Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Ace1

#Wie wordt het?

Opvolgers genoeg in Egypte

Het lijkt niet langer de vraag óf maar wannéér Mubarak vertrekt. Egyptische kroonprinsen stomen zich klaar.

Mohammed ElBaradei
Hij heeft zijn grijze driedelige maatpak verruild voor een spijkerblouse, oud katoenen jasje en een broek van eenvoudige snit. Op zijn bovenlip prijkt een grijze dons en op zijn gewoonlijk gladgeschoren wangen zitten stoppels. Wie de Egyptische demonstranten wil vertegenwoordigen, moet een man zijn van het volk en geen elitaire diplomaat, zo zal oppositielid Mohammed ElBaradei hebben gedacht.

Of de Egyptenaren in zijn metamorfose geloven en in Nobelprijswinnaar ElBaradei hun verlossing zien is de vraag. Tot voor kort hadden velen nooit van hem gehoord. De diplomaat en voormalig chef van het Internationaal Atoom- en Energie Agentschap heeft de afgelopen decennia nauwelijks in Egypte gewoond. Erg geleden onder de repressie van Hosni Mubaraks regime heeft hij niet, laat staan dat hij ook maar één dag in de cel heeft gezeten en daar kennisgemaakt heeft met de methoden van de veiligheidsdiensten, zoals duizenden andere Egyptenaren.

ElBaradei wordt door veel Egyptenaren geassocieerd met het Westen, dat door de demonstranten een zeer opportunistische houding wordt verweten: het Westen roept op tot democratisering van de Arabische wereld, maar steunt de Arabische dictators als het beter uitkomt.

De focus van westerse media op ElBaradei geeft het vertekende beeld dat hij de prominentste oppositieleider is en de leider binnen el-Haraka el-Masriyya min agl el-Taghier, deNationale Coalitie voor Verandering (NCV). Dat is de broze gelegenheidsparaplu waaronder de politieke oppositie zich in 2004 verenigde in het verzet tegen het bestaande regime. ElBaradei verklaarde zondag dat hij het mandaat had gekregen om met Mubarak te onderhandelen over een regering van nationale eenheid

De Moslimbroederschap
Al-Ikhwan al-Muslimun, onder leiding van Mohammed Mahdi Akef, is een van de oppositiepartijen binnen de NCV en weigert ElBaradei als leider te erkennen. 'ElBaradei is niet door het volk benoemd, hij heeft zichzelf als leider aangewezen', aldus een woordvoerder van de partij.

De Broederschap is de grootste én oudste politieke partij van Egypte. De Broeders genieten veel populariteit, onder andere vanwege hun jarenlange sociale programma voor de miljoenen straatarme Egyptenaren die voor hulp niet op hun repressieve regering konden rekenen.

Als politieke partij was de Broederschap verboden. Officieel omdat de Egyptische wet politieke partijen op basis van religie verbood. Onofficieel omdat de populaire Broeders een bedreiging vormden voor Mubaraks macht. Mubarak liet honderden leden van de Moslimbroederschap oppakken. Mubarak had direct bij zijn aantreden de noodtoestand uitgeroepen: hij kon iedereen achter de tralies zetten. Hij rechtvaardigde zijn beleid door te stellen dat hij Egypte uit de klauwen hield van gewelddadige islamisten. Volgens de Broederschap zelf zwoeren de leden geweld als manier om politieke doeleinden te bereiken al lang geleden af.

Ayman Nour
Hij is dan geen man van het volk, maar Ayman Nour (46) weet wel hoe de Egyptische gevangenissen er van binnen uitzien. De leider van de kleine liberaal-democratische Ghadpartij zat vier jaar vast, voordat hij anderhalf jaar geleden om gezondheidsredenen werd vrijgelaten. De arrestatie van de welbespraakte jurist kreeg internationaal veel aandacht; president Bush en zijn minister van Buitenlandse Zaken Rice drongen bij Mubarak regelmatig op zijn vrijlating aan.

Nour is tijdelijk uitgeschakeld als oppositieleider: hij ligt in het ziekenhuis met een hoofdwond, nadat hij zaterdag gewond was geraakt tijdens demonstraties. Het is de vraag of hij een nieuwe leider kan zijn. Veel Egyptenaren beschuldigen de ernstig versplinterde oppositiepartijen ervan zich te hebben laten gebruiken door Mubarak. Door hun medewerking aan Mubaraks systeem én hun onderlinge geruzie kon Mubarak de status quo behouden.

