De defensie doofpot

Gestart door Ton de Zwart, 30/06/2003 | 13:04 uur

Lex

Oppositie machteloos in zaak rond klokkenluider Spijkers

DEN HAAG - De oppositie in de Tweede Kamer is er dinsdag niet in geslaagd weer beweging te krijgen in de langslepende kwestie rond klokkenluider Fred Spijkers.

Een oproep aan het kabinet om een onafhankelijk bemiddelaar te benoemen en Spijkers toegang te geven tot het volledige dossier, kreeg onvoldoende steun.

Een meerderheid van de regeringspartijen VVD en CDA, hun gedoogpartner PVV en de SGP stemden tegen dit voorstel van de PvdA, SP en GroenLinks. Volgens deze oppositiepartijen zou een bemiddelaar het conflict op een voor Spijkers aanvaardbare manier kunnen oplossen.

Mijnen

Spijkers onthulde in 1984 als bedrijfsmaatschappelijk werker dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte, die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan.

Na een jarenlange en moeizame strijd tekenden Spijkers en Defensie in 2002 een overeenkomst waarin is afgesproken dat er een einde komt aan de geschillen.

Schadevergoeding

Spijkers kreeg een schadevergoeding, een koninklijke onderscheiding en een excuusbrief waarin Defensie erkende nalatig en onzorgvuldig te hebben gehandeld. Ook daarna betaalde Defensie diverse rekeningen en andere kosten.

Minister Hans Hillen van Defensie vindt dat van zijn kant alles is gedaan wat nodig is om de zaak te sluiten. Volgens Spijkers zijn er echter nog losse einden.

© ANP
15 november 2011 15:57

Lex

Brief over de uitzending van EenVandaag van 22 juni 2011 over de heer Spijkers


Kamerstuk : Kamerbrief | 11-07-2011 | Defensie 

Brief van minister Hillen (Def) waarin hij een overzicht geeft van de maatregelen die het ministerie van Defensie sinds 1999 in deze zaak heeft genomen.

Elzenga

Citaat van: Telegraaf op 28/12/2010 | 19:16 uurSpijkers hoopt volgens Knoops dat de uitspraak in zijn zaak aanleiding voor de politiek zal zijn om lessen te trekken en te komen met een ,,alomvattende regeling" voor klokkenluiders. Volgens Knoops moet de overheid fatsoenlijk en integer omgaan met mensen die binnen een overheidsorganisatie voor onrecht opkomen. Volgens Pieter van Vollenhoven, die ook herhaaldelijk heeft aangedrongen op de bescherming van klokkenluiders, kan dat het beste via een onafhankelijk instituut.
Ik vrees dat dit een illusie is....De regenteske houding lijkt juist weer terug te keren in de politiek en de recente US Cable Leaks zullen denk ik juist tot een meer repressief beleid richting mogelijke klokkenluiders leiden. Jammer, want het zal het vertrouwen van de burger in de overheid en politiek niet verbeteren. Wat me juist wel zeer noodzakelijk lijkt.

Lex

Einde zaak klokkenluider Spijkers in zicht

AMSTERDAM - Met het ,,juridisch eerherstel" voor klokkenluider Fred Spijkers lijkt er na 27 jaar een einde te zijn gekomen aan de slepende strijd die hij met Defensie, zijn vroegere werkgever, voerde. De advocaat van Spijkers, Geert-Jan Knoops, is blij dat er opnieuw een gerechtelijke dwaling is hersteld en hoopt dat zijn cliënt nu rust kan vinden en dit verleden kan afsluiten.

Knoops zei dat dinsdag in reactie op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep in een herzieningsprocedure die Spijkers had aangespannen. De hoogste rechter stelde Spijkers eind vorige week op belangrijke punten in het gelijk en kwam daarmee terug op een eerder oordeel. De maatschappelijk werker onthulde in 1984 dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte die leidden tot de dood van een instructeur. Die onthulling kostte hem zijn baan.

Spijkers zei bij de NOS dat ,,al die pogingen tot misleiding (door Defensie) van 27 jaar in één klap van tafel zijn geveegd". De onafhankelijke rechter heeft een einde gemaakt aan een dwaling en alles in een uitspraak rechtgezet, aldus Spijkers.

