Spanningen Ivoorkust

Gestart door dudge, 17/12/2010 | 11:56 uur

Lex

Strijders Gbagbo vallen VN-militairen aan

ABIDJAN - Strijders van Laurent Gbagbo hebben zaterdag in de Ivoriaanse stad Abidjan een patrouille van de VN-vredesmacht aangevallen. Vier VN-militairen hebben zware verwondingen opgelopen, meldde de volkerenorganisatie. De leden van de vredesmacht waren bezig met een humanitaire missie.

Eerder zaterdag werd een patrouille van de VN aangevallen in de wijk Cocody in Abidjan, de voor de economie belangrijkste stad in Ivoorkust. In de wijk is de residentie van Gbagbo gevestigd. Bij een schotenwisseling werden vijf strijders van Gbagbo getroffen.

Abidjan is het front geworden in de strijd tussen de zittende president Gbagbo en Alassane Ouattara, die door de internationale gemeenschap is erkend als winnaar van de presidentsverkiezingen van november vorig jaar. Gbagbo weigert plaats te maken voor hem.

ANP,
Gepubliceerd op 02 april 11, 22:21
Laatst bijgewerkt op 02 april 11, 22:25

Lex

Al 1400 mensen in Frans kamp Ivoorkust

PARIJS - Ongeveer 1400 buitenlanders in Ivoorkust hebben hun toevlucht gezocht in een Frans militair kamp in Abidjan, de grootste stad van het land. Vrijdag zaten er vijfhonderd mensen in het kamp.

Dat heeft een Franse militaire woordvoerder vrijdag gezegd. Een derde van de buitenlanders in het kamp heeft de Franse nationaliteit. Frankrijk heeft nog geen plannen de buitenlanders te evacueren.

Plunderaars hebben het op buitenlandse eigendommen gemunt zoals winkels van Libanezen. Voor veel buitenlanders is dat reden bescherming bij de Fransen te zoeken.

Abidjan is het front geworden in een slepende strijd tussen twee politici die beiden zeggen de presidentsverkiezingen van vorig jaar te hebben gewonnen. President Laurent Gbagbo heeft geweigerd plaats te maken voor Alassane Ouattara, die voor de meeste landen het wettig gekozen staatshoofd is.

ANP,
Gepubliceerd op 02 april 11, 13:37
Laatst bijgewerkt op 02 april 11, 13:41

Elzenga

1 april 2011, 07:06
'Hevige gevechten bij ambtswoning Gbagbo'
door Pim van den Dool
Buitenland

Franse militairen patrouilleerden gisteren in delen van Abidjan. Foto: Reuters / Luc Cnago.

Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo in de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan. Onder meer bij Gbagbo's residentie zou gevochten zijn.

Ooggetuigen maakten vannacht melding van "intensieve schotenwisselingen" in de buurt van de ambtswoning van Gbagbo. Een inwoner van Abidjan sprak tegenover persbureau AFP van een "laatste veldslag" tussen troepen van Gbagbo en de internationaal erkende president Ouattara om de controle van het land.

Aanhangers van Ouattara claimen ook de controle over de staatstelevisie te hebben overgenomen. Bij het hoofdkantoor van de staats-tv werd afgelopen nacht volgens inwoners van Abidjan flink gevochten. Of Ouattara's aanhangers daadwerkelijk het kantoor van de staatstelevisie in handen hebben is onduidelijk, omdat de zender sinds gisteravond laat niet langer uitzendt.

De serieuze strijd in Abidjan is een voorlopig hoogtepunt van de opmars van de troepen van Ouattara, die sinds maandag grote delen van Ivoorkust hebben veroverd. De internationale gemeenschap voerde gisteravond de druk op Gbagbo op door opnieuw zijn "onmiddellijke vertrek" te eisen. Onze correspondent Pauline Bax in Abidjan zegt dat de positie van Gbagbo steeds wankeler wordt omdat veel militairen schijnen over te lopen naar Ouattara.
www.nrc.nl


1 april 2011, 10:46
Zweedse VN-medewerker gedood in Abidjan
door Bart Hinke
Buitenland

Een Zweedse medewerker van de VN is omgekomen in Abidjan, de grootste stad van Ivoorkust. De waarschijnlijke doodsoorzaak is een 'verdwaalde kogel'. Dat meldt het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De vrouw, een dertiger, was in haar woonverblijf toen ze geraakt werd.

