Redeployment Afghanistan-NL

Gestart door Lex, 24/06/2010 | 19:12 uur

Elzenga

#9
Beëindiging missie is megaklus met gevaarlijke kanten

Van onze redactie op 01 augustus '10, 10:59, bijgewerkt 01 augustus '10, 11:09

AMSTERDAM - De beëindiging van de militaire missie in Uruzgan wordt een logistieke mega-klus die de komende maanden – uiterlijk december – moet worden afgerond. Geschatte kosten: 229 miljoen euro.

Duizenden containers met wapens, munitie en voertuigen worden per vliegtuig, schip of over de weg naar Nederland gebracht. Zevenhonderd man personeel van de Redeployment Taskforce (RDTF) zijn ingevlogen om het monsterproject tot een goed einde te brengen

'Naar schatting 450 voertuigen en 2.300 containers moeten worden teruggehaald', zegt kolonel Jürgen van der Biezen van de RDTF op Kamp Holland in Uruzgan. 'Het kan minder worden, omdat Defensie nog in onderhandeling is met bondgenoten (de Amerikanen en de Australiërs, red.) over de aankoop van gepantserde slaapcontainers en andere spullen.'
Vrachtvliegtuig

Het ministerie van Defensie vervoert de resterende containers en voertuigen zoveel mogelijk per vrachtvliegtuig naar Nederland. 'Spullen waarvan we niet kunnen riskeren dat ze in handen vallen van de vijand, zoals wapens, worden per vliegtuig vervoerd naar Fujairah (Verenigde Arabische Emiraten). Daar gaan ze verder per schip naar Nederland', aldus kolonel Van der Biezen.

Zo'n tweeduizend containers met minder belangrijke goederen, zoals stoelen, bureaus en constructiemateriaal, worden met ingehuurde vrachtwagens over duizenden kilometers van Afghanistan naar de Pakistaanse havenstad Karachi vervoerd. Daar vandaan volgt transport over zee naar Nederland. Het vervoer van de spullen over de weg is een riskante bezigheid, erkent Defensie. De konvooien worden doorgaans beveiligd, om overvallen te voorkomen.
Taliban

The New York Times onthulde onlangs dat het transport van Amerikaanse legergoederen in Afghanistan veelal wordt uitgevoerd door lokale transportbedrijven, die op hun beurt miljoenen dollars afkoopgeld betalen aan Taliban en lokale krijgsheren voor een veilige doorgang. Zo komt Amerikaans belastinggeld onbedoeld terecht bij de vijand in Afghanistan. Ook in Uruzgan zouden krijgsheren, zoals Matiullah Khan, worden afgekocht. Deze militieleider beheerst onder meer de weg tussen Tarin Kowt en Kandahar.

Het Nederlandse leger kan niet uitsluiten dat er ook Nederlands belastinggeld via lokale transportbedrijven verdwijnt naar krijgsheren. 'Defensie heeft het bedrijf SeaFast ingehuurd voor het vervoer naar Pakistan. Hoe zij de spullen in Karachi krijgen en hoe ze de beveiliging regelen, ligt buiten ons gezichtsveld en invloedsgebied', zegt kolonel Van der Biezen. 'Wij betalen in ieder geval niet direct geld aan krijgsheren. Laat dat duidelijk zijn.' De kolonel zegt dat er 'vast wel' door Defensie in Den Haag is gesproken over dit gevoelige onderwerp, maar in Uruzgan is het 'geen gespreksonderwerp'.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1405283.ece/Beeindiging_missie_is_megaklus_met_gevaarlijke_kanten

KapiteinRob

Ik wil hetgeen Lex heeft aangegeven, nogmaals onder de aandacht brengen!

Rob
Forumbeheerder

Citaat van: Lex op 26/06/2010 | 23:50 uur
Geachte leden,

Dit topic is in het leven geroepen om alle berichten/discussies aangaande de Redeployment aan te gaan.

