Israël; de relatie tot haar buren

Gestart door Lex, 20/08/2010 | 18:39 uur

Enforcer

Citaat van: Huzaar1 op 16/12/2023 | 01:31 uurHet is best gek. Saudi-Arabië slaagt met z'n pracht en praal leger er ook niet in er iets aan te doen.

Inderdaad.

Huzaar1

Het is best gek. Saudi-Arabië slaagt met z'n pracht en praal leger er ook niet in er iets aan te doen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: Huzaar1 op 15/12/2023 | 20:12 uurOok te gek voor woorden dat die zand mensen daar zo lang hun gang kunnen blijven gaan.

Ja, maar niemand zit te wachten op een conflict met Iran. Ik denk dat de Yanks om die reden wat terughoudend zijn in hun ingrijpen tegen de Houthi's

Huzaar1

Ook te gek voor woorden dat die zand mensen daar zo lang hun gang kunnen blijven gaan.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Maersk vaart tijdelijk niet door Rode Zee, oproep reders tot maatregelen tegen Houthi's

De Deense rederij Maersk vaart voorlopig niet door de Rode Zee. Dat besluit volgt op de aanval met een raket door Houthi's uit Jemen op een schip van de rederij gisteren.

"Na het bijna raak-incident met de Maersk Gibraltar en nog een aanval op een containerschip vandaag, hebben we alle Maersk-schepen in de buurt opdracht gegeven hun reis tot nader order af te breken", zegt de rederij.

De Europese redersvereniging ECSA en de Europese transportvakbond ETF hebben de internationale gemeenschap vanmiddag opgeroepen om maatregelen te nemen tegen de aanvallen van Houthi's in de Straat van Bab el Mandeb. Dat is de nauwe zeestraat tussen de Rode Zee en de Indische Oceaan, tussen Jemen en Djibouti.

"Bescherming van scheepvaartroutes en het internationale principe van vrije doorvaart zijn essentieel voor de veiligheid van Europa", zeggen de reders en de vakbond in een gezamenlijke verklaring. Daarom moet de veiligheid van de commerciële scheepvaart op deze route worden "verbeterd".

De Nederlandse redersvereniging KVNR is duidelijk over hoe die versterking eruit moet zien. "We vragen nu echt om militaire actie en begeleiding", zegt directeur Annet Koster. "Het was steeds de vraag of dat escalerend of de-escalerend zou werken. Op basis van het verleden doen we nu dit statement."

Koster doelt op een gezamenlijke militaire actie drie jaar geleden in de Perzische Golf. Daar werden olietankers aangevallen, vermoedelijk door Iran. Nederland deed daarna mee aan een militaire missie onder Franse vlag om de scheepvaart te beschermen en dat heeft toen gewerkt.

De route door de Straat van Bab el Mandeb is een van de drukst bevaren zeeroutes ter wereld. Per jaar gaan daar zo'n 23.000 tankers, container- en vrachtschepen doorheen. Koster ziet dat de aanvallen door de Houthi's toenemen. Dat brengt schepen en hun bemanningen mogelijk in gevaar.

"Naarmate de onzekerheid en de willekeur toeneemt, zal je zien dat meer reders eieren voor hun geld kiezen en onder Afrika langs gaan. Dat kost tien dagen extra en dus extra geld omdat de reis langer duurt en extra brandstof nodig is."

De internationale diplomatie zit niet stil. De VS probeert voor deze regio een zo breed mogelijke militaire coalitie tot stand te brengen. Dat moet een signaal aan de Houthi's geven dat meer aanvallen niet getolereerd zullen worden, zei de Amerikaanse speciale gezant voor Jemen Tim Lenderking tegen persbureau Reuters.

Iran, een bondgenoot van de Houthi's, dreigde vorige week dat zo'n strijdmacht met "buitengewone problemen" te maken zal krijgen.

