Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

Lex

Koning Saudi-Arabië steunt Mubarak

RIYAD - Koning Abdullah van Saudi-Arabië steunt de president van zijn buurland Egypte, Hosni Mubarak. Dat heeft de vorst duidelijk gemaakt in een telefoongesprek, meldde het Saudische staatspersbureau SPA zaterdag.

,,Geen Arabier of moslim kan toestaan dat er wordt gemorreld aan de veiligheid en stabiliteit van het Arabische en islamitische Egypte, door mensen die uit naam van vrije meningsuiting zijn geïnfiltreerd in het volk en het misbruiken om hun vernietigende haat te injecteren", zei Abdullah volgens SPA. Mubarak zou Abdullah hebben geantwoord dat de situatie in Egypte stabiel is.

De 82-jarige Mubarak is de afgelopen dagen in het nauw gedreven door heftige straatprotesten. De president deed toegevingen aan de betogers, zoals het ontslag van de regering en de belofte van hervormingen. Desondanks zijn er zaterdag opnieuw veel mensen de straat opgegaan.

Telegraaf, za 29 jan 2011, 15:04

Elzenga

'Leger treedt niet op tegen betogers Egypte'
Uitgegeven:    30 januari 2011 15:18
Laatst gewijzigd:    30 januari 2011 16:39
CAIRO - De Egyptische strijdkrachten zullen geen geweld gebruiken tegen de tienduizenden betogers die in de hoofdstad Caïro een avondklok trotseren. Dat heeft een legerleider zondag gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.
© AFP

Eerder had de krijgsmacht nog geprobeerd de demonstranten, die het vertrek eisen van president Hosni Mubarak, met laag overvliegende straaljagers en helikopters van het centrale plein Tahrir te verjagen.

Maar de betogers trotseerden het machtsvertoon en bleven ondanks het uitgaansverbod op straat.

Clinton

De Verenigde Staten willen een ordelijke en democratische machtswisseling in Egypte. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zondag gezegd.

Volgens Clinton moet worden voorkomen dat een machtsvacuüm ontstaat in het Arabische land. Egypte is een belangrijke bondgenoot van de VS in het Midden-Oosten.

Hard uitgehaald

Kort na het interview met Clinton heeft Mohammed ElBaradei, de leider van de Egyptische oppositie, ongekend hard uitgehaald naar de Verenigde Staten.

De geloofwaardigheid van de Amerikaanse regering wordt met de dag kleiner als Washington praat over democratie in Egypte maar ondertussen president Hosni Mubarak steunt, zei ElBaradei zondag.

''Aan de ene kant praten jullie over democratie, de rechtsstaat en mensenrechten, maar anderzijds verlenen jullie nog steeds steun aan een dictator die zijn volk blijft onderdrukken'', zei ElBaradei, in het verleden hoofd van VN-atoomwaakhond IAEA, tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Oppositie

De strengislamitische Moslimbroederschap en andere oppositiebewegingen in Egypte hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven om te onderhandelen met het regime over een uitweg uit de diepe politieke crisis in het land.

Dat heeft Essam el-Eryan, een prominent Moslimbroeder, zondag gezegd tegen Arabische media.

ElBaradei, die jarenlang leiding gaf aan het VN-agentschap voor kernenergie IAEA, keerde afgelopen week terug naar Egypte om een rol te spelen in het verzet tegen president Hosni Mubarak.

Hij geldt als een seculier en gematigd politicus.


© ANP

Ros

Citaat van: Kapitein Rob op 30/01/2011 | 16:24 uur
Ach, als het lont dan toch in het kruitvat gaat, laten ze zich in Saudie-Arabie dan ook maar eens gaan roeren.....   :devil:

Zie ik niet gebeuren. De Saudie's hebben niets te vertellen maar hebben het niet slecht. Armoede kennen zij daar eigenlijk niet. En dat is in Egypte en Tunesie de grootste trigger geweest voor de demonstraties e.d.

Lex

Heineken evacueert Nederlands personeel uit Egypte

door Van onze financiële redactie

Heineken heeft al zijn brouwerijen in Egypte stilgelegd en haalt de komende uren 29 Nederlandse werknemers terug uit Egypte. De bierbrouwer zet twee vliegtuigen in. De Nederlanders worden later vandaag op een nog onbekend Nederlands vliegveld opgevangen.