In 1997 oordeelde de Centrale Raad van Beroep dat het ontslag terecht en aan hemzelf te wijten was en dat er geen relatie was met de landmijnenzaak, waarin Spijkers aan de bel had getrokken. Hij vroeg vorig jaar dat vonnis te herzien, omdat hij in archiefdozen nieuwe stukken had gevonden die oude beweringen van Defensie volgens hem tegenspraken.

De Centrale Raad van Beroep, die volgens Knoops aanvankelijk is misleid door de Staat, meent nu dat vooral de minister van Defensie verantwoordelijk was voor de verstoorde verhoudingen. Ook stelt de rechter dat de bemoeienis van Spijkers met de afwikkeling van de landmijnenzaak wel degelijk een wezenlijke rol heeft gespeeld bij zijn ontslag.

Knoops benadrukt dat zijn cliënt uit was op dit juridisch eerherstel en dat het hem niet om geld ging.

In 2002 had Spijkers al een regeling met Defensie getroffen die leidde tot een schadevergoeding van 1,6 miljoen euro en tot eerherstel, via een koninklijke onderscheiding. Knoops hoopt dat het ministerie van Defensie het dossier-Spijkers nu definitief afwikkelt. Zo moeten er volgens hem nog administratieve zaken worden afgehandeld, zoals een uitkeringsregeling.

Spijkers hoopt volgens Knoops dat de uitspraak in zijn zaak aanleiding voor de politiek zal zijn om lessen te trekken en te komen met een ,,alomvattende regeling" voor klokkenluiders. Volgens Knoops moet de overheid fatsoenlijk en integer omgaan met mensen die binnen een overheidsorganisatie voor onrecht opkomen. Volgens Pieter van Vollenhoven, die ook herhaaldelijk heeft aangedrongen op de bescherming van klokkenluiders, kan dat het beste via een onafhankelijk instituut.

Het advocatenteam van Knoops heeft in de afgelopen jaren in de zaak-Spijkers samengewerkt met de FNV. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is blij met de uitspraak, die volgens haar duidelijk maakt dat ,,de Staat en welke andere werkgever dan ook zijn eigen fouten niet mag verbloemen".

Telegraaf, di 28 dec 2010, 18:46

Lex

Klokkenluider Spijkers breekt zaak weer open

DEN HAAG - Klokkenluider Fred Spijkers die al jaren in de clinch ligt met het ministerie van Defensie, breekt zijn ontslagzaak open. Het is hem te doen om de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep uit 1997, waarin zijn ontslag werd bekrachtigd.
Dat heeft Spijkers donderdag gezegd. Hij wil een herziening van dat vonnis, omdat hij zegt nieuwe feiten te hebben gevonden die oude beweringen van Defensie tegenspreken. Spijkers vond die in stukken die hij onlangs uit het Nationaal Archief kreeg. Defensie had die spullen daar ondergebracht, tegen de zin van Spijkers in.
Oud-defensiemedewerker Spijkers kreeg in de jaren tachtig een conflict met zijn werkgever. Hij had naar buiten gebracht dat de krijgsmacht ondeugdelijke mijnen gebruikte. Door dit soort mijn kwam een instructeur om het leven.
Na een lange strijd trof Spijkers in 2002 een regeling met Defensie over eerherstel, een schadevergoeding en een onderscheiding. Maar volgens Spijkers houdt Defensie zich er niet aan.

Telegraaf, do 09 jul 2009, 19:48


MPC

Beste Robert, ik heb jou vader goed gekent hij was een goed Marinier, maar hou er eens over op het is zolang geleden, en jou vader is niet de enige die een ongeval heeft gehad, na dat jou vader weg was zijn er ook ongevallen gebeurt, maar ik kan geen enkele Marinier die 140 % heeft meegekregen, jou vader is nog een bevoorrecht persoon met zijn 140 % en ik ken Mariniers die een o.off rang hebben die ook zijn afgekeurd die hebben maar 70 % maar die hebben nooit in een caravan gewoond, tenslotte is jou vader nog als Overste weg gegaan.. en het is nu 2008...

Dr_pepper

#16
Tekst verwijderd.



Dr Pepper,

Nog een keer van dit soort schunnigheid en ik zal de algemeen beheerder voorstellen je een al dan niet tijdelijke ban op te leggen voor het defensieforum. Het is niet voor het eerst dat je vervalt in dit soort puberale manier van posten.

