als melaatse van Europa. En dat zou voor een land dat de basis legde voor onze democratie en vrijheden toch een enorme afgang zijn.

andré herc

Martin van Winden wil gulden terug
Gepubliceerd: 1 mei 2010 16:13 | Gewijzigd: 1 mei 2010 18:05
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 1 mei. Niet Griekenland, maar Nederland moet uit de euro stappen. Dat zegt vermogensbeheerder Martien van Winden vandaag in een vraaggesprek met NRC Handelsblad.

Van Winden heeft diverse boeken geschreven over de kracht van de Nederlandse gulden in historisch perspectief: Rijk blijven, Nederland, de schatkist van Europa en Slag om de toekomst. Ook heeft hij een studie gemaakt van de renteniveaus en aandelenkoersen in Nederland vanaf 1540 tot heden.

Lees het hele interview met Van Winden dit weekeinde in het katern Opinie & Debat van NRC Handelsblad. (Web-)abonnees kunnen het artikel ook lezen in de digitale editie.
,,Je kunt een land niet uit de euro zetten. Ik denk ook niet dat het gebeurt. Uitstappen zou voor Griekenland enorme problemen geven. Wat wel mag, is dat Nederland uit de euro stapt en de gulden weer invoert."

Ingewikkeld zou een eventuele herinvoering van de gulden niet zijn, zegt Van Winden. ,,Ieder land drukt zijn eigen eurobiljetten, aan de code op het biljet kun je zien waar die vandaan komt. Nederlandse biljetten beginnen met een X en je kunt bepalen: dat zijn voorlopig weer guldens. Met de munten is het helemaal makkelijk, op de Nederlandse euromunten staat de afbeelding van de koningin. Om middernacht kunnen Wellink en De Jager besluiten om terug te gaan naar de gulden."

Lijsttrekkers Geert Wilders (PVV) en Rita Verdonk (Trots op Nederland) zeiden vandaag dat Nederland moet overwegen om uit de euro te stappen. Volgens het ANP roept Wilders het kabinet op om die optie ,,nu onder de loep te nemen en er serieus naar te kijken".

Wilders: ,,We kunnen de Grieken niet dwingen uit de eurozone te stappen maar zelf kunnen we er als Nederland wel uitstappen. Het kabinet moet die optie nu onder de loep nemen en er serieus naar kijken voor het geval het met Griekenland, Spanje en Portugal verder fout gaat."
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

Een daling van het defensiebudget naar 2% lijkt me in deze situatie erg verstandig en nodig. Maar ik denk dat de politiek toch ook een beetje bevreesd blijft voor wat er in het verleden is gebeurd (militaire coup). En de militaire top dus niet teveel tegen zich in het harnas wil jagen.

andré herc

Forecast International assesses effects of budget cuts on Greek defense


NEWTOWN, Conn. | While Greek citizens struggle to accept the reforms needed to rectify the country's long-standing structural and fiscal problems, questions persist as to what will be cut in exchange for a three-year EUR110 billion ($145 billion) bailout package from the European Union and the International Monetary Fund. While it is known that retirement ages will be raised, the pension system reformed, and the public sector reduced, it is not known exactly how the expected wide-ranging government budget cuts will affect Greek defense.

Despite the country's tip into recession and the government's knowledge of the rapidly approaching twin debt/deficit crisis, the Greek defense budget actually rose nominally by 6.9 percent in 2009 from EUR5.81 billion to EUR6.24 billion ($8.67 billion). Such a reoccurrence is unlikely in the future, as the Greek budget deficit - over 13 percent of GDP in 2009 - must be shrunk down to the 3 percent ceiling mandated by the EU under its Stability & Growth Pact eurozone rules by 2014. That date was set by the EU and IMF as part of its bailout agreement.

