Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Ace1

Geen toeristen meer naar Egypte

Een aantal reisorganisaties brengt geen nieuwe Nederlandse vakantiegangers naar resorts in Egypte. De maatregel volgt op het aangescherpte reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor Egypte.

In het advies worden niet-essentiële reizen naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba ontraden. Er wordt niet gesproken van een negatief reisadvies.

Corendon vliegt zaterdag met twee lege toestellen naar Hurghada en Sharm-el-Sheikh om Nederlandse passagiers op te halen. Op de terugweg gaan 300 reizigers mee. Hun vakantie zit erop. Woensdag vliegt de reisorganisatie nog een keer naar die plaatsen om Nederlanders op te halen.

Geld terug
TUI Nederland (Arke, Kras en Holland International) heeft 2605 Nederlanders in Egypte en stuurt zaterdag en zondag een toestel. De reisorganisatie brengt tot en met het weekend van 24 en 25 augustus ook geen toeristen meer naar Egypte.

Ook Neckermann heeft voorlopig alle reizen naar Egypte geschrapt. Het bedrijf laat mensen die een reis hebben geboekt niet meer vertrekken. Ze kunnen hun geld terug krijgen of hun reis omboeken naar een andere bestemming. Het gaat bij Neckermann om zo'n 1600 mensen.

Annuleringsverzekering
Verzekeraar Aegon heeft toegezegd dat klanten die van hun reis naar Egypte willen afzien een beroep kunnen doen op hun annuleringsverzekering, ondanks dat er nog geen volledig negatief reisadvies is gegeven.

Het Calamiteitenfonds vergoedt nu alleen nog annuleringen van reizen naar Caïro, Luxor en de Nijl.

http://nos.nl/artikel/541104-geen-toeristen-meer-naar-egypte.html

Ace1

"Reisadvies Egypte onduidelijk"

Het nieuwe reisadvies voor Egypte van het ministerie van Buitenlandse Zaken schept onduidelijkheid. Dat zei woordvoerder Dresmé van de ANVR, de brancheorganisatie van reisbureaus, in het NOS Radio 1 Journaal.

Het ministerie scherpte het reisadvies gisteren aan. Eerder ontraadde Buitenlandse Zaken al alle reizen naar het grootste deel van Egypte, met uitzondering van de vakantiegebieden.

Ongewis
Nu zegt het ministerie dat die gebieden wel ver van de brandhaarden liggen, maar dat vanwege de ongewisse situatie niet-essentiële reizen naar resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba toch worden ontraden.

Daardoor wordt het alleen maar onduidelijker voor touroperators en reizigers, zegt de ANVR.

Liever niet aangepast
Het was volgens de ANVR handiger geweest als het ministerie het advies niet had aangepast want dat was duidelijker; mensen wisten dat ze wel naar de vakantieresorts konden.

Nu is voor reizigers niet helder of ze wel naar zo'n resort moeten gaan. Het lijkt erop dat je er gewoon naartoe kunt, maar mensen vragen zich toch af hoe essentieel het is om een vakantie te vieren, zegt de woordvoerder.

Als Buitenlandse Zaken het er niet veilig vindt, dan had het beter alle reizen naar Egypte kunnen ontraden, vindt de ANVR.

http://nos.nl/audio/541206-huidig-reisadvies-schept-onduidelijkheid.html

http://nos.nl/artikel/541217-reisadvies-egypte-onduidelijk.html

Ace1

Neckermann stuurt extra personeel naar Egypte voor vragen vakantiegasten

Reisorganisatie Neckermann heeft extra personeel naar de Egyptische resorts aan de Rode Zee en de Golf van Akaba gestuurd om daar vragen van vakantiegasten te beantwoorden. Evenals Neckermann hebben ook andere organisaties zoals TUI (Arke, Holland International en Kras) en Corendon besloten voorlopig geen klanten meer naar de resorts te brengen.
Ze doen dat na een oproep van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag om af te zien van niet-essentiële reizen naar de resorts gezien de onrustige en instabiele situatie in Egypte.

Neckermann, TUI en Corendon vliegen zaterdag en zondag met lege toestellen naar Egypte om daar toeristen op te halen. De organisaties benadrukken dat het gaat om reguliere vluchten. 'Alleen heen zijn de vliegtuigen leeg omdat we geen vakantiegangers meer wegbrengen. Er is geen sprake van een evacuatie.'

Brancheorganisaties ANVR zegt niet gelukkig te zijn met het advies van BuZa. 'Als het ministerie het niet veilig vindt, moet het alle reizen naar Egypte ontraden. Nu worden de reizigers en de touroperators opgezadeld met de vraag hoe essentieel een reis naar Egypte is.'

