Bosbranden Rusland vernietigen bases met 200 toestellen. Schade 500 mln EUR

Gestart door VandeWiel, 03/08/2010 | 19:43 uur

SMI de Boer

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

VandeWiel

Citaat van: Ace1 op 10/08/2010 | 23:04 uur
Citaat van: SMI de Boer op 10/08/2010 | 21:48 uur
Citaat van: VandeWiel op 03/08/2010 | 19:43 uur
Forest Fires Destroy Moscow Military Base

Dat kregen de VS in WO II niet voor elkaar...

Je bedoelt de Duitsers?

Doet me denken aan de tactiek van de verschroeide aarde, maar dat was niet door de VS en ook niet door de Duitsers...  

Ace1


SMI de Boer

PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

VandeWiel

Citaat van: Ace1 op 10/08/2010 | 19:14 uur
Moskou is straks de baas en dat zullen we weten

Landbouw Conglomeraten, het weer en nieuwe rassen verhogen productie

Graan gaat nog eens heel groot worden. We worden met z'n allen afhankelijk van Rusland.


Mwah, 80 miljoen op een totaal van 1.800 miljoen stelt niet echt veel voor. Ik heb de afgelopen week ergens gelezen dat Rusland richting de 100 mln wil wat nog te overzien valt.

Probleem is dat onder andere ook Australië grote problemen heeft met droogte en dat het aantal bewoners in de wereld zo hard groeit dat de productie mee moet groeien. Daarnaast gaan Chinezen et cetera door toenemende welvaart meer vlees eten en koeien eten ook nogal wat graanproducten. (iets van 3-5 kilo graan per kilo vlees)

Verder is de VS een grote producent van graan en heeft die enorme voorraden. Graan is makkelijker te vervoeren dan gas en olie dus ik denk dat de invloed van Rusland, samen met het beperkte marktaandeel, op Europa wel meevalt. Als we ruzie krijgen met de Russen dan halen we het gewoon elders.

Met name landen met een lage welvaart zullen in de problemen komen. Doordat zij een veel groter percentage van hun inkomen aan eten besteden dan wij worden ze geraakt door de graanprijzen en leidt het tot honger. Bij ons zorgt het hooguit voor inflatie. In 2008 leidde de graanprijs tot onder andere rellen in Egypte.


Ace1

Moskou is straks de baas en dat zullen we weten

Landbouw Conglomeraten, het weer en nieuwe rassen verhogen productie

Graan gaat nog eens heel groot worden. We worden met z'n allen afhankelijk van Rusland.

Poetins besluit om voorlopig geen graan te exporteren, veroorzaakte een schok in de wereldhandel. Menigeen vreest dat dit besluit (ingegeven door de droogte in Rusland, en een mogelijk teruglopen van de graanoogst met 20 procent) zal leiden tot een herhaling van de 'wereldvoedselcrisis' van ruim een jaar geleden, toen alarmerende berichten over graanopbrengsten leidden tot een golf van exportbeperkende maatregelen die de graanprijzen tot absurde hoogten opdreven. Maar het opmerkelijkste aan de paniek is dat Rusland momenteel blijkbaar zo veel graan exporteert dat het land überhaupt in staat is de markt te beïnvloeden.
Tachtig jaar lang, onder het communistisch bewind, was het land niet in staat zijn eigen bevolking te voeden, en moest het miljoenen tonnen graan importeren. Nu ontwikkelt het zich in snel tempo tot een van de grootste graanexporteurs ter wereld. En Rusland kan nog veel meer produceren dan het nu doet. Maar het zorgwekkendste is dat Rusland een van de beste voorbeelden is van de komende economische wereldorde, waarin het kapitalisme ondergeschikt is gemaakt aan de belangen van de staat. China gaf het voorbeeld en heeft zijn groeiende economie stevig onder controle. Landen als Brazilië en India imiteren dit model – maar China's beste leerling is Rusland, dat de multinationals buiten de deur heeft gezet, zijn eigen grootkapitalisten heeft uitgekleed en nu heer en meester is over de olie- en gasproductie. De staat is de baas – en dat zullen we weten. Als graan schaars wordt, zullen we daarvoor in Moskou moeten aankloppen en een hoge prijs moeten betalen.