Lex
Algeheel Beheerder


Elzenga

Citaat van: Ace1 op 18/07/2010 | 10:57 uur
Misschien was het verstandig geweest om de missie in Uruzgan met een jaar te verlengen in een afgeslankte vorm van 700 man?
Waarom verstandig? Beter helemaal weg dan halfbakken blijven lijkt mij. En denk je dat Nederland het prettig zou vinden om daar onder Amerikaans commando te blijven opereren....terwijl die toch echt (nog steeds) een andere werkwijze hebben dan wij...dat zou alleen maar tot grote frustraties en irritaties leiden... De Amerikanen zijn de inmenging in deze burgeroorlog begonnen, en wat mij betreft mogen ze het ook afronden...

Ace1

#6
Misschien was het verstandig geweest om de missie in Uruzgan met een jaar te verlengen in een afgeslankte vorm van 700 man?

Lex

Kamp Deh Rawod overgedragen aan VS

In Afghanistan is de legerbasis Camp Hadrian na een korte ceremonie overgedragen aan de Amerikaanse opvolgers van de Nederlanders.

Camp Hadrian ligt in het Deh Rawod district en was na Kamp Holland de grootste Nederlandse basis tijdens de vierjarige missie in Uruzgan.

De laatste Nederlandse militairen die nog op Camp Hadrian actief waren, zijn vandaag teruggekeerd naar Kamp Holland.

Commando
Met de overdracht van Camp Hadrian zijn nu alle posten en bases overgedragen, op Kamp Holland na. Enkele Nederlandse militairen zijn op buitenposten achtergebleven om te helpen met de overdracht van kennis aan de Amerikanen en Australiërs die het overnemen.

De Nederlandse militairen op Kamp Holland leveren hun materieel in en wachten op transport naar Nederland. De terugtrekking van manschappen en materieel wordt verzorgd door de Redeployment Task Force. Deze eenheid blijft de komende maanden nog op Kamp Holland werkzaam.

De overdracht van Kamp Holland en daarmee van het commando over Uruzgan aan de Amerikanen is op zondag 1 augustus, vandaag over twee weken.

Update: zondag 18 jul 2010, 07:00
Door verslaggever Peter ter Velde

NOS.nl

A.J.

Defensie heeft 700 man nodig voor aftocht Uruzgan

DEN HAAG - Het aantal Nederlandse militairen dat nodig is om de missie in Uruzgan af te bouwen, is teruggebracht tot zevenhonderd.
Defensie ging er aanvankelijk van uit dat tussen de zevenhonderd en 1400 extra militairen naar Afghanistan moesten afreizen voor de terugtrekking van de troepen, de afbouw van de bases, het verzamelen van alle spullen en het vervoer ervan.

Maar velen van hen kunnen thuisblijven, omdat bondgenoten als de Verenigde Staten en Australië veel materieel overnemen, zoals de gepantserde slaapcontainers.

Vorige maand gaf minister Eimert van Middelkoop (Defensie) al aan positief te zijn en te verwachten dat er hooguit duizend man nodig zijn. Het beeld is nu completer, waardoor Defensie uitkomt op zevenhonderd, aldus een woordvoerster vrijdag.

Konvooien

De grote en zwaarbeveiligde konvooien waar Defensie rekening mee hield, hoeven nu niet plaats te vinden. Voertuigen zullen aanhaken bij konvooien van bondgenoten.

Veel andere zaken worden door de lucht vervoerd. De aanwezigheid van twee Nederlandse compagnieën ter bescherming van alles en iedereen is volgens de woordvoerster daardoor overbodig.

Ze verwacht dat de terugtrekking uit Uruzgan begin december grotendeels is afgerond. Een gecombineerd Amerikaans-Australisch team neemt vanaf augustus het Nederlandse commando over de Afghaanse provincie over.