Buitenlandse Zaken benadrukte zaterdag dat het de taak is van BuZa in een reisadvies de actuele veiligheidssituatie zo precies en waarheidsgetrouw mogelijk weer te geven, op basis van alle informatie die het ministerie heeft. 'Reizigers moeten een afweging maken of de geplande reis en het verblijf noodzakelijk zijn of niet.' Ze kunnen dat het beste overleggen met hun reisorganisatie, aldus BuZa.

http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3494076/2013/08/17/Neckermann-stuurt-extra-personeel-naar-Egypte-voor-vragen-vakantiegasten.dhtml

Elzenga

Gezien de toenemende vijandigheid van het Egyptische regime en de media tegenover Westerse landen en Westerlingen/buitenlanders...lijkt het mij wel zo verstandig als de Zr.Ms. Johan de Witt al vast naar een wat noordelijke positie vaart.

Elzenga

Citaat van: Lex op 14/08/2013 | 22:56 uur
Vandaag, 14 augustus 2013, heeft USNS Leroy Grumman Zuidoost van Kreta USS Truman (CVN) & USS Gettysburg (CG) bevoorraad voordat Zr.Ms. van Speijk langszij kon gaan.
Er zijn dus minimaal een tweetal US eenheden in de buurt.
En dat zullen er snel nog wel meer worden gezien de ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

Ik vermoed zo dat een aantal landen in de regio..en mogelijk ook elders...de laatste ontwikkelingen in Egypte kunnen gaan aangrijpen om wat eigen agenda's te realiseren...

Lex

Vandaag, 14 augustus 2013, heeft USNS Leroy Grumman Zuidoost van Kreta USS Truman (CVN) & USS Gettysburg (CG) bevoorraad voordat Zr.Ms. van Speijk langszij kon gaan.
Er zijn dus minimaal een tweetal US eenheden in de buurt.

DvdW

Interim-president Egypte kondigt noodtoestand af

De Egyptische interim-president Adli Mansour heeft dinsdagmiddag voor een maand de noodtoestand afgekondigd in zijn land.

Dat meldt de staatstelevisie van het Noord-Afrikaanse land. De noodtoestand werd afgekondigd nadat door geweld tussen aanhangers van de afgezetten president Mohamed Mursi en veiligheidstroepen tientallen mensen om het leven kwamen.

De Egyptische regering heeft eerder op de dag toegegeven dat in hoofdstad Cairo bij de ontruiming van twee kampen van de Moslimbroederschap, waaruit Mursi voortkwam, doden zijn gevallen. Ook bij protesten elders in het land zouden mensen om het leven zijn gekomen.

Het officiële landelijke dodental als gevolg van het politiek geweld is volgens het Egyptische ministerie van gezondheid opgelopen tot zeker 95. 874 mensen zouden zijn gewond geraakt. De Moslimbroederschap sprak eerder op de dag al van 200 doden.

Bron
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

Citaat van: Ace1 op 29/07/2013 | 17:05 uur
'Lijken met sporen van marteling in Caïro'

11 lijken met sporen van marteling zijn in de afgelopen dagen gevonden in de buurt van locaties in de Egyptische hoofdstad Caïro, die verzamelplekken zijn van de Moslimbroederschap en andere islamistische bewegingen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken maandag laten weten.
"Toevallige" vondst, zeker nu....
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Ace1

'Lijken met sporen van marteling in Caïro'

11 lijken met sporen van marteling zijn in de afgelopen dagen gevonden in de buurt van locaties in de Egyptische hoofdstad Caïro, die verzamelplekken zijn van de Moslimbroederschap en andere islamistische bewegingen. Dat heeft het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken maandag laten weten.

Ook zouden circa 10 gewonden tegen leden van veiligheidsdiensten hebben gezegd dat ze zijn gemarteld. Aanhangers van de Moslimbroederschap zouden achter die martelingen zitten. Volgens de politie heeft een persoon die aanhanger is van de afgezette president Mohamed Morsi, toegegeven dat hij bij martelingen was betrokken. Dat is niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/3483600/2013/07/29/Lijken-met-sporen-van-marteling-in-Cairo.dhtml

DvdW

Citaat van: DvdW op 26/07/2013 | 16:44 uur
Het leger is nadrukkelijk aanwezig in Caïro. Het heeft aangekondigd op te treden tegen demonstranten die geweld gebruiken of tegen 'terrorisme' van de broederschap en zijn aanhangers.




Bron: Nu.nl

En of het leger nadrukkelijk aanwezig is...
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

DvdW

Rellen uitgebroken in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn vrijdag rellen uitgebroken tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohamed Mursi.

Dat melden ooggetuigen aan AFP.
De rellen doen zich voornamelijk voor in de wijk Shubra en braken uit nadat tegenstanders van Mursi posters met de afgezette president in brand staken. Beide groepen gooien stenen naar elkaar.
Tien mensen raakten gewond. In de plaats Damietta vielen volgens het ministerie van Volksgezondheid zes gewonden tijdens straatgevechten.

Generaal Abdel Fattah El Sisi van het Egyptische leger had tegenstanders van Mursi eerder opgeroepen om massaal de straat op te gaan en het leger te steunen. Die verzamelen zich voornamelijk op het Tahrirplein.
Ook de Moslimbroederschap (MB) riep de aanhang op tot betogingen. Het leger is nadrukkelijk aanwezig in Caïro. Het heeft aangekondigd op te treden tegen demonstranten die geweld gebruiken of tegen 'terrorisme' van de broederschap en zijn aanhangers.