Landbouwareaal
De Russische landbouw komt van ver. Dertig jaar geleden importeerde de toenmalige Sovjetunie jaarlijks ruim dertig miljoen ton graan. Tegenwoordig exporteert Rusland rond de acht miljoen ton, en de twee andere grote ex-Sovjetrepublieken, Oekraïne en Kazachstan, exporteren gezamenlijk jaarlijks veertig miljoen ton (op een wereldproductie van rond de 1.800 miljoen ton). Die omslag is niét het gevolg van enige groei van het landbouwareaal de afgelopen jaren. Integendeel, dat is juist fors gekrompen. Het komt door een veel grotere opbrengst per hectare, van rond de 1,3 ton twintig jaar geleden naar tegen de 2 ton nu. En die stijging is niet te danken aan nieuwe graanvariëteiten, en ook niet aan de afschaffing of reorganisatie van de collectieve boerderijen. Dat zijn inmiddels vaak zelfstandige bedrijven, maar ze worden vrijwel overal net zo inefficiënt gerund als voorheen.

De enige echte verandering in de Russische landbouw de afgelopen tien jaar is de opkomst van de zogenoemde 'nieuwe operatoren': conglomeraten van boerderijen, transporteurs en (groot)handelaren die in staat zijn om de productie snel af te zetten en de winsten (maar ook nieuwe inzichten op het gebied van marketing en management) snel en efficiënt over te dragen op de boeren. Het aantal 'operatoren' groeit nog steeds, en zij zijn als geen ander verantwoordelijk voor de recente successen van de Russische landbouw. En dit systeem staat nog in de kinderschoenen. Uitbreiding van het aantal conglomeraten, en nog grotere investeringen 'aan de grond' kunnen de komende decennia voor spectaculaire productiestijgingen zorgen.

Naast de 'nieuwe operatoren' is er een tweede factor die de graanproductie al geruime tijd opstuwt: het weer. De statistieken laten zien dat de recente spectaculaire productiestijging deels te danken is aan jarenlange gunstige weersomstandigheden. Dat kan de komende jaren anders lopen – maar op de lange termijn zijn ook hier de verwachtingen uitgesproken gunstig. Nieuwe, droogteresistente rassen zullen de productie stukken groter en veel stabieler maken. Bovendien verwacht menige landbouwkundige dat het broeikaseffect zeer gunstig zal uitpakken: de geografische 'graangrens', waarboven graanverbouw niet goed mogelijk is, schuift op naar het noorden en daarmee zal het areaal geschikt voor graan de komende decennia fors groeien.

De huidige Russische productie bedraagt rond de 80 miljoen ton. Door de toepassing van verbeterde rassen en nieuwe organisatiestructuren, door mechanisering en dankzij het broeikaseffect kan die opbrengst de komende decennia gemakkelijk verveelvoudigen. De bevolking groeit nauwelijks; het overgrote deel daarvan zal dus beschikbaar komen op de wereldmarkt. Voor Oekraïne en Kazakstan geldt hetzelfde. Ook zij kunnen grote spelers worden op de wereldgraanmarkt. De vraag naar graan zal de komende decennia verdubbelen.

Maar Moskou moet voorzichtig opereren. Zijn grootste zorg is dat het land op termijn last krijgt van de 'Dutch disease': ooit zorgde onze gasexport voor een veel te 'dure' gulden, waardoor alle andere export ernstig werd gehinderd. Op dezelfde manier kan de Russische olie- en gasexport de roebel te sterk maken, waardoor de Russisch graanexport stagneert. Moskou probeert daarom grip te krijgen op de graanexport, net zoals de olie- en gasexport onder controle is.

Vorig jaar is een staatsbedrijf opgericht waarin alle graanexport ondergebracht moet worden. Moskou hoopt op die manier alle rijkdommen straks optimaal te kunnen benutten. Dat wordt een ingewikkeld spel – maar als Moskou het goed speelt, betaalt Europa een hoge prijs. Dan moeten we ons niet alleen verwarmen met Russisch gas, we moeten ook overleven op Russisch graan.


Tachtig jaar ellende
Rusland was altijd een van de grootste graanexporteurs van Europa. Maar Jozef Stalin wilde de landbouw gebruiken om de industrialisatie van de Sovjetunie te financieren. Deze 'collectivisatie' ging gepaard met massamoorden, massale deportaties van onwillige boeren naar Siberië, en ongekende hongersnoden, met name in de Oekraïne. Tientallen miljoenen kwamen om. De landbouw stortte ineen en heeft zich onder het communisme in wezen nooit echt hersteld. Moskou werd graanimporteur om de eigen stedelijke bevolking te voeden. Die dure import werd nog groter nadat Moskou in de jaren zeventig besloot om de bevolking tevreden te houden door de vleesproductie te stimuleren. Daarvoor moesten miljoenen tonnen veevoer geïmporteerd, vooral uit de VS. Na de val van het communisme begin jaren negentig, gevolgd door een zware economische crisis, stortte deze zwaar gesubsidieerde vleessector ineen. De Russen eten tegenwoordig veel minder vlees, en voornamelijk geïmporteerd. Sinds kort is het land veranderd van een graanimporteur in een netto-exporteur.

