NL F-16 piloot verdacht van spionage (actie/reactie)

Gestart door Lex, 15/04/2011 | 00:12 uur

Lex

Oud-F-16-piloot krijgt in hoger beroep 4 jaar 
 
DEN HAAG -
Voormalig F-16-piloot Chris V. heeft donderdag 4 jaar celstraf gekregen omdat hij staatsgeheimen wilde verkopen aan een Russische diplomaat. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag in hoger beroep bepaald.
 
V. kampte met financiële problemen en had twee ontmoetingen met de diplomaat. In diens koffertje werd een briefje gevonden met daarop 500.000 gevolgd door een euro-teken. ,,We weten allemaal wat dat teken betekent."

Het Openbaar Ministerie had ook 4 jaar celstraf geëist. Bij de rechtbank kreeg V. nog 5 jaar celstraf.

Telegraaf,
do 25 apr 2013, 16:59   

irma

OM eist 4 jaar cel tegen voormalig F-16-piloot

DEN HAAG -

Tegen voormalig F-16-piloot Chris V., die staatsgeheime informatie zou hebben willen verkopen aan een Russische diplomaat, heeft justitie in hoger beroep 4 jaar celstraf geëist. V. kampte met grote schulden en daarin lag volgens het Openbaar Ministerie ook het motief.

De zaak diende donderdag bij het gerechtshof in Den Haag. De rechtbank had V. eerder veroordeeld tot 5 jaar celstraf. V. heeft altijd ontkend staatsgeheimen naar de Russen te hebben gelekt. Hij zou met de diplomaat contacten hebben onderhouden over een crash van een straaljager tijdens een vliegshow enkele jaren daarvoor, waarbij 2 inzittenden omkwamen. V. werd 2 jaar geleden aangehouden, nadat hij een afspraak met de diplomaat had gehad. Als het gerechtshof de eis volgt, komt V. nog dit jaar weer op vrije voeten.


Bron: De Telegraaf
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

SMI de Boer

Een "lekkende" piloot... Is hij nou degene die de dijken inspecteert?
PAINF. Ahoewa

De enige manier om een strijd te eindigen is door hem te winnen.
Vrijheid is niet vanzelfsprekend

Lex

Oud-F16-vlieger in hoger beroep

AMSTERDAM -  Advocaat Geert-Jan Knoops heeft namens zijn cliënt Chris V. hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van 5 jaar celstraf dat hem werd opgelegd door de rechtbank.

Dat schrijft de Twentsche Courant Tubantia. De voormalige F16-piloot werd twee weken geleden veroordeeld voor spionage.

V. had Nederlandse staatsgeheimen in zijn bezit en wilde de stukken verkopen aan Rusland. Knoops wil het vonnis van de rechtbank op 33 punten aanvechten.

Telegraaf,
do 29 dec 2011, 10:02

KapiteinRob

Rechtbank straft ex-F16-piloot Chris V.

DEN HAAG -  Ex-F16-piloot Chris V. moet 5 jaar de gevangenis in, omdat hij heeft geprobeerd staatsgeheimen te verkopen aan een Russische diplomaat. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald.

V. wilde een half miljoen euro voor de informatie die hij probeerde te verkopen. Het staat voor de rechters vast dat de 37-jarige oud-jachtvlieger zelf het initiatief nam om met de militair attaché van de Russische ambassade in Den Haag in contact te komen.

De ex-jachtvlieger en de Rus werden in maart opgepakt, nadat zij in een restaurant in Scheveningen hadden afgesproken. De diplomaat is snel weer vrijgelaten. Welke informatie V. hem heeft gegeven, was voor justitie niet meer te achterhalen, doordat de Rus diplomatieke onschendbaarheid genoot.

De informatie moet volgens de rechtbank wel staatsgeheim zijn geweest, want anders was een buitenlandse mogendheid er waarschijnlijk niet in geïnteresseerd. Over de F16 is immers al heel veel bekend via openbare bronnen, meent de rechtbank. Die informatie is daarom niet meer te verkopen.