Volmachten

Generaal Fattah al-Sisi stuurt openlijk aan op meer volmachten voor het leger om "geweld en terrorisme" te bestrijden. Hij toont daarmee de harde hand waarmee de strijdkrachten 2,5 jaar na 'de revolutie' de dienst uitmaken, helemaal na hun staatsgreep van 3 juli.
De strijdkrachten verdedigen hun belangen, zoals hun aanzienlijke aandeel in de economie. De MB die met president Mohamed Mursi in 2012 aan de macht kwam, kon het best goed vinden met haar oude vijand, het leger. De MB heeft de belangen van militairen, zoals het geheime defensiebudget, goed verdedigd. Pas onlangs is er onenigheid ontstaan tussen deze twee oude bekenden.

Opgesplitst

Mursi bleek niet in staat voor stabiliteit te zorgen en joeg iedereen tegen zich in het harnas. Zo werd de beweging Tamarod kolossaal. De SCAF, nu onder leiding van generaal Abdel Fattah al-Sisi, zag dat er weer 'een revolutie' moest worden aangestuurd en schoof Mursi opzij.
"Nu hebben militairen en moslimbroeders de revolutie opgesplitst in twee stromingen die ze aan zich proberen te binden", meent Brecht De Smet van de Middle East and North Africa Research Group van de Universiteit van Gent. Het leger neemt met deze 'revolutie' volgens hem een soort revanche.

Terug

De militairen werden jarenlang uit het centrum van de macht geduwd door nieuwe veiligheidsdiensten die bij Binnenlandse Zaken zijn opgezet en door de nieuwe rijken die rond Mubarak fortuin maakten.
Maar het leger is sinds 2011 weer terug in het centrum van de macht.
Het wil alleen niet meer zelf regeren, maar via burgers, aldus De Smet. Snel verkiezingen houden is dan ook logisch. Al-Sisi beklemtoonde woensdag dat hij binnen een half jaar verkiezingen wil houden.

BRON
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Ultimatum aan Moslimbroeders

donderdag 25 jul 2013

De Egyptische legertop heeft de Moslimbroederschap tot zaterdag de tijd gegeven om zich neer te leggen bij de huidige politieke situatie in het land.

Volgens het ultimatum moet de islamitische partij zich aansluiten "bij het politieke proces, dat door het leger wordt gesteund''. Wat de militairen betreft, moet er uiterlijk zaterdag een eind zijn gekomen aan het verzet tegen de interim-regering. Het leger wil dat de rust in het land terugkeert.

Het is de bedoeling dat de tijdelijke regering verkiezingen voorbereidt die binnen een half jaar gehouden moeten worden.

Confrontaties

De Moslimbroederschap eist dat de begin deze maand afgezette president Mohammed Morsi door het leger wordt vrijgelaten en zijn werk kan voortzetten. Morsi is leider van de islamitische partij. Voor- en tegenstanders voeren al weken strijd met elkaar. De kans op confrontaties is ook morgen groot, omdat beide partijen demonstraties hebben aangekondigd.

"We zullen hard optreden tegen Moslimbroeders die geweld gebruiken tegen mensen die vreedzaam demonstreren", luidt de waarschuwing van de legertop.

Bron: NOS

Tanker

Maar back ontopic, is het niet zo dat je in dat soort landen beter een seculiere dictator hebt zitten dan een stel losgeslagen reli-gekken?
Alles wat niet islamitisch is word keihard aangepakt en vervolgd door die islamisten, wat filmpjes voorbij zien komen de afgelopen dagen via liveleak, facebook etc. die het daglicht niet kunnen verdragen.

Vroeger kon je als westerling in een land als Irak vrij over straat wandelen zonder dat je je onveilig hoefde te voelen, tegenwoordig kan je dat beter niet doen als je niet wilt dat je hoofd van je romp gescheiden word.

Daarom is dit ook lastig met wat er nu in Syrië gebeurt, verschillende etnische groeperingen die naast elkaar leven.
Dat is dadelijk niet meer mogelijk als islamisten de macht grijpen.

Tanker

In deze huidige tijden zeker, de politiek verkwanselt gewoon een van haar primaire taken.
W.m.b. is dat een ernstige zaak, dat er nog geen generaal zijn bek flink opengetrokken heeft is in dat opzicht verwerpelijk.

Dat er ondertussen miljarden naar de EU gaan, naar frauderende Grieken, naar Spaanse banken etc. is dan helemaal krom.
Dan heb je nog zo'n zelfingenomen Jan Lul genaamd Martin Schultz die aangeeft dat de macht van onafhankelijke landen naar de EU moet.
Het is gewoon een grote dictatuur waar wij in verzeild raken.

Tijd om het roer drastisch te keren!

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: Lynxian op 05/07/2013 | 18:53 uur
De dag dat de krijgsmacht hier in Nederland zoiets doet dan hang ik de driekleur uit met gratis koffie en gevulde koeken voor de helden.

;D  je zou het (bijna) serieus in overweging nemen!