De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

Huzaar1

#326
Citaat van: Parera op 26/05/2018 | 10:40 uur
Goed nieuws voor Nederland, een nieuwe NAVO partner in de West voor als er problemen zijn met Venezuela kunnen we in elk geval rekenen op Colombia.
Het is dan wel een leger dat jaren lang de focus legde op counter-drug en anti-terreur operaties maar zeker een zeer capabel leger.

Goed nieuws? Ik dacht dat ik een 1 april grap las of een bladzijde uit de Speld.

Colombia bij de NAVO.... De fuck.
Zal wel om toenemende Russische en Chinese invloed in midden Amerika te beteugelen.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Parera

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 26/05/2018 | 11:22 uur

Ik vind het, tot nu toe, een raar verhaal... zeker als je bedenkt dat Colombia ruim ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt, het zou dus niet alleen een "simpele" toetreding betreffen mar een volledige aanpassing van het NAVO verdrag.

Ergens denk ik dat hier zo her en der wat vertaalfouten zijn gemaakt.

Ja volledig lid zal het niet worden Colombia zal dan ook partner van NAVO worden en geen lid. Ik had ook al iets van raar want dat kan niet volgens het verdrag.
Dat betekend niet dat het voor Nederland niet belangrijk is want een goed getrainde partner die werkt volgens NAVO standaard is voor ons zeer belangrijk als we elkaar moeten helpen.
In de basis natuurlijk voor hulpverlening maar bij crisis kunnen we elkaar ook helpen bijvoorbeeld als er in Venezuela een burger oorlog zou ontstaan dan loopt de samenwerking met Colombia makkelijker dan met een niet NAVO partner.



jurrien visser (JuVi op Twitter)

#324
Citaat van: Parera op 26/05/2018 | 10:40 uur
Goed nieuws voor Nederland, een nieuwe NAVO partner in de West voor als er problemen zijn met Venezuela kunnen we in elk geval rekenen op Colombia.
Het is dan wel een leger dat jaren lang de focus legde op counter-drug en anti-terreur operaties maar zeker een zeer capabel leger.

Ik vind het, tot nu toe, een raar verhaal... zeker als je bedenkt dat Colombia ruim ten zuiden van de Kreeftskeerkring ligt, het zou dus niet alleen een "simpele" toetreding betreffen maar een volledige aanpassing van het NAVO verdrag.

Ergens denk ik dat hier zo her en der wat vertaalfouten zijn gemaakt.

Parera

#323
CitaatColombia gaat deeluitmaken van NAVO

Bogotá, Colombia- President Juan Manuel Santos van Colombia heeft vrijdag in een toespraak aan de bevolking bekend gemaakt dat het land deel uit gaat maken van het NAVO-bondgenootschap. Volgens President Santos heeft toetreding tot het bondgenootschap belangrijke voordelen voor de natie.

De leden van de NAVO vormen een collectief verdedigingssysteem, waarin de lidstaten overeenkomen om elk ​​van haar leden te verdedigen als ze worden aangevallen door een externe instantie.

Tot de doelstellingen van de NAVO behoren het waarborgen van vrijheid, het bevorderen van stabiliteit en welzijn, het verdedigen van de gemeenschap en het bewaren van vrede en veiligheid. Wereldmachten zoals Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten maken deel uit van deze groep, maar ook kleinere landen zoals Nederland en de meeste andere Europese landen.

Volgens Santos zal de formalisering van de toetreding van Colombia tot deze organisatie volgende week plaatsvinden in Brussel (België)

"De toetreding van Colombia tot de NAVO verbetert het imago van Colombia en stelt ons in staat om veel een grotere rol te spelen op het internationale toneel," aldus Santos. "Als een wereldwijde partner zullen we het enige land in Latijns-Amerika zijn met dit voorrecht", aldus de Colombiaanse president

Ook toetreding tot de OESO
Santos benadrukte ook dat Colombia na meer dan zeven jaar werk inmiddels aanvaard als onderdeel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Op 30 mei ondertekent het Colombiaanse staatshoofd en secretaris-generaal Angel Gurría in Parijs de toegangsovereenkomst tijdens de vergadering van de vergadering van de OESO.