Rob
Forumbeheerder

Enforcer

Citaat van: Ros op 05/09/2008 | 12:59 uur
Citaat van: Enforcer op 05/09/2008 | 10:18 uur
Citaat van: mikemans op 05/09/2008 | 10:07 uur
In deze doet van Velzen goed werk. Dit dosier is een smet op het blazoen van defensie en de Nederlandse regering. In deze zaak heeft de staat gehandeld alsof we een bananenrepubliek inclusief foute dictator zijn.

Moet het er helaas mee eens zijn. Alleen denk ik wel dat Van Velzen dit om politieke redenen doet, namelijk het beschadigen van Defensie, en niet in 1e instantie om de heer Spijkers, waar het daadwerkelijk om zou gaan.

Het beschadigen van Defensie, voor zover dat aan de orde is, hebben de verantwoordelijke politici en legerleiding al gedaan.

Inderdaad, en (misschien terecht dat) Van Velzen dat nog natrapt.

Mourning

Wat mij betreft is de tijd rijp om een staatssecretaris of minister naar huis te sturen in deze kwestie. Ontkennen dat ze er geen weet van hebben is onmogelijk daar iedereen in het land weet wat er zo'n beetje speelt. Hoe deze man is behandeld is ronduit schandalig en Defensie onwaardig.
"The only thing necessary for Evil to triumph is for good men to do nothing"- Edmund Burke
"War is the continuation of politics by all other means", Carl von Clausewitz, Vom Kriege/On War (1830).


Ros

Citaat van: Enforcer op 05/09/2008 | 10:18 uur
Citaat van: mikemans op 05/09/2008 | 10:07 uur
In deze doet van Velzen goed werk. Dit dosier is een smet op het blazoen van defensie en de Nederlandse regering. In deze zaak heeft de staat gehandeld alsof we een bananenrepubliek inclusief foute dictator zijn.

Moet het er helaas mee eens zijn. Alleen denk ik wel dat Van Velzen dit om politieke redenen doet, namelijk het beschadigen van Defensie, en niet in 1e instantie om de heer Spijkers, waar het daadwerkelijk om zou gaan.

Het beschadigen van Defensie, voor zover dat aan de orde is, hebben de verantwoordelijke politici en legerleiding al gedaan.

Enforcer

Citaat van: mikemans op 05/09/2008 | 10:07 uur
In deze doet van Velzen goed werk. Dit dosier is een smet op het blazoen van defensie en de Nederlandse regering. In deze zaak heeft de staat gehandeld alsof we een bananenrepubliek inclusief foute dictator zijn.

Moet het er helaas mee eens zijn. Alleen denk ik wel dat Van Velzen dit om politieke redenen doet, namelijk het beschadigen van Defensie, en niet in 1e instantie om de heer Spijkers, waar het daadwerkelijk om zou gaan.

mikemans

In deze doet van Velzen goed werk. Dit dosier is een smet op het blazoen van defensie en de Nederlandse regering. In deze zaak heeft de staat gehandeld alsof we een bananenrepubliek inclusief foute dictator zijn.

HermanB

#9
Niet verrassend dat het *******  van Velzen er bij betrokken is.

Je mag het wel of niet eens zijn met het optreden van een politicus, uitschelden is hier niet op de juiste plaats.
Ben
Forumbeheer

paul1011

Klokkenluider Spijkers verwerpt voorstel De Vries
Uitgegeven: 4 september 2008 22:58
Laatst gewijzigd: 4 september 2008 23:23

AMSTERDAM - Defensie-klokkenluider Fred Spijkers wijst een voorstel van staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) voor de oplossing van een langslepend conflict, van de hand.

Hij verwerpt de inhoud van een brief met nieuwe toezeggingen. "Nu lijkt het of mij een gunst wordt gedaan terwijl het gewoon gaat om mijn rechten", zegt hij in het NOS Journaal. 

De Vries heeft Spijkers, op aandringen van de Kamer, aangeboden een aantal praktische problemen op te lossen. Zo wil De Vries kosten die Spijkers heeft gemaakt voor een advocaat en een vertrouwensarts vergoed.

Wachtgeld

Ook kan hij met terugwerkende kracht sinds 1998 wachtgeld krijgen en wordt zijn pensioengat opgevuld. Dat zou neerkomen samen neerkomen op een paar ton. Dat bedrag zou bovenop de 1,6 miljoen euro komen die hem al eerder was toegezegd.