http://www.depers.nl/buitenland/500725/Russisch-koren-op-de-molen.html

VandeWiel

Citaat van: dudge op 06/08/2010 | 11:09 uur
Toch een opvallen laag aantal doden. Als je bedenkt dat er toen in australie al iets van 180 doden vielen.

Verbaasd me dat groepen als Greenpeace nog niks van zich hebben laten horen. Al die arme beestjes die verbranden, om nog maar niet te spreken over de CO2 uitstoot van zo'n bosbrand.

Probleem in Australië was dat mensen het recht hadden hun huis te verdedigen. Zo konden mensen ingesloten raken. Ik denk dat dat recht in Rusland er niet is ;) Overigens wordt in Australië gekeken om die rechten aan te passen naar aanleiding van al die doden.

VandeWiel

Bosbranden hebben het Russische ministerie van Defensie gedwongen een munitiedepot te ontruimen. Alle wapens, artillerie en raketten in het depot Alabinsk, 70 kilometer ten zuidwesten van Moskou, zijn naar een veiliger oord overgebracht. Dat meldt persbureau Ria Novosti vanochtend.

Eerder berichtten de Russische autoriteiten dat een belangrijk logistiek centrum van de marine volledig door bosbranden is verwoest. Woensdag meldden ze dat nucleair materiaal is geëvacueerd uit een installatie in Sarov, 500 kilometer ten oosten van Moskou.

Het vuur in het westen van Rusland blijft zich uitbreiden, ondanks de inzet van meer dan 160.000 brandweerlieden en militairen. Er zouden al 50 doden te betreuren zijn. Rusland kampt met extreme hitte en droogte.

http://www.spitsnieuws.nl/archives/buitenland/2010/08/branden_bedreigen_munitiedepot.html

Enforcer

Citaat van: Sine Pari op 04/08/2010 | 00:39 uur
Zag gisteren op het Russische journal dat ze een ongelovelijk mooi ops-center hadden, vanuit welke de bosbranden in real time in kaart gebracht kunnen worden. Is alleen jammer dat ze wel de mogelijkheid hebben om te localiceren, maar niet te bestrijden.

Krijg jij op jouw locatie het Russisch journaal, of gewoon via CNN/Fox?!


Citaat van: dudge op 04/08/2010 | 09:53 uur
het verbaasd me in ieder geval niet dat er geen hulp gevraagd wordt.
Toch een enorme ramp, maar omdat die zich langzaam voltrekt zal pas later duidelijk worden hoe groot de schade nu werkelijk is.

Die Russen schamen zich ervoor als ze het zelf niet kunnen.

Reinier

Citaat van: VandeWiel op 03/08/2010 | 19:47 uur
Citaat van: VandeWiel op 03/08/2010 | 19:43 uur
The fire at the base in Kolomna, southeast of the capital, destroyed the staff headquarters, financial department, 13 warehouses containing aeronautical equipment and 17 storage areas containing vehicles, a statement from the committee investigating the blaze said.

Hundreds of emergency workers are being sent to the city of Sarov, the location of Russia's main nuclear research facility, to ensure the top-secret site is not damaged by fires on the city's outskirts.


Het zullen vast oudere toestellen zijn, maar damn, dat is het dubbele van de Nederlandse luchtmacht die in een dag de lucht in gaat.
En deze 200 toestellen konden ze niet weg laten vliegen?
Zeer oude toestellen die niet meer konden vliegen? Bij een schade van 500 miljoen voor 200 stuks, zullen het niet state-of-the-art MIG's zijn geweest.

Sine Pari

Zag gisteren op het Russische journal dat ze een ongelovelijk mooi ops-center hadden, vanuit welke de bosbranden in real time in kaart gebracht kunnen worden. Is alleen jammer dat ze wel de mogelijkheid hebben om te localiceren, maar niet te bestrijden.
DULCE BELLUM INEXPERTIS
You have never lived until you have almost died. For those who have fought for it, life has a special flavor the protected will never know.