Ook voor het kale feit dat V. geheime informatie bij hem thuis bewaarde, terwijl hij die voor zijn werk niet meer nodig had, heeft de Haagse rechtbank hem gestraft. Een deel van de documenten, cd's, dvd's en computerbestanden die V. bezat, is staatsgeheim, luidt de conclusie van de rechters. Zij geloven niet dat V. niet wist dat hij zulke gevoelige informatie in huis had.

Het verhaal van de ex-piloot dat hij slechts contact met de Russische diplomaat zocht, omdat hij iets wilde weten over een vliegtuigongeval in Polen in 2009, veegde de rechtbank ook als ongeloofwaardig van tafel.

Chris V. heeft zijn eigen belang, namelijk van een torenhoge schuld afkomen, volgens de rechtbank zwaarder laten wegen dan het belang van de Staat en van zijn voormalige collega-piloten.

Dat Chris V. in hoger beroep gaat, is waarschijnlijk, maar zijn advocaat zei dat zij het vonnis nog moeten bespreken.

Bron: Telegraafsite dd. 141211

irma

OM eist 5 jaar cel tegen ex-F16-piloot

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat Chris V., de voormalige F16-jachtvlieger die in Den Haag terecht staat wegens het in bezit hebben en proberen te verkopen van staatsgeheimen, voor 5 jaar de gevangenis in. Deze straf eiste het OM dinsdag bij de rechtbank in Den Haag.

De verdachte heeft volgens het OM staatsgeheime informatie in bezit gehad, terwijl hij die niet meer voor zijn werk nodig had. Hij heeft deze bovendien ook verstrekt aan anderen, doordat hij zijn computers heeft weggeven of uitgeleend. Verder zou hij hebben geprobeerd voor 500.000 euro informatie te verkopen aan een buitenlandse mogendheid, in dit geval de militair attaché van de Russische ambassade in Den Haag.

En het OM neemt het de verdachte kwalijk dat hij nu juist Rusland uitzocht als koper voor zijn informatie. ,,Een koper die raketsystemen levert aan landen als Libië," aldus aanklaagster Ingrid Degeling. V. sprak in maart af met de Russische diplomaat. Ze ontmoetten elkaar in een restaurant in Scheveningen. Volgens het OM trof Nederland voorbereidingen F16's naar Libië te sturen ,,op het moment dat verdachte met de Russische militair attaché een kroket zat te eten."

Wat het OM V. ook zwaar aanrekent is dat hij slechts voor geld zou hebben gehandeld. Om uit zijn torenhoge schulden te komen, wilde hij gevoelige informatie verkopen, aldus de officier. Dat het uiteindelijk niet is gebeurd, komt doordat hij direct na de ontmoeting met de Rus werd aangehouden, zo stelt justitie.

Overigens is de Russische militair attaché nooit als getuige gehoord. Volgens het OM kon dat niet, omdat hij diplomatieke onschendbaarheid genoot. Hij is wel kort aangehouden geweest, om verdere verspreiding van eventuele staatsgeheimen te voorkomen. Een verzoek aan Rusland om de man te laten getuigen, vond de Nederlandse regering te riskant met het oog op de onderlinge betrekkingen.

V.'s advocaat Geert-Jan Knoops zei dat zijn cliënt is geraakt door de aantijging dat hij het vertrouwen van zijn oud-collega's heeft geschonden. De zaak wordt woensdag voortgezet met het pleidooi van de advocaat.

Bron: De Telegraaf
http://www.telegraaf.nl/binnenland/11023154/__Eis_5_jaar_tegen_F16-piloot__.html?sn=binnenland,buitenland
Privacy....ik heb niets te verbergen maar dat hoeven ze niet te weten ....  (Loesje)

Lex

Zaak F16-piloot wekte vrees diplomatieke rel

DEN HAAG - De Russische diplomaat aan wie de voormalige F16-piloot Chris V. staatsgeheime informatie zou hebben willen verkopen, is niet als getuige in de strafzaak gehoord.