Already the 2010 defense budget has been reduced, albeit slightly, down to EUR6 billion ($7.85 billion), or roughly 2.8 percent of GDP. The latter figure represents the highest annual allocation in real terms among all of Europe's NATO member states. By comparison, the two highest nominal defense spenders in Europe - the U.K. and France - allocate 2.3 and 2 percent, respectively, toward their militaries on an annual basis. Like Greece, these countries face serious budget deficit and national debt crises on the horizon and will be forced by fiscal reality to curtail future defense budget growth.

"As part of the sharp austerity measures confronting Greece, the armed forces will have to accept the bad-tasting medicine the rest of the country is being forced to swallow in order to spare the nation from bankruptcy," said FI's European Defense Analyst Dan Darling. "How severe the budgetary shrinkage will be remains to be seen, but with the Greek economy expected to contract by up to 4 percent this year and again in 2011, the reality is that meeting the current investment level of 2.8 percent of GDP is a near impossibility."

At the same time, Greece's traditional unease with neighboring Turkey ensures that defense spending will not suffer the deep chop of Athens' budgetary axe. Turkey has emerged over the last decade as a growing regional power and despite a rapprochement between the two countries, lingering issues remain involving territorial disagreements and questions about the diplomatic status of Turkish-controlled northern Cyprus. Though Turkish officials have insisted that Greece continues to perpetuate an irrational fear of a Turkish threat, Hellenic distrust of its Anatolian neighbors runs deep. While trade has increased over the years and cross-political and military visits have occurred, territorial incursions by the Turks in the Aegean continue.

Though alleviating tensions with Turkey will help ease the Greek defense budgetary crunch, it will not eliminate it altogether. Despite their shared NATO membership, Greece will continue to view Turkey as its principal strategic threat, and unless Ankara reciprocates with hard evidence of a military climb-down (reducing its air and sea presence from disputed territory, removing forces from northern Cyprus, shrinking its defense budget), Athens will no doubt feel it necessary to maintain a worthy state of military preparedness.

The problem for Greece will come primarily in its defense equipment budget. Under its two medium-term defense armament programs (referred to as the EMPAE) approved in July 2006, the Greek defense establishment planned to invest a total EUR26.8 billion ($39.4 billion) toward equipment procurement and maintenance. However, the bulk of the first-term (2006-2010) program money (EUR11.4 billion, $16.7 billion) was used to pay off debt for equipment procured under a previous EMPAE. The second program, covering the period from 2011-2015, planned on a EUR15.4 billion ($22.7 billion) budget. Instead, what remains for the second-term budget will likely be used much like its predecessor - to pay off debts accrued under the preceding EMPAE.

IMF chief Dominique Strauss-Kahn insisted on May 2 that traditional levels of Greek defense investment will be "clearly reduced" under the austerity measures implemented by the government as part of the agreed-upon bailout. But with lingering modernization programs (namely for multipurpose frigates, advanced trainers, and new-generation fighters) and unfortunate geography requiring heavy air and sea surveillance, the Greek defense budget can only be slashed so much. Expecting it to fall by much more than 10 percent over the coming three years might prove untenable. A 20 percent reduction would bring annual allocations through 2013 down below EUR5 billion.

"The benefits of such budgetary thriftiness would be felt more in Ankara than in Athens, as this would allow Turkey to continue increasing its geopolitical influence eastward and southward into its former Ottoman domain," said Darling.

defpro.com
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Elzenga

Citaat van: IPA op 03/05/2010 | 19:33 uur
Ik hap toe: Waarom zulllen Noorwegen en Zwitserland bij de EU gaan om financiele reden als ze al vrijhandel hebben met de EU? Wat zijn de financiele voordelen dan voor zulke welvarende landen? Moet wij ze geld gaan geven of gaan we ze economisch pesten om ze de unie in te dwingen?
En dan weet je hoe ik ga reageren ;)

