Onrust Jemen

Gestart door Elzenga, 12/03/2011 | 21:03 uur

Elzenga

Regeringstop Jemen naar Saudisch ziekenhuis
Uitgegeven:    4 juni 2011 12:25
Laatst gewijzigd:    4 juni 2011 12:24
SANAA - De premier, vicepremier en parlementsvoorzitter van Jemen, die vrijdag gewond raakten bij een granaataanslag, zijn overgebracht naar Saudi-Arabië. Ze krijgen daar medische behandeling, meldde een arts zaterdag.
© ANP

Volgens de arts zijn de Saudische ziekenhuizen beter toegerust voor de behandeling dan die in Jemen. Het zou niet gaan om een vlucht uit het land, waar al maandenlang gewelddadige protesten tegen de regering plaatsvinden.

Bij de granaataanval op het presidentieel paleis was ook president Ali Abdullah Saleh gewond geraakt. Hij was opgenomen in een ziekenhuis in hoofdstad Sanaa van Jemen. Hij zei licht gewond te zijn geraakt aan zijn achterhoofd.

Bij de aanval kwamen zeven mensen om. De gouverneur van Sanaa verloor een been en een hand bij de aanval. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis van Jemen.
www.nu.nl

Lex

Nederland sluit ambassade in hoofdstad Jemen

DEN HAAG - Het ministerie van Buitenlandse Zaken sluit de Nederlandse ambassade in de Jemenitische hoofdstad Sanaa met onmiddellijke ingang. Het departement doet dit ,,in verband met de verslechterde veiligheidssituatie in Jemen, en in de hoofdstad Sana'a in het bijzonder", staat er op de site van het ministerie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dit in nauw overleg met EU-partners besloten.

In Jemen verblijven momenteel 44 Nederlanders. ,,Zij zijn reeds door de ambassade over dit besluit geïnformeerd. De afgelopen weken was hen al meerdere malen dringend geadviseerd het land op eigen gelegenheid te verlaten'', zegt het departement.

ANP,
Gepubliceerd op 04 juni 11, 18:29
Laatst bijgewerkt op 04 juni 11, 18:33

Lex

Aanhangers Saleh omsingelen ambassade VAE

SANAA - Gewapende aanhangers van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh hebben de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in de hoofdstad Sanaa omsingeld.

De ambassadeurs van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en verschillende Europese en Arabische landen zitten vast in de ambassade.

De aanhangers van Saleh protesteren tegen een overeenkomst die voorziet in Salehs aftreden in ruil voor immuniteit van vervolging.

Zorgen

Het voorstel is tot stand gekomen in samenwerking met de Golf Samenwerkingsraad (GCC) en wordt gesteund door de Verenigde Staten. De diplomaten waren samengekomen in de ambassade in afwachting van de ondertekening van de overeenkomst.

"Iedereen maakt zich zorgen", aldus een Saudische diplomaat in de ambassade. "We kunnen de ambassade niet verlaten".

Oppositie

Saleh heeft toegezegd de overeenkomst zondag te ondertekenen, tijdens de viering van Nationale Jemendag. De president heeft dezelfde belofte echter al meermaals gedaan en is er tot dusver elke keer op teruggekomen. De oppositie tekende de overeenkomst zaterdag al.

Een woordvoerder van de GCC heeft gezegd zich terug te zullen trekken als bemiddelaar in Jemen als Saleh de overeenkomst zondag weer niet tekent.

© Novum 
Uitgegeven: 22 mei 2011 17:09
Laatst gewijzigd: 22 mei 2011 17:09

Elzenga

11 april 2011, 17:03
President Jemen besluit toch niet in te gaan op plan Golfstaten
door Jules Seegers
Buitenland

Ali Abdullah Saleh wees vanmiddag alsnog het voorstel van de Golf Samenwerkingsraad (GCC) om voor het einde van zijn termijn in 2013 af te treden af. De oppositie in Jemen eist het onmiddellijke aftreden van de Jemenitische president. Eerder vandaag leek hij nog open te staan voor bemiddeling van de Golfstaten.

Het voorstel van de raad voorziet niet in een tijdschema voor de machtsoverdracht van Saleh aan zijn vicepresident. Het voorstel garandeert wel immuniteit van rechtsvervolging voor de president en zijn familie. Ook dit accepteert de oppositie niet.