Nederland was bang dat de betrekkingen met Rusland geschaad zouden worden als aan Rusland gevraagd zou worden of deze diplomaat als getuige gehoord kon worden.

Dit is dinsdag gebleken bij de rechtbank in Den Haag, waar Chris V. terecht staat. Het Openbaar Ministerie (OM) kaartte de kwestie aan in het requisitoir, dat later op de dag zal uitmonden in een strafeis tegen V.

© ANP
29 november 2011 10:27

onderofficier

Met de info uit het krantenbericht én google dan is het eigenlijk overbodig deze Chris "V". te blijven noemen, wat ik uiteraard wel doe.  :silent:

Het is eigenlijk aan de kranten om niet met dit soort essentiële zaken, die niets met de zaak te maken heeft in de krant er bij te zetten.
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

onderofficier

#17
Citaat van: Tanker op 28/11/2011 | 15:28 uur
Wat zou een enkele F-16 piloot in de rang van kapitein kunnen lekken aan staatsgeheime informatie vraag ik mij af......

Denk je echt dat je hier antwoord op krijgt?

Het is gelukkig een goed gebleven (staats)geheim wat de enkele F-16 (in de rang van kapitein) voor (staats)geheime informatie heeft.  
Dat kunnen we wel concluderen uit je vraag.      ;)
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

James Bondverhalen in zaak ex-F16-piloot

DEN HAAG - Cd's met filmpjes, geheime documenten, afspraken met een Russische diplomaat, bedreigingen en een al dan niet verzonnen haastige emigratie naar Dubai en een deskundige van de verdediging die zich 007 noemt.

De zaak van Chris V., ex-F16-piloot, staat bol van de elementen die zo uit een spionagefilm hadden kunnen komen. Maar wat nu eigenlijk de waarheid is, werd maandag bij de rechtbank in Den Haag niet duidelijk. V. staat terecht voor onder meer het lekken van staatsgeheimen aan een buitenlandse mogendheid. Het Openbaar Ministerie (OM) meent dat Chris V. staatsgeheimen voor 500.000 euro wilde verkopen aan Rusland. In maart werd hij opgepakt toen hij met de militaire attaché van de Russische ambassade uit een restaurant in Scheveningen kwam. V. ontkent stellig dat hij tegen betaling gevoelige informatie aan de Russen kwijt wilde. Hij zegt dat de Russen van hem iets wilden weten over een dodelijk ongeluk met een Wit-Russisch gevechtsvliegtuig tijdens een luchtshow in Polen in 2009. "Daar heb ik ze naar eer en geweten over verteld wat ik wist", aldus V. De verdachte was bij die show, als coach van het Nederlandse F16-demonstratieteam.

ANP,
28-11-2011 17:30

Lex


Tanker

Wat zou een enkele F-16 piloot in de rang van kapitein kunnen lekken aan staatsgeheime informatie vraag ik mij af......

Nikehercules

Citaat van: Lex op 28/11/2011 | 13:47 uur
De ex-piloot staat deze week terecht bij de rechtbank in Den Haag

Nu lees ik dat de rechtbank in Den Haag speciale bevoegdheden heeft waaronder rechtspreken in militaire ambtenarenzaken, maar waarom gebeurt dit niet gewoon in Arnhem?

Citaat van: Lex op 28/11/2011 | 13:47 uur
V. erkent dat hij filmpjes thuis had die vanuit zijn cockpit zijn gemaakt. Volgens de verdachte zijn er meer van dat soort filmpjes gemaakt, die bedoeld waren om het thuisfront te laten zien wat er in Afghanistan zoal werd gedaan door de vliegers.

