Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

DvdW

#1450
Een kaartje met de tijd die je hebt om in een schuilkelder te komen voordat je een raket op je knar krijgt:


Een (deel van de) 'score' vanmorgen aan luchtalarmen:
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

MORE THAN 300 ROCKETS FIRED AT ISRAEL FROM GAZA IN ESCALATION OF VIOLENCE

After Sunday's firefight in Gaza, escalation between the IDF and Gaza appears inevitable.

Over 300 rockets rained down on southern Israel from Gaza on Monday.

One 19-year-old is in critical condition after a rocket struck a bus in Kfar Aza; Magen David Adom reports 13 other casualties.

In response, the IDF deployed fighter planes, helicopters and tanks in Gaza and killed three Palestinians, striking over 70 Hamas and Palestinian Islamic Jihad targets.

Hamas announced that the rockets were a retaliation against Sunday's botched IDF operation in Gaza that saw the death of seven Hamas terrorists.

Hundreds of Red Alert sirens rang out across Israel, including one as far as the Dead Sea.

https://www.jpost.com/Israel-News/More-than-50-rockets-fired-from-Gaza-to-Israel-571687
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Lex

Geweld tussen Israël en Palestijnen laait op

JERUZALEM - Militante Palestijnen in Gaza hebben maandag honderden projectielen afgevuurd op Israël. De Israëlische strijdkrachten voerden op hun beurt meer dan zeventig luchtaanvallen uit en bombardeerden onder meer een televisiestation van de Palestijnse beweging Hamas.

Hulporganisatie Rode Halvemaan meldt dat bij de Israëlische aanvallen zeker drie Palestijnen zijn omgekomen. Aan de Israëlische zijde zouden ongeveer tien mensen gewond zijn geraakt. Palestijnse projectielen raakten volgens de autoriteiten onder meer een bus en meerdere woningen.

Het Israëlische leger zegt dat maandagavond meer dan driehonderd raketten zijn afgevuurd vanuit de Gazastrook, een geïsoleerd kustgebied waar Hamas de baas is. De strijdkrachten deelden via Twitter dramatische beelden van overvliegende projectielen. De Israëlische luchtafweer zou tientallen raketten hebben onderschept.

'Israël bombardeert tv-station Hamas'
Het geweld escaleerde na een Israëlische undercoveroperatie in de Gazastrook, die zondag een dodelijke afloop had. Militairen reden volgens Hamas in een burgervoertuig en zouden zijn ontdekt door strijders. Israëlische veiligheidstroepen schoten vervolgens zeven Palestijnen dood, onder wie een commandant. Ook een Israëlische officier verloor het leven.

De spanning in het gebied was de afgelopen maanden al opgelopen door Palestijnse demonstraties bij de grens tussen Gazastrook en Israël. Sinds maart zijn bij dergelijke acties zo'n 220 Palestijnen gedood door Israëlische troepen. Betogers eisen onder meer het recht terug te keren naar gebieden die nu tot Israël behoren.

Telegraaf, 12-11-2018

Ace1

Israël, van vijand naar geziene gast


Premier Netanyahu loopt zij aan zij met sultan Qaboos, de heerser van Oman.

Arabische landen zoeken toenadering, Palestijnse kwestie is 'verloren zaak'

Een winnende Israëlische judoka krijgt opeens wél de gouden medaille uitgereikt onder de klanken van het Israëlische volkslied en het vertoon van de vlag. Premier Benjamin Netan­yahu loopt glimlachend zij aan zij met sultan Qaboos, de heerser van Oman. En de Arabische Golfstaten spreken openlijk over de erkenning van Israël, zónder die ene grote voorwaarde: de erkenning van een Palestijnse staat.

Alles wijst erop dat de relatie tussen de Arabische landen en hun voormalige aartsvijand Israël in een rap tempo aan het veranderen is. Nog maar een jaar geleden moest de Israëlische judoka meedoen onder de neutrale vlag van de Internationale Judobond, officieel stelde hij niets voor; aan het afspelen van het Israëlische volkslied hoefde hij niet eens te denken.