VandeWiel

Citaat van: Elzenga op 03/08/2010 | 19:49 uur
En duidelijk dat roken om meer dan 1 reden slecht is.. :angel:


Als je niet tegen rook kunt is een behoorlijk groot gebied no go zone  :crazy:

Elzenga


VandeWiel

Citaat van: VandeWiel op 03/08/2010 | 19:43 uur
The fire at the base in Kolomna, southeast of the capital, destroyed the staff headquarters, financial department, 13 warehouses containing aeronautical equipment and 17 storage areas containing vehicles, a statement from the committee investigating the blaze said.

Hundreds of emergency workers are being sent to the city of Sarov, the location of Russia's main nuclear research facility, to ensure the top-secret site is not damaged by fires on the city's outskirts.


Het zullen vast oudere toestellen zijn, maar damn, dat is het dubbele van de Nederlandse luchtmacht die in een dag de lucht in gaat.

Verder is er inmiddels een gigantische militaire inzet gaande. Met vrijwilligers erbij wordt er gesproken over maar liefst 240.000 mensen die betrokken zijn bij de bestrijding van het vuur.

VandeWiel

Moscow is mobilising more forces to fight hundreds of wildfires raging across a vast area of central Russia amid a record heatwave.

At least 40 people have died in fires in the past week, and seven regions are under a state of emergency.

Some fires are in danger of getting out of control, the government said.

Officials say a naval aviation storage area outside Moscow burnt down last week, with the loss of an unknown quantity of hardware.

Nobody was hurt but 13 warehouses were destroyed in the blaze near Kolomna, which began on Thursday and lasted into Friday, military prosecutors said.

According to Russian news agency Interfax, the Kolomna depot services aircraft from all of Russian navy's fleets.

Earlier, the defence ministry denied Russian media reports that scores of planes and helicopters had been destroyed.

Elsewhere, extra firefighters went to protect a major nuclear facility at Sarov, in the Nizhny Novgorod region. It was a top secret site in the Cold War.

Many children are also being evacuated from summer camps threatened by fires.

About a fifth of Russia's grain crop has been destroyed and there was another big rise in the price of wheat on international markets on Monday.

No let-up in the record heatwave is expected in the next few days. Temperatures in the Moscow area are expected to hit about 38C (100F) this week.

'Out of control'
At a meeting with President Dmitry Medvedev, Emergencies Minister Sergei Shoigu said firefighters had managed to protect 360 populated areas in danger of forest blazes.

But he warned that the situation was dangerously unpredictable.

"In some places it is getting out of control and urgent firefighting manoeuvres are needed," he said.

About 155,000 people, including 124,000 emergency workers, and more than 20,000 units of machinery are currently being used to fight the fires across Russia, the minister said.

Most of 323 new fires which flared up on Monday were put out.

However, 529 fires continued to burn on Tuesday over an area of 172,300 ha (425,762 acres), compared with 460 on Monday.

Mr Shoigu confirmed that many of the fires were caused by human negligence.

An eyewitness travelling in forested areas east of Moscow over the past week told the BBC she had seen smokers on a train flick smouldering cigarette butts from windows, and motorists likewise discarding them along roads.

The head of the ministry's crisis centre, Vladimir Stepanov, said municipal bodies in central Russia "must mobilise all their forces, not just sit and wait for fire brigades to arrive".

Poor visibility
Russian officials say more firefighters are being deployed south of the Sarov nuclear research centre as a precaution.

More than 2,000 people fought a blaze in the area on Monday and 1,000 were still at work on Tuesday in conditions of poor visibility, Mr Shoigu said.


"We hope to bring the situation by Tuesday evening to the level observed the day before yesterday," he added.

Thousands of people have lost their homes in 14 regions of Russia, the worst-hit being Nizhny Novgorod, Voronezh and Ryazan.

Nineteen of the 40 deaths recorded were in Nizhny Novgorod, the health ministry said.

The state of emergency was announced in a decree that also restricted public access to the regions affected.

Peat bog fires outside Moscow have shrouded the capital in smog for several days. Doctors say the elderly and toddlers should wear gauze masks outdoors.

More famous for its bitterly cold winters, the giant country's European part normally enjoys short, warm summers.

However, this July was the hottest month on record, with Moscow, which sees an average high of 23C in the summer months, sweltering in 37.8C heat last Thursday.

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-10850048

VandeWiel

Forest Fires Destroy Moscow Military Base


MOSCOW - Forest fires plaguing Russia destroyed a naval logistics base outside Moscow, torching aeronautical equipment and vehicles, investigators said Aug. 3......

Lees meer:
http://www.defensenews.com/story.php?i=4733384&c=EUR&s=LAN