Spijkers is niet te spreken over de toon van de brief en over het feit dat de inhoud daarvan al bij de media bekend was voordat hij die had gezien, liet hij weten in Nova.

Verantwoordelijk

Met de brief wordt hij zelf nog steeds verantwoordelijk gehouden voor een deel van de problemen waarmee hij te maken heeft. Zo kon hij naar eigen zeggen geen aanvraag indienen voor wachtgeld omdat hem de juiste papieren werden geweigerd. In de brief werd de indruk gewekt dat hij dat gewoon weigerde.

Een ander punt waar De Vries in zijn brief op ingaat, het dossier van Spijkers dat is opgenomen in het Nationaal Archief, is volgens de klokkenluider ook niet goed opgelost.

Meerdere keren zou hem zijn geweigerd dat dossier in te zien. De Vries schrijft nu dat hij daarvoor een beroep kan doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur, maar Spijkers zegt dat te hebben gedaan en toch nul op het rekest te hebben gekregen.

Voorstel

SP-Kamerlid Krista van Velzen, die de belangen van Spijkers behartigt, ziet de brief als een goed begin. Ze zegt in Nova een afspraak met De Vries te hebben waarin ze met hem van gedachten zal wisselen over de brief. "Het zou beter zijn als ze in een keer een goed voorstel hadden gedaan. Dat mag je wel verwachten na 25 jaar."

Spijkers weigerde in dienst van Defensie te liegen over een ongeluk waarbij in 1983 zeven militairen om het leven kwamen en er negen zwaargewond raakten. Nadien verhinderde hij dat de zaak in de doofpot werd gestopt.

In maart van dit jaar bleek uit onderzoek van de Universiteit van Amsterdam dat ministers en staatssecretarissen het leven van de klokkenluider sinds het ongeluk onmogelijk hebben gemaakt. Ze zouden hem jarenlang hebben gedwarsboomd omdat hij het onrecht aan de kaak had gesteld.

Bron: nu.nl
"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

paul1011

#7
Kijk eens voor de aardigheid naar de jaartallen:

1970: Ontdekking "dodelijke ontwerpfout ontstekingsmechanisme"

         13 jaar lang: "het gaat goed, hou je mond"

1983: Zeven dienstplichtige militairen omgekomen en nog eens negen zwaargewond.

         "Oops"

1984: "ongeluk met een landmijn"

         13 jaar lang: <euh, tja ... wat?>

1997: Defensieminister Joris Voorhoeve erkent aansprakelijkheid.

         Daarna 11 jaar lang ?

2008: Draagvlak binnen de 2e kamer voor een oplossing voor de "klokkenluider"

24 (!) jaar na het eerste "ongeluk" gaat men dus ineens naar oplossingen zoeken? Neem daar even het verhaal van Ad Bos (klokkenluider bouwfraude) in mee en dan weet je meteen waarom eerlijkheid dus inderdaad het langst duurt in Nederland!

"A prisoner of war is a man who tries to kill you and fails, and then asks you not to kill him." - Winston Churchill

KapiteinRob

En vandaag de dag is defensie natuurlijk helder, transparant en kent bovendien geen klassejustitie meer........  :-X

mikemans

jaja weet waar u werkt  ;)

Lex

Kamerleden willen snel streep onder zaak-Spijkers

DEN HAAG - Er moet een streep komen onder het klokkenluidersdossier Fred Spijkers. Spijkers voorkwam bijna een kwart eeuw geleden dat een fout van Defensie met dodelijke afloop voor acht militairen in de doofpot belandde, maar kampt nog steeds met de gevolgen van zijn rol.

Dat moet voor de zomer worden opgelost. Dat schrijft de helft van de Tweede Kamer in een brief aan staatssecretaris Jack de Vries (Defensie), die vrijdag naar hem verzonden is met een kopie aan zijn collega CDA-bewindslieden premier Jan Peter Balkenende en de ministers Piet Hein Donner (Sociale Zaken) en Ernst Hirsch Ballin (Justitie). 

Problemen

De SP, PvdA, ChristenUnie, D66, GroenLinks en de Groep Verdonk willen dat Spijkers' problemen met zijn inkomen, pensioen, belastingaanslagen, rekeningen van arts en advocaten, verzekeringen en een administratieve rectificatie voor de zomer zijn opgelost.
Zij stellen voor dat De Vries Pieter van Vollenhoven aanstelt als vertrouwenspersoon om Spijkers te ondersteunen. Deze gaf zelf eerder aan een rol te kunnen spelen in de kwestie.

