De toekomst van NATO

Gestart door Lex, 14/10/2010 | 16:43 uur

jurrien visser (JuVi op Twitter)

De toekomst van 'onze jongens' is in het geding

Door: Michèle de Waard 17 dec 

De gevolgen van toekomstige dreigingen voor Europa zijn ingrijpend voor de Nederlandse strijdkrachten. Niet alleen forse investeringen in defensie en veiligheid zijn onontkoombaar, ook staat de strijdmacht voor een 'grote transitie'. 'We kunnen simpelweg niet de dingen blijven doen zoals we ze nu doen.'

De Nederlandse strijdkrachten zullen de gevolgen moeten aanvaarden van verbetering van de Europese veiligheid.
Dat betekent niet alleen fors investeren in defensie, maar ook de middelen van de strijdkrachten grondig herzien.
Inzet van technologie is een vereiste om nieuwe hybride dreigingen het hoofd te bieden.
Internationale spanningen vergen dat Europa serieus gaat nadenken over zijn kwetsbaarheden - op economisch gebied, op diplomatiek en op militair terrein. Dick Berlijn, oud-militair en voormalig Commandant van de Nederlandse strijdkrachten, draait er niet omheen: als Europa de ambitie heeft om strategisch autonoom te worden, dan moet ook Nederland de consequenties aanvaarden.

'De Nederlandse strijdkrachten moeten dan de middelen krijgen om hun toekomstige taken te kunnen waarmaken', concludeert Berlijn. 'Er is nu niet eens geld om reserve-onderdelen te betalen. We moeten ophouden met zeuren en doen wat we hebben afgesproken. Oftewel fors investeren. Een geweldige opgave, maar dan krijgt Europa militair wèl vrijheid van handelen. Als je totaal afhankelijk bent van een ander, houdt die vrijheid op.'

En de spanningen stijgen - aan de grenzen van Europa en in het luchtruim bóven Europa. Alleen al de nieuwe race om strategische belangen in de ruimte tussen Amerika, Rusland en China kan leiden tot uitschakeling van satellieten en daarmee vitale infrastructuur lam leggen. Ook in Nederland. Denk aan energiecentrales of bankautomaten. Op de Balkan saboteert Servië de fragiele vrede in Bosnië en Herzegovina. En de regering-Biden luidt de noodklok over een mogelijk snelle Russische invasie in Oekraïne.

Intimidatie
'Wat Rusland doet, komt uit de klassieke doos van intimidatie', zei minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen onlangs in een interview met NRC Handelsblad over het samentrekken van 100.000 Russische troepen en tanks aan de grens bij Oekraïne. En al gaat een conflict om Oekraïne de 'autonome spankracht' van Europa volgens Knapen royaal te boven, president Macron wil het thema van Europa's strategische autonomie tot belangrijkste prioriteit maken van het Franse voorzitterschap van de EU per 1 januari.

'Europa moet zich ontwikkelen van een samenwerkingsverband binnen onze grenzen tot een machtig Europa in de wereld, soeverein, vrij om zijn eigen keuzes te bepalen en zijn lot in eigen handen te nemen', zei Macron, vrij naar oud-kanselier Merkel die hier al op wees toen Trump net gekozen was. Macron noemde dit het belangrijkste doel van het Franse voorzitterschap.

'Europa moet zich ontwikkelen van een samenwerkingsverband binnen onze grenzen tot een machtig en soeverein Europa in de wereld'
Emmanuel Macron, president van Frankrijk
Krachtige woorden. Wie is het er niet mee eens dat Europa zijn lot in eigen hand neemt? Maar zodra dit gepaard gaat met investeringen in defensie en veiligheid, dan kijken parlementen in vooral West-Europa liever de andere kant op. De stijging van internationale dreigingen vereist echter wel een antwoord.

Ingrijpende gevolgen
Wat betekent dit voor 'onze jongens'? De gevolgen van toekomstige dreigingen zijn voor de Nederlandse strijdkrachten ingrijpend, bleek tijdens recente bijeenkomsten van de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap (KVBK). Het debat over een nieuwe werkwijze van de strijdkrachten is volop ontbrand sinds de huidige Commandant van de Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, een steen in de vijver gooide en een 'grote transformatie' van de krijgsmacht aankondigde. 'We kunnen simpelweg niet de dingen blijven doen zoals we ze nu doen. Dat is onbetaalbaar en niet toekomstbestendig', schreef Eichelsheim eerder in zijn weblog.