'Er zijn al heel lang contacten tussen de Arabische Golfstaten en Israël, maar nooit in het openbaar, want dat betekende gezichtsverlies', zegt arabist Leo Kwarten. 'Nu is dat opeens anders. Opiniemakers schrijven in kranten dat het tijd is voor vrede met Israël, omdat Iran de échte vijand is. Nou, wie dat vijftien jaar geleden schreef, belandde in het gevang of kreeg een schrijfverbod.'

campagne
Dat die columnisten nu opeens van mening veranderd zijn, is volgens Kwarten niet toevallig. 'Die stukken zijn onderdeel van een campagne "van bovenaf", om de publieke opinie klaar te stomen voor de nieuwe verhoudingen.'

Nu is kennelijk de tijd gekomen om die nieuwe verhoudingen openlijk te laten zien. De organisator van sporttoernooien in de Verenigde Arabische Emiraten laat weten dat Israëli's voortaan gewoon meedoen, een Israëlische minister bezoekt een moskee in dat land. Premier Netanyahu laat zich fotograferen tijdens een officieel bezoek aan Oman – waarmee de contacten tot voor kort achter de schermen plaatsvonden.

drang
Dat Israël nu geen taboe meer is, komt mede door de manier waarop de Amerikaanse president Donald Trump opereert, zegt Kwarten. 'Hij is het type leider met wie Arabische leiders uitstekend overweg kunnen. Trump stuurt zijn schoonzoon (Jared Kushner, red.) om met hen te praten. Familie is toch anders dan de minister van Buitenlandse Zaken. Dát begrijpen de Arabieren.'

'Daarnaast is Trump pro-Israël én pro-Saudi-Arabië. Dat land ligt onder vuur wegens de moord op journalist Jamal Khashoggi, en kan die steun wel gebruiken. En zodra Trump zijn vredesplan voor het Midden-Oosten presenteert, zal het onverkwikkelijke overlijden van die man niet opwegen tegen de vrede in het beloofde land. Als Saudi-Arabië een partner bij die vrede wordt, gaat Trump echt geen straffen uitdelen voor die moord.'

Er is echter één groep die een hoge prijs betaalt voor de nieuwe verhoudingen in het Midden-Oosten: de Palestijnen.

Voor de Arabische landen lijkt de erkenning van een Palestijnse staat geen halszaak meer. Volgens Kwarten is de Palestijnse kwestie 'een verloren zaak'.

'De Arabische staten hebben geen geduld meer met de Palestijnen, die hopeloos verdeeld zijn tussen Hamas en Fatah. De talloze verzoeningspogingen leiden nergens toe. Nee, nu is Iran de bliksemafleider.' <

https://www.nd.nl/nieuws/buitenland/israel-van-vijand-naar-geziene-gast.3178138.lynkx?uid=CMUMZHYno3CShXEityhMDQ%3d%3d&utm_campaign=Leden%20ChristenUnie%20willen%20stop%20op%20uitzetting%20kinderen&utm_content=news-read-more&utm_medium=email&utm_source=Dagelijkse%20Nieuwsbrief&utm_term=

Ace1

Israël sluit grens met Egypte vanwege dreiging terrorisme


Een militair houdt de wacht bij de grens tussen Israël en Egypte bij Taba

Israël heeft een belangrijke grensovergang met Egypte gesloten. Het gaat om de overgang bij de kustplaats Taba, in de Sinaï-woestijn. De regering zegt dat er aanwijzingen zijn dat militanten in het gebied aanslagen willen plegen op Israëlische toeristen.

De grensovergang werd enkele uren voor het begin van de Pesach-vakantie gesloten. Tijdens die vakantie trekken veel Israëliërs naar de Egyptische kust in de Sinaï. "Veel mensen reizen dan via Taba", zegt correspondent Monique van Hoogstraten. Zij noemt de sluiting van de grenspost een zware maatregel.

