[nieuws] Protestgolven houden aan in Iran

Gestart door -Peter-, 13/06/2003 | 09:31 uur

-Peter-


Uitgegeven: 13 juni 2003 08:09

TEHERAN - In de Iraanse hoofdstad Teheran hebben studenten en jongeren in de nacht van donderdag op vrijdag voor de derde achtereenvolgende nacht geprotesteerd tegen de regering. Deze keer waren er bij de universiteit van Teheran echter slechts een paar honderd demonstranten.

Enkele tientallen studenten riepen leuzen tegen zowel de geestelijk leiders van de islamitische republiek als de gematigde president Mohammed Khatami. Die laatste moet volgens hen aftreden omdat hij er, tegengewerkt door de machtige geestelijken, niet in slaagt democratische hervormingen in te voeren. In de omgeving van de universiteit voerden nog ongeveer driehonderd andere demonstranten actie. In de eerste twee nachten waren er ongeveer 3000 op de been.

Fundamentalisme

De politie, zowel in uniform als in burger, was massaal aanwezig om te voorkomen dat de betogers het universiteitsterrein op kwamen en om de studenten binnen te houden. Zij werden bijgestaan door fundamentalistische moslims, die zich ook tegen de hervormingsgezinde demonstranten hebben gekeerd. Tussen beide groeperingen werden wel stenen gegooid, maar volgens getuigen kwam het niet tot hevige botsingen.

VS

De Verenigde Staten hebben donderdagavond (plaatselijke tijd) kritiek geleverd op de wijze waarop Iran de protesten aanpakt. Washington heeft bij de regering aangedrongen op de vrijlating van de demonstranten die tijdens de betogingen zijn opgepakt. "Wij zijn bezorgd over de arrestatie en gevangenneming van demonstranten, alleen omdat die hun politieke mening laten horen, en we verwachten van het regime dat het hun mensensechten respecteert en hen vrijlaat", zei woordvoerder Richard Boucher van het Witte Huis.

Boucher weigerde in te gaan op beschuldigingen door sommige Iraanse parlementsleden dat de Verenigde Staten tot de demonstraties hadden aangezet. De Verenigde Staten hebben de studenten wel steeds moreel gesteund en dat herhaalde Boucher nog eens. "Wij juichen toe dat het Iraanse volk aandacht vraagt voor het destructieve beleid van de Iraanse regering die haar bevolking daar geen dienst mee bewijst", zei de zegsman.

[bron: www.nu.nl]
Een land is niet sterk als zij oorlog kan voeren, zij is pas sterk wanneer zij oorlog kan voorkomen...