Revolutie in Egypte?

Gestart door KapiteinRob, 30/01/2011 | 16:04 uur

dudge

Citaat van: Ros op 28/04/2014 | 12:00 uur
En dit laten wij gewoon gebeuren...........?

In Zuid-Sudan wel, in de CAR wel, in Syrië wel, in Saudi-Arabië wel, in Iran wel, in Noord-Korea wel, in etc.....

Er zal wel wat protest zijn, misschien wordt er zelfs gedreigd de ontwikkelingshulp op te voeren, maar uiteindelijk zal het waarschijnlijk gewoon onder protest geaccepteerd worden.

Ros

En dit laten wij gewoon gebeuren...........?

Ros

Honderden Moslimbroeders ter dood veroordeeld

In Egypte zijn maandag tijdens een massaproces 683 aanhangers van de Moslimbroederschap ter dood veroordeeld. In de zaak tegen 37 aanhangers die eerder al werden veroordeeld, werd de doodstraf bevestigd. 

Dat zegt de Nederlandse advocaat André Seebregts tegen NU.nl. Hij is als waarnemer in Egypte op verzoek van de mensenrechtenorganisatie International Coalition for Freedoms and Rights (ICFR).

Onder de veroordeelden is Broederschapleider Mohammed Badie. Seebregts stelt dat journalisten en waarnemers niet tot de rechtszaal werden toegelaten. Hij omschrijft de situatie bij de rechtbank als "chaotisch": veiligheidstroepen zouden op tanks staan en de mensen bij de rechtszaal intimideren. Mensen bij de rechtbank huilen en schreeuwen.

De zaak tegen de 683 Moslimbroeders zou al eerder voor de rechter komen, maar omdat advocaten van de beklaagden wegens gebrek aan vertrouwen in de rechter niet op de zitting verschenen, werd de zaak aangehouden tot maandag.

Seebregts benadrukt dat de beklaagden zich niet hebben kunnen verdedigen, omdat de advocaten eerder niet bij de rechtszaak aanwezig waren en nu slechts de uitspraak van de rechter konden aanhoren. De advocaten kregen een boete opgelegd omdat ze niet bij de eerste zitting aanwezig waren.

Mursi

De veroordeelde aanhangers van de afgezette president Mohammed Mursi stonden onder meer terecht voor de aanval op een politiebureau tijdens de demonstraties in Egypte in 2013.

Aanleiding voor de demonstraties was de gewelddadige wijze waarop de veiligheidsdiensten na de val van Mursi protestkampen van de Broederschap uiteensloegen. Dat geweld kostte op 14 augustus aan honderden mensen het leven.

Waarnemer

Seebregts stelt dat de rechter in het proces omstreden is, omdat hij eerder politiemensen heeft vrijgesproken die ervan werden verdacht demonstranten te hebben gedood tijdens de protesten van 2011.

Eind maart veroordeelde een Egyptische rechtbank al 529 leden van de Moslimbroederschap ter dood. De Moslimbroeders zouden schuldig zijn aan het vermoorden van een hoge politiefunctionaris en het aanvallen van agenten. Maandag oordeelde de rechter dat 37 van die veroordeelden definitief de doodstraf krijgen, terwijl de anderen lange gevangenisstraffen opgelegd kregen.

Seebregts vernam van een van de advocaten dat de rechter aan de officier zou hebben gevraagd of hij tegen het oordeel in beroep kon gaan, omdat de straf in zijn ogen nog "te mild" is.

Grootmoefti

Over iedere doodstraf moet de Egyptische grootmoefti zich uitspreken. Die moet nu nog een oordeel vellen over de zaak tegen de 683 Moslimbroeders die maandag zijn veroordeeld, maar hij heeft zich al gebogen over de 529 doodvonnissen die eerder werden uitgesproken.

Op 21 juni volgt de definitieve uitspraak van de rechter in de zaak tegen de 683 Moslimbroeders.

www.nu.nl

Fuse71

Citaat van: Elzenga op 09/09/2013 | 13:54 uur
Zijn er ook beelden of berichten van die aanval op een oorlogsschip? je ziet immers op de beelden van het containerschip de RPG wel inslaan...dus helemaal niets is er ook niet gebeurd..zoals Egyptische overheid meldde.

Allemaal verhalen om ergens anders geld vandaan te toveren (budgette) en natuurlijk om her en der voor een 'begrijpelijke' prijs verhoging te verantwoorden.  Altijd mooi voor de brandstofprijs ... Als er geen wereldramp, orkaan, brandend olieplatform of Godzilla is dan verzint men er gewoon 1.