Het leger
Het Egyptische leger onder leiding van generaal Mohammad Tantawi heeft nu een sleutelrol. Als de militairen zich definitief aan de kant van de demonstranten scharen, is Mubarak definitief verloren.

En daar lijkt het nu wél erg op, want gisteren verklaarde het leger officieel dat ze 'geen geweld' zullen gebruiken tegen de betogers. En dat ze de eisen van de demonstranten 'legitiem' vinden.

Tot nu toe stelden de militairen zich meestal neutraal op. Ze zijn aanwezig in de straten en op het Tahrirplein, maar ondernemen geen actie, dat laten ze over aan de immens impopulaire oproerpolitie.

In Egypte is veel respect voor het leger onder het volk, dit in verband met de Yom Kippuroorlog tegen Israël in 1973. Die verloor Egypte uiteindelijk, maar de militairen werden bij thuiskomst als helden onthaald.

Wil het leger nu de geschiedenis ingaan als de kracht die het volk aan meer vrijheid hielp, zoals het Tunesische leger deed om Ben Ali uit de macht te zetten? Militairen hingen gisteren spandoeken aan hun pantservoertuigen met teksten als: 'Onze vijanden mogen ons, Egyptenaren, niet verdelen!' En: 'Veiligheid voor het Egyptische Volk!'

Of wil het leger zelf de macht grijpen? Dat zou niet in goede aarde vallen. 'Wij willen een burgerregering', scandeerde gisteren de menigte op het Tahrirplein. Dit na de blitzbenoeming van oud-politiechef Mahmoud Wagdi tot minister van Binnenlandse Zaken. Een gehate man voor een gehaat ministerie, dat de gehate politie en veiligheidsdiensten aanstuurt.

http://www.depers.nl/buitenland/542116/Hoe-word-je-van-het-volk.html

Lex

Honderdduizenden op de been in Caïro

CAIRO - De menigte die op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro betoogt tegen president Hosni Mubarak, is tot enkele honderdduizenden mensen gegroeid. Dat hebben getuigen laten weten.

De oppositie hoopt dat de betoging uitgroeit tot een miljoenenmars. Met leuzen roepen de betogers om het aftreden van hun president.

Mohammed ElBaradei, boegbeeld van de Egyptische oppositie, heeft president Mubarak dinsdag een ultimatum gesteld. ElBaradei zei dinsdag tegen de zender al-Arabiya dat Mubarak uiterlijk vrijdag moet opstappen.

Een coalitie van oppositiegroepen heeft de Egyptische regering laten weten dat ze pas willen praten over een overgang naar democratie nadat Mubarak is afgetreden. Dat verklaarde de Moslim Broederschap dinsdag.

''Onze eerste eis is dat Mubarak vertrekt. Pas daarna kan de dialoog met het militaire establishment beginnen over de details van de vreedzame overdracht van de macht'', zei Mohammed al-Beltagi, een voormalig parlementslid voor de moslimbroeders.

Levens
De onlusten in Egypte hebben mogelijk al driehonderd levens geëist. Dat heeft de hoge commissaris voor de mensenrechten van de VN, Navi Pillay, dinsdag gezegd.

Pillay zei dat ze zich baseert op berichten waarvoor de VN nog geen bevestiging hebben kunnen krijgen. Volgens die berichten zijn zeker drieduizend mensen gewond geraakt en honderden anderen gearresteerd.

© ANP
Uitgegeven:   1 februari 2011 12:40
Laatst gewijzigd:   1 februari 2011 13:50

Tanker

Inderdaad las dat er veel gevaar schuilt in het feit dat radicalen met de macht aan de haal gaan, nee daar zijn we lekker mee hier in het Westen.
Allerlei totalitaire regimes zoals in Iran, Saudi Arabie, Taliban etc.

onderofficier

Maar wat gaat er dan voor regime komen?

De "hoogverraders"  in Iran waren ook verjaagd ( tig jaar geleden) maar hebben nu de Iraniers het regime die ze willen hebben? 
Of is dat wat je wilt  in die landen een regime zoals in Iran?