De aanhangers van Saleh reageerden evenmin positief op het voorstel van de GCC en noemde het een "schaamteloze inmenging in binnenlandse aangelegenheden in Jemen". Volgens de aanhangers van de president gaat het voorstel "in tegen de wil van het Jemenitische volk".

Saleh heeft eerder aangeboden aan het eind van het jaar af te treden als de machtsoverdracht goed is geregeld. De oppositie vreest echter dat hij slechts probeert tijd te rekken. Sinds het begin van de onlusten in Jemen zijn meer dan 120 mensen om het leven gekomen.
http://www.nrc.nl/nieuws/2011/04/11/saleh-besluit-toch-niet-in-te-gaan-op-plan-golfstaten/

VandeWiel

AMSTERDAM - Honderdduizenden betogers hebben zich vrijdag verzameld in de straten van de Jemenitische hoofdstad Sanaa.


Demonstranten tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh verzamelen zich bij de universiteit. De betogingen zullen na het traditionale vrijdaggebed beginnen. Betogers hebben vrijdag opnieuw gedoopt tot de 'Dag van Vertrek'.

De inwoners van het straatarme Arabische land komen in opstand tegen de slechte economische situatie, de wijdverbreide corruptie en de politieke onderdrukking. Ze eisen een direct vertrek van Saleh.

Aanhangers van de president staan op een ander plein, nabij de universiteit.


Angst

Een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera vertelt dat er onder de demonstranten grote angst heerst voor geweld. Rond het centrale plein in de stad zijn enkele provisorische ziekenhuisposten neergezet.

Er wordt in Jemen al ruim een maand gedemonsteerd tegen het zittende regime. De betogingen gaan gepaard met steeds meer bloedvergieten. Vorige week vrijdag kwamen in Sanaa meer dan vijftig betogers om toen aanhangers van het staatshoofd het vuur openden.
Volgens de president had de oppositie aangezet tot het geweld, hij kondigde daarop de noodtoestand af.

De journalist van Al-Jazeera wordt uit veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd. Eerder deze week sloten autoriteiten het kantoor van de nieuwszender in Jemen. Saleh had zware kritiek op de manier waarop de Al-Jazeera de protesten en onlusten in het land verslaat. Het kanaal zou te veel op de hand van de betogers zijn.


Verkiezingen

Een woordvoerder van de oppositie herhaalde tegenover Al-Jazeera dat de betogers het aanbod van Saleh om na vervroegde verkiezingen terug te treden afwijzen. Voorman van de oppositie Yassin Noman doet het voorstel van de president af als "lege woorden".
De regering zou uiterlijk in januari 2012 verkiezingen willen uitschrijven. De officiële amtstermijn van Saleh loopt pas af in 2013, hij is al 32 jaar aan de macht.

Een flink aantal functionarissen, waaronder een belangrijke legerleider, heeft inmiddels zijn handen van de president afgetrokken. Saleh waarschuwde eerder deze week voor een bloedige burgeroorlog, als hij door een staatsgreep wordt afgezet.


http://www.nu.nl/buitenland/2476660/honderdduizenden-been-in-jemen.html

Elzenga

President Jemen verliest steeds meer steun leger
Uitgegeven:    21 maart 2011 10:43
Laatst gewijzigd:    21 maart 2011 12:01
SANAA - In Jemen verliest president Ali Abdullah Saleh de steun van een steeds groter deel van het leger.

De machtige brigadegeneraal Ali Mohsen Saleh verklaarde maandag op de televisie het protest tegen de president te steunen, meldt de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Twee andere generaals zouden zijn voorbeeld hebben gevolgd door eveneens de betogingen te steunen.

Het Franse persbureau AFP meldt dat tientallen officieren hun steun inmiddels betuigen aan de demonstranten die het aftreden van het staatshoofd eisen.

Mohsen Saleh voert het bevel over de eerste gepantserde divisie. Hij verklaarde zijn troepen in te zullen zetten om de demonstranten te beschermen. Het besluit is een klap voor de president die eerder al de steun van leiders van zijn stam verloor.