Alleen al 4 miljard euro is nodig om het huidige peil van de strijdkrachten te kunnen herstellen en reserve-onderdelen te vervangen. Wil Nederland in 2024 in plaats van de huidige 1,3 procent van het bbp de beloofde 2 procent bijdrage aan de Navo kunnen voldoen, moet het zeker 16 tot 17 miljard euro uittrekken, schat Berlijn. Een uitdaging. Uit het coalitieakkoord van het kabinet dat deze week werd gepresenteerd blijkt, dat de defensie-uitgaven wel worden verhoogd, maar op 1,85 procent blijven steken.

Toch zal Nederland niet om de volle 2 procent heenkomen. Veiligheid moet een plek krijgen in een nieuw regeerakkoord om de vele nieuwe hybride dreigingen het hoofd te kunnen bieden, luidt de eenduidige boodschap van de legertop.

Het debat over een nieuwe werkwijze van de strijdkrachten is volop ontbrand sinds de huidige Commandant van de Strijdkrachten, generaal Onno Eichelsheim, een steen in de vijver gooide en een 'grote transformatie' van de krijgsmacht aankondigde. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP
Hybride oorlogvoering
Europa en Amerika kenden na de Tweede Wereldoorlog vooral één dreiging - de Sovjet-Unie. Na de val van de Berlijnse Muur wordt het Westen met aanzienlijk meer dreigingen geconfronteerd van verschillende (kern)machten zoals Rusland, Noord-Korea, Iran en vooral China, dat zijn militaire strijdmacht en kernwapenarsenaal snel aan het uitbreiden is.

De stijgende geopolitieke rivaliteit, terrorisme en de hybride vormen van oorlogvoering zorgen ervoor dat 'we permanent in conflict zijn'. De competitie waarin de grote machten gewikkeld zijn, raakt Nederland. Wat is ons antwoord daarop? Die vraag stelden enkele generaals tijdens een symposium in Breda van de denktank voor krijgswetenschap. De weerbaarheid van Nederland moet verbeteren, constateerden ze.

Daarom is volgens Eichelsheim modernisering van de krijgsmacht onontkoombaar in deze tijd van digitale oorlogsvoering, cyberaanvallen en fake news. Een militair moet met wapens kunnen omgaan, maar daarnaast vereisen complexe dreigingen veel specialisten, die complexe (wapen)systemen kunnen bedienen.

'Vroeger hield defensie in dat vliegtuigen kunnen vliegen, schepen kunnen varen, tanks kunnen rijden. Nu is technologie doorslaggevend geworden.'
Dick Berlijn, voormalig Commandant der Strijdkrachten
'Vroeger hield defensie in dat vliegtuigen kunnen vliegen, schepen kunnen varen, tanks kunnen rijden', zegt Berlijn. Inmiddels is er een hele toolkit van data, netwerken, cyber, informatiedominatie en het bevechten van nepnieuws bijgekomen. Technologie is doorslaggevend geworden. Het is volgens Berlijn noodzakelijk dat een nieuw kabinet kijkt wie verantwoordelijk is: Justitie en Veiligheid, Defensie, Economische Zaken en Klimaat. 'Wie is de eigenaar van het probleem en hoe gaan we dit oplossen'. De bal ligt allang niet meer alleen bij Defensie.

Controle op de achtertuin
Tegelijkertijd is essentieel dat de Europese pijler in de Navo wordt versterkt, zegt Europarlementariër Bart Groothuis (VVD). Let wel: ín de Navo, niet van de Navo. Europa moet zelf in staat zijn problemen in zijn 'achtertuin' onder controle te krijgen. Dat houdt volgens Groothuis ook in dat militair materieel (satellieten, strategische transportsystemen, commando-controlesystemen) op Europees niveau worden ingekocht zodat we niet totaal afhankelijk van Amerika blijven.

De veiligheidsgarantie van de VS, dat zich richt op zijn belangen in Azië en de machtsstrijd met China, staat op de tocht. Europa kan niet steeds van de Amerikanen vragen het werk voor ons op te knappen, zegt ook Knapen. De kater na de plotselinge evacuatie in augustus uit Afghanistan is groot. Pijnlijk duidelijk werd dat Europese landen zonder de cruciale steun van de VS niet eens tot een snelle aftocht in staat waren.