Citaat van: Neo-Baathist op 01/02/2011 | 01:48 uur
Ode aan Al Jazeera. Hopelijk volgen na Tunesie en Egypte. Ook Jordanie en vooral Saoedie Arabie. Zijn wij eindelijk verlost van deze hoogverraders.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Neo-Baathist

Ode aan Al Jazeera. Hopelijk volgen na Tunesie en Egypte. Ook Jordanie en vooral Saoedie Arabie. Zijn wij eindelijk verlost van deze hoogverraders.
Externe bemoeizucht staat gelijk aan agressie.
Geopolitiek deskundige.

Neo-Baathist

Citaat van: Ace1 op 31/01/2011 | 19:57 uur
Opmerkelijk dat  Al Jazeera  zich tijdens de presidentsverkiezingen in Iran in 2009 of 2010 dit helemaal niet deed, je zou haast gaan denken dat  Al Jazeera een Iraans Tv station is?
Misschien omdat Al Jazeera een Arabischtalige zender is met Arabisch sprekende kijkers als doelgroep. Aangezien Iran Farsi spreekt heeft Al Jazeera veel minder binding met Iran dan met pakweg Syrie of Egypte.
Externe bemoeizucht staat gelijk aan agressie.
Geopolitiek deskundige.

Elzenga

Citaat van: Ace1 op 31/01/2011 | 19:57 uur
Opmerkelijk dat  Al Jazeera  zich tijdens de presidentsverkiezingen in Iran in 2009 of 2010 dit helemaal niet deed, je zou haast gaan denken dat  Al Jazeera een Iraans Tv station is?
Een groot verschil volgens mij is, dat het Iraanse regime toen vooraf aan de verkiezingen veel kon bepalen en vooral censureren...terwijl de "spontane" opstanden in Tunesië en Egypte voor de regimes daar blijkbaar nogal als een verrassing komen. Dan achteraf de zaak onder controle krijgen is een stuk lastiger. Waar zelfs het Iraanse regime moeite mee had bij de protesten tegen de verkiezingsuitslag. Dat enige anti-Westerse sentimenten binnen Al Jazeera mee spelen in de felheid van reacties zou zo maar eens kunnen.

Ace1

Opmerkelijk dat  Al Jazeera  zich tijdens de presidentsverkiezingen in Iran in 2009 of 2010 dit helemaal niet deed, je zou haast gaan denken dat  Al Jazeera een Iraans Tv station is?

Ace1

#26
#Opstand

Dictators opgepast, Al Jazeera pakt u

Televisienetwerk Al Jazeera zit boven op de onrust in Tunesië, Egypte en andere Arabische landen, met soms opruiende, opgewonden berichtgeving. 'Zonder Al Jazeera zouden de gebeurtenissen vrijwel ondenkbaar zijn.'

'Politiegeweld in Egypte is routine!' roept Rawya Rageh boos in de camera. De verslaggeefster van het Arabische televisienetwerk Al Jazeera staat zich op te winden in het kantoor van een groep mensenrechtenactivisten in Alexandrië, de Noord-Egyptische stad waar de 28-jarige Khaled Saeed naar verluidt is doodgeslagen door politie. Niet tijdens de vorige week uitgebroken onlusten, of gisteren. Dit was bijna een jaar geleden. Saeed was niet aan het demonstreren maar wat hij wel deed, beviel de politie niet, vertellen de activisten.

Het filmpje ging de Arabische wereld over, met beelden van het onherkenbaar verminkte gezicht van Saeed. Net als honderden andere filmpjes de afgelopen maanden, jaren, van onderdrukte Tunesiërs, straatarme Marokkanen, werkloze Jemenieten, in elkaar geslagen Egyptenaren. Van oppositieleiders, vakbondmensen en activisten die op Al Jazeera dingen zeiden die veel mensen in de Arabische wereld nog nooit hadden gehoord.

Zo kennen we ze, de verontwaardigde, soms een beetje erg emotionele mannen en vrouwen van Al Jazeera, volgens het netwerk zelf 'de enige politiek-onafhankelijke televisiezender van het Midden-Oosten.' Al Jazeera voert volgens de VS weliswaar een anti-westerse agenda, maar die bombardementen op de kantoren van Al Jareeza, eerst in 2001 in Kaboel, Afghanistan en weer in 2003 in Bagdad, waren echt per ongeluk.

