Spanningen tussen Turkije en Israël

Gestart door VandeWiel, 31/05/2010 | 08:58 uur

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 31/05/2010 | 21:15 uur
Citaat van: Elzenga op 31/05/2010 | 21:07 uur
Zoiets zou Iran of Noord-Korea eens moeten proberen....
Mwa, Noord-Korea heeft notabene een Zuid-Koreaans oorlogsbodem naar de kelder gejaagd met tientallen doden en er ontstaat minder stennis dan nu.
Ook dat ging om militairen en dus feitelijk een militair treffen...en niet om protesterende burgers die door zwaar bewapende militairen worden vermoord......

En kom nou...Niemand gelooft hier toch echt dat de Israëli niet haarfijn op de hoogte waren van wie er aan boord waren en met al dan niet wat voor wapens. Dit konvooi is vanaf het begin gevolgd door Israëlische observatiemiddelen (waarschijnlijk UAVs en mogelijk een onderzeeboot), vrijwel zeker waren er infiltranten van de Mossad oid aan boord en ook zal al de communicatie aan boord zijn afgeluisterd. Dus men wist of er gewelddadige plannen waren of niet.

Als Israël het verder "normaal" had aangepakt dan had zij de schepen gewoon op andere wijze tegen gehouden. Zoals andere democratische landen dat normaliter ook doen. Ik neem aan dat Israël ook wel wat sleepboten voorhanden heeft die de schepen gewoon fysiek hadden gestopt of op sleeptouw hadden genomen nadat de stuurinrichting was uitgeschakeld door de marine. En dit was dan vervolgens allemaal haarfijn op camera vastgelegd en aan de wereld getoond...elke poging van geweld vanaf de actievoerders had men dan kunnen (aan)tonen. Israël heeft 1 van de grootste en meest professionele (militaire) PR-afdelingen van de wereld.

Maar het gebeurde wederom niet. De vraag is dus eerder waarom men dit niet heeft gedaan. Ik heb mijn antwoord daarop al gegeven. Deze keiharde show of force was zoals vaker vanaf het begin de bedoeling en is onderdeel van Israel's bekende strategie. Om zo elke volgende poging te ontmoedigen. Israël weet daarbij dat zij hier toch mee weg kan komen door de bescherming van de VS en landen als Nederland (zeker met nu Verhagen en Balkenende). 

Elzenga

Citaat van: Kapitein Rob op 31/05/2010 | 16:58 uur
Er zijn n.m.m. op de aardkloot nog wel meer acties geweest van regeringstroepen waar je "wat vraagtekens bij kunt zetten". Waarom hoor je daar dan veel minder (protesten) over? Of oproepen tot ingrijpen? De selectieve verontwaarding die wereldwijd ontstaat is bijna genant te noemen.....

Ben benieuwd wat de reacties in Turkije waren geweest als er een schuit met 700 Koerdenaanhangers in een soortgelijke situatie had gezeten met Turlijke in de rol van Israel.....
En ik vind het niet verbazingwekkend dat er altijd weer die slappe verzachtende opmerkingen volgen als het om Israel gaat, dat er op andere misstanden niet zo heftig gereageerd wordt en dergelijke bla bla. Alsof het wrede en keihard neerslaan van de opstand in Thailand ook maar eenzelfde impact heeft op de internationale veiligheid en van eenzelfde omvang is als het Palestijns-Israëlisch conflict.

Als er wat mij betreft 1 ding gênant is, is dat er regeringen en mensen zijn die nog steeds 1 van de langdurende en wreedste bezettingen van de recente geschiedenis toelaten en goedpraten. Uit, zoals Ace1 ook al aangaf, deels schuldgevoel. Zeker als je ziet hoezeer dit conflict een negatieve impact heeft op de wereldvrede en de negatieve beeldvorming van het Westen elders in de wereld. 

Laurens

Een domme provocatie met een reactie. Of die disproportioneel is laat ik nog even in het midden, wil graag eerst meer feiten hebben. Maar ik betwijfel ten zeerste de goede en vredige bedoelingen van deze hulporganisatie. En waar the **** heb je 600 man op een paar boten voor nodig? Ontwikkelingswerkers of soort van olie op het vuur bij een bedoelde provocatie?

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 31/05/2010 | 21:07 uur
Zoiets zou Iran of Noord-Korea eens moeten proberen....