Welke vrijhandelszone? Die bestaat al nauwelijks meer nu ook IJsland inziet dat een vrije positie toch ook erg grote risico's met zich meedraagt en nu snel aansluiting zoekt bij de EU. Noorwegen en Zwitserland hebben genoemde andere redenen om de voordelen van lidmaatschap nog te negeren. Als lidmaatschap geen voordelen zou hebben zou niemand lid worden. Er is echt geen evil power die landen dwingt lid te worden. Blijkbaar biedt het de nodige voordelen. 
Citaat van: IPA op 03/05/2010 | 19:33 uur
Waarom probeert men het vol te houden dat vele landen met totaal verschillende economieën met één munt kunnen? Hoe kan dat ooit goed gaan? Sommige landen hebben inflatie nodig, sommige juist niet. Sommige hebben meer rente nodige, sommige minder. Nu is het zo dat de belangen van Duitsland en Frankrijk voorop staan... Nu is dat voor Nedelnd niet zo erg maar voor de PIIGS landen wel. Ach ja, allemaal voor die utopie van de poltici, de USE.
Ik zou over die "utopie" de komende 4 en 5 mei nog maar eens goed nadenken....Dan zie je wat er kan gebeuren als die eenheid en samenwerking er niet is en het ieder voor zich is en god voor ons allen is. Van een utopische gedachte was helemaal geen sprake. Het was pure ernst. De oprichters hadden net 1 van de meest afschuwelijke oorlogen uit de mensheid doorgemaakt. En zie nu!!..nog geen 65 jaar na dood, verderf, haat en massale genocide op dit continent kan men zich nauwelijks meer voorstellen dat hier weer een grote oorlog komt.... En sinds wanneer mogen grotere landen, die ook meer betalen aan de EU, niet meer zeggenschap hebben. Lijkt me een vrij democratisch gegeven. Zolang er maar voldoende waarborgen zijn. Of dacht je dat alle Staten in de VS allemaal even veel invloed en macht hadden? Arnold Schwarzenegger wil niet voor niets president van de VS worden als dat kon. Hij is nu al de "baas" van de op acht na grootste economie ter wereld.

Ja, er valt nog veel op de EU aan te merken..en te verbeteren. Maar ik vind dat men ook kan doorslaan.

IPA NG

#10
Citaat van: Elzenga op 03/05/2010 | 01:12 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 03/05/2010 | 00:13 uur
Je kunt wel griepen richting de Grieken maar het is toch echt ook onze eigen Nederlandse schuld. Wij moesten zo nodig van een EEG naar een EG en zelfs EU, wij moesten zonodig een euro, wij gingen akkoord met al die uitbreidingen. En vooral niet met minder genoegen nemen omdat dit allemaal voor onze welvaart zo goed zou zijn of is geweest. Ik zal je vertellen dat het wat mij betreft welvaarttechnisch best een onsje minder had mogen zijn als we onze eigen identiteit, zeggenschap en cultuur wat meer hadden kunnen behouden en "belijden". Is het dan zo verkeerd hoe de Zwitsers en de Noren er voor staan?
Het gekke is dat lidmaatschap van de EU juist onze eigen identiteit versterkt. Onze zeggenschap groter is dan vroeger en onze cultuur er echt niet onder heeft geleden..omdat de EU juist de eigen cultuur propageert en ondersteunt. Problemen die wij hebben met identiteit en cultuur hebben zover ik het zie geen donder met de EU te maken, maar zijn een intern probleem. En als de Grieken en Romeinen een paar eeuwen geleden net zo dachten als jij nu, dan waren wij waarschijnlijk nog een stel achterlijke boeren.

Het ontstaan van de EU gaat niet makkelijk en er worden fouten gemaakt. Maar vanuit een strategisch perspectief en gezien de ontwikkelingen in de wereld blijf ik het een erg goede zaak vinden. Willen wij althans een groot deel van onze welvaart behouden. Strategisch inzicht, doorzettingsvermogen en optimisme dat bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten tot de wereldmacht heeft gemaakt die het al decennia is. Ook dat ging uiterst moeizaam en er waren genoeg momenten dat men voor een hele andere weg had kunnen kiezen.