Steun
Al Jareeza zou naar verluidt niet te negatief over Saoedi-Arabië mogen berichten van zijn eigenaar en financier, de emir van Qatar – waar het hoofdkwartier is gevestigd. Die wil graag vrienden blijven met zijn grote, machtige buurman.

De zender steunt openlijk Hezbollah in Libanon en Hamas in Gaza; van Israël houdt Al Jazeera niet. Door het Westen gesteunde dictators in de regio omver helpen werpen, daarvan wel. Wat er nu gebeurt in de Arabische wereld, daarin speelt de zender wel degelijk een rol.

'Al Jazeera heeft deze ontwikkelingen niet veroorzaakt, maar het is vrijwel ondenkbaar dat ze zonder de zender zouden hebben plaatsgevonden', zei Midden-Oostenexpert professor Marc Lynch van de George Washington University tegen The New York Times. 'Zonder meer heeft Al Jazeera de notie dat er een gemeenschappelijke strijd is in de Arabische wereld helpen creëren.'

Daarvan zijn de Arabische leiders die onder vuur liggen zich terdege bewust. Gisteren kreeg Al Jazeera opdracht het kantoor in Caïro te sluiten en werd de zendvergunning ingetrokken. Eerder sloot Tunesië zijn grenzen voor Al Jazeera-journalisten.

Undercover
'Down with this regime! Down with this regime!' scandeert de Al Jazeera-verslaggever, de mannen om hem heen staan erbij te springen en wuiven met vlaggen. Dit was in Tunesië, in december al, waar Al Jazeera eerder dan de meeste media 'bloed rook'. Toen zijn reporters het land niet meer binnen mochten, vroeg de in Tunesië geboren presentator Mohammed Krichen een oude vriend en mensenrechtenactivist, Lofti Hajji, als undercover verslag te doen van de ontwikkelingen. Sympathisanten van de activist hielpen al snel zaken die niet in de haak waren op hun mobieltjes te filmen, Hajji stuurde de video's naar Al Jazeera. In elkaar geslagen mannen, jongeren die zichzelf in brand staken, werklozen die op een plein leuzen riepen en verwijderd werden, elke uitzending genereerde nieuwe amateurbeelden.

Nu het regiem is gevallen en president Zine Ben Ali gevlucht, klopt Al Jazeera zich op de borst. 'Maar we moeten voorzichtig zijn', aldus Krichen. 'Onze rol is niet om het Arabische volk van de onderdrukking te bevrijden. Tegelijk moeten we populaire volksbewegingen niet mijden. We moeten onze ogen openhouden om elke gebeurtenis vast te leggen die het begin kan zijn van het einde van welk dictatorschap dan ook in de Arabische wereld.'

Dicht
Reactie Al Jazeera: verbod negeren
Al Jazeera veroordeelt de zondag door de Egyptische autoriteiten opgedragen sluiting van zijn kantoor in Caïro ten sterkste. Al Jazeera beschouwt het optreden van de autoriteiten als een poging de vrijheid van het netwerk en zijn journalisten te onderdrukken. In deze onrustige tijden in de Egyptische samenleving is het noodzakelijk dat alle stemmen worden gehoord; deze sluiting is erop gericht het Egyptische volk het zwijgen op te leggen. Al Jazeera zal de ontwikkelingen in Egypte blijven verslaan.'

http://www.depers.nl/buitenland/541837/Dictators-opgepast-Al-Jazeera-pakt-u.html

Lex

Israël volgt opstand Egypte met argusogen

JERUZALEM - De betogingen in Egypte tegen president Hosni Mubarak zijn een schok voor Israël. Functionarissen van de regering en het leger komen voortdurend bijeen om zich te beraden over de situatie in het land, dat in 1979 als eerste Arabische staat vrede met Israël sloot, meldt The New York Times.

Premier Benjamin Netanyahu heeft de ministers opgedragen zich niet in het openbaar over de situatie te uiten. Netanyahu heeft sinds hij in 2009 premier werd, veelvuldig met Mubarak gesproken. De Israëlische militaire planning berust op de vrede met Egypte. Bijna de helft van het aardgas dat het land verstookt, komt uit het buurland. Het principe dat Israël land teruggeeft in ruil voor erkenning van de Joodse staat is gebaseerd op het vredesverdrag tussen Egypte en Israël.