Crisis

''Jemen verkeert vandaag in een allesomvattende en gevaarlijke crisis'', aldus de brigadegeneraal. Gebrek aan dialoog en onderdrukking van vreedzaam protest verergeren naar zijn mening de crisis. Omdat het leger het volk moet beschermen, besloot Mohsen Saleh om ''onze vreedzame steun te geven aan de jongerenrevolutie en hun eisen''.

Persbureau AFP meldde intussen dat maandag tanks in de straten van Sanaa waren gesignaleerd. De ambassadeur van Jemen in Syrië heeft zijn ontslag genomen en gaat de oppositie steunen.

Betogers

In het armste land van de Arabische wereld wordt al ruim een maand gedemonstreerd tegen Ali Abdullah Saleh. Vrijdag kwamen in de hoofdstad Sanaa meer dan vijftig betogers om toen aanhangers van het staatshoofd het vuur openden.

Volgens de president had de oppositie aangezet tot het geweld. Daarna kondigde hij de noodtoestand af. In een reactie traden verschillende ministers zondag af waarna Saleh het kabinet naar huis stuurde.
http://www.nu.nl/algemeen/2473122/president-jemen-verliest-steeds-meer-steun-leger.html

SMI de Boer

hij vergat er even bij te vermelden dat daar een bloedige burgeroorlog aan vooraf gaat
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Lex

Rosenthal heeft 'toenemende zorg' over Jemen

DEN HAAG -  Minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft ,,toenemende zorg" over de ontwikkelingen in Jemen. ,,Ik heb met afschuw kennisgenomen van het geweld dat is gebruikt tegen vreedzame betogers, waarbij zelfs doden zijn gevallen vandaag in Sanaa", aldus de minister vrijdag.

Rosenthal zei zeker maandag over de situatie te zullen spreken met zijn EU-collega's in Brussel. ,,Een scherpe veroordeling van dit geweld is nodig. De aanhoudende demonstraties tonen aan dat de bevolking van Jemen snelle vooruitgang wil naar een beter functionerende democratie en rechtsstaat", zei hij.

Telegraaf,
vr 18 mrt 2011, 22:07

Lex

Noodtoestand in Jemen afgekondigd

SANAA - In Jemen is vrijdag de noodtoestand afgekondigd. Dat maakte president Ali Abdullah Saleh bekend.

Eerder op de dag waren bij een demonstratie in de hoofdstad Sanaa volgens artsen zeker 41 tegenstanders van het bewind van Saleh doodgeschoten. Meer dan honderd raakten gewond.

In het armste land van de Arabische wereld demonstreren mensen al weken. Zij eisen het aftreden van Saleh, die al meer dan dertig jaar aan de macht is.

© ANP 
Uitgegeven: 18 maart 2011 16:00
Laatst gewijzigd: 18 maart 2011 16:00

KapiteinRob

Misschien moet de RUYT (met Lynx....) alvast voor de kust gaan liggen?  :angel:

Lex


Cigarz

En de volgende is....

Elzenga

'Alle Nederlanders moeten Jemen uit'
Uitgegeven:    12 maart 2011 19:16
Laatst gewijzigd:    12 maart 2011 19:22
RIJSWIJK - De Nederlandse ambassadeur in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, Harry Buikema, heeft zaterdag alle Nederlanders in Jemen opgeroepen om het land op zo kort mogelijke termijn te verlaten via de reguliere, commercieel beschikbare vluchten.
© AFP

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt alle reizen naar Jemen.

In Jemen is sprake van toenemende politieke onrust in het gehele land en een snelle verslechtering van de veiligheidssituatie.

Al eerder gold een negatief reisadvies voor het land en was iedereen die er niet-essentiële bezigheden had, opgeroepen te vertrekken. Nu geldt de oproep voor alle Nederlanders.

Er verblijven momenteel ongeveer zestig Nederlanders in Jemen. De ambassade staat met hen in contact.

Aanslagen

Het ministerie meldt dat het vrijdagavond en zaterdag in Sanaa, Aden en Taizz erg onrustig was tussen demonstranten en veiligheidsdiensten.

Ook is er een verhoogd risico op terroristische aanslagen, zijn er oplaaiende tribale ongeregeldheden en is er een permanent hoog gijzelingsrisico, aldus een woordvoerder.
© ANP