NOS, 15-12-2023, 17:08

Harald

Nieuw Israëlisch korvet in Rode Zee voor afslaan aanvallen uit Jemen

Het Sa'ar 6-korvet INS Magen wordt ingezet in het 'Rode Zee-gebied' en lag deze week in de haven van Eilat. Dat maakte de Israëlische marine bekend. Het korvet wordt ingezet als antwoord op de dreiging van drones en raketaanvallen die afkomstig zijn van de Houthi-rebellen in Jemen. Ondertussen wordt ook duidelijk dat Hamas aanvallen met onderwaterdrones heeft uitgevoerd tegen Israëlische offshore gasplatformen. De Israëlische marine beweert dat het verschillende van deze aanvallen heeft kunnen voorkomen.

https://marineschepen.nl/nieuws/Israelisch-korvet-in-Rode-Zee-gebied-ter-verdediging-tegen-aanvallen-Houthi-rebellen-151223.html

Harald

Citaat van: Parera op 14/12/2023 | 11:27 uurUK Royal Navy Destroyer To Join Multinational Naval Force In Red Sea

The UK is sending a Royal Navy (RN) Type 45 destroyer to support the multinational naval presence protecting merchant shipping in the southern Red Sea off the coast of Yemen, the UK's Chief of Defence Staff (CDS) revealed on 13 December.

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/12/uk-royal-navy-destroyer-to-join-multinational-naval-force-in-red-sea/

De opbouw van een internationaal vlootverband begint langzaam vormen aan te nemen. Op dit moment zijn/gaan de volgende eenheden naar de regio:
- USS Carney (DDG)
- USS Mason (DDG)
- FS languedoc (FFG)
- HMS Diamond (DDG)

En Israël stationeert bij Eilat een fregat voor eigen bescherming, of deze ook gaat varen, patrouilleren in de rode zee is niet bekend.
 
CitaatOne of Israel's new Sa'ar 6 corvettes has been deployed to the Red Sea, where it's anchored off the Israeli port of Eilat, the Israel Defense Forces (IDF) said.

Parera

UK Royal Navy Destroyer To Join Multinational Naval Force In Red Sea

The UK is sending a Royal Navy (RN) Type 45 destroyer to support the multinational naval presence protecting merchant shipping in the southern Red Sea off the coast of Yemen, the UK's Chief of Defence Staff (CDS) revealed on 13 December.

https://www.navalnews.com/naval-news/2023/12/uk-royal-navy-destroyer-to-join-multinational-naval-force-in-red-sea/

De opbouw van een internationaal vlootverband begint langzaam vormen aan te nemen. Op dit moment zijn/gaan de volgende eenheden naar de regio:
- USS Carney (DDG)
- USS Mason (DDG)
- FS languedoc (FFG)
- HMS Diamond (DDG)

Huzaar1

De houthis willen...

Af en toe zou je toculh wensen dat het weer 1890 is ofzo.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Lex

Houthi-rebellen willen scheepvaart naar Israël platleggen

SANAA
Een militaire woordvoerder van de Houthi-rebellen in Jemen heeft scheepvaartbedrijven, ongeacht waar ze gevestigd zijn in de wereld, gewaarschuwd voor samenwerking met Israël. De organisatie dreigt de doorvaart door de Rode Zee naar Israëlische havens te blokkeren als er geen of onvoldoende hulpgoederen naar de Gazastrook worden getransporteerd.

"Als Gaza niet het voedsel en de medicijnen krijgt die nodig zijn, worden alle schepen op weg naar Israël doelwit van onze strijdkrachten", verklaarde Yahya Saree zaterdag via het platform X.

De Houthi's in Jemen hebben nauwe banden met Iran. Ze claimden onlangs al Israël en enkele boten in de Rode Zee onder vuur te hebben genomen met onder meer drones om de Palestijnen hun steun te betuigen. Een Amerikaans oorlogsschip heeft verscheidene projectielen uit de lucht gehaald.

ANP, 09-12-2023, 18:02

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 04/12/2023 | 12:43 uurNee, van de Russen., in dit conflict. Heb het op de cavalerie school vaak gezien.