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Germany to 'sell Egypt two more subs'

Published: 04 Feb 2014

EXCLUSIVE: Germany is "weeks away" from signing a contract with Egypt to provide the troubled Middle East country with two more submarines in a multi-million euro deal, a defence source told the The Local.

The contract for two U-209 submarines follows on from a deal signed in summer 2011 for two of the same submarine types which was worth €920 million.

A source said: "The new contract will be for two more U-209 to reach the target of four. "Two is not enough to have a permanent sea patrol. With four, you will have one for maintenance, one for training and one ready to dive and one at sea."

The first two submarines from the 2011 contract are being constructed in Kiel by HDW, a subsidiary of ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS).

The 2011 deal angered Egypt's regional rival Israel which previously bought nine submarines from TKMS and wants to maintain naval dominance in the eastern Mediterranean.

News of a second submarine order is likely to anger Israel further ahead of a visit by Chancellor Angela Merkel to Israel at the end of February.

When that contract was signed in 2011 Germany said it would wait until 2016 to deliver the submarines to see how the political and military crisis in the country played out.

But that has not stopped the Germans from entering further negotiations with the Egyptians over a second order for two more U-209s.

It comes amid criticism of the German government for approving a huge arms deal to Saudi Arabia for more than 100 patrol boats worth €1.4 billion, reported by Der Spiegel magazine on Monday.

Deputy chancellor and economics minister Sigmar Gabriel stated in an interview with Stern magazine last week that Germany's new coalition government would be more ethical over arms exports.

"It is a disgrace that Germany is among the biggest arms exporters," he said.

But on Monday he defended the deal with Saudi Arabia saying the boats could not be used by the regime against its own people.

Since the military coup in Egypt against the elected President Mohamed Morsi in July 2013, the most populous Arab country has been on the brink of civil war.

"It's irresponsible in the midst of a political upheaval in Egypt to sell submarines," the Hamburg MP Jan van Aken told the Abendblatt newspaper in September 2013 referring to the deal for the first two U-209s.

TKMS declined to comment on the new contract when asked by The Local.

http://www.thelocal.de/20140204/germany-to-sell-two-more-u209-submarines-to-egypt

Lex

'VS schroeven hulp aan Egyptisch leger terug'

WASHINGTON - De Verenigde Staten gaan hun omvangrijke steun aan het Egyptische leger terugschroeven vanwege het geweld van ordetroepen tegen demonstranten van de Moslimbroederschap. De levering van tanks, helikopters en straaljagers wordt opgeschort, meldden CNN en The New York Times woensdag op basis van bronnen rond de Amerikaanse regering.

Niet alle steun aan Egypte wordt bevroren. Washington blijft het Egyptische leger onder meer ondersteunen op het gebied van grensbewaking en terrorismebestrijding.

De VS besloten afgelopen zomer al de levering van vier nieuwe F-16's uit te stellen en gezamenlijke militaire oefeningen af te zeggen

ANP,
9 oktober 2013 14:19

Elzenga

Zijn er ook beelden of berichten van die aanval op een oorlogsschip? je ziet immers op de beelden van het containerschip de RPG wel inslaan...dus helemaal niets is er ook niet gebeurd..zoals Egyptische overheid meldde.

Lex

Internationale scheepvaart onder vuur 

AMSTERDAM -
Internationale scheepvaart door het Suez-kanaal komt letterlijk onder vuur te liggen van jihadi's, die vrij spel hebben gekregen in de regio. Moslimextremisten in Egypte nemen de scheepvaart onder vuur met RPG-granaatwerpers. Als de aanvallen grootschalig  worden, kan het ernstige consequenties hebben voor de wereldeconomie. Dagelijks maken vele tientallen zeeschepen gebruik van de verkeersader.
 
In het Suezkanaal wordt in konvooi gevaren; meerdere schepen stomen gelijktijdig op. Er zijn dagelijks drie konvooien, waarvan twee van noord naar zuid en één van zuid naar noord. De schepen varen met een snelheid tussen de 11 en 16 kilometer per uur, afhankelijk van het type en de omvang van het schip. De reistijd door het kanaal ligt tussen de 12 en 16 uur.

Het belang van de doorvaart is zeer groot. Schepen tussen de noordelijke Atlantische oceaan en de Indische Oceaan moesten voorheen om het continent Afrika varen, langs Kaap de Goede Hoop. Sinds het Suezkanaal bestaat is dat niet meer nodig.