De overgang blijft wel open voor Israëliërs die terug willen reizen. Maar waarschijnlijk weten weinig toeristen dat ze gevaar lopen, zegt Van Hoogstraten. "Telefoons hebben een slecht bereik in de Sinaï-woestijn."


De grensovergang bij Taba

De sluiting van de grensovergang volgt een dag na bomaanslagen op koptische kerken in Egypte. Na de aanvallen riep Israël zijn staatsburgers op terug te keren en geplande reizen naar Egypte af te zeggen.

Volgens de Israëlische regering zijn in de Sinaï steeds meer militanten actief die banden hebben met Islamitische Staat. Omdat de terreurgroep terrein verliest in Irak en Syrië zouden IS-strijders zich richten op andere gebieden.

Kort nadat de grenspost was dichtgegaan, ging in Zuid-Israël het luchtalarm af vanwege een raketaanval. Het projectiel kwam terecht in een open veld, er raakte niemand gewond. Volgens het leger werd de raket afgevuurd vanuit de Sinaï. Het is niet duidelijk of de aanval iets te maken heeft met de sluiting van de grenspost.

http://nos.nl/artikel/2167523-israel-sluit-grens-met-egypte-vanwege-dreiging-terrorisme.html

Ronald Elzenga

Citaat van: Thomasen op 26/03/2017 | 15:21 uur
Interessant artikel, weet niet zo goed waar het te plaatsen, daar het zowel Israël, Rusland, Syrië als Iran betreft, en daarnaast ook nog te maken heeft met technologische ontwikkelingen.

De vraag is, hebben de Israeli's de codes van de Russen gekregen, en dus een behoorlijk goede relatie? Of zijn ze in staat geweest de codes te kraken en te repliceren.
Er vanuitgaande dat het rapport klopt.
Ik neem aan dat dit gaat over deze aanval en reactie? https://en.wikipedia.org/wiki/March_2017_Israel%E2%80%93Syria_incident
Heeft men het over oudere Syrische S200s ipv S300s.

Zander

Citaat van: Thomasen op 26/03/2017 | 15:21 uur
Interessant artikel, weet niet zo goed waar het te plaatsen, daar het zowel Israël, Rusland, Syrië als Iran betreft, en daarnaast ook nog te maken heeft met technologische ontwikkelingen.

De vraag is, hebben de Israeli's de codes van de Russen gekregen, en dus een behoorlijk goede relatie? Of zijn ze in staat geweest de codes te kraken en te repliceren.
Er vanuitgaande dat het rapport klopt.

Ik ga uit van het laatste.
De Israeli's zijn erg bij de tijd vwbt spionage repliceren en cyberwarfare en ik denk niet dat de Rus zijn vingers gaat branden aan het verkopen van haar eigen software.
People are sheep

Zeewier

Is deze repetitieve twitteraar wel een pro-Nederlandse trol?
Henoch @ChristenZionism
Christian-Zionist Blog and new Dutch Pro-Israël Twitter.
eczp.blogspot.com

Ook die blogspot komt op mij meer als een gewiekste op Nederland gerichte propagandasite over.

dudge

Citaat van: DvdW op 16/12/2016 | 10:15 uur
Het worden bijzondere tijden....

Trump Taps David Friedman as U.S. Ambassador to Israel
David Friedman is looking forward to working from 'U.S. embassy in Israel's eternal capital, Jerusalem,' Trump transition team says in statement. Friedman, an Orthodox Jew, is located on the far right of Israel's political map.
Lees verder: http://www.haaretz.com/israel-news/1.759434

Het is de vraag wat dit voor gevolgen zal hebben, maar de band tussen de VS en Israel zal weer een stuk warmer worden dan deze de afgelopen jaren is geweest. Het is te hopen dat dit niet een nieuw Midden-Oosten avontuur oplevert voor de Amerikanen.


