Nasleep missie Uruzgan

Gestart door Elzenga, 26/03/2011 | 11:42 uur

Elzenga

Hoe gaat dat, de Taliban verjagen op z'n Amerikaans?
Natalie Righton − 01/08/11, 10:05

Vandaag precies een jaar geleden droeg Nederland het commando in Uruzgan over aan de Amerikanen en Australiërs. Volkskrant-correspondente Natalie Righton ging mee op patrouille met de Amerikanen.
Als de zon opkomt,vertrekken we met een overmacht aan wapens en personeel - zes Amerikaanse legervoertuigen, twee Afghaanse politieauto's en een gecombineerd team van vijftig militairen en agenten - naar Garmab. Het is een gebied in Zuid-Uruzgan waar volgens de coalitietroepen nooit Nederlandse soldaten kwamen.

'Eens zien of de Taliban zin hebben om te spelen', zegt de besnorde Amerikaanse pelotonscommandant Conner Lewis. Hij bedoelt: of ze durven te vechten tegen de Amerikanen.

We passeren kuddes langharige schapen. Met tulband en omslagdoek lopen hun herders tegen de wind in door de bergen. Slechts her en der zien we plukjes huizen. Ze hebben dezelfde zandkleur als de straten en ze zijn ommuurd, waardoor het kleine forten lijken in de woestijn.

'Dit is Talibangebied', had politiecommandant Sadar Wali vooraf gewaarschuwd, terwijl hij met zijn vinger Garmab op de kaart aanwees. 'Er zijn veel opstandelingen rondom Garmab.'

'Dat is niet erg', had kapitein Lewis geantwoord. 'Als ze ons willen bevechten dan vechten we terug.' Ze waren elkaar glimlachend in de armen gevallen.

Terwijl we in konvooi en tot de tanden bewapend op weg zijn naar de 'schoonveegactie' in Garmab, legt kapitein Lewis uit dat het dorpje op de doorvoerroute ligt van wapens voor Taliban. De Amerikaanse inlichtingendienst vermoedt dat de inwoners van Garmab hulp bieden aan opstandelingen door wapens te verkopen of te verstoppen.

Boven Garmab hangen rookpluimen. Lewis: 'Rooksignalen van bewoners dat we eraan komen.' De Talibanstrijders zijn nu weg of hebben hun wapens verstopt, denkt hij.

We lopen door graanvelden, slootjes en blubber om het dorp te bereiken. Gemekker van geiten in de verte. Twee boeren worden ondervraagd: of ze weleens Taliban zien? Ja, zeggen ze, afzonderlijk van elkaar. 'Daar aan de overkant van de rivier', wijzen ze.

Daar treffen we in de schaduw van bomen een groepje Afghaanse mannen aan, gehurkt op de grond. Ze zijn bezig met het selecteren van zojuist geoogste abrikozen voor de verkoop. Talibanstrijders? 'Nooit gezien', zeggen ze. Ze kijken angstig vanuit hun gehurkte positie op naar de Amerkaanse militairen met hun wapens.

Een van de stamoudsten zegt: 'Alles gaat goed hier, er zijn nooit problemen, we hebben geen hulp nodig. Echt niet.' Dat vindt pelotonscommandant Lewis vreemd: Afghanistan is zo'n arm land, iedereen heeft wel iets nodig: een school, een waterput, een dokter.

Lewis denkt dat de kans groot is dat de onschuldig lijkende boeren in werkelijkheid Taliban zijn en de Amerikanen daarom zo snel mogelijk hun dorp uit willen hebben. Nu plukken ze abrikozen, 's avonds gaan ze misschien hun huizen uit om bermbommen te plaatsen. 'Het kan zijn dat we nu worden omringd door Talibanstrijders, maar bewijs is er niet', zegt Lewis.

En dus verlaten de Amerikanen het gebied weer zonder één krijgsgevangene. Tijdens de 'schoonveegactie' in Garmab wordt geen schot gelost. 'Dat is niet erg', zegt Lewis. 'We willen vooral onze aanwezigheid en die van Afghaanse agenten laten zien. Burgers en Taliban moeten weten dat hier wetshandhavers zijn: dat de politie ook in hun dorp komt.'
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2668/Buitenland/article/detail/2824651/2011/08/01/Hoe-gaat-dat-de-Taliban-verjagen-op-z-n-Amerikaans.dhtml

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Citaat van: SMI de Boer op 26/03/2011 | 12:52 uur
Citaat van: jurrienvisser op 26/03/2011 | 12:09 uur
Dan kan dat potje van (bijna) 10 mjn euro nu mooi gebruikt worden voor de Libië aktie.  :big-smile:

Klopt maar het zal wel naar een of ander ten dode opgeschreven OSW project gaan

Als dat het geval is, dan heb ik liever dat ze het op mijn rekening nummer overmaken... wordt het iig goed gebruikt!  ;D

SMI de Boer

Citaat van: jurrienvisser op 26/03/2011 | 12:09 uur
Dan kan dat potje van (bijna) 10 mjn euro nu mooi gebruikt worden voor de Libië aktie.  :big-smile:

Klopt maar het zal wel naar een of ander ten dode opgeschreven OSW project gaan
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

jurrien visser (JuVi op Twitter)

Dan kan dat potje van (bijna) 10 mjn euro nu mooi gebruikt worden voor de Libië aktie.  :big-smile:

Elzenga

'Bedrijven zien geen heil in Uruzgan'
Uitgegeven:    26 maart 2011 09:14
Laatst gewijzigd:    26 maart 2011 09:14
AMSTERDAM - Het Nederlandse bedrijfsleven is niet warmgelopen voor activiteiten in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Dagblad Trouw stelt zaterdag op basis van onderzoek dat het Fonds economische opbouw Uruzgan (FEOU) is mislukt.

Via het fonds was volgens Trouw 10 miljoen euro beschikbaar voor bedrijven die samen met een Afghaanse partner een economische activiteit opzetten.

''Van het beschikbare geld is een fractie uitgegeven'' stelt de krant. Over 2009 en 2010 zouden slechts tien voorstellen bij het fonds zijn aangemeld, daarvan zijn er drie goedgekeurd, twee zitten nog in de procedure.

Het FEOU zou inmiddels zonder dat daar veel ruchtbaarheid aan is gegeven zo goed als ter ziele zijn. Het fonds kwam er na ''een flinke lobby'' van werkgeversorganisatie VNO-NCW, dat vond dat het bedrijfsleven op die manier een graantje mee kon pikken van de gelden voor ontwikkelingssamenwerking.
© ANP