Abidjan vormt momenteel het decor voor wat gezien wordt als de finale strijd tussen de milities van Laurent Gbagbo en de troepen van de internationaal erkende winnaar van de presidentsverkiezingen van afgelopen november, Alassane Ouattara. Afgelopen nacht hebben hevige gevechten plaatsgevonden tussen aanhangers en tegenstanders van Gbagbo. Onder meer bij Gbagbo's residentie zou gevochten zijn.

Franse strijdkrachten hebben ongeveer 500 buitenlanders, onder wie 150 Fransen, overgebracht naar een militair complex vanwege de dreiging van plundering in Abidjan.
www.nrc.nl

Elzenga

Alle chocola minnende vrouwen roepen "ingrijpen"!!! 8) maar helaas...er zit geen olie...dus is het op dit moment een welhaast vergeten conflict...en zien de strijdende partijen dus hun kans te proberen het met geweld op te lossen...

Lex

Zware gevechten in westen Ivoorkust

ABIDJAN -  Medestanders van de Ivoriaanse politicus Alassane Ouattara hebben de stad Duekoue in het westen van Ivoorkust aangevallen. Ze vechten daar maandag tegen militairen van Laurent Gbagbo, die weigert het presidentschap aan Ouattara af te staan.

Duekoue ligt in regio waar veel cacao wordt geproduceerd. De stad was al zeker acht jaar een bolwerk van Gbagbo. Aanhangers van Ouattara zeiden dat ze Duekoue op de troepen van Gbagbo hebben veroverd. Aanhangers van Gbagbo erkenden dat in de stad wordt gevochten. Ze voegden eraan toe dat ze zelf nog een deel van de stad in handen hebben.

Ivoorkust verkeert in een crisis sinds de presidentsverkiezingen eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

Het geweld heeft de afgelopen maanden zeker 460 levens geëist. Gewapende strijders die op de hand van Ouattara zijn, hebben deze maand al zeker vijf steden in het westen van Ivoorkust op de troepen van Gbagbo veroverd.

Vanuit het noorden van Mali zijn in de afgelopen dagen zeker tweeduizend mensen naar Mali gevlucht. Het gaat om Ivorianen en andere Afrikanen, aldus een overheidsmedewerker in de stad Sikasso in het zuiden van Mali.

Telegraaf,
ma 28 mrt 2011, 17:59

SMI de Boer

Citaat van: onderofficier op 25/03/2011 | 19:20 uur
Citaat van: ANP op 25/03/2011 | 18:49 uur

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Dan vliegt de NAVO vanuit Libië toch even door..................

Jammer dat de Ivoorkustwacht niet ingrijpt
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

onderofficier

Citaat van: ANP op 25/03/2011 | 18:49 uur

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Dan vliegt de NAVO vanuit Libië toch even door..................
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

'Liberianen moorden in Ivoorkust'

ABIDJAN - Honderden gewapende Liberianen zijn aan het moorden, verkrachten en plunderen geslagen in de regio Guiglo in het westen van Ivoorkust. Dat heeft een woordvoerder van de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vrijdag gezegd.

Volgens zegsman Jacques Franquin van de VN-organisatie is Guiglo een een wetteloze zone geworden.

Hij noemde de Liberianen ''een opportunische derde kracht'' naast de kampen van de zittende Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en diens politieke rivaal Alassane Ouattara. Volgens Franquin zijn de gewapende mannen uit Liberia niet voor Gbagbo en ook niet voor Ouattara.

Ivoorkust verkeert in een crisis sinds de presidentsverkiezingen eind november. Daarbij werd Gbagbo verslagen door Ouattara, volgens door de VN erkende uitslagen. Gbagbo weigert zich bij zijn nederlaag neer te leggen.

© ANP 
Uitgegeven: 25 maart 2011 18:09
Laatst gewijzigd: 25 maart 2011 18:09

Lex

Ivory Coast crisis: 'Deadly shelling' in Abidjan

Shells have been fired at an Abidjan district opposed to disputed President Laurent Gbagbo, with reports of at least 10 dead.