Grote kans dat deze bij de gemiddelde vlieger thuis te vinden zijn.
In theorie geld er op militair terrein een algeheel fotoverbod, maar in de praktijk blijkt toch elke keer weer dat leidinggevende er totaal geen moeite mee hebben wanneer deze regelgeving collectief aan de laars word gelapt.

Maar toch, regels zijn regels....

Lex

Verdachte F16-piloot had filmpjes Afghanistan thuis liggen

Tussen de spullen van voormalig F-16-piloot Chris V. zijn onder meer filmpjes gevonden van missies in Afghanistan. De ex-piloot staat deze week terecht bij de rechtbank in Den Haag, voor onder meer het lekken van staatsgeheimen.

Video's
V. erkent dat hij filmpjes thuis had die vanuit zijn cockpit zijn gemaakt. Volgens de verdachte zijn er meer van dat soort filmpjes gemaakt, die bedoeld waren om het thuisfront te laten zien wat er in Afghanistan zoal werd gedaan door de vliegers. "Die filmpjes waren geaccordeerd door de leiding", aldus V.

Losjes omgaan met regels
V. zei tegen de rechtbank dat in de praktijk veel losser werd omgegaan met informatie dan de regels voorschreven.

Contact met Wit-Russische kolonel
Het Openbaar Ministerie verdenkt V. ervan dat hij staatsgeheime informatie heeft overgedragen aan een Wit-Russische kolonel. De verdachte heeft toegegeven dat hij deze militair heeft gesproken, maar dat hij hem niets vertrouwelijks heeft gegeven. Ze zouden contact hebben gehad over een tragisch ongeval in Polen, waarvan V. foto's had.

Container met defensiemateriaal
V. werd in maart opgepakt, nadat in een container met zijn spullen allerlei defensiematerieel was gevonden. Sommige zaken zijn volgens justitie te kwalificeren als geheim.

RTL Nieuws | 28 november 2011, 13:17

Lex

F16-piloot blijft achter de tralies

DEN HAAG -  Een F16-piloot die wordt verdacht van spionage, moet de ook de laatste weken voor de behandeling van zijn strafzaak achter de tralies afwachten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag dinsdag bepaald, zo meldde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM). De inhoudelijke behandeling van de zaak staat gepland voor 28 en 29 november.

Piloot Chris V. zou staatsgeheimen hebben gelekt aan een kolonel in Wit-Rusland. Hij werd in maart opgepakt. V. geeft toe de kolonel te hebben gesproken, maar dat ging volgens hem niet over staatsgeheime zaken.

Telegraaf,
di 15 nov 2011, 16:30

Elzenga

Citaat van: Chrisis op 13/09/2011 | 14:47 uur
Tellen Nederlandse militairen die geheime Nederlandse (commercieel vertrouwelijke) informatie over het project vervaninging F-16 doorgeven aan hun Amerikaanse collegea en industriële vrienden van LM ook mee als het gaat om Spionage?

De Amerikanen werden (en waarschijnlijk worden)  beter op de hoogte gehouden dan de Nederlandse Tweede Kamer.
Tja daar wordt blijkbaar anders over gedacht op het Ministerie en door verschillende politici...Amerika is immers een economische concurrent bondgenoot!!

Chrisis

Tellen Nederlandse militairen die geheime Nederlandse (commercieel vertrouwelijke) informatie over het project vervaninging F-16 doorgeven aan hun Amerikaanse collegea en industriële vrienden van LM ook mee als het gaat om Spionage?

De Amerikanen werden (en waarschijnlijk worden)  beter op de hoogte gehouden dan de Nederlandse Tweede Kamer.