Telegraaf, ma 31 jan 2011, 13:54

Elzenga

Citaat van: Cigarz op 30/01/2011 | 20:32 uur
Hè gelukkig Elzenga! Ik was al bijna bang dat het dit keer niet de schuld van Amerika was...
Ik hoop echt dat het klopt...want dan begint men het dus wel te begrijpen en is er wel een tweesporen beleid ingezet. Alleen zo gek dat het officiële beleid tot voor kort ronduit pro-Mubarak was, deze leak nu net precies nu opduikt en de Amerikaanse vice-president twee dagen geleden nog dit zei ..."Asked if he would characterize Mubarak as a dictator Biden responded: "Mubarak has been an ally of ours in a number of things. And he's been very responsible on, relative to geopolitical interest in the region, the Middle East peace efforts; the actions Egypt has taken relative to normalizing relationship with – with Israel. ... I would not refer to him as a dictator."" http://www.csmonitor.com/World/Backchannels/2011/0127/Joe-Biden-says-Egypt-s-Mubarak-no-dictator-he-shouldn-t-step-down?cmpid=addthis_twitter&sms_ss=twitter&at_xt=4d421b92d593d07c,0

Cigarz

Hè gelukkig Elzenga! Ik was al bijna bang dat het dit keer niet de schuld van Amerika was...

Elzenga

Egypt protests: America's secret backing for rebel leaders behind uprising
The American government secretly backed leading figures behind the Egyptian uprising who have been planning "regime change" for the past three years, The Daily Telegraph has learned.

By Tim Ross, Matthew Moore and Steven Swinford 9:23PM GMT 28 Jan 2011

The American Embassy in Cairo helped a young dissident attend a US-sponsored summit for activists in New York, while working to keep his identity secret from Egyptian state police.

On his return to Cairo in December 2008, the activist told US diplomats that an alliance of opposition groups had drawn up a plan to overthrow President Hosni Mubarak and install a democratic government in 2011.

The secret document in full

He has already been arrested by Egyptian security in connection with the demonstrations and his identity is being protected by The Daily Telegraph.

The crisis in Egypt follows the toppling of Tunisian president Zine al-Abedine Ben Ali, who fled the country after widespread protests forced him from office.

The disclosures, contained in previously secret US diplomatic dispatches released by the WikiLeaks website, show American officials pressed the Egyptian government to release other dissidents who had been detained by the police.

Mr Mubarak, facing the biggest challenge to his authority in his 31 years in power, ordered the army on to the streets of Cairo yesterday as rioting erupted across Egypt.

Tens of thousands of anti-government protesters took to the streets in open defiance of a curfew. An explosion rocked the centre of Cairo as thousands defied orders to return to their homes. As the violence escalated, flames could be seen near the headquarters of the governing National Democratic Party.

Police fired rubber bullets and used tear gas and water cannon in an attempt to disperse the crowds.

At least five people were killed in Cairo alone yesterday and 870 injured, several with bullet wounds. Mohamed ElBaradei, the pro-reform leader and Nobel Peace Prize winner, was placed under house arrest after returning to Egypt to join the dissidents. Riots also took place in Suez, Alexandria and other major cities across the country.

William Hague, the Foreign Secretary, urged the Egyptian government to heed the "legitimate demands of protesters". Hillary Clinton, the US Secretary of State, said she was "deeply concerned about the use of force" to quell the protests.

In an interview for the American news channel CNN, to be broadcast tomorrow, David Cameron said: "I think what we need is reform in Egypt. I mean, we support reform and progress in the greater strengthening of the democracy and civil rights and the rule of law."

The US government has previously been a supporter of Mr Mubarak's regime. But the leaked documents show the extent to which America was offering support to pro-democracy activists in Egypt while publicly praising Mr Mubarak as an important ally in the Middle East.

In a secret diplomatic dispatch, sent on December 30 2008, Margaret Scobey, the US Ambassador to Cairo, recorded that opposition groups had allegedly drawn up secret plans for "regime change" to take place before elections, scheduled for September this year.

The memo, which Ambassador Scobey sent to the US Secretary of State in Washington DC, was marked "confidential" and headed: "April 6 activist on his US visit and regime change in Egypt."

It said the activist claimed "several opposition forces" had "agreed to support an unwritten plan for a transition to a parliamentary democracy, involving a weakened presidency and an empowered prime minister and parliament, before the scheduled 2011 presidential elections". The embassy's source said the plan was "so sensitive it cannot be written down".