Mwa, Noord-Korea heeft notabene een Zuid-Koreaans oorlogsbodem naar de kelder gejaagd met tientallen doden en er ontstaat minder stennis dan nu.

Elzenga

#25
Citaat van: HermanB op 31/05/2010 | 12:18 uur
Je plaatst totaal geen vraagtekens bij het feit dat er 600 actievoerders op een schip zitten dat zogenaamd hulpgoederen moet vervoeren?
Als je goed leest doe ik dat wel....maar dat doet niets af aan de wederom bekende buitensporige wijze waarop Israël reageert. Zoiets zou Iran of Noord-Korea eens moeten proberen....

Citaat van: VandeWiel op 31/05/2010 | 12:26 uur
Ik vrees dat dit de taal is van het Midden Oosten die helaas door alle partijen zo gesproken wordt. Kijk naar de verkiezingen in Iran, Saddam Hoessein, hoe Egypte as we speak de bedoeinen aanpakt, Saudi Arabie in Jemen en Turkije de Kurden. Sterker nog, ik vrees dat NL het niet anders zou doen als we jarenlang in een gewapend conflict zouden zitten. Er zijn genoeg Nederlandse voorbeelden, gelukkig lijken we op dit moment wat wijzer.

Geen van allen is goed te praten.
Enige fundamentele verschil is dat Israël een democratie claimt te zijn en die andere landen die je noemt in de regio veelal dictatoriale regimes hebben of tot voor kort hadden. En dat maakt nogal uit hoe je reageert op zaken. En dit is natuurlijk heel wat anders dan het bestrijden van gewapend verzet of een guerilla-beweging. Ik ben het daarbij ook niet eens dat dit de taal van de regio is...dit is de taal van een bezetter. Die elke gewapende of ongewapende verzetsdaad van het volk dat zij onderdrukt of haar supporters buitensporig hard aanpakt of vergeldt. Dat zagen we in WOII en in elke andere vorm van bezetting waar de bezette bevolking zich verzet tegen haar bezetter of koloniaal overheerser.

Lex

Netanyahu cancels upcoming meeting with Obama

(CNN) -- Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu has canceled this week's scheduled meeting with U.S. President Barack Obama, Israeli government officials said Monday. The two leaders were slated to meet Tuesday during a visit by Netanyahu to Washington.

Netanyahu also decided to cut short a visit to Canada and return to Israel, according to an e-mail statement from his media adviser.

Netanyahu's cancellation of the meeting came in the wake of international condemnation of Israel after Israeli soldiers stormed a flotilla of ships carrying aid intended for Palestinians in Gaza, leaving at least nine people dead in the resulting violence.

Israel claimed it was defending itself, with the Israel Defense Forces saying the soldiers' lives were in danger after they were attacked with "severe physical violence, including live fire, weapons, knives and clubs."

Several nations, however, have condemned the military action and called for an investigation.

Obama spoke on the phone with Netanyahu Monday morning, according to a statement from the White House press office. He "said he understood the prime minister's decision to return immediately to Israel to deal with today's events ... (and) agreed to reschedule their meeting at the first opportunity."

Obama "expressed deep regret at the loss of life in today's incident, and concern for the wounded," the statement noted. He "also expressed the importance of learning all the facts and circumstances around this morning's tragic events as soon as possible."

Netanyahu and Obama were set to discuss, among other things, the recently completed U.N. conference on the Nuclear Non-Proliferation Treaty, according to an earlier statement from the Israeli government.

The final document released by participants in the month-long conference, which ended Friday, called for a 2012 conference of all Middle Eastern states to move forward on a 1995 proposal for a nuclear-free Mideast. The document also called on Israel to sign the treaty and place "all its nuclear facilities under comprehensive IAEA [International Atomic Energy Agency] safeguards."

Israel is not a member of the NPT and has neither confirmed nor denied that it has a nuclear weapons stockpile.
The Israeli government said in a statement the conference's document is "deeply flawed and hypocritical" and said it "ignores the realities of the Middle East and the real threats facing the region and the entire world." The statement also complained that Israel is singled out in the document and Iran, which is a signatory to the NPT, is not mentioned.

The United States signed onto the document, but Obama National Security Adviser Gen. James Jones said the U.S. government has "serious reservations."