Lynxian

Citaat van: dudge op 23/08/2011 | 12:43 uur
Citaat van: Telegraaf op 23/08/2011 | 11:41 uur
Meer staatsgeheimen gevonden bij F16-piloot

DEN HAAG -  Een F16-piloot die wordt verdacht van spionage had meer staatsgeheime documenten in zijn bezit, dan waar hij eerder over had verklaard. De informatie werd gevonden in een container die op weg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat stelde de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Den Haag

Volgens justitie lijkt het er op dat Chris V. daar ,,doelbewust over heeft gelogen". Maar volgens zijn advocaat verklaarde V. eerder dat hij zich niet kon voorstellen dat hij nog dergelijke documenten in zijn bezit had.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10411567/__Meer_geheimen_bij_piloot__.html?sn=binnenland,buitenland

Wat een wazig verhaal. In een container naar de VAE? Wat moet ik me daar bij voorstellen? Stuurt hij een heel archief ofzo?
Voor zover ik weet worden containers ook wel gedeeld tussen verschillende partijen. In een vrachterminal in de haven wordt de container dan geopend en de onderlinge spullen verder verspreid. Ik vermoed dat de piloot gewoon een paar doosjes per zeevracht heeft gestuurd aangezien de controle hier minder streng is dan per vliegtuig.

onderofficier

Meer staatsgeheimen gevonden bij F16-piloot

DEN HAAG -  Een F16-piloot die wordt verdacht van spionage had meer staatsgeheime documenten in zijn bezit, dan waar hij eerder over had verklaard. De informatie werd gevonden in een container die op weg was naar de Verenigde Arabische Emiraten. Dat stelde de officier van justitie dinsdag voor de rechtbank in Den Haag

Volgens justitie lijkt het er op dat Chris V. daar ,,doelbewust over heeft gelogen". Maar volgens zijn advocaat verklaarde V. eerder dat hij zich niet kon voorstellen dat hij nog dergelijke documenten in zijn bezit had.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/10411567/__Meer_geheimen_bij_piloot__.html?sn=binnenland,buitenland
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

onderofficier

Vreemd dat er maar af en toe staat dat betrokkene niet meer voor defensie werkt.

Maar het staat natuurlijk gewoon beter dat er "Piloot"  staat ipv " ex-piloot"  in de kop van het artikel   :sick:
Tegenslag is de beste gelegenheid om te tonen dat je karakter hebt; vele tonen (helaas) aan dat ze weinig karakter hebben.

Lex

Piloot ontkent lekken staatsgeheimen

DEN HAAG -  De 37-jarige piloot die wordt verdacht van het lekken van staatsgeheimen aan een kolonel uit Wit Rusland, ontkent dit in alle toonaarden. Hij deed dat donderdag bij de rechtbank in Den Haag.

De vlieger geeft wel toe met de kolonel gesproken te hebben, maar niet over staatsgeheimen. Die heeft hij ook niet overhandigd , aldus de F-16-piloot.

De oud-straaljagerpiloot werd op 17 maart opgepakt. Het Openbaar Ministerie beschuldigt de 37-jarige man van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking, aldus een persofficier.

Het OM heeft in het belang van het onderzoek en vanwege de diplomatieke gevoeligheid nog niet meer details over de zaak naar buiten gebracht. Het onderzoek loopt nog.

Telegraaf,
do 09 jun 2011, 15:20

Lex

'Spionagepiloot' langer vast

DEN HAAG -  Een voormalige F-16-piloot die is gearresteerd omdat hij wordt verdacht van spionage, blijft langer vast. De raadkamer van de rechtbank in Den Haag heeft donderdag bepaald dat zijn voorarrest met zestig dagen wordt verlengd.

Volgens persofficier van justitie Petra Willemse wordt de 37-jarige Chris V. beschuldigd van het lekken van staatsgeheimen of voorbereidingshandelingen daarvoor. Het gaat om een serieuze verdenking, liet Willemse weten. Op 9 juni is een eerste openbare, niet-inhoudelijke zitting bij de rechtbank. De van spionage verdachte oud-straaljagerpiloot werd op 17 maart opgepakt.