De scheepsvaart wordt nu echter bedreigd door jihadisten. Een strijdgroep, die zichzelf de 'al-Furqan Brigades' noemt, heeft de beschietingen opgeëist op enkele containerschepen in juli en deze maan, slechts enkele dagen geleden. De claims zijn authentiek, omdat de strijders erbij ook een video vrijgaven waarop de beschietingen en de daders te zien zijn. Een Egyptische blogger, Wael Abbas, zegt de beelden en de claims te hebben gekregen van een 'anonieme bron', en postte de beelden op zijn blog 'al-Wa'i al-Misri' en op YouTube.

In de eerste verklaring van de 'al-Furqan Brigades' staat dat de strijders schepen zullen blijven aanvallen in het Suezkanaal ,,als vergelding voor de criminele praktijken van het Egyptische militaire regime tegen moslims en moslim-heiligdommen". In de claim wordt het Suezkanaal betiteld als de ,,slagader van commercie voor de landen van ongeloof en tirannie". In de eerste video wordt een nachtelijke aanval getoond op een oorlogsschip, de tweede een aanslag op klaarlichte dag op een commercieel containerschip. De daders zeggen door te gaan met aanslagen totdat de islamitische shariah is ingevoerd en dreigen ,,elk moment" weer toe te slaan.

Telegraaf,
ma 09 sep 2013, 13:05

In deze korte video is een vermeende aanval te zien op een containerschip van Cosco

Lex

Egypt army attacks Sinai militants

The Egyptian army has used tanks and helicopters in the offensive.

The Egyptian army has launched a major offensive against militants in Sinai.

Eyewitnesses told the BBC that tanks, armoured vehicles and troops - backed by Apache helicopters - had attacked the militants in towns along the border with the Gaza Strip.

The operation is said to be the biggest of its kind in recent years in Sinai.

Meanwhile Egyptian soldiers have discovered mortars and other explosives on a railway line near the Suez Canal, the state news agency reports.

There have been frequent attacks on pipelines and security forces since the uprising that toppled former President Hosni Mubarak in 2011.

On Thursday a powerful explosion targeted Interior Minister Mohamed Ibrahim as he left his Cairo house for work.

He survived unscathed, but officials say another person died.

Column of tanks

A military official, who spoke anonymously, told the Associated Press that the army would "clean" the areas in Sinai where Islamic militants operated.

This included the towns of Rafah and Sheikh Zuweyid and nearby villages, he said.

A witness told the news agency that a column of tanks, trucks carrying infantry, rocket launchers and other military vehicles were in the area.

The BBC's Bethany Bell in Cairo says there are reports of casualties.

BBC News,
7 September 2013 13:17 GMT, 15:17 CET

DvdW

Citaat van: Elzenga op 07/09/2013 | 14:01 uur
het begin van een groeiend gewapend conflict in Egypte?!
Het begin? Het is al sinds het vertrek van Mubarak onrustig in de Sinaï, maar de laatste tijd neemt het wel toe.
The beauty of grace is that it makes life not fair...

ת'תקווה בלב נועל, עם חזק לא נתקפל
כי לא נולד הבן זונה שיעצור את ישראל

Elzenga

het begin van een groeiend gewapend conflict in Egypte?!

jurrien visser (JuVi op Twitter)

7 September 2013

Egyptian army launches big offensive against militants in Sinai peninsula, using tanks and Apache helicopters

More to follow.

http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-24001833#TWEET882162

dudge

Citaat van: Elzenga op 01/09/2013 | 14:50 uur
Dit is inderdaad geen goed nieuws..en ze kwamen verder dan de eerste berichten stelden krijg ik de indruk..maar er ging het nodige mis. Ik kan me voorstellen dat dit een hoofddoel is...

Het treft zowel het Westen als de Egyptische leiders daar waar het pijn doet. More expected.....

Elzenga

Citaat van: Thomasen op 01/09/2013 | 11:56 uur
Scenario's die hier al jaren geleden geschetst zijn. Hopen dat het Suez kanaal veilig blijft. Ben benieuwd naar de reacties, deze route is extreem belangrijk voor Europa, en Azie.
Dit is inderdaad geen goed nieuws..en ze kwamen verder dan de eerste berichten stelden krijg ik de indruk..maar er ging het nodige mis. Ik kan me voorstellen dat dit een hoofddoel is...

dudge

Scenario's die hier al jaren geleden geschetst zijn. Hopen dat het Suez kanaal veilig blijft. Ben benieuwd naar de reacties, deze route is extreem belangrijk voor Europa, en Azie.