Colombia timmert al enkele jaren in toennemende mate aan de weg, vooral sinds het een vredesakkoord sloot met de rebellenbeweging FARC, die jaren lang een burgeroorlog voerde in het land.

Colombia is voor alle eilanden van de voormalige Nederlandse Antillen een belangrijke partner, vooral op vooral het gebied van de gezondheidszorg. Het Zorgverzekeringskantoor (ZVK) op Bonaire zendt bijna alle patiënten, die op de eilanden zelf niet kunnen worden behandeld, uit naar Colombia en heeft er verschillende overeenkomsten met klinieken in het land, vooral in de steden Medellin en Bogotá. Sinds de wapenstilstand met FARC is de veiligheidssituatie in het land enorm verbeterd.

[Bron: https://www.bonaire.nu]

Goed nieuws voor Nederland, een nieuwe NAVO partner in de West voor als er problemen zijn met Venezuela kunnen we in elk geval rekenen op Colombia.
Het is dan wel een leger dat jaren lang de focus legde op counter-drug en anti-terreur operaties maar zeker een zeer capabel leger.

Admiral Halsey

#322
Op https://www.politico.eu/article/emmanuel-macrons-eu-defense-army-coalition-of-the-willing-military-cooperation/ "Emmanuel Macron's coalition of the willing The French-led military pact has pulled in London — and Berlin." lees ik het volgende:

CitaatPARIS — Impatient with German foot-dragging on defense, French President Emmanuel Macron will bring together a 10-nation coalition of the willing next month designed to prepare European armed forces to take action together in emergencies, and to bind Britain into military cooperation as it leaves the EU.

Defense ministers of France, the U.K., Germany, Italy, Spain, the Netherlands, Belgium, Portugal, Denmark and Estonia will sign a letter of intent in Paris in June, officials told me, pledging to develop a common strategic culture, share analysis and foresight on trouble spots that may require intervention and work to coordinate their forces for future operations.

Zie ook https://www.express.co.uk/news/politics/954089/Emmanuel-macron-coalition-theresa-may-brexit-military-EU:

CitaatEU latest: Macron calls for super army - keeping UK tied to bloc after Brexit

FRENCH President Emmanuel Macron has called on Britain to sign up for his 10-nation defence coalition with EU member states - in a move which will keep the UK further shackled to the bloc after Brexit.

Fed up with Germany's foot-dragging on defence, Mr Macron has gathered up a handful of European countries to team up and form a European super army.

As well as Britain, the French President has his sights set on Italy, the Netherlands, Belgium, Portugal, Denmark, Germany, Spain and Estonia, with all states expected to sign on the dotted line at a special ceremony in Paris as early as next month.

Ook https://www.express.co.uk/news/uk/955867/Brexit-News-Britain-Macron-EU-super-military-army-Brussels:
CitaatEU army SHOCK: Britain BACKS plan to JOIN Macron's super-military plan - even after Brexit

AN EU meeting has agreed to establish a shock new defence body - independent of the 'EU military' - which would keep Britain tied to the bloc and a Brussels-led military interventions force even after Brexit.

A.J.

Citaat
Pompeo toonde zich volgens Blok zeer gecommitteerd aan de NAVO

De arrogantie...

Parera

Citaat
Stef Blok onder de indruk van Mike Pompeo

BRUSSEL - Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) is onder de indruk van het eerste optreden van zijn nieuwe Amerikaanse collega Mike Pompeo op het internationale toneel. Hij noemt het ,,een illustratie van het belang dat de VS aan de NAVO hechten", dat Pompeo vrijdag nauwelijks twaalf uur na zijn benoeming al in Brussel aanschoof bij de ministers van Buitenlandse Zaken van het bondgenootschap. ,,Indrukwekkend", aldus Blok. Pompeo's benoeming werd donderdagmiddag door de Amerikaanse Senaat goedgekeurd, en de bewindsman stapte meteen op het vliegtuig naar Brussel. Blok zei dat Pompeo ,,zeer geïnteresseerd en goed geïnformeerd" was over de onderwerpen op de NAVO-agenda. Het was overigens ook Blok's eerste NAVO-vergadering. Blok bracht onder meer verslag uit van zijn recente bezoek aan Moskou, waar hij zijn grote zorgen over de Russische rol in Oekraïne en Syrië heeft geuit.

