Uitvinder bazookawapen overleden

Gestart door Elzenga, 15/05/2010 | 02:42 uur

boekje_pienter



De echte uitvinder van de bazooka (origineel: M1A1) was kapitein - en later kolonel - Leslie A. Skinner. Uhl hielp mee, maar staat niet in de boeken als dé uitvinder (zie onder andere 'Rockets and missiles: the life story of a technology' van A. Bowdoin Van Riper (2004).

Aardig detail: bazooka's die werden geleverd aan de Russen werden in beslag genomen door de Duitsers en dienden als basis voor anti-tank raketlanceerders als de Panzerschreck (letterlijk: "Tankterreur"). Het eerste exemplaar hiervan werd al in 1943 beproefd...


Elzenga

Uitvinder bazookawapen overleden
WASHINGTON -  Een van de uitvinders van de draagbare raketwerper bazooka, Edward Uhl, is overleden. De Amerikaan uit Maryland werd 92 jaar, meldden Amerikaanse media.

Uhl bedacht de raketwerper in 1942 tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het wapen bestaat uit een buis op de schouder, waarmee een antitankraket kan worden afgeschoten. Het kreeg de bijnaam bazooka omdat het op het gelijkvormige muziekinstrument met die naam lijkt.

De ingenieur was destijds officier bij de Amerikaanse strijdkrachten. Vanaf 1961 was hij topman van het bedrijf Fairchild Industries. Onder zijn leiding veranderde het concern van fabrikant van militaire vliegtuigen in een producent voor de hele luchtvaart. Uhl was betrokken bij de ontwikkeling van onder meer het Thunderbolt II-vliegtuig, dat tijdens de eerste Golfoorlog werd ingezet tegen Iraakse tanks.
http://www.telegraaf.nl/buitenland/6715308/__Uitvinder_bazookawapen_overleden__.html?p=32,1