DvdW

Het worden bijzondere tijden....

Trump Taps David Friedman as U.S. Ambassador to Israel
David Friedman is looking forward to working from 'U.S. embassy in Israel's eternal capital, Jerusalem,' Trump transition team says in statement. Friedman, an Orthodox Jew, is located on the far right of Israel's political map.
Lees verder: http://www.haaretz.com/israel-news/1.759434
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Zeewier

Het vege lijf van Boeing gered (in de fighter business).

Harald

Israel gets additional F-15s  ( ..... en meer.. )

The United States revealed that it is providing Israel with an additional 10 Boeing F-15 multirole aircraft when it announced the new military aid package on 14 September.

"This additional funding will, among other things, allow Israel to update the lion's share of its fighter aircraft fleet, including the acquisition of additional F-35s and F-15s," National Security Advisor Susan Rice said on 14 September.

A fact sheet released by the White House to explain the new package said that, in addition to the 33 F-35s that Israel has on order, "the United States has also provided Israel with several C-130 heavy-lift cargo planes; four Saar 6 corvettes; 10 additional F-15 aircraft; Merkava tanks and Namer armoured personnel carriers; Hellfire missiles; the Joint Direct Attack Munition (JDAM), and other precision-guided munitions."

http://www.janes.com/article/63917/israel-gets-additional-f-15s

Sparkplug

Citaat van: Poleme op 15/09/2016 | 23:11 uur
Nu zijn er 8x ex US Air Force F-15D's geleverd als "excess defense articles", afdankertjes dus, waarschijnlijk om als 'kerstboom' te dienen voor de huidige IDF F-15 Eagle vloot.

Israël heeft op dit moment 16 stuks van de F-15B/D. Zij willen deze trainingsvloot op dit aantal houden en 8 stuks voor onderdelen gebruiken of juist op 24 stuks brengen.

USAF confirms F-15D delivery to Israel
A fighter without a gun . . . is like an airplane without a wing.

-- Brigadier General Robin Olds, USAF.

JdL

Citaat van: Poleme op 15/09/2016 | 23:11 uur
Israel is ook geïnteresseerd in de F-35B STOVL.  Waarom ?   Heeft te maken met de toenemende dreiging van (Tactical) Ballistic Missiles.
willen de de Israëliërs net zoiets als wat de Britse harriers in 2003 deden tijdens de scudhunt?
'The goal is world peace, and to do so you must have strength' Ronald Reagan

Poleme

Citaat van: JdL op 15/09/2016 | 19:12 uur
F-15(S?)E geen grote verassing, de F-35B had ik tijdje geleden al over gelezen in de AFM maar vraag me toch af wat de Israeliërs met die mislukte poffertjespan willen.
Israel wilde eerst de F-22A als vervanger van oude F-15(A/B)'s.  Export daarvan is echter verboden en met een prijskaart van USD 238 miljoen te duur.

Vervolgens gingen ze kijken naar de F-15SE.   Bleek voor Israel ook te duur en toen nog niet beschikbaar.

Nu zijn er 8x ex US Air Force F-15D's geleverd als "excess defense articles", afdankertjes dus, waarschijnlijk om als 'kerstboom' te dienen voor de huidige IDF F-15 Eagle vloot.

Er staan nu 50x F-35's op de IDF agenda, met een optie op een extra 25.  Deze dienen puur als F-16 Fighting Falcon vervanger.

Daarnaast is de IDF geïnteresseerd in extra F-15E's.  Ter verduidelijking: niet de F-15SE, maar in de F-15I Ra'am variant.

Israel is ook geïnteresseerd in de F-35B STOVL.  Waarom ?   Heeft te maken met de toenemende dreiging van (Tactical) Ballistic Missiles.
Nulla tenaci invia est via - Voor de doorzetter is geen weg onbegaanbaar.