Bereidheid

De Kamerleden bespeuren wel een zekere bereidheid bij De Vries om de problemen voortvarend op te lossen, maar betreuren dat Defensie doet alsof de bal bij Spijkers ligt.

Spijkers

Fred Spijkers was maatschappelijk werker bij Defensie en weigerde in 1984 de weduwe van een militair te vertellen dat haar man door eigen onvoorzichtigheid om het leven was gekomen bij een ongeluk met een landmijn.
In 1983 waren door een ongeluk met hetzelfde type landmijn zeven dienstplichtige militairen omgekomen en nog eens negen zwaargewond geraakt.

Ontstekingsmechanisme

Het ministerie van Defensie wist al in 1970 dat het ontstekingsmechanisme van de bewuste landmijn een dodelijke ontwerpfout had.
Spijkers voorkwam een doofpotzaak, waardoor toenmalig Defensieminister Joris Voorhoeve in 1997 de aansprakelijkheid erkende.

Onderzoek

Onlangs publiceerde de Universiteit van Amsterdam een onderzoek naar de affaire-Spijkers. Politieke, bestuurlijke, ambtelijke en rechterlijke gezagsdragers krijgen daarin onder uit de zak: zij hebben op grote schaal hun bevoegdheden misbruikt en het leven van Spijkers bewust verwoest in een poging de gang van zaken in de doofpot te houden.

(c) ANP Uitgegeven: 17 mei 2008 17:11

Ton de Zwart

Ja Robbert, ik heb al een paar keer gereageerd op je oproep, maar je geeft taal noch teken......

Robbert Jol

Goedendag,

Mijn vader kreeg 24 jaar geleden als lid van de Whiskey Compagnie een
afgrijselijk skiongeluk in Noorwegen. Hij overleefde dit wonderwel.
Maar zijn toekomst als Marinier en Mensch was totaal verwoest.
In het Marinehospitaal in Overveen ontsnapte mijn vader ten tweede
male aan de dood d.m.v. een stomateruglegging uitgevoerd door de
toenmalige marinechirurg Wiekmeyer, deze vergat meedere
voorbereidingen zorgvuldig te treffen.
En enkele dagen na de operatie explodeerde mijn vader zijn buik.
Het Marinehospitaal was niet berekend op de complexe medische
behandeling van KJ. Maar ja de kosten voor een Academische behandeling
waren de bottleneck voor Defensie.
Toch heeft KJ zich staande weten te houden en na enkele maanden deed het hoofdkwartier beroep weer op hem, gezien zijn specialisme als moutainleader, para,
kikvorsman, seal, koudweer-specialist, commando etc. was hij blijkbaar
onmisbaar geworden bij de KM. De SMD van de KM heeft KJ doen laten
geloven dat hij nog een kans maakte in het arbeidsproces deel te
kunnen nemen.
Dit is terugkijkend een ernstige beslissing geweest van de SMD.
Ondanks de hevige pijnen wist hij nog enige jaren door te zetten en
werd uiteindelijk nog bevorderd tot overste. Maar de schade die de
skistok door zijn lichaam heeft aangericht was niet meer te
onderdrukken.
Zijn lichamelijke klachten waren onacceptabel en het trauma van het
ongeval
bleek ook mee te groot te zijn. Voor de SMD was dit laatste echter de
reden KJ af te keuren. Mijn vader werd op psychische gronden
afgekeurd. (70 % laatste salaris). Terwijl mijn vader een zeer
evenwichtig persoon is, die eerder door de behandeling van zijn
voormalig werkgever tot wanhoop is gedreven.
Er werd niet gerept over de seksuele disfunctie,
voedselketendisfunctie
, hyperventilatie en de pijnen die continu aanwezig zijn. Dit alles
werd niet ingeschaald bij zijn afkeuring.
Vele medische dossiers zijn in die periode "verdwenen" en enkele jaren
geleden weer zijn opgedoken inzake wet WOB.