Het kabinet viel in februari doordat er geen overeenstemming was om de missie, die vier jaar heeft geduurd, in een kleinere omvang te verlengen.

nu.nl

Lex

Aftocht leger uit Uruzgan megaklus

TARIN KOWT/KANDAHAR - De afbouw van de militaire missie in Uruzgan belooft in de komende maanden een enorme klus te worden. Zo moeten enkele duizenden containers met voertuigen, wapens, munitie en andere goederen terug naar Nederland worden gevlogen.

,,We hebben een eerste inschatting gemaakt van 4500 containers, die terug moeten worden gehaald", aldus een van de kwartiermakers die sinds april actief zijn in Afghanistan. ,,Maar waarschijnlijk worden dat er flink minder. De onderhandelingen met onze coalitiepartners (Verenigde Staten en Australië, red) over de aankoop van de 1400 gepantserde slaapcontainers op de Nederlandse kampen worden waarschijnlijk binnenkort afgerond."

Het ministerie van Defensie verplaatst de bulk van alle resterende containers en voertuigen per vrachtvliegtuig naar Nederland. ,,Daarvoor huren we onder meer vrachtvliegtuigen van de types Antonov en Iljoesjin in", aldus een woordvoerder van het ministerie. Ingehuurde vrachtwagens vervoeren containers met minder belangrijke goederen naar de Pakistaanse havenstad Karachi. Daar vandaan volgt transport over zee naar Nederland.

Op 1 augustus komt er na vier jaar een eind aan Taskforce Uruzgan, de omvangrijkste operatie van het leger sinds de Tweede Wereldoorlog. Nieuwe Amerikaanse militairen en reeds aanwezige Australische manschappen nemen de taken over van hun Nederlandse collega's.

Na het inwerken van de vervangende troepen verlaten de Nederlanders Uruzgan zo snel als mogelijk. Uiterlijk op 1 december moet de laatste militair van de Taskforce Uruzgan weg zijn uit deze provincie. De meeste Nederlanders keren in juli en augustus terug naar eigen land.

Het ministerie raamt de kosten van operatie Redeployment Taskforce Uruzgan, zoals de terughaalactie officieel heet, op circa 229 miljoen euro. Het leger gebruikt dit geld ook voor noodzakelijke reparaties aan honderden auto's, pantservoertuigen, helikopters en vliegtuigen, die zwaar te lijden hebben gehad onder het extreme klimaat in het woestijnachtige Uruzgan. Circa duizend militairen gaan zich bezig houden met de operatie die mogelijk nog tot begin volgend jaar doorloopt.

Telegraaf, vr 02 jul 2010, 10:50

Lex

Geachte leden,

Dit topic is in het leven geroepen om alle berichten/discussies aangaande de Redeployment aan te gaan.

Lex
Algeheel Beheerder

Lex

Vertrek eerste ploeg Redeployment Taskforce

De eerste 60 militairen van de Redeployment Taskforce (RDTF) zijn vanochtend vanaf Vliegbasis Eindhoven richting Afghanistan vertrokken. De RDTF is de eenheid die het Nederlandse materieel vanuit Uruzgan naar Nederland gaat brengen.

De commandant van de eenheid, brigadegeneraal Jan Broeks, nam vanmorgen afscheid van de militairen die een deel van de staf van de RDTF vormen. De 60 militairen die nu zijn vertrokken, treffen in Afghanistan de eerste voorbereidingen voor de verplaatsing van het Nederlandse materieel dat niet wordt overgenomen door de partners die het Nederlandse commando overnemen. De komende weken vertrekt de rest van de staf en vertrekken de eenheden van de RDTF naar Afghanistan.

Unieke klus
Broeks sprak met de militairen en hun thuisfront. "Het vertrek betekent voor jullie militairen het einde van het opwerktraject en de start van een bijzondere en unieke klus. Laten we echter niet vergeten dat het thuisfront intussen 'de missie' thuis draaiende houdt. Ik weet dat we goed zijn voorbereid, maar wees voorzichtig. Let goed op jezelf en op elkaar. We zien elkaar in Afghanistan", gaf de brigadegeneraal de militairen mee.

MINDEF, 24 juni 2010, 18.17 uur