A shell landed in a busy market in the Abobo area, residents said.

Some 370,000 people have fled recent clashes in Abidjan - many from Abobo, which backs the man widely recognised as the winner of last year's elections.

Mr Gbagbo's forces have been accused of atrocities against supporters of his presidential rival Alassane Ouattara.

BBC News,
17 March 2011 Last updated at 16:23 GMT

Lex

'Meer dan vierhonderd doden in Ivoorkust'

ABIDJAN - De crisis in Ivoorkust heeft al aan zeker 410 mensen het leven gekost. Dat meldden de Verenigde Naties donderdag. In de afgelopen week vonden zeker achttien personen de dood door geweld in het West-Afrikaanse land.

De afgelopen weken is de crisis in Ivoorkust, die begon na de presidentsverkiezingen van eind november, steeds verder geëscaleerd.

Laurent Gbagbo, de president die de stembusgang verloor maar sindsdien weigert op te stappen, heeft zijn veiligheidsapparaat en milities ingezet tegen de oppositie. Die wordt geleid door zijn rivaal Alassane Ouattara, de winnaar van de verkiezingen.

Beide kampen maken zich volgens mensenrechtenorganisaties schuldig aan gruweldaden tegen burgers uit politieke en etnische overwegingen.

Nederlanders blijven

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken maakt zich zorgen over de ongeveer vijftig Nederlanders die nog in Ivoorkust zijn. Die hebben herhaaldelijk het advies gekregen het West-Afrikaanse land te verlaten. Het probleem is volgens de minister echter dat ze er willen blijven.

''We kunnen ze niet dwingen weg te gaan'', constateerde Rosenthal donderdag in een overleg met de Tweede Kamer.

25 miljoen

De Europese Commissie verhoogt haar noodhulp voor Ivoorkust met 25 miljoen euro naar 30 miljoen euro. Eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) heeft dat donderdag gezegd. Het geld is zowel bedoeld voor mensen die nog in het land verblijven als voor vluchtelingen naar naburige landen, met name Liberia.

© ANP 
Uitgegeven: 17 maart 2011 12:46
Laatst gewijzigd: 17 maart 2011 13:08

Lex

Ouattara terug in Abidjan

ABIDJAN -  De internationaal erkende president van Ivoorkust Alassane Ouattara is zondag teruggekeerd in Abidjan na een reeks bezoeken in de regio om politieke steun. Dat heeft een van zijn getrouwen laten weten.

Ouattara sprak onder meer met de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan en dertig diplomaten, onder wie die van de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ook woonde hij een vergadering bij van de Afrikaanse Unie (AU), die Ouattara erkent als rechtmatige president van Ivoorkust.

Ouattara is sinds het winnen van de verkiezingen in november in gevecht om de macht met de zittende president Laurent Gbagbo, die weigert af te treden. Dagelijks vallen er doden door strijd tussen troepen van beide partijen, die al honderden mensen het leven kostte. Het land staat op de rand van een burgeroorlog.

Aanhangers van Ouattara veroverden zondag een stad op de troepen van Gbagbo. Het gaat om de plaats Doke. Het is de vierde stad die Ouattara's troepen veroveren in het westen van het land.

De aanhangers van Ouattara willen waarschijnlijk ook de stad Blolequin innemen, zestien kilometer van Doke. Dat zou de weg naar de haven van San Pedro in het zuidwesten openleggen. San Pedro is de grootste cacao-exporterende haven ter wereld en een belangrijke bron van inkomsten van het regime van Gbagbo.

Telegraaf,
zo 13 mrt 2011, 18:33

KapiteinRob

Citaat van: Lex op 12/03/2011 | 17:41 uur
Dat zal dan nog meer dan twee weken duren. 8)

What's new?

Lex

Dat zal dan nog meer dan twee weken duren. 8)

KapiteinRob

Citaat van: Elzenga op 12/03/2011 | 17:32 uur
hebben we nog iets dat kan varen wat deze kant op kan indien nodig?

Ja hoor. Je kan Hr.Ms. De Ruijter zometeen bij Gibraltar simpelweg linksaf laten slaan......

Lex

Iemand in het Haagsche zal prio's moeten stellen.  ;)