Pompeo toonde zich volgens Blok zeer gecommitteerd aan de NAVO, ondanks de kritiek die president Donald Trump geregeld op de alliantie uit. ,,Hier zat een Amerikaanse minister als een echte partner in de NAVO." Maar net als zijn voorgangers en Trump hamerde Pompeo erop dat de andere NAVO-bondgenoten meer geld in hun defensie moeten steken, minimaal 2 procent van hun BNP. Nederland heeft daarover een 'wilsafspraak' gemaakt, aldus Blok. ,,Wij investeren fors."

[Bron: Telegraaf @ Artikel ]

,,Wij investeren fors."... ach met deze mentaliteit komen we er natuurlijk nooit  :sick:

Lex

Citaat van: Ace1 op 21/04/2018 | 20:51 uur
Zijn er cijfers bekend hoeveel AN124's  op jaarbasis er worden ingehuurd door de NAVO en wat daar de kosten van zijn?
Die zullen best wel bekend zijn, maar het zal een flinke zoektocht zijn, deze bovenwater te krijgen.
Vwb NL kan je dit terugvinden in de begroting en dan zal het opvallend zijn, hoe een eventuele verrekening als dan niet plaatsvindt.

Ace1

Citaat van:  Nieuwsblad Transport op 17/04/2018 | 22:00 uur
Volga Dnepr staakt militair vervoer voor NAVO

Nieuwsblad Transport, 17 April 2018 12:06

De Russische vrachtmaatschappij Volga Dnepr stopt met het transport van militaire goederen voor de NAVO en de EU-lidstaten. Het besluit wordt in verband gebracht met de oplopende spanningen tussen Moskou en het westen.

Dat transport werd geregeld binnen samenwerkingsverband SALIS (Strategic Airlift Interim Solution). Per brief heeft Volga Dnepr laten weten de samenwerking op te zeggen. Ook het transport van hulpgoederen voor het bondgenootschap wordt stopgezet. Volga Dnepr is een van de twee vrachtmaatschappijen die nog beschikken over een groot aantal AN124-freighters. De andere maatschappij is het Oekraïens Antonov Airlines.

De zware AN124's kunnen 150 ton aan zwaar militair materieel vervoeren per vlucht en landen op secundaire luchthavens zonder afhandelingsvoorzieningen. De NAVO-landen zijn na het vertrek van Volga Dnepr straks geheel aangewezen op de vrachtdiensten van concurrent Antonov Airlines.

Het militair transport voor de NAVO door Volga Dnepr was sinds 2015 al fors gereduceerd nadat de VS als onderdeel van sancties tegen Rusland de samenwerking met Volga Dnepr staakte. De maatschappij had tussen 2002 en 2014 rond de 13.000 vluchten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie uitgevoerd.

Zijn er cijfers bekend hoeveel AN124's  op jaarbasis er worden ingehuurd door de NAVO en wat daar de kosten van zijn?

andré herc

Citaat van: Lex op 17/04/2018 | 22:00 uur
Volga Dnepr staakt militair vervoer voor NAVO

Nieuwsblad Transport, 17 April 2018 12:06

De Russische vrachtmaatschappij Volga Dnepr stopt met het transport van militaire goederen voor de NAVO en de EU-lidstaten. Het besluit wordt in verband gebracht met de oplopende spanningen tussen Moskou en het westen.

Dat transport werd geregeld binnen samenwerkingsverband SALIS (Strategic Airlift Interim Solution). Per brief heeft Volga Dnepr laten weten de samenwerking op te zeggen. Ook het transport van hulpgoederen voor het bondgenootschap wordt stopgezet. Volga Dnepr is een van de twee vrachtmaatschappijen die nog beschikken over een groot aantal AN124-freighters. De andere maatschappij is het Oekraïens Antonov Airlines.