Militaire doctrine
Reden voor de Europese topdiplomaat Josep Borrell, chef buitenlands beleid van de EU, vaart te maken met een militaire doctrine voor de Unie. Begin deze maand presenteerde hij een eerste concept, het Strategisch Kompas, voor een meer zelfredzaam Europa op het gebied van defensie en veiligheid. De politieke leiders van de EU bespreken het voorstel de komende maanden en in maart wil Macron de militaire doctrine voor Europa bekend maken.

Het voorstel voorziet onder andere in een snel inzetbare militaire interventiemacht van de EU van 5.000 man. Een plan dat de Nederlandse regering omhelst. Zo'n interventiemacht is niet te verwarren met een Europees leger met een eigen commandostructuur en een hoofdkwartier. 'Een Europees leger zou qua kosten efficiënter kunnen zijn, maar voor een effectief leger is vooral een effectieve politieke aansturing nodig', zegt Berlijn. 'Dat vereist een veel verdere politieke integratie en dat zie ik voorlopig niet zitten.'

Meer hightech
Nederland zal bij het verdelen van verantwoordelijkheden vooral inzetten op hightech en kwaliteit in plaats van manpower, verwacht Berlijn. Hightech-systemen op marineschepen, onderzeeboten, jacht- en transportvliegtuigen, snelle mobiele landeenheden, cyber. 'Op deze gebieden hebben we excellente specialisten.'

Bovendien speelt naast militaire macht geo-economische macht een steeds grotere rol, onderstreepte Rob de Wijk, specialist internationale betrekkingen, tijdens een recent vervolgsymposium van de militaire denktank. Europa moet volgens De Wijk zijn economische macht meer durven inzetten bij conflicten op de Balkan, over Oekraïne, met Rusland en met China.

'Dat vereist een totale herstructurering van de krijgsmacht', aldus De Wijk. Het kabinet moet prioriteit geven aan een nieuwe Defensienota waarin strategische keuzes worden gemaakt, vindt hij. Dat is essentieel wil Nederland een rol spelen in het debat over Europa's militaire doctrine. Het gaat om de toekomst van 'onze jongens'.

Lees het volledige artikel: https://fd.nl/politiek/1424159/de-toekomst-van-onze-jongens-is-in-het-geding

Lynxian

Citaat van: jurrien visser (JuVi op Twitter) op 17/12/2021 | 22:24 uur
Rusland: alleen ontspanning als NAVO-troepen uit Oost-Europa weg zijn

https://www.nos.nl/l/t/2409933 via @NOS
Nou, dat wordt een samengespannen anus voor Putin in de komende decennia.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Rusland: alleen ontspanning als NAVO-troepen uit Oost-Europa weg zijn

https://www.nos.nl/l/t/2409933 via @NOS

jurrien visser (JuVi op Twitter)


Huzaar1

Citaat van: Zander op 10/11/2021 | 19:36 uur
Vluchtelingencrisis Wit-Rusland
Heroprichting Bosnisch-Servische leger
Afghanistan wederom vrijhaven terreur
Vluchtelingencrisis Middellandse zee
Chinese dreiging jegens Taiwan
Verreiking reactief materiaal Iran
Rusland vs Oekraïne

Volgens mij vergeet ik er ook nog een paar. Lekker lijstje waarvan je in de gangbare media bar weinig hoort als dreiging. Iemand enig idee of dit in Den Haag wel als urgente bedreigingen van ons vrije bestaan is opgemerkt?

Ministers krijgen die briefings ook. Een plan blijft uit. Kabinet is ook demissionair en over elot heen. Kleine verklaring.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

Zander

Vluchtelingencrisis Wit-Rusland
Heroprichting Bosnisch-Servische leger
Afghanistan wederom vrijhaven terreur
Vluchtelingencrisis Middellandse zee
Chinese dreiging jegens Taiwan
Verreiking reactief materiaal Iran
Rusland vs Oekraïne

Volgens mij vergeet ik er ook nog een paar. Lekker lijstje waarvan je in de gangbare media bar weinig hoort als dreiging. Iemand enig idee of dit in Den Haag wel als urgente bedreigingen van ons vrije bestaan is opgemerkt?
People are sheep

Lex

Rusland sluit eigen missie bij de NAVO

MOSKOU - Rusland sluit de eigen vertegenwoordiging bij de NAVO en zegt ook de NAVO-missie in Moskou de wacht aan. De regering in Moskou is boos dat het bondgenootschap eerder deze maand acht Russen die er waren geposteerd de deur wees omdat zij voor Russische inlichtingendiensten zouden werken.