APS in de Gaza laat ook nog wat steekjes vallen. Op close range aanvallen kan het niet snel genoeg reageren en schijnen RPG's er gewoon doorheen te kunnen dringen. Niet dat dat laatste wat uitmaakt want dan houdt je bepantsering het wel maar vond het wel opmerkelijk. Ben benieuwd naar de combat reviews van dit systeem adv dit conflict.

Huzaar1

Citaat van: Benji87 op 04/12/2023 | 12:10 uurDoel je hiermee op de werking van APS in het algemeen?

Nee, van de Russen., in dit conflict. Heb het op de cavalerie school vaak gezien.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Benji87

Citaat van: Huzaar1 op 22/11/2023 | 21:07 uurConclusie is dat het allemaal verspilde tijd is geweest want in Oekraine hebben we op de T-14 na het meest moderne materieel wel voorbij zien komen en ik heb nul komma nul keer een Russisch APS systeem in werking gezien.

Doel je hiermee op de werking van APS in het algemeen?

Lex

Pentagon: 'Amerikaans oorlogsschip aangevallen in Rode Zee'

Een Amerikaans oorlogsschip en verschillende commerciële schepen zijn zondag aangevallen in de Rode Zee, melden Amerikaanse media. Het Pentagon bevestigt dat het gaat om torpedobootjager USS Carney. Het bericht volgt op eerdere meldingen over aanvallen met drones in de Rode Zee.
"We zijn op de hoogte van berichten over aanvallen op de USS Carney en commerciële schepen in de Rode Zee en zullen informatie verstrekken zodra deze beschikbaar komt", aldus het Pentagon.
De Houthi's, een rebellengroep uit Jemen gelinkt aan Iran, beweerden zondag twee Israëlische schepen in de Rode Zee aangevallen te hebben. Volgens een woordvoerder werd een raket afgevuurd op een van de schepen, terwijl het andere vaartuig werd aangevallen met een drone. De doelwitten werden geïdentificeerd als "Unity Explorer" en "Number Nine". Volgens een Britse expert lijken de Houthi's ook verantwoordelijk te zijn voor de eerder gemelde aanval op de Amerikaanse torpedobootjager USS Carney.
Vorige maand hadden Houthi's nog beelden vrijgegeven waarop te zien is hoe gewapende mannen vanuit een helikopter een vrachtschip op de Rode Zee binnenvallen en in beslag nemen. Ze hebben ook Israël bestookt met raketten en drones en kondigden aan dat ze meer Israëlische schepen zouden aanvallen.
Ook een Brits vrachtschip zou in de Rode Zee geraakt zijn door een raket. Dat zegt het maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey. Het Britse veiligheidsagentschap UKMTO zegt op zijn beurt dat het een rapport heeft ontvangen over drone-activiteit in de zeestraat Bab el Mandeb, afkomstig uit Jemen. Er zou mogelijk ook een explosie zijn geweest, aldus UKMTO. Enkele uren later eisten de Houthi-rebellen de aanval op. Ze hadden het in een verklaring over een "operatie tegen twee Israëlische schepen".
Het schip, dat vaart onder de vlag van de Bahama's, zou zijn geraakt door een raket en de bemanning zou zich hebben teruggetrokken in de citadel, een ondoordringbare ruimte van het schip.
De laatste weken zijn er herhaaldelijk berichten over schepen die gelinkt worden aan Israël en in de Rode Zee het doelwit vormen van de Houthi-rebellen. De rebellen zouden wraak willen nemen voor de oorlog in de Gazastrook. Op 19 november werd nog een vrachtschip gekaapt, dat uitgebaat werd door een Japans bedrijf maar eigendom zou zijn van een Brits bedrijf in handen van een Israëlisch zakenman.

Telegraaf, 03-12-2023, 18:40

Huzaar1

Conclusie is dat het allemaal verspilde tijd is geweest want in Oekraine hebben we op de T-14 na het meest moderne materieel wel voorbij zien komen en ik heb nul komma nul keer een Russisch APS systeem in werking gezien.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"