Sedert de jaren tachtig probeert KJ zijn gelijk te halen tegen de
foutieve afkeuring en de medische blunder. Nadat hij werd afgekeurd
moest mijn vader genoegen nemen met 70 % van zijn laatste soldij.
Gezien het overlijden van mijn moeder jaren daarvoor had hij ook de
algehele verantwoorden over mij (geb. 1972). Dit alles liep zeer
stroef, gezien Defensie mijn vader niet-hulpbehoevend achtte.
Door alle malaise moesten we ons huis verkopen en mijn vader vluchtte
naar de Ardennen om in een caravan zich daar voor te bereiden op het
ergste. Doch mijn vader is uit een speciaalsoort hout gesneden en wist
zich staande te houden
en ging de strijd aan met het Ministerie om eerherstel en een
invaliditeitspensioen die conform de klachten zijn te bewerkstelligen.

Na vele procedures werd mijn vader in het gelijk gesteld.
Waar het Ministerie direct weer in beroep is gegaan. En mijn vader
weer in het diepe wierp. Een regelrecht schandaal.
De schade die de skistok heeft aangericht (van anus tot en met
schouder) wordt momenteel nog ontkend door de medische adviseur van
het Ministerie (L.G Koenen).
De kosten voor een advocaat hadden we niet, dus mijn vader moest alle
juridische
beslommeringen zelf voeren.
Ondanks alle neutrale onderzoeken en bevindingen van allerlei
professoren en de bovenwater gekomen dossiers acht het ministerie het
onmogelijk dat er niet goed in omgesprongen met KJ.
Kort geleden ontvingen wij een schrijven van een onderzoeksarts Merckx
die destijds de keuring samen met keuringsarts HJ Cats begeleidde
nooit documenten
in bezit heeft gehad die wijzen op een bijv. seksuele disfunctie etc.
Terwijl bij de gang van de skistok door het lichaam dit uiteraard het
geval moest zijn geweest.


Ons enige geluk is in de jaren negentig geweest dat ik de toemalige
Staatsecretaris Gmelich tegen het lijf liep die direct werk van deze
ontkenning maakte en mijn vader alsnog een Invaliditeitspensioen van
140 % !!!! toekende.

Dit kwam zeer goed uit.
Mijn vader kon weer in de stenen woning gaan leven.
Alleen kwam het 16 jaar te laat.
Het ministerie zeg dat KJ blij moet zijn met zijn huidige pensioen en
niet
moet zeuren om dit te laten geschieden tot aan de dag van ontslag.
Dit gaat er bij KJ niet in.
Maar tegen de Staat der Nederlanden je gelijk te behalen schijnt
onmogelijk te zijn, zelfs als alle bewijzen zijn geleverd.
Het mortuariumbeleid van Defensie werkt tot op heden wonderwel.
Het enige probleem wat zij hebben is dat "they f**ked the wrong
Marine",
hoor ik mijn vader vaak roepen.

Ten tijde van dit schrijven zijn er allerlei onderzoeken gaande maar
het ministerie frustreerd de rechtvaardige zaak kranig.
Als een professor vraagt om colonfoto's uit 1979, krijgt hij foto's
uit 1982
(na 5 maanden). Ook blijft het ministerie roepen over verjaring, maar
alle stukken wegmoffelen en dan roepen over verjaring.

Ik heb gemerkt dat het lastig Klaas Jol te heten in deze tijd.
Je gezondheid geven voor je vaderland, een bekwaam marinier willen
zijn,
vertrouwen hebben in je baas, goed voor je kameraden zijn en dan op
deze manier te worden behandeld door het Ministerie en de
landsadvocaat.
Wanneer u KJ heeft gekend zult u begrijpen wat ik bedoel.

Mijn vader zou best een steuntje in de rug kunnen gebruiken in zijn
strijd voor rechtvaardigheid zodat hij de wanhoop die het ministerie
hem heeft bezorgd eens en voor altijd achter zou kunnen laten. En
hopelijk nog kan gaan genieten
de vele fraaie dingen dingen die het leven ook hebben te bieden.

Als u begaan bent met mijn vader's lot, laat het mij weten.
Ook als u mijn vader een boodschap wilt sturen.
Eventueel zijn er mensen die mijn vader kunnen helpen dit onrecht
om te buigen.

Want hoe dan ook, uiteindelijk zullen we de strijd winnen,
ik hoop dat mijn vader dit alleen levend nog zal meemaken.


Hoogachtend,

Robbert Jol.