En Zwitserland en Noorwegen zijn juist slechte voorbeelden voor "onafhankelijkheid". Noorwegen kan dit alleen volhouden door haar olie- en gasinkomsten. Drogen die op dan zullen de Noren ook lidmaatschap aanvragen. Idem voor Zwitserland. Het land heeft zo'n lange traditie van neutraliteit, dat het niet 1 2 3 om gaat. Maar ook dat zal op termijn gebeuren is mijn overtuiging.
Citaat van: Kapitein Rob op 03/05/2010 | 00:13 uur
Ik zie nu een EU waar niet alleen in het zuiden, maar zeker ook in het oostelijke deel nog wel wat potentiele probleemgevallen zitten waar we wellicht ons hoofd en portemonnaie over kunnen gaan breken in de toekomst.
Over de VS gesproken. En even buiten de problemen die de Grieken goeddeels ook zelf hebben veroorzaakt. Maar het valt me zo op dat hier weer wordt afgegeven op de EU, de EU weer tot zondebok lijkt te worden gemaakt. Terwijl niemand ook maar rept over de oorzaak van deze grote economische wereldcrisis die ook veel EU landen zo hard treft nu...de VS. Zo treffend...een vrijwel bankroet land dat alleen op krediet van anderen nog voort kan en ons in crisis en oorlogen stort...maar men wijst naar de EU...

En als de Grieken failliet willen so be it. Wordt het land dat aan de basis stond van onze beschaving het afvoerputje van de EU. Misschien helpt het al de idiote wapenwedloop met de Turken te staken.

Ik hap toe: Waarom zulllen Noorwegen en Zwitserland bij de EU gaan om financiele reden als ze al vrijhandel hebben met de EU? Wat zijn de financiele voordelen dan voor zulke welvarende landen? Moet wij ze geld gaan geven of gaan we ze economisch pesten om ze de unie in te dwingen?


-----------------------------------------------------------------

Waarom probeert men het vol te houden dat vele landen met totaal verschillende economieën met één munt kunnen? Hoe kan dat ooit goed gaan? Sommige landen hebben inflatie nodig, sommige juist niet. Sommige hebben meer rente nodige, sommige minder. Nu is het zo dat de belangen van Duitsland en Frankrijk voorop staan... Nu is dat voor Nedelnd niet zo erg maar voor de PIIGS landen wel. Ach ja, allemaal voor die utopie van de poltici, de USE.
Militaire strategie is van groot belang voor een land. Het is de oorzaak van leven of dood; het is de weg naar overleven of vernietiging en moet worden onderzocht. --Sun Tzu

Cigarz

De lening aan de Grieken zal wel ten koste gaan van het NLD Defensie budget? Komt mooi uit, want na de komende verkiezingen wordt MinDef toch opgedoekt en bij BuZa onder gebracht...

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 03/05/2010 | 01:12 uurOver de VS gesproken. En even buiten de problemen die de Grieken goeddeels ook zelf hebben veroorzaakt. Maar het valt me zo op dat hier weer wordt afgegeven op de EU, de EU weer tot zondebok lijkt te worden gemaakt. Terwijl niemand ook maar rept over de oorzaak van deze grote economische wereldcrisis die ook veel EU landen zo hard treft nu...de VS. Zo treffend...een vrijwel bankroet land dat alleen op krediet van anderen nog voort kan en ons in crisis en oorlogen stort...maar men wijst naar de EU...

Het huidige bancaire systeem wordt ook wel Anglo-Dutch banking system genoemd ;) Dus juist als Nederland hebben we ook invloed gehad op wat er speelt en de oorzaken ervan. Nederland was samen met Engeland en de VS een van de landen die het hardste riepen dat mensen maar moesten lenen, maar we hadden gelukkig wel onze overheidsbegroting relatief goed op orde. Daardoor staan we er nu redelijk goed voor.