De activiteiten van de Russische NAVO-missie worden met ingang van 1 november stilgelegd. Datzelfde geldt voor de militaire missie van de NAVO in Moskou. Medewerkers van die NAVO-vertegenwoordiging verliezen volgens Russische media op 1 november hun accreditatie.

Als de NAVO dringend contact wil opnemen met Moskou, kan dat volgens minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov via de Russische ambassade in Brussel. ,,De NAVO heeft belangstelling voor een gelijkwaardige dialoog noch voor samenwerking", klaagt hij.

Koude Oorlog
De verstandhouding tussen Rusland en het Westen is sinds de Koude Oorlog nauwelijks zo beroerd geweest. NAVO-landen beklagen zich om de haverklap over onder andere Russische cyberaanvallen en pogingen hun verkiezingen te beïnvloeden.

Rusland reageert met de nieuwste maatregelen op de uitwijzing van acht medewerkers van de Russische missie door de NAVO, bijna twee weken geleden. De NAVO bracht het aantal Russen dat op het hoofdkwartier in Brussel mocht werken toen ook terug.

Rusland nam destijds ook al meteen maatregelen tegen de NAVO-missie in Moskou.

Telegraaf, 18-10-2021, 14:47

Lex

Kamerbrief: Bijeenkomst NAVO ministers van Defensie 21 en 22 oktober 2021

De brief

Kamerstuk, 11-10-2021

Huzaar1

Citaat van: ARM-WAP op 08/10/2021 | 13:53 uur
Inderdaad... een "lekkere middenvinger" naar de twee Europese landen die hen niet wilden opnemen in het MGCS-programma.
En mogelijks een diepere voorkeurbehandeling van de Amerikanen voor ander militair materiaal.

Jep. Ze hadden de Polen preferred partner moeten maken, of iets anders moeten geven. Abrams in EU leger is wel de wereld op zijn kop, maar dat dingt rijdt goed op kerosine. Wel weer een voordeer.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Citaat van: Huzaar1 op 08/10/2021 | 13:42 uur
Slimme keus, politieke steek.

Let op, ik heb wat navraag gedaan bij Damian Ratka via twitter. Men is van plan op termijn nog een batch met MBT's te kopen van rond de 500 stuks. Dit kunnen 2 types worden (Polen wil standaardiseren op 1 a 2 type MBT) of nog een batch M1A2 of K2PL.   

Damian Ratka
@DRatka1
NTW - Nowa Technika Wojskowa (New Military Technology) Magazine.

ARM-WAP

Citaat van: Huzaar1 op 08/10/2021 | 13:42 uur
Slimme keus, politieke steek.
Inderdaad... een "lekkere middenvinger" naar de twee Europese landen die hen niet wilden opnemen in het MGCS-programma.
En mogelijks een diepere voorkeurbehandeling van de Amerikanen voor ander militair materiaal.

Huzaar1

Slimme keus, politieke steek.
"Going to war without France is like going deer hunting without your accordion" US secmindef - Jed Babbin"

pz

Poland confirms acquisition of 250 US M1A2 SEPV V3 main battle tanks

According to a Tweet published by the Polish Ministry of Defense on October 8, 2021, Poland confirms its plan to acquire 250 M1A2 SEP V3 main battle tanks from the United States and that will enter into service with the 18th Mechanized Division of the Polish army

https://www.armyrecognition.com/defense_news_october_2021_global_security_army_industry/poland_confirms_acquisition_of_250_us_m1a2_sepv_v3_main_battle_tanks.html


Harald

NATO Must 'Step Up' For Aspirant Members, Not Bow To Russia: Stoltenberg

"The whole idea that you know, it's a provocation to Russia that small neighbors join NATO is absolutely wrong. That's the provocation — that anyone is saying that," Stoltenberg said.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg wants to see member nations "step up and do more" for countries that hope to one day formally join the alliance but which do not currently meet requirements — or whose applications are being de facto blocked by Russian military action.