By the CNN Wire Staff
May 31, 2010 -- Updated 1636 GMT (0036 HKT)

KapiteinRob

Citaat van: VandeWiel op 31/05/2010 | 17:04 uur
het zijn burgers en daar hoor je rekening mee te houden.

Yep, en burgers die doelbewust een blokkade proberen te breken, nemen "een zeker risico". En in relatie tot Israel een onverantwoord risico, zo blijkt ook nu. En daar ze blijkbaar knuppels en messen bij zich hadden, kun je niet zeggen dat het louter "love & peace activisten" waren.....

VandeWiel

Citaat van: Kapitein Rob op 31/05/2010 | 16:46 uur
Ik vind het niet eens verbazingwekkend meer dat er weer geluiden zijn dat "die gemene Israeli's" het weer gedaan hebben. Weinig tot geen woorden over 600 actievoerders in een hulpkonvooi die een bekend zijnde blokkade trachten te breken. Dan kun je, legitiem/begrijpelijk of niet, op je vingers natellen dat je in "vervelende situaties" terecht kan komen.

Of het nu Iraniers of Israeliers zijn die demonstranten neer maien maakt mij niet uit, het zijn burgers en daar hoor je rekening mee te houden. Ik vind het wel vreselijk hypocriet dat een Iraanse, Libanese (denk aan het uitmoorden van "al qaeda" kampen drie jaar geleden) en Turkse (Kurden) president het ineens over onschuldigen hebben terwijl ze dat zelf niet zijn.

Ik ben benieuwd wat de reacties over 24 uur zijn en of de VS bijvoorbeeld Erdogan een reprimande gaan geven wegens onverantwoord gedrag. Er is een reële kans dat wanneer dit doorgaat er Turkse schepen mee gaan varen naar Gaza en er een treffen met de Israelische marine mogelijk wordt. De VS kan ook niet helemaal lachen met het Iran-verdrag dat Turkije samen met Brazilie had gesloten.


KapiteinRob

Er zijn n.m.m. op de aardkloot nog wel meer acties geweest van regeringstroepen waar je "wat vraagtekens bij kunt zetten". Waarom hoor je daar dan veel minder (protesten) over? Of oproepen tot ingrijpen? De selectieve verontwaarding die wereldwijd ontstaat is bijna genant te noemen.....

Ben benieuwd wat de reacties in Turkije waren geweest als er een schuit met 700 Koerdenaanhangers in een soortgelijke situatie had gezeten met Turlijke in de rol van Israel.....

Ace1

#20
Citaat van: IPA op 31/05/2010 | 11:29 uur
Waarom grijpt de werled niet in? Waarom gaan we met z'n allen zonder reden in een of andere stan zitten IPV serieuze conflicten op te lossen.

De wereld grijpt niet in omdat men nog steeds schuldgevoelens heeft tegenover de Joden om deze in jaren 30 vorige eeuw toen deze Duitsland ontvluchten nergens toe gelaten  werden zodat deze uiteindelijk eind 1939 in Belgie terecht in Mei 1940 viel Duitsland Belgie binnen, korte tijd later werden deze Joden afgevoerd naar de Concentratie kampen.

KapiteinRob

Ik vind het niet eens verbazingwekkend meer dat er weer geluiden zijn dat "die gemene Israeli's" het weer gedaan hebben. Weinig tot geen woorden over 600 actievoerders in een hulpkonvooi die een bekend zijnde blokkade trachten te breken. Dan kun je, legitiem/begrijpelijk of niet, op je vingers natellen dat je in "vervelende situaties" terecht kan komen.

Lex

Veiligheidsraad snel bijeen om geweld Israël

NEW YORK - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt maandagmiddag (lokale tijd) bijeen voor een spoedvergadering over de actie van het Israëlische leger op de Middellandse Zee, waarbij zeker tien en mogelijk negentien mensen om het leven kwamen.

Dat meldden diplomaten op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Er zou nog geen tijdstip zijn vastgesteld voor het overleg tussen vertegenwoordigers van de vijftien landen die zijn vertegenwoordigd in de Veiligheidsraad.