Voor de rest is er nu een sterk staaltje economische oorlogsvoering aan de gang. Fondsen zoeken naar slachtoffers waar geld aan te verdienen valt en vallen die dan aan. Griekenland was een gemakkelijk slachtoffer en hierna volgt vrijwel zeker Portugal. Zodra de ene crisis enigszins geblust is wordt er gezocht naar een volgend slachtoffer, alsof het jakhalzen zijn. Je hoort nu weinig over Spanje en Italie maar dat zijn de landen waar het echt oom gaat draaien. Daarna? De UK, maar zij hebben net zoals de VS een zeer slimme manier van de aandacht af te leiden en zijn zelf diegenen die de aandacht op de slachtoffers leggen om zo buiten schot te blijven. Zo lang het duurt. Zodra de UK echter er niet meer in slaagt de aandacht op anderen te leggen wordt het interessant.

Op langere termijn staat (Noord-) Europa er nog niet zo slecht voor. De VS is feitelijk al failliet en China heeft ook een aantal gigantische problemen. Europa hobbelt enigszins rustig door met wat hordes die onderweg worden genomen. Als je naar de fundamenten kijkt (opgebouwde pensioenen, spaarsaldo's, arbeidsproductiviteit en export) dan staat Noord-Europa er helemaal niet gek voor. We groeien niet hard maar het hobbelt redelijk stabiel. Zuid Europa hebben we echter nodig voor die export, stabiliteit en om als economisch blok macht uit te kunnen oefenen. Dat Europa op dit moment zwak is vind ik regelrechte onzin die vooral door de jakhalzen wordt verspreid. De Euro staat nog ver boven het niveau van haar introductie en er zijn in Europa niet meer problemen dan in de VS of zelfs China. Een wat zwakkere Euro doet Angela Merkel en Balkenende alleen maar achter de hand lachen. Goed voor de export en Europese economie en minder goed voor de VS en China.

Zou Europa uit elkaar vallen dan hebben de individuele landen echter weer een veel grotere krijgsmacht nodig en is de kans op oorlogen ook weer veel groter. Ik wil niet zeggen dat we cadeautjes moeten uitdelen maar dat kost veel meer dan die paar miljard ieder jaar aan Europa en de 5 miljard die we nu "uitlenen" aan de Grieken. Los van al het leed wat er uit voort komt. Voor mij is enkel het vredesdivident al voldoende reden om pro Europa te zijn.

Het is misschien ook wel apart om over na te denken, maar los van hoe het in Nederland de komende jaren gaat zit Griekenland als land nu in een economische depressie zoals in de jaren 30. Het is nog niet wereldwijd, maar lokaal wordt het al zwaar gevoeld. Litouwen en Oekraïne zitten inmiddels ook al in dat bootje.

Elzenga

#7
Citaat van: Kapitein Rob op 03/05/2010 | 00:13 uur
Je kunt wel griepen richting de Grieken maar het is toch echt ook onze eigen Nederlandse schuld. Wij moesten zo nodig van een EEG naar een EG en zelfs EU, wij moesten zonodig een euro, wij gingen akkoord met al die uitbreidingen. En vooral niet met minder genoegen nemen omdat dit allemaal voor onze welvaart zo goed zou zijn of is geweest. Ik zal je vertellen dat het wat mij betreft welvaarttechnisch best een onsje minder had mogen zijn als we onze eigen identiteit, zeggenschap en cultuur wat meer hadden kunnen behouden en "belijden". Is het dan zo verkeerd hoe de Zwitsers en de Noren er voor staan?
Het gekke is dat lidmaatschap van de EU juist onze eigen identiteit versterkt. Onze zeggenschap groter is dan vroeger en onze cultuur er echt niet onder heeft geleden..omdat de EU juist de eigen cultuur propageert en ondersteunt. Problemen die wij hebben met identiteit en cultuur hebben zover ik het zie geen donder met de EU te maken, maar zijn een intern probleem. En als de Grieken en Romeinen een paar eeuwen geleden net zo dachten als jij nu, dan waren wij waarschijnlijk nog een stel achterlijke boeren.