Het OM wil in het belang van het onderzoek en vanwege de diplomatieke gevoeligheid niet bevestigen of de piloot geheimen aan Wit-Rusland wilde doorspelen. Wel vertelt Willemse dat het onderzoek nog bezig is en dat het voorlopig nog wel blijft lopen. De formele beschuldiging tegen de verdachte wordt op 9 juni bij de rechtbank bekendgemaakt.

Telegraaf,
do 28 apr 2011, 17:54

KMAR1995

'Nederlandse F16-piloot verdacht van spionage'
Uitgegeven:    28 april 2011 07:27
Laatst gewijzigd:    28 april 2011 07:43
AMSTERDAM - Een voormalig piloot van F16's zit in Zoetermeer vast op verdenking van internationale spionage.
© AFP

De Nederlandse kapitein Chris V. werd op 17 maart aangehouden omdat hij op het punt zou hebben gestaan om staatsgeheimen door te spelen aan een man uit Wit-Rusland, die ook is aangehouden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De 37-jarige V. was volgens de krant ook betrokken bij oplichting van een groep Enschedese investeerders na zijn vertrek als straaljagerpiloot.

Hij leende een vermogen en claimde zijn businessplan voor negentien miljoen euro te hebben verkocht aan een bouwondernemer. Toen hij werd ontmaskerd zou hij zijn afgegleden.

Onderzoek

V., die als coach van het demonstratieteam van de luchtmacht werkte en overal ter wereld meewerkte aan luchtshows, werd opgepakt na onderzoek van de rijksrecherche en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst.

Om wat voor staatsgeheimen het gaat is onduidelijk. Ook is onduidelijk aan wie de piloot de gegevens precies wilde verkopen.

Wit-Rusland staat bekend als laatste dictatuur van Europa. President Aleksandr Loekasjenko houdt er onder meer contacten met de Libische leider Moammar Gadhafi op na.
© Novum

rom2007

door Charles Sanders
ZOETERMEER -  Een voormalige Nederlandse F-16-vlieger wordt van spionage voor de Wit-Russische KGB verdacht. Hij zit voorlopig vast in het huis van bewaring in Zoetermeer.

Kapitein Chris V. werd 17 maart in Den Haag aangehouden na onderzoek van de rijksrecherche en inlichtingendienst MIVD. Hij zou op het punt hebben gestaan 'één of meer staatsgeheimen openbaar te maken', zo luidt de officiële aanklacht. Volgens bronnen binnen 313 squadron, zijn eenheid op vliegbasis Volkel, wilde de 37-jarige kapitein ,,zaken doen met een inwoner van Wit-Rusland". Ook deze man werd zes weken geleden in Den Haag gearresteerd.De affaire is pijnlijk voor ons land omdat Wit-Rusland geldt als de laatste dictatuur van Europa en president Aleksandr Loekasjenko vriend en bondgenoot is van de Libische leider Gadaffi. De Wit-Russische geheime dienst heet nog altijd KGB, wordt geleid door generaal-majoor Stsyapan Soekjarenka en is berucht in binnen- en buitenland.

Lees het volledige artikel in De Telegraaf.

zie telegraaf.nl

Lex

ENSCHEDE -  Een voormalige luchtmachtofficier uit Enschede is aangehouden op verdenking van spionage.

De 37-jarige man zou volgens ingewijden hebben geprobeerd defensiegeheimen te verkopen en werd vorige maand al aangehouden in Den Haag. Dat werd echter stilgehouden door justitie, schrijft TC Tubantia.

De krant ontmaskerde hem al vorig jaar als fantast, toen hij zich presenteerde als kandidaat-exploitant van de te heropenen luchthaven Twente. Hij schermde toen met een bouwondernemer als zakenpartner, maar die zei hem nog nooit ontmoet of gesproken te hebben.

Telegraaf,
do 14 apr 2011, 23:37