© ANP 
Uitgegeven: 31 mei 2010 15:34

Sandgroper

Citaat van: VandeWiel op 31/05/2010 | 14:00 uur
Men gaat in Israel nu op basis van dit artikel blijkbaar uit van nog veel meer geweld de komende dagen. Totale Puinhoop.
Het artikel geeft me het gevoel dat dit de provocatie was die Israel zocht om een nieuwe oorlog te starten. Israel komt nu echter volledig alleen te staan. Het lijkt wel Harakiri.
Israel staat in de ogen van de Israeliers zelf, altijd alleen.  Zelfs de Amerikanen vertrouwen zij niet en varen dus hun eigen koers.
Afgelopen weken werden in Bangkok ongeveer 80 demonstranten dood geschoten, daar hoor je helemaal niemand over.
Nu is de wereld te klein.   Het is  tijd voor een nieuwe operatie a la Moked, zoals in 1967.

VandeWiel

#16
Persoonlijk vond ik het Debka artikel deze keer volkomen tenenkrommend en walgelijk.

Men gaat in Israel nu op basis van dit artikel blijkbaar uit van nog veel meer geweld de komende dagen. Totale Puinhoop.

Het artikel geeft me het gevoel dat dit de provocatie was die Israel zocht om een nieuwe oorlog te starten. Israel komt nu echter volledig alleen te staan. Het lijkt wel Harakiri.

VandeWiel

Israel braces for Turkish, Hizballah, Hamas reprisals. Greece halts joint drill

DEBKAfile's military sources report Israeli concerns that Turkey may not confine itself to strong diplomatic retaliation for the Israel Navy's seizure Monday, May 31, of the Marmora, the Turkish vessel leading the flotilla for breaking the Gaza blockade and resort to military action along with the Iranian-backed Hizballah and Hamas. A statement from Ankara threatened "unprecedented and incalculable" reprisals, following which the Turkish chief of staff Gen. Ilker Basbug was recalled urgently to Ankara from a visit to Egypt. Greece has since halted its joint exercise with Israel in protest against the naval action.

DEBKAfile reports from Ankara that the Turkish government is planning to continue pounding the Israeli blockade with more flotillas and have them escorted by Turkish warships and fighter jets. Israel merchant vessels moored outside Ashdod port have been instructed to sail into port and take shelter in case of missile attacks from the Gaza Strip against Ashdod and Ashkelon.

Monday morning, Israeli warplanes headed west over the Mediterranean in support of the still ongoing Israeli commando operation aboard the Turkish Marmora, the scene of violent clashes between Israeli troops and the 600 "peace activists," some of them armed. Ankara later reported 15 dead aboard the vessel.

Israeli army spokesman, Col. Avi Beneyahu, called the incident "an act of terror on the high seas." Far from being a humanitarian mission, the flotilla was sponsored personally by Turkish prime minister Recep Erdogan to break the Israeli blockade on Gaza and permit arms supplies and terrorist to reach the Strip unrestricted. It aimed at provoking a widely publicized international incident with fatalities and showing Israel using strong-arm tactics against unarmed peace-lovers.

Its leaders and the nations involved therefore refused to heed warnings that the vessels would be prevented from entering Gaza Port and rejected Israeli offers to ferry their aid cargo overland to the Gaza Strip. Population within missile range of Gaza advised to take shelter in secured areas.

An estimated 19 activists were killed battling with Israeli troops, and dozens injured. Ten Israeli soldiers were wounded, two critically. They were all ferried to Israeli hospitals by helicopter.

The pro-Hamas passengers were described as mobbing the Israeli commandos as they were dropped onto the Marmara's deck, using knives and iron bars to beat them and shooting with a sidearm snatched from a soldier and at least two other pistols recovered empty from two of the bodies.

Israeli security forces are preparing for the Lebanese Hizballah and Palestinian Hamas to go back to shooting missiles and rockets against Israeli towns, in support of the seaborne attack on Israeli commandos. The police are also on special alert in and around Israeli Arab communities, after Hamas prime minister Ismail Haniyah called them out on a general strike, and the Holy Places, especially in Jerusalem.
Egypt will face pressure to end its joint embargo on Gaza with Israel at the Arab League Council meeting urgently Tuesday, June 1.  Palestinian leader Mahmoud Abbas demanded the session.

Demonstrations against Israel were staged in Syrian and Lebanese towns. Jordan hands stiff complaint to head of Israeli diplomatic mission in Amman.

http://www.debka.com/article/8823/