Het ontstaan van de EU gaat niet makkelijk en er worden fouten gemaakt. Maar vanuit een strategisch perspectief en gezien de ontwikkelingen in de wereld blijf ik het een erg goede zaak vinden. Willen wij althans een groot deel van onze welvaart behouden. Strategisch inzicht, doorzettingsvermogen en optimisme dat bijvoorbeeld ook de Verenigde Staten tot de wereldmacht heeft gemaakt die het al decennia is. Ook dat ging uiterst moeizaam en er waren genoeg momenten dat men voor een hele andere weg had kunnen kiezen.

En Zwitserland en Noorwegen zijn juist slechte voorbeelden voor "onafhankelijkheid". Noorwegen kan dit alleen volhouden door haar olie- en gasinkomsten. Drogen die op dan zullen de Noren ook lidmaatschap aanvragen. Idem voor Zwitserland. Het land heeft zo'n lange traditie van neutraliteit, dat het niet 1 2 3 om gaat. Maar ook dat zal op termijn gebeuren is mijn overtuiging.
Citaat van: Kapitein Rob op 03/05/2010 | 00:13 uur
Ik zie nu een EU waar niet alleen in het zuiden, maar zeker ook in het oostelijke deel nog wel wat potentiele probleemgevallen zitten waar we wellicht ons hoofd en portemonnaie over kunnen gaan breken in de toekomst.
Over de VS gesproken. En even buiten de problemen die de Grieken goeddeels ook zelf hebben veroorzaakt. Maar het valt me zo op dat hier weer wordt afgegeven op de EU, de EU weer tot zondebok lijkt te worden gemaakt. Terwijl niemand ook maar rept over de oorzaak van deze grote economische wereldcrisis die ook veel EU landen zo hard treft nu...de VS. Zo treffend...een vrijwel bankroet land dat alleen op krediet van anderen nog voort kan en ons in crisis en oorlogen stort...maar men wijst naar de EU...

En als de Grieken failliet willen so be it. Wordt het land dat aan de basis stond van onze beschaving het afvoerputje van de EU. Misschien helpt het al de idiote wapenwedloop met de Turken te staken.

KapiteinRob

Citaat van: Enforcer op 02/05/2010 | 23:50 uur
Die Grieken leggen straks de heleboel plat en dat heb je dus helemaal niks meer.

Net als Afghanistan zit de oorzaak in de cultuur. Dan krijg je niet in een paar jaar omgegooid. Daar gaan generaties overheen. Jammer dus dat mijn kleinkinderen (die ik nog lang niet heb) nu al genaaid zijn door een stel idioten in het heden. En als het dan nog door Nederlanders was en het ergens in het land ten goede kwam, maar nee, het is voor die Grieken die hun eigen broek nog nooit hebben kunnen ophouden.

Je kunt wel griepen richting de Grieken maar het is toch echt ook onze eigen Nederlandse schuld. Wij moesten zo nodig van een EEG naar een EG en zelfs EU, wij moesten zonodig een euro, wij gingen akkoord met al die uitbreidingen. En vooral niet met minder genoegen nemen omdat dit allemaal voor onze welvaart zo goed zou zijn of is geweest. Ik zal je vertellen dat het wat mij betreft welvaarttechnisch best een onsje minder had mogen zijn als we onze eigen identiteit, zeggenschap en cultuur wat meer hadden kunnen behouden en "belijden". Is het dan zo verkeerd hoe de Zwitsers en de Noren er voor staan?

Ik zie nu een EU waar niet alleen in het zuiden, maar zeker ook in het oostelijke deel nog wel wat potentiele probleemgevallen zitten waar we wellicht ons hoofd en portemonnaie over kunnen gaan breken in de toekomst.