Belgisch bedrijf leverde uranium aan Iran

Gestart door Ace1, 10/11/2010 | 21:03 uur

Ace1

Belgische bedrijven hebben zonder vergunning verarmd uranium en andere nucleaire producten aan Iran geleverd. Justitie onderzoekt de zaken, meldden Belgische media woensdag.

Verarmd uranium kan worden gebruikt als omhulsel in kernwapens. Het eveneens uitgevoerde zirkoniumpoeder wordt toegepast in nucleaire installaties, maar ook voor bommen en clustermunitie.

Sancties
De internationale gemeenschap vreest dat Iran een kernwapen ontwikkelt. De sancties tegen het land werden afgelopen zomer nog aangescherpt.

Groen!-parlementslid Kristof Calvo spreekt over ,,een zeer pijnlijk dossier" op het moment dat België voorzitter is van de Europese Unie. ,,Dit zijn geen stoffen waarmee ze in Teheran hun barbecue willen aansteken.''

Gasturbine
Eerder dit jaar kregen Belgische bedrijven geen toestemming onderdelen van een gasturbine en delen van een stoomturbine aan Iran te leveren.

Geheim
Iran ligt al tijden met westerse regeringen in de clinch over zijn atoomprogramma. Het Westen vreest dat Iran in het geheim werkt aan kernwapens, hoewel Teheran zegt alleen vreedzame doelen te hebben met het verrijkt uranium.

Iran werkt aan een nieuwe nucleaire reactor, die krachtiger is dan de bestaande faciliteiten in Teheran, zei het hoofd van het atoomenergieagentschap van Iran, Ali Akbar Salehi, deze zomer.

Israël
Iran is bereid de gesprekken met de internationale gemeenschap over zijn atoomprogramma weer op te pakken. Ahmadinejad waarschuwde wel dat er geen vooruitgang in het overleg mag worden verwacht als het Westen geen stelling neemt tegen de veronderstelde kernbewapening van Israël. Volgens internationale wetgeving mogen slechts enkele landen een kernwapen hebben. Naast Iran hoort ook Israël daar niet bij.

Niet stoppen
Iran wil ondanks sancties van de Verenigde Naties niet stoppen met het verrijken van uranium. Iran zegt dat het verrijkte uranium moet dienen als brandstof voor kerncentrales, maar westerse landen denken dat het land uit is op kernwapens.

http://www.depers.nl/buitenland/523117/Belgisch-bedrijf-leverde-uranium-aan-Iran.html