Stoltenberg, who this week met with President Joe Biden and made a stop at the Pentagon to chat with Defense Secretary Lloyd Austin, talked up alliance modernization efforts, including exercises that put multinational troops into the eastern edge of NATO and the creation of a Defense Innovation Accelerator program seeking to develop new capabilities.

But the central issue at the heart of NATO is membership, and Stoltenberg made it clear he has no problem with NATO potentially expanding in the future, even if doing so would be seen as Western Europe encroaching on Russia's sphere of influence.

That the NATO head would welcome more countries joining NATO isn't a major surprise, but Stoltenberg, whose public speeches tend to be calm and controlled, became agitated and forceful when discussing those in Europe or the Americas who argue NATO should self-curb any growth in order to placate Russia.

"The whole idea that you know, it's a provocation to Russia that small neighbors join NATO is absolutely wrong. That's the provocation — that anyone is saying that," Stoltenberg said during the speech at Georgetown University. "To be honest, also, some voices in the West would say, 'No, no, we should be careful because we are provoking Russia.' But then you're saying that small countries don't have the right to choose their own path, which is a violation of their sovereignty."

That kind of thinking, the former Norwegian prime minister said, plays exactly into Russia's argument that there are still Cold War-era spheres of influence that need to be respected. "That's not the world I would like to live in. And actually, we have tried for decades to move away from that world," he noted.

The issue of whether to enlarge the alliance or back off to placate Moscow has been a major discussion point among national security scholars and politicians in the aftermath of the Cold War, when nations previously under Russian control applied for membership. In particular, the addition of Latvia, Lithuania and Estonia in 2004 seemed to antagonize Moscow. Overall, 14 countries have joined NATO since the fall of the Berlin wall, with North Macedonia becoming the newest member in March 2020.

Bosnia and Herzegovina, Georgia, and Ukraine have all declared themselves aspirants for NATO, and all three have work to do to meet the alliance's political and military requirements. According to an alliance document [PDF] those requirements include "a functioning democratic political system based on a market economy; fair treatment of minority populations; a commitment to resolve conflicts peacefully; an ability and willingness to make a military contribution to NATO operations; and a commitment to democratic civil-military relations and institutions."

For Georgia and Ukraine, the situation is particularly dire, with both in open conflict with Russia over territory. From a pure geopolitics standpoint, it seems unlikely either nation will join the alliance anytime while those conflicts are ongoing. After all, NATO was formed so that if Russia invaded one member, all members would become involved in the conflict. But that hasn't squashed hopes in either Kyiv or Tbilisi, and Stoltenberg has been careful to never rule out some form of enlargement to bring the two into the fold.

"It's only for NATO members and Georgia, and Ukraine, to decide when they're ready to join, not Russia," he said Tuesday. "So we support the efforts to modernize to reform to meet the NATO standards. And when 30 allies agree that they are ready to join, they will join."

Neither nation, however, currently meets the political or military standards required for membership, which is where NATO members must "step up" to help out.

"My message to NATO allies, and also something I discussed actually yesterday with President Biden, is that we need to step up and do more for those aspirants countries, because as long as they're not members, we should provide more support, more training or capacity building, help implement reforms for corruption, and build their security and defense institutions.

"So we need to establish that there is a lot in between nothing and full membership," he concluded. "I hope that we can make some ambitious decisions at the next NATO Summit."

https://breakingdefense.com/2021/10/nato-must-step-up-for-aspirant-members-not-bow-to-russia-stoltenberg/

ARM-WAP

Citaat van: pz op 30/08/2021 | 12:42 uur
Nog even gezocht naar informatie over levering Leo2 aan Hongarije. Levertijd is ong. 3 jaar bij Hongarije voor de uitlevering van de eerste nieuwe Leo2A7. Besteld 2020 (datum artikel, weet niet wanneer contract getekend is), uitlevering 1e exemplaar vanaf 2023. Kon niet achterhalen hoeveel er per jaar worden geleverd.

https://www.defence24.com/hungarian-leopard-mbts-unveiled-what-was-the-cost-analysis
Contract voor 44 stuks 2A7 en 24 PZHs.
En 12 2A4

En natuurlijk al die Lynxen die er bij komen. Serieuze upgrade van hun grondtroepen.
Plus NASAMS...

De Hongaren doen dat niet slecht...