Heineken heeft zes fabrieken en 2400 medewerkers in Egypte en heeft de overige, lokale werknemers stellig geadviseerd thuis te blijven. ,,De productie ligt helemaal stil. Het belang van onze mensen gaat boven alles", aldus zegsman John Clarke van de bierbrouwer. ,,Iedereen die het land niet verlaat kan het thuis blijven, dat is voorlopig het beste."

Rond het middaguur was hem niets bekend van schade aan de Egyptische Heineken-brouwerijen, waaronder die voor alcoholvrije dranken.

De 29 Nederlanders werken verspreid over de zes fabrieken. Ze werden in de loop van de ochtend verzameld bij de twee ingehuurde vliegtuigen, maar de zegsman kon niets vertellen of die vanuit Caïro of een andere plaats vertrekken.

Olie- en gasproducent Shell telt honderden werknemers in Egypte, in de Nijl-delta en het westelijke woestijngebied, en is er sinds 1911 actief. Nederlands personeel wordt nog niet geëvacueerd, aldus een zegsman even na drie uur 's middags. ,,Maar we bekijken per uur hoe de situatie zich ontwikkelt, we hebben meerdere scenario's klaar liggen.''

Shell-personeel in Egypte haalt in dertien productievelden olie en gas omhoog, soms tot zesduizend meter diep, en heeft een belang via nog eens drie licenties. In de raffinage en distributie van olie en gas heeft Shell nog eens 63 verkooppunten.

Scheepvaart via het belangrijke Suezkanaal richting Azië is volgens de gezaghebbende Britse Lloyd's List nog niet in gevaar. Alleen als de situatie in Egypte verder instabiel wordt, aldus Lloyd's, krijgen reders het advies de havens te mijden.

Telegraaf,   zo 30 jan 2011, 13:23

Lex

Citaat van: Ros op 30/01/2011 | 16:16 uur
Reisorganisaties hebben al aangekondigd in de komende dagen ca. 3.000 Nederlanders uit Egyte terug te halen.
Een logistieke uitdaging voor de reisorganisaties.
Het kan op Schiphol wel druk worden want de USA voert vanaf morgen vluchten uit naar Europa, vanwaar de toeristen door kunnen vliegen naar de USA.

KapiteinRob

Ach, als het lont dan toch in het kruitvat gaat, laten ze zich in Saudie-Arabie dan ook maar eens gaan roeren.....   :devil:

Elzenga

Citaat van: Sky News op 30/01/2011 | 16:18 uur
b]UK Foreign Sec: Egypt 'Could Fall To Extremists' [/b]

Foreign Secretary William Hague has called on President Hosni Mubarak to initiate a democratic "transformation" in Egypt to prevent the country falling into the hands of extremists.
Dit is dus precies zo'n Westerse reactie met een dikke berg boter erop...

Nu het mis dreigt te gaan begint men opeens op te roepen tot democratisering...tot voor enkele dagen terug was het regime Moebarak nog gewoon een dierbare vriend, handelspartner en bondgenoot in de strijd tegen datzelfde "terrorisme"....die dezelfde Hague zelfs als schaduw-minister hartelijk ontving..


Egyptian President Hosni Mubarak (R) meets with British Shadow Foreign Secretary William Hague in Cairo on May 14, 2008.

Elzenga

#12
Tja, hoe moet je als Westerse landen en Nederland reageren als je deze regimes al die jaren gewoon volmondig en hartelijk hebt gesteund...vanuit economische belangen en zogenaamd in de strijd tegen terorrisme...en de oproep tot democratisering en meer vrijheid weinig voorstelden en een dode letter bleken.....de foto's van verschillende Europese regeringsleiders en presidenten, hartelijk lachend met bewuste dictators vastgelegd en in de media verschenen spreken hier boekdelen.

Dat terwijl volgens mij de huidige ontwikkelingen daar uit precies dezelfde voedingsbodem voortkomen als waar Al Qaeda en soortgelijke radicale organisaties zijn voortgekomen...zij het dat zij geen democratische maar een radicaal theocratische bevrijdingsideologie voorstaan en nastreven voor de problemen en het onrecht daar...

Dat het precies nu gebeurd is altijd verrassend...dat het een keer zou gaan gebeuren helemaal niet. De groeiende onvrede en andere factoren waren immers al in plaats en aan het rommelen de afgelopen jaren. Ik hoop zeer dat het inderdaad tot democratisering leidt...maar ook een Iraans scenario 1979 is vrees ik nog mogelijk. Waar immers een soortgelijke opstand plaats vond en pas in tweede instantie 1 van de opstandige partijen, de geestelijkheid, de macht naar zich toe trok en een theocratie stichtte.