Ambassador Scobey questioned whether such an "unrealistic" plot could work, or ever even existed. However, the documents showed that the activist had been approached by US diplomats and received extensive support for his pro-democracy campaign from officials in Washington. The embassy helped the campaigner attend a "summit" for youth activists in New York, which was organised by the US State Department.

Cairo embassy officials warned Washington that the activist's identity must be kept secret because he could face "retribution" when he returned to Egypt. He had already allegedly been tortured for three days by Egyptian state security after he was arrested for taking part in a protest some years earlier.

The protests in Egypt are being driven by the April 6 youth movement, a group on Facebook that has attracted mainly young and educated members opposed to Mr Mubarak. The group has about 70,000 members and uses social networking sites to orchestrate protests and report on their activities.

The documents released by WikiLeaks reveal US Embassy officials were in regular contact with the activist throughout 2008 and 2009, considering him one of their most reliable sources for information about human rights abuses.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/africaandindianocean/egypt/8289686/Egypt-protests-Americas-secret-backing-for-rebel-leaders-behind-uprising.html

Elzenga

Citaat van: Ros op 30/01/2011 | 17:00 uur
Citaat van: Kapitein Rob op 30/01/2011 | 16:24 uur
Ach, als het lont dan toch in het kruitvat gaat, laten ze zich in Saudie-Arabie dan ook maar eens gaan roeren.....   :devil:
Zie ik niet gebeuren. De Saudie's hebben niets te vertellen maar hebben het niet slecht. Armoede kennen zij daar eigenlijk niet. En dat is in Egypte en Tunesie de grootste trigger geweest voor de demonstraties e.d.
Al zal de oppositie in Saudi-Arabië de huidige situatie wel gaan aangrijpen om ook wat van zich te laten horen denk ik. Maar inderdaad...welvaartsniveau speelt hier wel een rol. Ik denk dat het eerder mis zal gaan in Libië en mogelijk ook Syrië. Khadafi zal wat onrustig in zijn tent rond benen vermoed ik ;) Vergeet alleen niet dat de recente zware economische crisis ook in de rijke Golfstaten de nodige problemen hebben gegeven...en de roep om meer vrijheid soms ook gekoppeld is aan de wens om vrij te kunnen reizen over de wereld en bijv. internet te kunnen gebruiken. In deze landen worden onze vrijheden op dit vlak vaak erg begeerd. Het is dus lang niet altijd de wens tot politieke vrijheid of zeggenschap, maar meer die van materiële en persoonlijke vrijheid. Dat zien we in bijv. China.

Ace1

Gevangenisuitbraken in Egypte

n Egypte zijn vannacht duizenden gevangenen ontsnapt uit zeker vier gevangenissen in het land. Er zijn zware criminelen en moslimextremisten op vrije voeten gekomen.

De gedetineerden stichtten brand en gingen op de vuist met de bewakers, waarna ze uitbraken. Ze zouden daarbij hulp hebben gehad van groepen gewapende mannen, die de gevangenissen bestormden.

Burgerwachten
Afgelopen nacht is de avondklok in Caïro massaal genegeerd. Er werd niet gedemonstreerd, maar bendes jongeren plunderden winkels en supermarkten. In de buitenwijken zijn luxe appartementen en villa's leeggeroofd.

Veel mensen hebben uit voorzorg hun huis dichtgespijkerd. Ook zijn er in verschillende wijken gewapende burgerwachten opgericht, omdat de politie van straat is verdwenen. Het leger is nog wel aanwezig, maar bewaakt vooral overheidsgebouwen en musea.

Rechten van betogers
De Verenigde Staten en een aantal Europese landen hebben de Egyptische president Mubarak opgeroepen om hervormingen door te voeren. Ook willen ze dat er tegen ongewapende demonstranten geen geweld wordt gebruikt.

De Duitse Bondskanselier Merkel, de Franse president Sarkozy en de Britse premier Cameron zeggen in een gezamenlijke verklaring dat de rechten van betogers moeten worden gerespecteerd.

Op het vliegveld van Caïro zijn duizenden reizigers gestrand. Veel vluchten werden vanwege de avondklok geannuleerd.

http://nos.nl/artikel/215208-gevangenisuitbraken-in-egypte.html