De zware AN124's kunnen 150 ton aan zwaar militair materieel vervoeren per vlucht en landen op secundaire luchthavens zonder afhandelingsvoorzieningen. De NAVO-landen zijn na het vertrek van Volga Dnepr straks geheel aangewezen op de vrachtdiensten van concurrent Antonov Airlines.

Het militair transport voor de NAVO door Volga Dnepr was sinds 2015 al fors gereduceerd nadat de VS als onderdeel van sancties tegen Rusland de samenwerking met Volga Dnepr staakte. De maatschappij had tussen 2002 en 2014 rond de 13.000 vluchten voor het Amerikaanse ministerie van Defensie uitgevoerd.
Zo zie je maar als je van derde afhankelijk ben wat betref luchttransport ik en andere hebben het diverse malen aangekaart het groot tekort bij  NL en andere Nato landen!
Den Haag stop met afbreken van NL Defensie, en investeer in een eigen C-17.

Lex

Citaat van: Dragnadh op 17/04/2018 | 22:34 uur
Vraag mij wel af of Frankrijk echt wat zal doen als het daar mis zou gaan, het zijn namelijk beide NATO landen, wat doe je in zo'n geval?
Ja, dat is een vraag waarop het antwoord moeilijk te geven is. Er is een dispuut tussen NATO landen onderling, in dit geval tussen Griekenland en Turkije. Het is moeilijk te voorspellen hoe deze kwestie zich verder gaat ontwikkelen.

Lex

Citaat van: Dragnadh op 17/04/2018 | 22:34 uur
Weet niet goed waar ik het neer moet zetten (kan geen Turkse-Griekse spanningen topic vinden), maar aangezien het drie NATO landen betreft zet ik het maar hier.
Goede keuze.
Lex
Algeheel beheerder

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lex op 17/04/2018 | 22:29 uur
Vwb Europa, gezien de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden/zijn op Defensie is dat nog maar de vraag; en zeker voor NL waar het 'vredesdividend' zich begint te wreken nu ook rekening gehouden moet worden met alles omtrent de gaskraan die dicht gaat en de kosten ervan.
En ja dat laatste is hier off-topic.  ;)

Keuzes.... (als de volgende Amerikaanse president de terecht ingezette hardere lijn jegens onder presteerder handhaaft en Europa wil iets blijven voorstellen dan zal er toch geld en wilskracht gevonden moeten worden).

Brandnetel

Weet niet goed waar ik het neer moet zetten (kan geen Turkse-Griekse spanningen topic vinden), maar aangezien het drie NATO landen betreft zet ik het maar hier.

"Macron: France will support Greece if threatened by Turkey"
Bron: http://en.protothema.gr/macron-france-will-support-greece-if-threatened-by-turkey/

CitaatFrance's readiness to show European solidarity in the event of Greece being threatened by Turkey in the Aegean and the Mediterranean was expressed by French President Emmanuel Macron during a speech in the European Parliament in Strasbourg.

Responding to MEPs' questions regarding Turkish provocations against Greece, President Macron said defence cooperation and solidarity in the EU was a priority for his country and stressed that as France has expressed its support for Great Britain in the event that the country faced an external threat, France has done so with Greece, having also assured Prime Minister Alexis Tsipras.

Referring to the immigration and refugee crisis, Emmanuel Macron stated that France would propose strengthening the EU's external border guard as it is not possible for the countries at the borders of Europe alone to manage the burden of migratory and refugee flows and assured the MEPs that he will also promote the issue of a common European asylum policy so that there are common rules for all the member states.

Vraag mij wel af of Frankrijk echt wat zal doen als het daar mis zou gaan, het zijn namelijk beide NATO landen, wat doe je in zo'n geval?

Lex

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 17/04/2018 | 22:20 uur
De tekorten zullen hopelijk leiden tot extra investeringen in strategisch transport in de VS en Europa.
Vwb Europa, gezien de uitdagingen waarmee zij geconfronteerd worden/zijn op Defensie is dat nog maar de vraag; en zeker voor NL waar het 'vredesdividend' zich begint te wreken nu ook rekening gehouden moet worden met alles omtrent de gaskraan die dicht gaat en de kosten ervan.
En ja dat laatste is hier off-topic.  ;)