Lex

b]UK Foreign Sec: Egypt 'Could Fall To Extremists' [/b]

Foreign Secretary William Hague has called on President Hosni Mubarak to initiate a democratic "transformation" in Egypt to prevent the country falling into the hands of extremists.

Mr Hague said he wanted to urge the leader to begin that process "whatever that means for President Mubarak personally".
The Egyptian leader is expected to name the rest of his Cabinet soon, and while the Foreign Secretary said he hoped it would include figures from the opposition as that would show the politicians are united in support of reform.
A broad-based government is "preferable to Egypt falling into the hands of extremism or a more authoritarian system of government," he told Sky News' Murnaghan programme.
"It is peaceful reform to a more open and democratic society that is in the interests of Egyptians and in the interests of the wider world."
The Foreign Secretary added: "It is not for us to try to pick who should be the president of Egypt. It is a sovereign nation."
He issued the warning as mass protests continue across the country. At least 100 people are reported to have died in the violence.
Mr Hague advised British nationals in Cairo, Alexandria and Suez to leave the country on commercial flights unless they have vital reasons for staying.
While he also said it was inadvisable to travel to Luxor, the Red Sea resorts are currently "calm".
"We will watch over it very, very carefully, I'm sending extra resources to our embassy there to cope with the needs of British nationals in Egypt," Mr Hague added.
The Foreign and Commonwealth Office is updating its official guidance for tourists on its website daily.

Sky News, 12:11pm UK, Sunday January 30, 2011

Enforcer

Citaat van: Kapitein Rob op 30/01/2011 | 16:15 uur
Citaat van: Telegraafsite op 30/01/2011 | 16:12 uur
Diverse bedrijven, waaronder Shell, volgen de situatie in Egypte op de voet.

Shell zal MINBUZA wel aanpingen wanneer men in Den Haag in actie moet komen.....  :devil:

Prima toch?!....................Voor 1 jaar gratis brandstoffen (inclusief kerosine) aan defensie.........

Ros

Reisorganisaties hebben al aangekondigd in de komende dagen ca. 3.000 Nederlanders uit Egyte terug te halen.

KapiteinRob

Citaat van: Telegraafsite op 30/01/2011 | 16:12 uur
Ook moeten Nederlanders die in Egypte verblijven, ,,overwegen om het land te verlaten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Ik neem aan dat er al een verzoek klaarligt aan Parijs om een bevoorrader te sturen?  :angel:

Citaat van: Telegraafsite op 30/01/2011 | 16:12 uur
Diverse bedrijven, waaronder Shell, volgen de situatie in Egypte op de voet.

Shell zal MINBUZA wel aanpingen wanneer men in Den Haag in actie moet komen.....  :devil:

Enforcer

Citaat van: Ros op 30/01/2011 | 16:13 uur
Citaat
De strengislamitische Moslimbroederschap en andere oppositiebewegingen in Egypte hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven om te onderhandelen met het regime over een uitweg uit de diepe politieke crisis in het land.

Een teken aan de wand dat dit een Iraanse scenario met dito afloop gaat worden ?.

Waarom? Je hebt ook dit geplaatst om 16.10:

CitaatHij geldt als een seculier en gematigd politicus.

Ros

Citaat
De strengislamitische Moslimbroederschap en andere oppositiebewegingen in Egypte hebben Mohammed ElBaradei naar voren geschoven om te onderhandelen met het regime over een uitweg uit de diepe politieke crisis in het land.

Een teken aan de wand dat dit een Iraanse scenario met dito afloop gaat worden ?.

KapiteinRob

Negatief reisadvies Egypte aanstaande  

AMSTERDAM -  Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt mensen naar Egypte te reizen. Dat is een verscherping van het reisadvies dat het ministerie eerder uitgaf, toen nog ,,alle niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden" werden afgeraden. Ook moeten Nederlanders die in Egypte verblijven, ,,overwegen om het land te verlaten", aldus een woordvoerder van het ministerie. Hij benadrukte dat er geen sprake is van een evacuatie.

Diverse bedrijven, waaronder Shell, volgen de situatie in Egypte op de voet. Voor zover bekend zijn er nog geen bedrijven die personeel uit het land terughalen.

Bron: Telegraafsite dd. 300111