Ton de Zwart

Minister Kamp morrelt aan de doofpot van Defensie
Door Allard Besse

Rotterdam - Ergens, op een tussenetage van het oude departement van Defensie aan het Plein in Den Haag schijnt een goed gecamoufleerde deur te zijn. Wat daar doorgaat, mag nimmer terugkeren. Achter die deur staat een doofpot. Bestemd voor gevoelige zaken als Screbenica, misdragingen, Ovaa/Spijkers (defecte mijnen), fraude én de verongelukte soldaat Bas Alsemgeest.

De zaak-Alsemgeest lijkt met het vrijdag verschenen rapport van de Inspecteur-generaal der Krijgsmacht (IGK) C. de Veer helder te zijn. Lijkt, want de IGK liet vragen en antwoorden rond de aanloop, de toedracht en afwikkeling van het ongeluk liggen. Alsemgeest werd op 8 mei 2001 in Bosnië tijdens een oefening met zijn Crowd and Riot Control-peloton (CRC) door een tank overreden.

Een heikel punt voor de familie is de informatieverstrekking van defensie na het ongeluk. Ze meent niet goed te zijn ingelicht. De IGK erkent dat, maar stelt dat dat alleen geldt tot 10 mei 2001. Deze conclusie strookt niet met verklaringen en met bevindingen in het IGK-rapport. Daarin staat dat nog op 16 mei een intern memorandum is verzonden aan de bevelhebber van de landmacht en zijn operationele staf. De tekst: ,, ...met de aanbeveling om de melding van commandanten te verbeteren opdat de familie van het slachtoffer niet te lang in het onzekere blijft over wat er nu precies is gebeurd en opdat de directie voorlichting de media op tijd en zo volledig mogelijk kan informeren''. De gebeurtenissen rond een in de prullenbak verdwenen persbericht met als hoofdrolspelers generaal A. van Baal van de Landmacht en de plaatsvervangend directeur voorlichting van de Defensie J. Veen heeft het rapport niet eens gehaald. Terwijl dat ingetrokken bericht voor de familie een keerpunt was. Door deze en andere hiaten blijft de vraag of de familie goed is ingelicht.

De IGK is slordig te werk gegaan. Volgens hem 'kan de familie zich niet herinneren' dat toen het lichaam van Bas werd teruggebracht er op het vliegveld details van het ongeluk zijn verteld. Het getuigenverslag van vader Ruud Alsemgeest meldt: ,,Alsemgeest legt in detail uit wat er die dag op Eindhoven is gebeurd, en kan zich herinneren dat hem details van het ongeluk niet (curs. red) zijn medegedeeld.''

De IGK legt ook geen verband tussen een uitlating van de sectiecommandant en richtlijnen voor de CRC-eenheid. In het rapport staat dat de sectiecommandant zich bij de manoeuvre heeft laten inspireren door het Britse leger. In de landmachtsyllabus Lessons Learned die ook door de IGK is geraadpleegd én bekend was bij de CRC-leiding staat: ,,Ervaringen van andere nationaliteiten met CRC-optreden willen niet zeggen dat wij als koninklijke landmacht of als krijgsmacht, dergelijke ervaringen klakkeloos moeten overnemen.''

De IGK laat op meer plaatsen in het rapport na man en paard te noemen. Daardoor zullen degenen die in de defensietop verantwoordelijk waren voor het inzetten van de onvolledig getrainde eenheid met een onvoldoende en niet getrainde sectiecommandant en tankbemanning wederom onbestraft blijven.

Toch kan de zaak-Alsemgeest voor een mentaliteitsverandering bij de krijgsmacht staan; of althans bij de politieke leiding. De erkenning van aansprakelijkheid afgelopen vrijdag door de huidige minister van Defensie Henk Kamp is van groot belang. Een stap waar zijn voorgangers Frank de Grave en Benk Korthals met terugwerkende kracht een voorbeeld aan kunnen nemen. De erkenning betekent voor de nabestaanden eindelijk de bevestiging dat niet Bas de oorzaak was van zijn eigen dood.

De geste van Kamp moet niet worden onderschat. In de zaak Ovaa/Spijkers duurde het bijna twee decennia voordat defensie met tegenzin overstag ging. Bij Alsemgeest gingen 'slechts' twee jaren voorbij. Jaren die voor de familie ongekend lang en zwaar waren. Een volgende affaire zal bewijzen of Kamp er definitief in is geslaagd de doofpot te ontmantelen.

Bron: Algemeen Dagblad van 30 jui 2003